Niedobór Omega 3 to dość częste zjawisko w dzisiejszych czasach, co wiąże się z łatwym dostępem do żywności wysokoprzetworzonej oraz ubogą podażą wartościowych suplementów diety czy naturalnych źródeł tego typu związków. Kwasy Omega 3 zaliczane są do grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a ich działanie opiera się na wzmacnianiu i wspieraniu praktycznie wszystkich funkcji i układów ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego nie należy dopuszczać, aby doszło do niedoborów pokarmowych w tym zakresie.
Niedobór Omega 3 – przyczyny
Niedobór kwasów tłuszczowych Omega 3 najczęściej wiąże się z mało urozmaiconą, ubogą dietą, a więc głównie z dietą wysokoprzetworzoną. Są to między innymi fast foody, słodycze, gotowe dania do odgrzania, kolorowe napoje gazowane i wiele innych, które zajmują znaczną większość współczesnych półek sklepowych. Sięganie po takie produkty jest łatwe, wygodne, tanie, a ich smak rzeczywiście zachęca do kupna. Jednakże nie zawierają one zbyt wielu wartościowych składników odżywczych, w szczególności nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Inne możliwe przyczyny niedoborów związane są z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego, takimi jak celiakia, zespół nieszczelnego jelita, zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna, które znacząco pogarszają i upośledzają jakość flory bakteryjnej jelit, a tym samym obniżają zdolność kosmków jelitowych do przyswajania składników odżywczych. Jest to szczególnie niebezpieczne, gdy wyżej wymienione schorzenia są niekontrolowane lub źle leczone. Warto również zwrócić uwagę na przyjmowanie niektórych leków, których działaniem ubocznym może być ograniczenie wchłaniania składników tłuszczowych z diety. Kolejnymi czynnikami ryzyka są: nadmierne picie alkoholu, palenie papierosów, przewlekły stres w życiu codziennym, nieodpowiednia równowaga pomiędzy kwasami Omega 3 i Omega 6.
Niedobór Omega 3 – objawy
Tak naprawdę nie ma pojedynczego zestawu objawów klinicznych wskazujących na niedobór kwasów tłuszczowych Omega 3. W przebiegu tej patologii mogą wystąpić różnorodne dolegliwości, a do przykładowych należą choćby następujące:
- znacznie obniżona odporność, tendencja do częstych infekcji, gorsze i dłuższe przechodzenie chorób;
- pogorszenie kondycji skóry, tendencja do wyprysków, zaskórników, stanów zapalnych i podrażnień skóry, jak również jej nadmierna suchość;
- bóle i sztywności stawów, pogorszenie produkcji i jakości mazi stawowej;
- zaburzenia pamięci i koncentracji, gorsze przekaźnictwo nerwowe, a u osób starszych zwiększone ryzyko demencji i choroby Alzheimera;
- przewlekłe zmęczenie, brak energii do działania, spadek motywacji;
- nadmierne oddawanie moczu;
- wzmożone pragnienie;
- zaburzenia trawienne, a więc między innymi bóle brzucha, zaparcia, biegunki, niestrawność;
- zaburzenia gospodarki hormonalnej, zwłaszcza w zakresie hormonów płciowych;
- gorsze widzenie po zmierzchu, wady wzroku.
Kwasy Omega 3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek ludzkiego organizmu, ponieważ stanowią jeden z podstawowych materiałów budulcowych ich ścian i błon komórkowych. Wpływają na płynność oraz elastyczność tych struktur, jak również są kluczowymi substratami do syntezy licznych, ważnych związków takich jak eikozanoidy.
Niedobór Omega 3 w ciąży
Niedobór Omega 3 jest szczególnie niebezpieczny w przypadku kobiet ciężarnych. Zwłaszcza kwas DHA w niedostatecznych ilościach może upośledzać rozwój ośrodkowego układu nerwowego u płodu, w szczególności mózgu. Przy niedoborach wzrasta też ryzyko poronienia lub porodu przedwczesnego, a narodzone dziecko może zmagać się ze skrajnie niską masą urodzeniową. Istnieją również badania naukowe potwierdzające związek tego stanu z ryzykiem depresji poporodowej oraz stanu przedrzucawkowego w przypadku przyszłych matek.
Polecane produkty:
![]() |
Omega 3 – olej roślinny 100% naturalny
Omega 3 od bioalgi to naturalny suplement diety, który uzupełnia codzienną dietę m.in. w mikroelementy zawarte oleju z nasion pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Stanowi przede wszystkim źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.