Uczucie ciężkości w żołądku

Uczucie ciężkości w żołądku jest dość częstym problemem w przypadku osób zmagających się z problemami układu pokarmowego, choć nie tylko. Może pojawić się także w przebiegu zjawisk fizjologicznych, jako naturalna reakcja organizmu na przykład na spożycie ciężkostrawnych pokarmów. Jeśli dolegliwości tego typu utrzymują się przewlekle, pojawiają się bardzo często lub towarzyszą im inne niepokojące objawy, warto skonsultować się z lekarzem gastrologiem.

Uczucie ciężkości w żołądku

Uczucie ciężkości w żołądku – przyczyny

Zdecydowanie najczęściej uczucie ciężkości w żołądku pojawia się po prostu po zjedzeniu tak zwanych ciężkostrawnych pokarmów. Są to takie dania, które wymagają znacznie większego nakładu czasu i energii organizmu do ich strawienia. Tym samym dłużej przebywają w jelicie cienkim, fermentując tam oraz sprawiając, że czujemy się ciężko i ospale. Tego typu produktami są między innymi: grzyby, kapusta, groch i fasola, nasiona roślin strączkowych, wszelkie smażone produkty, żywność wysokoprzetworzona i fast foody, słodycze, niektóre owoce (śliwki, gruszki, suszone owoce).

Dodatkowo uczucie ciężkości w żołądku pojawia się w przebiegu niektórych chorób układu pokarmowego, takich jak:

  • stany zapalne żołądka;
  • choroba wrzodowa;
  • zespół jelita drażliwego;
  • choroba Leśniowskiego-Crohna;
  • refluks żołądkowo-przełykowy;
  • zakażenie Helicobacter pylori;
  • choroby trzustki i dróg żółciowych;
  • alergie oraz nietolerancje pokarmowe;
  • celiakia.

Uczucie ciężkości w żołądku i w obrębie brzucha może mieć też inne przyczyny, do których zaliczamy:

  • choroby endokrynologiczne;
  • nadwaga i otyłość;
  • nadużywanie alkoholu i palenie papierosów;
  • silny stres w życiu codziennym;
  • jedzenie w pośpiechu;
  • objadanie się na noc;
  • zbyt szybkie spożywanie pokarmów, niedokładne gryzienie kęsów pokarmowych;
  • nadmierne spożycie kawy, napojów gazowanych.

Omawiany problem występuje w dzisiejszych czasach tak często, że z całą pewnością można go zaliczyć do problemów XXI wieku. Z reguły nie jest niebezpieczny, choć w niektórych sytuacjach warto skonsultować go z lekarzem gastrologiem, aby wykluczyć możliwe patologie i powikłania zdrowotne.

Uczucie ciężkości w żołądku – objawy i konsekwencje

W przebiegu ciężkości w żołądku pacjenci najczęściej mówią o ospałości, uczuciu, jakby w brzuchu znajdowało się coś bardzo ciężkiego. Towarzyszyć temu mogą: zgaga (pieczenie w przełyku i w gardle), nudności i wymioty, kwaśny posmak w jamie ustnej, bóle brzucha, przewlekłe zmęczenie. Taka osoba po posiłku nie ma energii na wykonywanie bardziej wymagających działań, zwłaszcza fizycznych.

Jeśli uczucie ciężkości w żołądku utrzymuje się przez dłuższy czas, może prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak przewlekłe niestrawności, zaburzenia wchłaniania składników odżywczych czy choroby przewodu pokarmowego. Wzrasta ryzyko m.in. wrzodów żołądka oraz różnego stopnia zaburzeń w obrębie mikroflory jelitowej. Jak wiadomo, flora bakteryjna jelit odpowiada za bardzo dużo istotnych kwestii związanych ze zdrowiem. Nie tylko za samo trawienie, ale i odporność organizmu, kondycję skóry czy działanie narządów wewnętrznych. Właśnie dlatego zawsze warto o nią dbać.

Uczucie ciężkości w żołądku – domowe sposoby

Przy odczuwaniu uczucia ciężkości w żołądku po spożyciu posiłku należy przejść na dietę lekkostrawną. To najzdrowsze, najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie. Jeśli nie mamy pomysłu na smaczne, wartościowe, lekkostrawne posiłki, należy udać się do doświadczonego dietetyka, który ułoży plan żywieniowy dopasowany do indywidualnych potrzeb. Dobrze sprawdzić się mogą doraźnie również napary ziołowe pite po posiłku, np. z mięty, rumianku, dziurawca czy melisy. Decydując się na picie naparów, należy wcześniej koniecznie wykluczyć ewentualne przeciwwskazania do konkretnych ziół.

Dodatkowo zaleca się wprowadzenie odpowiedniej suplementacji, m.in. Spiruliny i Chlorelli, które wspomagają procesy trawienne i mogą łagodzić dyskomfort po posiłkach. Obie algi są bogate w chlorofil, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, które wspierają pracę wątroby i detoksykację organizmu. Regularne stosowanie tych suplementów diety może poprawić samopoczucie po jedzeniu, a także korzystnie wpłynąć na florę bakteryjną jelit.

Posiłki powinny być raczej małe objętościowo, lecz spożywane systematycznie o stałych porach. Aktywność fizyczna w ciągu dnia i unikanie siedzącego trybu życia będą głównymi sprzymierzeńcami. Dodatkowo należy unikać stresu, alkoholu i papierosów, które są potwierdzonymi czynnikami ryzyka problemów gastrycznych. Jeśli pomimo modyfikacji codziennych nawyków uczucie ciężkości w żołądku utrzymuje się, warto udać się na diagnostykę (m.in. badania krwi, gastroskopia, USG jamy brzusznej).



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Dąbrowski A., Wielka interna – gastroenterologia, Wydawnictwo Medical Tribune Polska, Warszawa 2019.
  2. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *