Zaburzona flora bakteryjna jelit

Zaburzona flora bakteryjna jelit przekłada się negatywnie na zdrowie całego organizmu, a także na samopoczucie, co potwierdzają liczne badania naukowe. Florą bakteryjną nazywa się zbiór dobroczynnych mikroorganizmów zasiedlających różne części ciała (np. pochwę, powierzchnię skóry, jamę ustną itd.), jednak w największych ilościach lokalizują się właśnie w obrębie jelit.

Zaburzona flora bakteryjna jelit

Zaburzona flora bakteryjna jelit – przyczyny

Do zaburzenia ilości i składu flory bakteryjnej jelit może dojść na wiele różnych sposobów. Najczęściej to człowiek samodzielnie odpowiada za swoje problemy zdrowotne, ponieważ głównymi czynnikami ryzyka zaburzenia flory jelitowej są:

  • palenie papierosów;
  • picie alkoholu, zwłaszcza często i/lub w nadmiarze;
  • niezdrowa dieta, mało urozmaicona, uboga w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy, a bogata w cukry proste i tłuszcze, ciężkostrawna;
  • brak aktywności fizycznej;
  • silny stres, zwłaszcza przy braku umiejętności radzenia sobie z nim.

Są to czynniki związane ze stylem życia. Na mikroflorę jelitową niekorzystnie wpływa także farmakoterapia, bez względu na jej rodzaj. Szczególnym zagrożeniem jest przyjmowanie antybiotyków, czyli leków przeciwbakteryjnych. Wprawdzie niszczą one bakterie chorobotwórcze i przyczyniają się do wyleczenia choroby bakteryjnej, jednak równocześnie niszczą pożyteczne bakterie probiotyczne znajdujące się w jelitach. Innymi lekami o podobnym działaniu są choćby NLPZ czy glikokortykoidy. Dysbiozę jelit obserwuje się ponadto przy wielu chorobach ostrych i przewlekłych, zwłaszcza przy:

  • alergiach;
  • zaburzeniach neurorozwojowych, w tym autyzmie;
  • otyłości;
  • cukrzycy;
  • depresji i chorobach psychicznych;
  • chorobach sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy;
  • przewlekłych chorobach dermatologicznych, w tym atopowym zapaleniu skóry, łuszczycowym zapaleniu skóry.

I wielu innych. W przypadku wymienionych chorób tworzy się błędne koło, ponieważ dysbioza jelit wywołuje i nasila większość objawów im towarzyszących, zaś samo występowanie tych chorób negatywnie wpływa na florę jelit. Nie do końca więc wiadomo, czy to dysbioza jelit jest czynnikiem ryzyka tych chorób, czy może stanowi konsekwencję ich występowania. Prawdopodobnie oba zjawiska występują jednocześnie.

Zaburzona flora bakteryjna jelit – objawy

Zaburzona flora bakteryjna jelit jest widoczna przede wszystkim pod postacią zaburzeń trawienia i upośledzenia czynności całego układu pokarmowego. Do klasycznych objawów zaliczyć można m.in.:

Jeśli dysbioza trwa dłuższy czas, dołączają do tego objawy niezwiązane bezpośrednio z układem pokarmowym, takie jak:

  • spadek odporności i podatność na infekcje;
  • różnego rodzaju zmiany skórne;
  • nasilenie objawów zdiagnozowanych już wcześniej chorób przewlekłych;
  • pogorszenie gojenia się ran i uszkodzeń skóry;
  • wypadanie włosów;
  • suchość skóry;
  • pogorszenie samopoczucia, wahania nastroju i stany depresyjne.

Co istotne, zaburzona flora bakteryjna jelit uniemożliwia efektywne wchłanianie związków odżywczych z pożywienia, co może przyczynić się do ich niedoboru i szeregu dolegliwości z tym związanych. Dodatkowo flora bakteryjna odpowiada za syntezę wielu ważnych związków, takich jak serotonina, neuroprzekaźniki, witamina K czy witamina z grupy B. Przy dysbiozie zaobserwować można ich niedobór.

Zaburzona flora bakteryjna jelit – leczenie

Kluczowym elementem leczenia zaburzeń flory bakteryjnej jelit jest probiotykoterapia. Probiotyki dostępne są w aptekach oraz w sklepach z suplementami diety lub naturalną żywnością. Mogą mieć różną postać, od proszków do rozpuszczania w wodzie, poprzez tabletki, aż po zawiesiny czy shoty. Ważne, aby przyjmować je codziennie przez dłuższy okres czasu. Probiotyki to nic innego jak zbiór bakterii probiotycznych, które po spożyciu przedostają się do jelit i tam wbudowują w naturalną, naruszoną florę jelitową, wspierając ją. Jednocześnie warto suplementować prebiotyki, czyli składniki roślinne niepoddające się strawieniu, które stanowią pożywkę dla bakterii probiotycznych. Stymulują ich rozwój i różnicowanie się.

Warto zadbać, aby dieta była bogata w naturalną żywność probiotyczną, do której zaliczyć można np. kefiry, maślanki, zsiadłe mleko, kiszonki czy zakwas. Konieczna jest rezygnacja z palenia papierosów i picia alkoholu, a także zadbanie o zdrowie nawyki dnia codziennego. Wszelkie choroby przewlekłe należy ustabilizować pod okiem lekarza.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Majewska K., Smolarek I., Jabłecka A., Mikroflora przewodu pokarmowego i jej rola w patogenezie cukrzycy typu 2, Farmacja Współczesna, 2017; 10: 158-162.
  2. Gałęcka M., Basińska A., Bartnicka A., Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka – implikacje w praktyce lekarza rodzinnego, Forum Medycyny Rodzinnej 2018, tom 12, nr 2, 50-59.
  3. Gulas E., Wysiadecki G., Strzelecki D., Gawlik-Kotelnicka O., Polguj M., Jak mikrobiologia może wpływać na psychiatrię? Powiązania między florą bakteryjną jelit a zaburzeniami psychicznymi, Psychiatr. Pol. 2018; 52(6): 1023-1039.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.