Jak wzmocnić organizm po antybiotyku?

Jak wzmocnić organizm po antybiotyku, aby nie zmagać się z tak częstymi skutkami ubocznymi związanymi z przyjmowaniem leków przeciwbakteryjnych? Warto bowiem pamiętać, że antybiotyki niszczą nie tylko patogenne bakterie odpowiedzialne za wywołanie choroby podstawowej, ale również negatywnie oddziałują na pożądaną mikroflorę bakteryjną całego organizmu, zwłaszcza jelit. Można temu przeciwdziałać na wiele sposobów, oto one.

Jak wzmocnić organizm po antybiotyku?

Probiotyki

Do grona drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą zwłaszcza bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium zaliczane do bakterii kwasu mlekowego. Ich wspólną cechą jest zdolność beztlenowego rozkładu węglowodanów na drodze fermentacji mlekowej. Bytują w największych ilościach w jelicie cienkim i jelicie grubym – szacuje się, że każdy zdrowy człowiek ma aż 1,5 kg bakterii w jelitach, co daje łącznie między 300 a 1500 różnych gatunków.

Probiotyki, korygując zaburzenia ilościowe mikroflory jelitowej związane ze stosowaniem antybiotyków, zapobiegają adhezji chorobotwórczych mikroorganizmów do ścian jelita. Ponadto produkują związki chemiczne (m.in. bakteriocyny) hamujące namnażanie się patogenów w przewodzie pokarmowym. Można więc powiedzieć, że wspierają różnicowanie się i tworzenie bakterii, które wcześniej zostały zniszczone przez antybiotyki, czyli leki o działaniu antybakteryjnym.

Zobacz również: Probiotykoterapia.

Prebiotyki

Prebiotyki są definiowane jako nietrawione składniki żywności, które korzystnie działają na organizm gospodarza przez selektywną stymulację wzrostu i/lub aktywności jednego rodzaju, lub ograniczonej liczby bakterii bytujących w okrężnicy. Są one pożywką dla bakterii o korzystnym działaniu, wpływając na zwiększanie populacji szczepów bakteryjnych flory bakteryjnej jelit, bądź ich lepsze różnicowanie się. Przykładami prebiotyków są:

  • inulina;
  • fruktooligosacharydy;
  • laktuloza;
  • beta-glukany.

Znajdują się one powszechnie zwłaszcza w owocach i warzywach.

Suplementacja

Odpowiednio dobrane suplementy diety mogą wzmocnić cały organizm, nie tylko w przebiegu antybiotykoterapii. Do grona substancji i związków poprawiających czynność układu immunologicznego zalicza się przede wszystkim:

Jest ich jednak znacznie więcej. Nie chodzi o to, aby przyjmować je wszystkie jednocześnie, jednak aby odpowiednio dobrać je do własnych potrzeb. Każdemu człowiekowi rekomenduje się codzienne przyjmowanie witaminy D i kwasów omega 3, ponieważ populacja Polski zmaga się z ich znacznymi niedoborami. Pozostałe związki warto wybrać indywidualnie.

W poprawie odporności organizmu i celem jego wzmocnienia nierzadko stosuje się również produkty pochodzenia pszczelego, zwłaszcza pyłek pszczeli, miód czy propolis. Pyłek i propolis stosuje się jako suplement diety, jednak miód warto włączyć do codziennej diety jako jej wartościowy element, np. dodatek do herbaty, kawy, deserów czy nawet mięs. Innymi produktami spożywczymi bogatymi w związki wzmacniające organizm są m.in.:

  • czosnek;
  • kurkuma;
  • zioła;
  • cebula;
  • algi morskie;
  • zielone warzywa liściaste;
  • żeń-szeń;
  • cytryna;
  • cynamon.

Codziennie stosowana dieta powinna być zbilansowana i zdrowa. Obejmuje ona wykluczenie spożycia słodyczy, fast foodów, żywności wysokoprzetworzonej.

Zobacz również: Zdrowa dieta.

Aktywność fizyczna

Jednym z najlepszych sposobów na poprawę odporności i wzmocnienie organizmu jest aktywność fizyczna. Istnieje nawet twierdzenie mówiące, że aktywność fizyczna jest w stanie zastąpić każdy lek, jednak żaden lek nie jest w stanie zastąpić aktywności fizycznej. Ruch stanowi uzupełnienie działań ukierunkowanych na wszelkiego rodzaju problemy zdrowotne. Przy osłabieniu organizmu najlepiej sprawdzają się aktywności aerobowe na świeżym powietrzu, takie jak trucht, bieganie, jazda na rowerze, spacery, nordic walking, jazda konna, rozciąganie lub aerobik we własnym ogrodzie. Dobrym wyborem jest też pływanie i taniec. Aby osiągnąć oczekiwane efekty, aktywność fizyczna powinna być regularna i odbywać się przynajmniej 3-4 razy w tygodniu. Nie krócej jednak niż 45 minut.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2014.
  2. Szajewska H., Praktyczne zastosowanie probiotyków, Gastroenterologia Kliniczna, 1/2014.
  3. Jach M., Łoś R., Maj M., Malm A., Probiotyki – aspekty funkcjonalne i technologiczne, Postępy Mikrobiologii, 2/2013.
  4. Śliżewska K., Nowak A., Barczyńska E., Libudzisz Z., Prebiotyki – definicja, właściwości i zastosowanie w przemyśle, 2/2015.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.