Olej z pachnotki do jedzenia

Olej z pachnotki do jedzenia to jednocześnie oryginalny i wartościowy dodatek do codziennych posiłków oraz wysokiej jakości suplement diety. Wykazano, że współcześnie spożywa się zbyt mało źródeł kwasów tłuszczowych Omega 3, którymi są m.in. ryby, owoce morza, orzechy czy oleje roślinne. Konsekwencją jest spadek odporności, problemy z pamięcią, pogorszenie kondycji skóry, wzrost ryzyka chorób cywilizacyjnych i wiele innych. Można temu przeciwdziałać np. poprzez wprowadzenie do diety oleju z pachnotki.

Olej z pachnotki do jedzenia

Co to jest pachnotka zwyczajna?

Pachnotka zwyczajna (łac. Perilla frutescens) jest jednoroczną rośliną oleistą z rodziny jasnotowatych. Występuje w postaci co najmniej kilku chemotypów. Głównym składnikiem olejku eterycznego otrzymywanego z pachnotki jest perillaldehyd, odpowiedzialny za charakterystyczny zapach i smak tej rośliny. To cenny metabolit wtórny powstający w ciągu przemian jako produkt reakcji utlenienia limonenu (innego składnika olejku eterycznego pachnotki). Poza nim w roślinie znajdziemy witaminy, minerały, błonnik pokarmowy, liczne antyoksydanty i białka.

Z pachnotki zwyczajnej można tłoczyć olej, który współcześnie zaliczany jest do grona najcenniejszych olejów roślinnych. Wykazuje działanie łagodzące, nawilżające, regenerujące i antyoksydacyjne. Najważniejsze, aby był pozyskiwany metodą tłoczenia oleju na zimno, bez przeprowadzania rafinacji.

Olej z pachnotki do jedzenia – skład

Olej z pachnotki zawiera wiele wartościowych składników, których potrzebuje organizm człowieka na każdym etapie życia. Są to między innymi:

Wszystkie te składniki warto dostarczać do organizmu każdego dnia, choć spożycie oleju z pachnotki ma na celu przede wszystkim uzupełnienie poziomu NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych).

Zobacz również: Olej Perilla.

Olej z pachnotki do jedzenia – sposoby użycia

Olej z pachnotki można przyjmować na 2 sposoby:

  • jako dodatek do potraw;
  • jako suplement diety.

W pierwszym przypadku świetnie sprawdzi się w surówkach, sałatkach, daniach jednogarnkowych, kapustnych, zawierających groch oraz sosach i dipach. Posiada charakterystyczny i przyjemny, orzechowy smak. Nadaje się zwłaszcza do dań kuchni koreańskiej i chińskiej. Co istotne, olej z pachnotki nie nadaje się do obróbki termicznej. Gotowanie, pieczenie czy smażenie niszczy wiele cennych składników w nim zawartych.

W drugim przypadku olej z pachnotki można przyjmować w dawkowaniu 1-2 łyżeczki dziennie. Jeśli nie lubimy konsystencji oleju i nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, (raz na jakiś czas) można rozmieszać go z łyżeczką miodu. Olej będzie przyjemniejszy w odbiorze, a dodatkowo dostarczymy do organizmu składniki znajdujące się w miodzie. Istotne, aby nie wykonywać takiej mieszanki codziennie, ponieważ miód jest także źródłem sporej ilości cukrów prostych.

Olej z pachnotki do jedzenia – właściwości zdrowotne

Regularne spożycie oleju z pachnotki przez dłuższy okres czasu wpłynie korzystnie na wszystkie parametry organizmu. Udowodniono, że olej z pachnotki:

  • działa przeciwbakteryjnie – zwłaszcza przeciwko Pseudomonas aeruginosa;
  • łagodzi objawy alergii i zmniejsza stężenie histaminy w organizmie;
  • łagodzi wiele schorzeń dermatologicznych, w tym atopowe zapalenie skóry, łojotokowe zapalenie skóry czy trądzik;
  • jest silnym antyoksydantem i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych;
  • działa spazmolitycznie – może łagodzić bóle brzucha, zaparcia i skurcze jelit;
  • zmniejsza ryzyko nowotworów;
  • zmniejsza łaknienie i może tym samym wspomóc walkę z otyłością;
  • chroni wątrobę przed chorobami i uszkodzeniami toksycznymi;
  • reguluje poziom cholesterolu i glukozy w organizmie.

I wiele innych. Aby doświadczyć powyższych korzyści, należy jednak spożywać olej systematycznie we wskazanych dawkach.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Szeleszczuk Ł., Zielińska-Pisklak M., Młodzianka A., Perilla frutescens – niezwykłe właściwości pachnotki zwyczajnej, Lek w Polsce, 4/2023.
  2. Hasik J., Lutomski J., Ziołolecznictwo w chorobach wewnętrznych. Racjonalny poradnik dla lekarzy i farmaceutów, Wydawnictwo Borgis, Warszawa 2000.
  3. Bachheti R., Joshi A., Shifa T., A Phytopharmacological Overview on Perilla frutescens, Int. J. Pharm. Sci. Rev. Res., 26/2014.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.