Jakie witaminy brać jesienią?

Jakie witaminy brać jesienią, aby przeciwdziałać zmęczeniu, wzmacniać swój organizm oraz czuć pełnię energii? Jesień to pora roku, która niemal każdemu kojarzy się z krótszymi dniami, deszczem, gorszą pogodą. Także w tym okresie wzrasta ryzyko przesilenia jesiennego, a nawet jesiennej depresji. Na szczęście organizm można wspierać świadomą suplementacją. Które witaminy sprawdzą się najlepiej?

Jakie witaminy brać jesienią?

Witamina D

Najważniejszą witaminą w okresie jesiennym jest witamina D3, ponieważ do jej syntezy niezbędna jest ekspozycja skóry na promieniowanie słoneczne. Nie ma odpowiednich źródeł pokarmowych, które mogłyby pokryć zapotrzebowanie organizmu na nią. Suplementację witaminy D rekomenduje się każdej osobie od narodzin aż do późnej starości, najlepiej przez cały rok. Ryzyko ewentualnych niedoborów jest jednak najwyższe właśnie w okresie jesienno-zimowym, gdy do powierzchni ziemi dociera najmniejsza ilość promieni UV. Niedobory witaminy D wiążą się m.in. z:

  • osłabieniem kości i mięśni;
  • problemami ze snem;
  • nadmiernym wypadaniem włosów;
  • suchością skóry;
  • pogorszeniem nastroju (wahania nastroju, depresja, drażliwości);
  • zaburzeniami trawienia;
  • znacznym spadkiem odporności (co przejawia się tendencją do infekcji).

Jesienią należy przyjmować przynajmniej 2000 IU witaminy D. Jako że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, najlepiej łączyć ją z posiłkami bogatymi w składniki tłuszczowe. Biodostępność witaminy D zwiększa także jednoczesne przyjmowanie witaminy K2.

Witamina C

Chcąc zadbać o wysoki poziom odporności przez całą jesień, a później również przez miesiące zimowe, należy rozpocząć suplementację witaminy C. Jest to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności. Jej dobrymi źródłami pokarmowymi są m.in.:

  • liście pokrzywy;
  • natka pietruszki;
  • zielone warzywa liściaste;
  • owoce dzikiej róży;
  • wszelkie owoce jagodowe;
  • papryka;
  • kiszonki.

Za najbogatsze znane źródło naturalnej witaminy C uznaje się jednak jagody aceroli, które swoim wyglądem przypominają polską wiśnię. Uważa się, że w 100 g owoców aceroli znaleźć można nawet do 4500 mg witaminy C. Dla porównania, 100 g cytryny zawiera zaledwie do 60 g witaminy C. Udowodniono, że witamina C zmniejsza ryzyko infekcji, a jeśli już wystąpią, sprawia, że mają znacznie łagodniejszy przebieg i trwają krócej. To ważne w okresie jesiennym, ponieważ właśnie wtedy wzrasta częstotliwość zachorowania na przeziębienie i grypę oraz inne infekcje wirusowe. Dodatkowo witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia kondycję skóry, rozświetlając ją, reguluje poziom glukozy we krwi oraz poprawia samopoczucie.

Zobacz również: Najlepsza witamina C.

Witamina F

Witamina F to związki tłuszczowe zaliczane do grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z rodziny Omega 3. Ich spożycie w diecie przeciętnego mieszkańca Polski jest wyraźnie niedostateczne, co może mieć następujące konsekwencje zdrowotne:

  • spadek odporności;
  • nadmierna suchość skóry;
  • zaburzenia gospodarki hormonalnej;
  • niepłodność;
  • zaburzenia cyklu miesiączkowego u kobiet;
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • drętwienie i parestezje kończyn;
  • problemy z pamięcią i koncentracją;
  • częste skurcze mięśni;
  • i wiele innych.

Dobrymi źródłami pokarmowymi witaminy F są:

Jako że na co dzień nie jemy znacznych ilości tego typu produktów, warto wspierać organizm, suplementując kwasy Omega 3 w kapsułkach.

Witamina E

Witamina E to kolejny silny antyoksydant, nazywany również witaminą młodości. Utrzymuje wysokie nawilżenie skóry, hamuje powstawanie zmarszczek, usuwa wolne rodniki tlenowe z organizmu oraz sprawia, że skóra starzeje się znacznie wolniej. Jesień to pora roku nieprzyjazna skórze, włosom i paznokciom, dlatego suplementacja witaminy E wskazana jest zwłaszcza, tym osobom, które chcą zadbać o ich dobrą kondycję. Korzyści z suplementacji będzie jednak więcej. Witamina E dodatkowo obniża poziom cholesterolu LDL, utrzymuje właśnie parametry związane z krzepnięcie krwi, przeciwdziała zakrzepom oraz reguluje przemiany biochemiczne zachodzące na poziomie komórkowym.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kmieć P., Sworczak K., Korzyści i zagrożenia wynikające z suplementacji witaminą D, Forum Medycyny Rodzinnej, 1/2017.
  2. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci, 61/2015.
  3. Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, Chemik, 68/2014.
  4. Czeczot H., Kwas foliowy w fizjologii i patologii, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 62/208.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.