Z czym pić Spirulinę w proszku?

Z czym pić Spirulinę w proszku, aby jej suplementacja była nie tylko skuteczna, ale i komfortowa? Warto zaznaczyć, że Spirulina, podobnie jak większość alg, wyróżnia się dość charakterystycznym smakiem i zapachem, którego nie toleruje wiele osób. W odpowiednim połączeniu można je jednak skutecznie zamaskować, co pozwala cieszyć się wieloma korzyściami związanymi z systematyczną suplementacją Spiruliny.

Z czym pić Spirulinę w proszku?

Suplementacja Spiruliny w proszku – korzyści

Na samym początku warto się dowiedzieć, dlaczego w ogóle warto zdecydować się na suplementację Spiruliny w proszku. Ta niebiesko-zielona alga jest skarbnicą niemal wszystkich związków odżywczych potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Znajdziemy w niej witaminy, minerały, dobrze przyswajalne białko, aminokwasy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość żelaza oraz fikocyjaniny, której zawdzięcza sporą część swoich właściwości prozdrowotnych. Suplementacja Spiruliny uzupełnia wiele niedoborów pokarmowych, przyczyniając się do lepszego odżywiania całego organizmu. Badania kliniczne potwierdziły, że alga ta wpływa korzystnie przede wszystkim na układ sercowo-naczyniowy, pośrednio stabilizując ciśnienie tętnicze krwi, obniżając poziom szkodliwego cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych – zarówno kardiologicznych, jak i dotyczących innych układów. Ponadto jej składniki poprawiać mogą pamięć i koncentrację, jak również przyspieszać metabolizm i tym samym wspierać walkę z nadwagą czy otyłością.

Warto zaznaczyć, że Spirulina jest uniwersalnym i naturalnym suplementem diety, dobrze nadającym się także dla dzieci czy seniorów. Ze względu na jej naturalne pochodzenie praktycznie nie ma przeciwwskazań do jej stosowania. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby z chorobami tarczycy, jeśli decydują się na Spirulinę morską, czyli z zawartością jodu. Na rynku spotkać można dwie podstawowe wersje tej algi, czyli Spirulinę w tabletkach oraz w proszku. Skupiając się na tej drugiej, w jaki sposób można ją suplementować i z czym ją mieszać?

Zobacz również: Która Spirulina jest najlepsza?

Z czym pić spirulinę w proszku?

Podstawowa, najbardziej uniwersalna forma zastosowania Spiruliny w proszku obejmuje zmieszanie jej ze zwykłą wodą mineralną, najlepiej niegazowaną. Wówczas wystarczy bardzo dokładnie rozmieszać jedną miarkę Spiruliny (zgodnie z dawką rekomendowaną przez producenta) z niecałą szklanką wody, a następnie wypić. Taka mieszanka charakteryzuje się jednak wspomnianym, morskim, delikatnie rybim smakiem i zapachem, przez co wielu konsumentów poszukuje alternatywnych sposobów suplementacji Spiruliny, aby móc je zamaskować.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest połączenie Spiruliny w proszku z dowolnym koktajlem lub smoothie warzywno-owocowym. Chcąc uzyskać koktajl owocowy, można połączyć ze sobą następujące składniki:

  • miarka Spiruliny w proszku;
  • duży, dojrzały banan;
  • kiwi obrane ze skórki;
  • kawałek jabłka i kawałek gruszki;
  • niecała szklanka maślanki klasycznej.

Składniki należy zblendować na gładką masę i wypić. Z kolei, aby przygotować sycący i smaczny koktajl owocowo-warzywny, wykorzystać można następujące składniki:

  • miarka Spiruliny w proszku;
  • garść szpinaku świeżego;
  • mała łodyga selera naciowego;
  • pół dojrzałego awokado;
  • kiwi;
  • kawałek jabłka lub banana;
  • pół szklanki wody.

Po zblendowaniu koktajl ze Spiruliną idealnie nadaje się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Pomysłów i przepisów na tego typu połączenia jest wiele. W rzeczywistości wystarczy do dowolnego koktajlu dodać Spirulinę w proszku, aby efektywnie wzbogacić go o jej składniki. Spirulinę można łączyć z dowolnymi owocami i warzywami – nie wchodzi w interakcję z żadnymi, dlatego jest suplementem wyjątkowo uniwersalnym.

Osoby, które nie mają czasu przygotowywać koktajli, do szklanki z wodą i Spiruliną w proszku mogą dodać odrobinę miodu lub naturalnego słodzika. Alternatywą jest rozmieszanie Spiruliny w proszku z naturalnym sokiem pomarańczowym, najlepiej wyciśniętym samodzielnie, choć nie jest to obowiązkiem.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
  2. Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i bochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.