Suszone algi

Suszone algi sprzedawane są w wielu formach – najczęściej jako proszek lub płatki, choć mogą zostać sprasowane i oferowane w postaci tabletek. Znajdują zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym (zwłaszcza w kuchni azjatyckiej), jak i w kosmetologii (jako składnik kosmetyków, także tych przyrządzanych samodzielnie w domu). Co warto o nich wiedzieć?

Suszone algi

Suszone algi w kosmetologii

Istnieje wiele rodzajów suszonych alg. W kosmetologii największą popularnością cieszą się:

  • Spirulina w proszku – niebieskozielona alga będąca w rzeczywistości cyjanobakterią znana jest przede wszystkim z ponadprzeciętnej zawartości pełnowartościowego białka, żelaza oraz fikocyjaniny, która jest ważnym antyoksydantem. Ponadto stanowi skarbnicę kwasów tłuszczowych Omega 3, innych minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy. Wystarczy odpowiednią miarkę proszku zmieszać z gotowym już kremem lub jogurtem, miodem czy wodą, aby uzyskać gęstą papkę, którą nakłada się bezpośrednio na skórę lub włosy;
  • Chlorella w proszku – zielona alga znana głównie z bardzo wysokiej zawartości chlorofilu. Poza tym zawiera w składzie witaminy z grupy B, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz minerały. Jej działanie opiera się głównie na detoksykacji, czyli oczyszczaniu. Ma to ogromne znaczenie także w kontekście oczyszczania skóry. Użycie algi Chlorelli jest identyczne jak Spiruliny.

Warto zaznaczyć, że do celów kosmetycznych stosować można również suszone algi w tabletkach. Wówczas wystarczy rozkruszyć je np. łyżką lub dowolnym innym płaskim i twardym przedmiotem, a następnie połączyć pozyskany proszek z innymi składnikami.

Zobacz również: Maseczka na twarz ze Spiruliny.

Suszone algi w kuchni

Suszone algi od tysięcy lat są cennym składnikiem potraw, w szczególności na terenach krajów azjatyckich. Przykładem są choćby arkusze nori, które powszechnie wykorzystywane są do zawijania rolek (maki, hosomaki, futomaki), nazywanych potocznie (choć błędnie) sushi. Dodaje się je również do licznych azjatyckich zup, a nawet dań mięsnych i bezmięsnych. Innym przykładem jest suszone kombu, które służy np. jako posypka do ryżu i dań na bazie ryżu.

Suszone algi z powodzeniem wykorzystać można jednak także w klasycznej kuchni, niezwiązanej z krajami Wschodu. Można je dodawać np. do owocowo-warzywnych smooothies, owsianek, wypieków czy zup. Sprawdzą się jako posypka na kanapki lub składnik sałatek. Należy mieć na uwadze charakterystyczny, lekko rybi smak i zapach większości alg.

Suplementacja suszonych alg

Suszone algi zaliczane są do grona superfood i spożywane jako cenny suplement diety. Ponownie największą rolę odgrywają tu Spirulina i Chlorella. Działanie Spiruliny opiera się głównie na wzmacnianiu naczyń krwionośnych i serca, zmniejszaniu nadciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu, uzupełnianiu niedoborów pokarmowych białka oraz wspieraniu czynności całego układu nerwowego. Z kolei Chlorella ma działanie detoksykujące, dzięki czemu pomaga oczyścić organizm z toksyn, zanieczyszczeń, a nawet śladowych ilości niektórych metali ciężkich. Ważna jest jednak systematyczność, co pozwoli osiągnąć oczekiwane efekty. Jeszcze lepsze korzyści zauważy się podczas jednoczesnej suplementacji obu tych alg.

Zobacz również: Chlorella i Spirulina.

Suszone algi – czy są bezpieczne?

Proces suszenia alg nie wpływa negatywnie na ich skład czy właściwości. Jest wręcz niezbędny, aby surowce te mogły jak najdłużej zachować przydatność do spożycia lub innego użycia. Suszenie nie jest negatywnym procesem, jeśli chodzi o ludzkie zdrowie. Aby mieć gwarancję bezpieczeństwa alg, warto jednak zwrócić uwagę na kraj ich pochodzenia oraz proces produkcji. Wielu sprawdzonych i doświadczonych producentów udostępnia takie informacje. Jeśli ich nie ma, lepiej unikać takich alg. Czerwoną flagą jest również bardzo niska cena produktu oraz brak pozytywnych opinii na jego temat.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
  3. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.