Niezdrowa dieta

Niezdrowa dieta to przede wszystkim taka dieta, która nie dostarcza organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych, natomiast obfituje w te produkty, które (zwłaszcza w nadmiarze) są dla niego niekorzystne. W dzisiejszych czasach większość osób coraz częściej sięga po żywność wysokoprzetworzoną i określaną właśnie mianem niezdrowej. Wszystko to przez jej niskie ceny oraz ogólną dostępność, jak również ciekawy i uzależniający smak. Mimo tego powinniśmy zwracać uwagę, aby w diecie przeważały produkty zdrowe i wartościowe.

Niezdrowa dieta

Niezdrowa dieta – czym jest?

Niezdrowa dieta to sposób żywienia polegający na nadmiernym spożywaniu tak zwanych produktów wysokoprzetworzonych. Produkty wysokoprzetworzone to żywność poddana wielu procesom fizycznym i chemicznym, z dużą ilością dodatków, która zawiera niewiele naturalnych składników. Obejmują one między innymi słodycze, słone przekąski, napoje gazowane, dania instant, fast foody, parówki oraz gotowe słodzone jogurty i płatki śniadaniowe. Na etapie produkcji dochodzi do zniszczenia wielu witamin, minerałów, antyoksydantów, a także innych grup składników odżywczych i biologicznie aktywnych. Często też dodaje się konserwanty, barwniki, utrwalacze, aromaty – zwykle pochodzenia syntetycznego. Żywność wysokoprzetworzona ma wiele zalet tak cenionych przez współczesnych konsumentów:

  • jest tania, każdy może sobie pozwolić na jej zakup;
  • dodatki wzbogacające smak sprawiają, że jest atrakcyjna, a sięganie po nią może uzależniać (czego klasycznym przykładem są słodycze i słone przekąski);
  • proces jej produkcji jest dość szybki, mało skomplikowany i również niedrogi, co z kolei jest zachęcające dla producentów żywności;
  • ze względu na niskie ceny oraz smak jest ogólnodostępna w niemal każdym sklepie spożywczym.

Niestety tego typu żywność nie dostarcza organizmowi tych składników, których ten potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania na co dzień. O ile sięganie co jakiś czas po żywność wysokoprzetworzoną nie spowoduje szkód w ustroju i nie doprowadzi do niedoborów pokarmowych, o tyle codzienne spożywanie jej przez dłuższy okres czasu może mieć negatywne konsekwencje.

Konsekwencje niezdrowej diety

Konsekwencje niezdrowej diety mogą być poważne. W szczególności jeśli jest ona utrzymywana przez dłuższy czas. Na samym początku pojawiają się objawy związane z niedoborami pokarmowymi oraz niedostarczaniem organizmowi składników odżywczych. Są nimi:

W dłuższej perspektywie czasu, jeśli w dalszym ciągu utrzymywana będzie niezdrowa dieta, znacząco wzrasta ryzyko chorób cywilizacyjnych, przede wszystkim takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, choroba Leśniowskiego-Crohna, zaburzenia płodności, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego, alergie, osłabienia odporności różnego podłoża. Mogą też pojawić się dolegliwości związane z zaawansowanym niedoborem witamin i składników mineralnych.

Chlorella bioalgi
Chlorella z certyfikatem – badanie zlecone przez BIOALGI Sp. z o.o. niezależnemu, akredytowanemu laboratorium badawczemu i przeprowadzone przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Certyfikat Chlorelli bioalgi do wglądu tutaj: Chlorella certyfikat.

Niezdrowa dieta – czego unikać?

Aby zdrowo się odżywiać, przede wszystkim należy dostarczać organizmowi podstawowych grup składników odżywczych takich jak:

Dodatkowo bardzo istotną grupą są owoce i warzywa bogate w witaminy oraz składniki mineralne i antyoksydanty. Najlepiej, aby pochodziły one z ekologicznych, naturalnych lub własnych upraw. Podobnie jak jajka i produkty pochodzenia zwierzęcego, które powinny pochodzić z ekologicznych i sprawdzonych hodowli.

Aby zdrowo się odżywiać, należy unikać lub ograniczać spożycie cukru oraz wszelkich produktów słodzonych (zwłaszcza słodyczy, ale i jogurtów smakowych, soczków słodzonych, przecierków), produktów zawierających tłuszcze nasycone i tłuszcze trans (zwłaszcza produktów smażonych i fast foodów) oraz gotowych dań do odgrzania w piekarniku lub mikrofali.

Niezdrowa dieta to jednak nie tylko niekorzystnie działające produkty o niskiej jakości składzie, lecz błędne nawyki związane z odżywianiem się. Wymienić można wśród nich:

  • omijanie głównych posiłków;
  • spożywanie zbyt dużych porcji;
  • objadanie się przed snem.

Chcąc zmienić swoje nawyki oraz ułożyć wartościowy jadłospis, zawsze warto skonsultować się z doświadczonym dietetykiem.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
  2. Farhan J., Iwaniuk P., Kaczyński P., Łozowicka B., B. Mroczko, K. Orywal, M. Perkowski, K. Socha, W. Zoń, Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej, Białystok 2024.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *