Sok z kiszonek to coraz popularniejszy produkt spożywczy, po który sięgają osoby zdrowo odżywiające się. Jednak w kuchni polskiej znany jest od setek lat. Ogromną jego zaletą jest bogactwo bakterii probiotycznych, ale również witamin i enzymów, które wspierają zdrowie od wewnątrz w sposób niezwykle kompleksowy. Co warto wiedzieć o soku z kiszonek?
Sok z kiszonek – czym jest?
Sok z kiszonek to płyn powstały w procesie kiszenia różnych produktów spożywczych, najczęściej warzyw takich jak ogórki czy kapusta. Warto zaznaczyć, że po otwarciu słoika z kiszonką do spożycia nada się nie tylko ogórek kiszony, kiszona kapusta, kiszone buraki czy inne warzywa, lecz także pozostała po nich woda. Niestety bardzo często jest ona traktowane jako odpad i wylewana. Sok z kiszonek zawiera w swoim składzie m.in.:
- bakterie kwasu mlekowego;
- witaminy – w szczególności witaminę C, witaminę E, witaminę K oraz witaminy z grupy B;
- składniki mineralne – w szczególności potas, magnez, wapń, żelazo;
- naturalne enzymy;
- pewne ilości błonnika pokarmowego;
- antyoksydanty.
Zwłaszcza kwas mlekowy jest tak cenionym składnikiem kiszonek, a więc i wody znajdującej się w słojach z nimi. Bakterie kwasu mlekowego są jednymi z najlepiej przyswajalnych i najbardziej wartościowych probiotyków pochodzenia naturalnego, po które może sięgnąć człowiek. Nie warto więc wylewać soku z kiszonek, tak bogatego w składniki odżywcze.
Sok z kiszonek – właściwości prozdrowotne
Właściwości prozdrowotne soku z kiszonek zostały niejednokrotnie potwierdzone klinicznie. Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość bakterii probiotycznych wspiera on mikroflorę jelitową, a więc silnie wzmacnia odporność, przyspiesza rekonwalescencję po antybiotykoterapii, przeciwdziała depresji, dodaje energii oraz reguluje procesy trawienne. Ma tendencję do łagodzenia zarówno zaparć, jak i biegunek. Sok z kiszonek odtruwa organizm i przywraca mu pożądaną równowagę kwasowo-zasadową.
Udowodniono, że może wpływać korzystnie na poziom glukozy we krwi, a także może do pewnego stopnia stabilizować ciśnienie tętnicze. Obniża poziom cholesterolu i jest silnym antyoksydantem, zmniejszającym poziom wolnych rodników tlenowych. Tym samym obniża ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca, depresja, nadciśnienie tętnicze, a nawet nowotwory, czego analizą zajmują się ostatnimi czasy coraz chętniej lekarze i naukowcy.
Sok z kiszonek – jak spożywać?
Kiszonki i sok ze słoika po ich wyjęciu najlepiej spożywać na surowo (bez żadnej obróbki termicznej, a więc od razu po zlaniu ze słoika do szklanki) lub po nieznacznym ogrzaniu. Wysoka temperatura niszczy dobroczynną florę i wiele innych składników odżywczych oraz biologicznie aktywnych, dlatego z całą pewnością nie należy go zagotowywać. Niektóre osoby decydują się na wykorzystanie soku z kiszonek w celach kulinarnych, głównie ze względu na smak. Choć walory odżywcze obniżają się po ugotowaniu, smak pozostaje niezmieniony. Dlatego sok z kiszonek bywa w kuchni polskiej dodawany np. do zupy ogórkowej, barszczu czerwonego czy innych klasycznych zup, aby nieco zwiększyć ich kwaskowatość.
Sok z kiszonek – przeciwwskazania
Sok z kiszonek nie zawsze może być spożywany. Podstawowymi przeciwwskazaniami do tego są:
- bardzo wysokie i nieustabilizowane nadciśnienie tętnicze;
- aktywne wrzody żołądka i dwunastnicy;
- choroba refluksowa przełyku wywoływana przez kwaśne pokarmy;
- zaawansowane choroby nerek.
Nadciśnienie tętnicze jest przeciwwskazaniem nie w związku z samym sokiem z kiszonek, lecz z faktem, że zazwyczaj zawiera on spore ilości soli, która przy tej chorobie powinna być ograniczana. Sok z kiszonek może być natomiast spożywany przez niemowlęta już od momentu rozszerzania diety. Początkowo podaje się sok z kapusty w ilości 1 łyżeczka dziennie, aby sprawdzić, jak organizm zareaguje na nowy pokarm. Świetnie sprawdzi się on podczas ciąży, ponieważ łagodzi tak częste wówczas problemy trawienne.
Polecane produkty:
Spirulina i chlorella
Spirulina i chlorella wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, w tym również z metali ciężkich. Ponadto wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładzanie organizmu, pomaga w likwidacji zaparć, przyspiesza metabolizm i regenerację uszkodzonych tkanek Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Ryznar-Luty A., Szymański M., Ocena wybranych właściwości zalewy solankowej i soku z kiszonych ogórków, Nauki Inżynierskie i Technologie. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, no. 36, 2020.
- Komorowska J., Polski superfood – kiszonki, Apetyt na kuchnię, 12/2020.
- Zaremba A., Dobrodziejstwa probiotyków i prebiotyków, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 2/2015.