Niezdrowa dieta to przede wszystkim taka dieta, która nie dostarcza organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych, natomiast obfituje w te produkty, które (zwłaszcza w nadmiarze) są dla niego niekorzystne. W dzisiejszych czasach większość osób coraz częściej sięga po żywność wysokoprzetworzoną i określaną właśnie mianem niezdrowej. Wszystko to przez jej niskie ceny oraz ogólną dostępność, jak również ciekawy i uzależniający smak. Mimo tego powinniśmy zwracać uwagę, aby w diecie przeważały produkty zdrowe i wartościowe.
Niezdrowa dieta – czym jest?
Niezdrowa dieta to sposób żywienia polegający na nadmiernym spożywaniu tak zwanych produktów wysokoprzetworzonych. Produkty wysokoprzetworzone to żywność poddana wielu procesom fizycznym i chemicznym, z dużą ilością dodatków, która zawiera niewiele naturalnych składników. Obejmują one między innymi słodycze, słone przekąski, napoje gazowane, dania instant, fast foody, parówki oraz gotowe słodzone jogurty i płatki śniadaniowe. Na etapie produkcji dochodzi do zniszczenia wielu witamin, minerałów, antyoksydantów, a także innych grup składników odżywczych i biologicznie aktywnych. Często też dodaje się konserwanty, barwniki, utrwalacze, aromaty – zwykle pochodzenia syntetycznego. Żywność wysokoprzetworzona ma wiele zalet tak cenionych przez współczesnych konsumentów:
- jest tania, każdy może sobie pozwolić na jej zakup;
- dodatki wzbogacające smak sprawiają, że jest atrakcyjna, a sięganie po nią może uzależniać (czego klasycznym przykładem są słodycze i słone przekąski);
- proces jej produkcji jest dość szybki, mało skomplikowany i również niedrogi, co z kolei jest zachęcające dla producentów żywności;
- ze względu na niskie ceny oraz smak jest ogólnodostępna w niemal każdym sklepie spożywczym.
Niestety tego typu żywność nie dostarcza organizmowi tych składników, których ten potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania na co dzień. O ile sięganie co jakiś czas po żywność wysokoprzetworzoną nie spowoduje szkód w ustroju i nie doprowadzi do niedoborów pokarmowych, o tyle codzienne spożywanie jej przez dłuższy okres czasu może mieć negatywne konsekwencje.
Konsekwencje niezdrowej diety
Konsekwencje niezdrowej diety mogą być poważne. W szczególności jeśli jest ona utrzymywana przez dłuższy czas. Na samym początku pojawiają się objawy związane z niedoborami pokarmowymi oraz niedostarczaniem organizmowi składników odżywczych. Są nimi:
- nadmierne wypadanie włosów, łamliwość paznokci, suchość skóry, wypryski, zmiany dermatologiczne, szara i niezdrowa cera;
- spadek energii i motywacji do działania, przewlekłe zmęczenie, apatia i senność w ciągu dnia;
- zaburzenia trawienne, w tym wzdęcia, gazy, bóle brzucha, zaparcia, nieco rzadziej biegunki;
- trudności z pamięcią i koncentracją;
- bóle głowy i zawroty głowy;
- wahania nastroju, drażliwość, skłonność do różnego rodzaju problemów emocjonalnych;
- osłabienie siły mięśniowej;
- zwiększona potliwość ciała oraz nieprzyjemny zapach wydzielonego potu.
W dłuższej perspektywie czasu, jeśli w dalszym ciągu utrzymywana będzie niezdrowa dieta, znacząco wzrasta ryzyko chorób cywilizacyjnych, przede wszystkim takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, choroba Leśniowskiego-Crohna, zaburzenia płodności, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego, alergie, osłabienia odporności różnego podłoża. Mogą też pojawić się dolegliwości związane z zaawansowanym niedoborem witamin i składników mineralnych.

Niezdrowa dieta – czego unikać?
Aby zdrowo się odżywiać, przede wszystkim należy dostarczać organizmowi podstawowych grup składników odżywczych takich jak:
- węglowodany (zwłaszcza węglowodany złożone, znajdujące się w pełnoziarnistych produktach, ciemnym makaronie i kaszach);
- pełnowartościowe białko (znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz w algach m.in. Spirulina, Chlorella i nasionach roślin strączkowych);
- tłuszcze (zwłaszcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega znajdujących się w nierafinowanych olejach tłoczonych na zimno, nasionach, tłustych rybach morskich).
Dodatkowo bardzo istotną grupą są owoce i warzywa bogate w witaminy oraz składniki mineralne i antyoksydanty. Najlepiej, aby pochodziły one z ekologicznych, naturalnych lub własnych upraw. Podobnie jak jajka i produkty pochodzenia zwierzęcego, które powinny pochodzić z ekologicznych i sprawdzonych hodowli.
Aby zdrowo się odżywiać, należy unikać lub ograniczać spożycie cukru oraz wszelkich produktów słodzonych (zwłaszcza słodyczy, ale i jogurtów smakowych, soczków słodzonych, przecierków), produktów zawierających tłuszcze nasycone i tłuszcze trans (zwłaszcza produktów smażonych i fast foodów) oraz gotowych dań do odgrzania w piekarniku lub mikrofali.
Niezdrowa dieta to jednak nie tylko niekorzystnie działające produkty o niskiej jakości składzie, lecz błędne nawyki związane z odżywianiem się. Wymienić można wśród nich:
- omijanie głównych posiłków;
- spożywanie zbyt dużych porcji;
- objadanie się przed snem.
Chcąc zmienić swoje nawyki oraz ułożyć wartościowy jadłospis, zawsze warto skonsultować się z doświadczonym dietetykiem.
Polecane produkty:
![]() |
Chlorella – tabletki na oczyszczenie organizmu
Chlorella w tabletkach to naturalna alga z rozerwaną ścianą komórkową (chroniona patentem) w postaci suplementu diety. Została wytworzona wyłącznie z suszonych, jednokomórkowych mikroskopijnych alg. Chlorella pomaga wyeliminować metale ciężkie z organizmu Zobacz więcej... |
![]() |
Chlorella i młody jęczmień - oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w proszku to w 100% naturalny produkt. Wytworzony z naturalnych alg Chlorella vulgaris w połączeniu z trawą młodego jęczmienia (Hordeum vulgare) w postaci sproszkowanego soku. Wspomaga oczyszczanie organizmu i odchudzanie ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
- Farhan J., Iwaniuk P., Kaczyński P., Łozowicka B., B. Mroczko, K. Orywal, M. Perkowski, K. Socha, W. Zoń, Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej, Białystok 2024.