Zdrowie jesienią

Jak utrzymać dobre zdrowie jesienią, gdy z reguły obserwuje się spadki odporności, wzrost częstości infekcji oraz ogólne osłabienie organizmu i zmęczenie? Sposobów jest wiele, a najlepiej sprawdza się połączenie większości z nich. Dzięki temu można dbać zarówno o zdrowie fizyczne, jak i psychiczne oraz emocjonalne. O jakich sposobach mowa?

Zdrowie jesienią

Co jeść jesienią?

Jesienią u większości osób obserwuje się wzrost apetytu na dania rozgrzewające, gęste, gorące i syte. Warto przy tym sięgać po sezonowe warzywa i owoce, które są o tej porze roku głównym źródłem witamin i minerałów. Ciekawe propozycje jesiennych, zdrowych dań:

  • pieczona cukinia lub bakłażan faszerowane pieczarkami, papryką, serem i mięsem mielonym;
  • kremowa zupa z dyni, kalafiora lub marchewki;
  • pieczeń podawana z sosem grzybowym, batatami oraz ćwikłą;
  • pieczona ryba;
  • kaszotto z kiszonymi ogórkami.

Cennymi elementami jesiennej diety są:

  • wspomniane kiszonki – ogórki kiszone, kapusta kiszona;
  • zakwas – chleb na zakwasie, barszcze na zakwasie;
  • produkty marynowane – marynowane grzybki, marynowane warzywa.

Stanowią cenne źródło probiotyków, które z kolei wzmacniają naturalną florę bakteryjną jelit. To właśnie ona nadzoruje czynność wszystkich innych układów ustroju i odpowiada za wysoką odporność organizmu.

Do grona jesiennych owoców zalicza się:

  • jabłka;
  • żurawinę;
  • winogrona;
  • pigwę;
  • jeżyny;
  • gruszki;
  • śliwki;
  • kasztany.

Warto włączać je do diety w postaci przekąsek, deserów, a nawet dodatków do dań głównych. Pieczona gruszka idealnie pasuje do czerwonych mięs, zaś sos z żurawiny czy jeżyn wzbogaci naleśniki, racuchy, mięsa, pasztety.

Zobacz również: Suplementy diety wzmacniające odporność.

Aktywność fizyczna jesienią

Jesienią dni są krótsze, chłodniejsze i często deszczowe, co nie sprzyja utrzymaniu systematyczności treningów. Zmęczenie, senność i przesilenie jesienne również nie pomagają. Dlatego wiele osób w miesiącach jesiennych wykazuje niższy poziom codziennej aktywności. Warto więc znaleźć szczególną motywację do ruchu, wskutek czego poprawi się metabolizm, a człowiek będzie mieć więcej energii do działania. To idealny czas, aby spróbować czegoś nowego, np.:

  • zajęcia z tańca;
  • zumba;
  • sztuki walki;
  • pływanie;
  • jazda konna.

Wybór w dzisiejszych czasach jest bardzo duży, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie przy odpowiedniej organizacji czasu w ciągu dnia.

Zobacz również: Jak dbać o siebie jesienią.

Hartowanie organizmu

Aby wzmocnić odporność i zadbać o zdrowie jesienią, zachęca się do aktywności hartujących organizm. Są nimi m.in.:

  • morsowanie;
  • korzystanie z sauny;
  • bieganie (bez względu na pogodę);
  • chłodne prysznice.

Ważne, aby czynności te wykonywane były systematycznie i zgodnie z metodyką, po wcześniejszym wyeliminowaniu ewentualnych przeciwwskazań zdrowotnych. Nie każdy może bowiem pozwolić sobie na praktykowanie powyższych czynności. Bardzo dobrym pomysłem na jesienny relaks i wzmocnienie organizmu jest też wykupienie pakietu masaży, np. gorącymi kamieniami lub stemplami ziołowymi.

Suplementy na jesień

Zdrowie jesienią warto wzmacniać także świadomą suplementacją. Jakie witaminy brać jesienią? Przede wszystkim należy pamiętać o codziennym przyjmowaniu witaminy D, ponieważ ekspozycja ciała na naturalne słońce jest jesienią znacznie niższa, wskutek czego miejsce ma spadek poziomu endogennej witaminy D. A jak wiadomo, pełni ona wielokierunkowe funkcje w organizmie. Innymi rekomendowanymi preparatami są: cynk, żelazo, witamina C (np. w postaci aceroli) oraz Spirulina, zapewniająca kompleksowe odżywienie organizmu. Jeśli natomiast chcemy zadbać o detoksykację organizmu, warto rozważyć przyjmowanie Chlorelli.

Naturalne antybiotyki

Do grona naturalnych antybiotyków zaliczamy m.in.:

  • czosnek;
  • cebulę;
  • kurkumę;
  • miód;
  • cynamon;
  • chrzan;
  • oregano;
  • tymianek;
  • i wiele innych naturalnych produktów spożywczych.

Warto dodawać je systematycznie do przygotowywanych dań, a niekiedy nawet przyrządzać z nich napary, wywary czy syropy. Jesienią szczególną popularnością cieszy się syrop z cebuli, mikstura z miodu i czosnku oraz złote mleko. Napar z imbiru może natomiast okazać się niezwykle pomocny zwłaszcza przy różnorodnych infekcjach bakteryjnych i infekcjach wirusowych.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Nowak Z., Antybiotyki z apteki Pana Boga, Wydawnictwo AA, Kraków 2022.
  2. Szumiec M., Aktywność fizyczna jako istotny czynnik wzmacniania potencjału zdrowotnego… – wyzwania dla edukacji zdrowotnej, Studia de Securitate et Educatione Civili, VI/2016.
  3. Ostrowska L., Dietetyka kompendium, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *