Witaminy na przeziębienie

Witaminy na przeziębienie mogą w dużym stopniu poprawić samopoczucie oraz wspomóc walkę z infekcją wirusową. Wzmacniają odporność, zwiększają siły witalne, stymulują układ immunologiczny do pracy oraz poprawiają samopoczucie. Mogą też łagodzić wiele objawów, takich jak ból gardła, osłabienie czy katar i kaszel.

Witaminy na przeziębienie

Witaminy na przeziębienie

Przez cały rok należy dbać o to, aby wraz z codzienną dietą dostarczać do organizmu najważniejsze składniki odżywcze. W razie braku możliwości ich dostarczenia w odpowiednich ilościach powinno się zwrócić uwagę na świadomą suplementację. Wiele witamin warto jednak dodatkowo przyjmować w okresie przeziębienia, aby szybciej wrócić do pełnego zdrowia. O jakich witaminach mowa?

Witamina F

Witaminą F nazywa się różne kwasy tłuszczowe zaliczane do grona NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podaż zwłaszcza Omega 3 jest współcześnie niewystarczająca, dlatego suplementacja polecana jest zarówno osobom chorym, jak i zdrowym. W okresie przeziębień suplementacja witaminy F znacznie poprawia odporność, głównie poprzez wyciszanie stanów zapalnych w organizmie, stymulację produkcji przeciwciał oraz wspieranie krążenia krwi, co jest niezbędne do transportu ciał odpornościowych po całym organizmie.

Witamina C

Witamina C jest modulatorem odpornościowym, jako że wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a także zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego, zwłaszcza leukocytów. Migrują one w kierunku miejsca reakcji zapalnej, w efekcie czego znacznie szybciej eliminują patogeny. Dodatkowo witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu LDL i wpływa na poprawę ogólnych parametrów krwi, przez co wszystkie tkanki mogą być lepiej dotlenione i ukrwione. Ma to kluczowe znaczenie dla odporności, gdyż to właśnie z krwią inne związki wspierające odporność mogą krążyć po całym organizmie.

Zobacz również: Naturalna witamina C.

Witaminy z grupy B

Wszystkie witaminy z grupy B są istotne dla właściwej czynności układu odpornościowego i całego organizmu, jednak spośród nich kluczowe znaczenie mają: ryboflawina (witamina B2), pirydoksyna (witamina B6), kwas foliowy (witamina B9) oraz kobalamina (witamina B12). Witaminy z grupy B najlepiej jest przyjmować razem, ponieważ wzajemnie wzmacniają swoje działanie, a niedobór już jednej z nich może zaważyć na skuteczności suplementacji. Dodatkowo warto pamiętać, aby nie łączyć witaminy C z witaminami z grupy B. Decydując się na suplementację obu związków warto przyjmować je w innych godzinach. Głównie z tego względu, że kwas askorbinowy obniża biodostępność kobalaminy.

Witamina D

Jedną z najważniejszych witamin dla ludzkiego organizmu jest witamina D, która praktycznie nie ma swoich źródeł pokarmowych. Produkowana jest endogennie w odpowiedzi na ekspozycję ciała na słońce, w związku z czym znaczna większość populacji Polski zmaga się z jej niedoborami. Receptory witaminy D zlokalizowane są nie tylko w tkankach, takich jak kości, skóra, jelito, czy nerki, ale również w mózgu, oczach, sercu, wyspach trzustkowych, mięśniach, tkance tłuszczowej, przytarczycach, nadnerczach i prawie we wszystkich komórkach układu immunologicznego. Udowodniono, że witamina D warunkuje odporność wrodzoną, stymuluje różnicowanie się monocytów i makrofagów, a także może obniżać stany zapalne wewnątrz organizmu. Suplementacja witaminy D powinna trwać przez całe życie człowieka – od narodzin, aż do późnej starości. Rekomenduje się przy tym wykonywanie okresowych badań stężenia tego związku we krwi, średnio raz na 1-2 lata, starając się utrzymać poziom 30-50 ng/ml.

Witaminy na przeziębienie – kiedy suplementować?

Witaminy na przeziębienie należy suplementować szczególnie w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, gdy częstotliwość infekcji wirusowych znacznie wzrasta. Kolejnym wskazaniem jest toczące się już przeziębienie, gdy chcemy jak najszybciej wrócić do zdrowia i podnieść odporność. Suplementacja witaminy D powinna odbywać się jednak całorocznie, zaś pozostałe witaminy powinny być całorocznie podawane w odpowiednich ilościach wraz ze źródłami pokarmowymi (owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, nasiona, strączki, ryby, jajka, nabiał, mięso).



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H. Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy: immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowiny Lekarskie, 82/2013.
  2. Myszka M., Klinger M., Immunomodulacyjne działanie witaminy D, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 68/2014.
  3. Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.