Sok z kiszonek

Sok z kiszonek to coraz popularniejszy produkt spożywczy, po który sięgają osoby zdrowo odżywiające się. Jednak w kuchni polskiej znany jest od setek lat. Ogromną jego zaletą jest bogactwo bakterii probiotycznych, ale również witamin i enzymów, które wspierają zdrowie od wewnątrz w sposób niezwykle kompleksowy. Co warto wiedzieć o soku z kiszonek?

Sok z kiszonek

Sok z kiszonek – czym jest?

Sok z kiszonek to płyn powstały w procesie kiszenia różnych produktów spożywczych, najczęściej warzyw takich jak ogórki czy kapusta. Warto zaznaczyć, że po otwarciu słoika z kiszonką do spożycia nada się nie tylko ogórek kiszony, kiszona kapusta, kiszone buraki czy inne warzywa, lecz także pozostała po nich woda. Niestety bardzo często jest ona traktowane jako odpad i wylewana. Sok z kiszonek zawiera w swoim składzie m.in.:

Zwłaszcza kwas mlekowy jest tak cenionym składnikiem kiszonek, a więc i wody znajdującej się w słojach z nimi. Bakterie kwasu mlekowego są jednymi z najlepiej przyswajalnych i najbardziej wartościowych probiotyków pochodzenia naturalnego, po które może sięgnąć człowiek. Nie warto więc wylewać soku z kiszonek, tak bogatego w składniki odżywcze.

Sok z kiszonek – właściwości prozdrowotne

Właściwości prozdrowotne soku z kiszonek zostały niejednokrotnie potwierdzone klinicznie. Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość bakterii probiotycznych wspiera on mikroflorę jelitową, a więc silnie wzmacnia odporność, przyspiesza rekonwalescencję po antybiotykoterapii, przeciwdziała depresji, dodaje energii oraz reguluje procesy trawienne. Ma tendencję do łagodzenia zarówno zaparć, jak i biegunek. Sok z kiszonek odtruwa organizm i przywraca mu pożądaną równowagę kwasowo-zasadową.

Udowodniono, że może wpływać korzystnie na poziom glukozy we krwi, a także może do pewnego stopnia stabilizować ciśnienie tętnicze. Obniża poziom cholesterolu i jest silnym antyoksydantem, zmniejszającym poziom wolnych rodników tlenowych. Tym samym obniża ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca, depresja, nadciśnienie tętnicze, a nawet nowotwory, czego analizą zajmują się ostatnimi czasy coraz chętniej lekarze i naukowcy.

Sok z kiszonek – jak spożywać?

Kiszonki i sok ze słoika po ich wyjęciu najlepiej spożywać na surowo (bez żadnej obróbki termicznej, a więc od razu po zlaniu ze słoika do szklanki) lub po nieznacznym ogrzaniu. Wysoka temperatura niszczy dobroczynną florę i wiele innych składników odżywczych oraz biologicznie aktywnych, dlatego z całą pewnością nie należy go zagotowywać. Niektóre osoby decydują się na wykorzystanie soku z kiszonek w celach kulinarnych, głównie ze względu na smak. Choć walory odżywcze obniżają się po ugotowaniu, smak pozostaje niezmieniony. Dlatego sok z kiszonek bywa w kuchni polskiej dodawany np. do zupy ogórkowej, barszczu czerwonego czy innych klasycznych zup, aby nieco zwiększyć ich kwaskowatość.

Sok z kiszonek – przeciwwskazania

Sok z kiszonek nie zawsze może być spożywany. Podstawowymi przeciwwskazaniami do tego są:

  • bardzo wysokie i nieustabilizowane nadciśnienie tętnicze;
  • aktywne wrzody żołądka i dwunastnicy;
  • choroba refluksowa przełyku wywoływana przez kwaśne pokarmy;
  • zaawansowane choroby nerek.

Nadciśnienie tętnicze jest przeciwwskazaniem nie w związku z samym sokiem z kiszonek, lecz z faktem, że zazwyczaj zawiera on spore ilości soli, która przy tej chorobie powinna być ograniczana. Sok z kiszonek może być natomiast spożywany przez niemowlęta już od momentu rozszerzania diety. Początkowo podaje się sok z kapusty w ilości 1 łyżeczka dziennie, aby sprawdzić, jak organizm zareaguje na nowy pokarm. Świetnie sprawdzi się on podczas ciąży, ponieważ łagodzi tak częste wówczas problemy trawienne.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ryznar-Luty A., Szymański M., Ocena wybranych właściwości zalewy solankowej i soku z kiszonych ogórków, Nauki Inżynierskie i Technologie. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, no. 36, 2020.
  2. Komorowska J., Polski superfood – kiszonki, Apetyt na kuchnię, 12/2020.
  3. Zaremba A., Dobrodziejstwa probiotyków i prebiotyków, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 2/2015.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *