Jakie witaminy brać jesienią, aby przeciwdziałać zmęczeniu, wzmacniać swój organizm oraz czuć pełnię energii? Jesień to pora roku, która niemal każdemu kojarzy się z krótszymi dniami, deszczem, gorszą pogodą. Także w tym okresie wzrasta ryzyko przesilenia jesiennego, a nawet jesiennej depresji. Na szczęście organizm można wspierać świadomą suplementacją. Które witaminy sprawdzą się najlepiej?
Witamina D
Najważniejszą witaminą w okresie jesiennym jest witamina D3, ponieważ do jej syntezy niezbędna jest ekspozycja skóry na promieniowanie słoneczne. Nie ma odpowiednich źródeł pokarmowych, które mogłyby pokryć zapotrzebowanie organizmu na nią. Suplementację witaminy D rekomenduje się każdej osobie od narodzin aż do późnej starości, najlepiej przez cały rok. Ryzyko ewentualnych niedoborów jest jednak najwyższe właśnie w okresie jesienno-zimowym, gdy do powierzchni ziemi dociera najmniejsza ilość promieni UV. Niedobory witaminy D wiążą się m.in. z:
- osłabieniem kości i mięśni;
- problemami ze snem;
- nadmiernym wypadaniem włosów;
- suchością skóry;
- pogorszeniem nastroju (wahania nastroju, depresja, drażliwości);
- zaburzeniami trawienia;
- znacznym spadkiem odporności (co przejawia się tendencją do infekcji).
Jesienią należy przyjmować przynajmniej 2000 IU witaminy D. Jako że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, najlepiej łączyć ją z posiłkami bogatymi w składniki tłuszczowe. Biodostępność witaminy D zwiększa także jednoczesne przyjmowanie witaminy K2.
Witamina C
Chcąc zadbać o wysoki poziom odporności przez całą jesień, a później również przez miesiące zimowe, należy rozpocząć suplementację witaminy C. Jest to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności. Jej dobrymi źródłami pokarmowymi są m.in.:
- liście pokrzywy;
- natka pietruszki;
- zielone warzywa liściaste;
- owoce dzikiej róży;
- wszelkie owoce jagodowe;
- papryka;
- kiszonki.
Za najbogatsze znane źródło naturalnej witaminy C uznaje się jednak jagody aceroli, które swoim wyglądem przypominają polską wiśnię. Uważa się, że w 100 g owoców aceroli znaleźć można nawet do 4500 mg witaminy C. Dla porównania, 100 g cytryny zawiera zaledwie do 60 g witaminy C. Udowodniono, że witamina C zmniejsza ryzyko infekcji, a jeśli już wystąpią, sprawia, że mają znacznie łagodniejszy przebieg i trwają krócej. To ważne w okresie jesiennym, ponieważ właśnie wtedy wzrasta częstotliwość zachorowania na przeziębienie i grypę oraz inne infekcje wirusowe. Dodatkowo witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia kondycję skóry, rozświetlając ją, reguluje poziom glukozy we krwi oraz poprawia samopoczucie.
Zobacz również: Najlepsza witamina C.
Witamina F
Witamina F to związki tłuszczowe zaliczane do grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z rodziny Omega 3. Ich spożycie w diecie przeciętnego mieszkańca Polski jest wyraźnie niedostateczne, co może mieć następujące konsekwencje zdrowotne:
- spadek odporności;
- nadmierna suchość skóry;
- zaburzenia gospodarki hormonalnej;
- niepłodność;
- zaburzenia cyklu miesiączkowego u kobiet;
- nadmierne wypadanie włosów;
- drętwienie i parestezje kończyn;
- problemy z pamięcią i koncentracją;
- częste skurcze mięśni;
- i wiele innych.
Dobrymi źródłami pokarmowymi witaminy F są:
- ryby i owoce morza;
- nasiona i orzechy;
- żółtka jaj;
- roślinne oleje tłoczone na zimno i nierafinowane;
- algi morskie.
Jako że na co dzień nie jemy znacznych ilości tego typu produktów, warto wspierać organizm, suplementując kwasy Omega 3 w kapsułkach.
Witamina E
Witamina E to kolejny silny antyoksydant, nazywany również witaminą młodości. Utrzymuje wysokie nawilżenie skóry, hamuje powstawanie zmarszczek, usuwa wolne rodniki tlenowe z organizmu oraz sprawia, że skóra starzeje się znacznie wolniej. Jesień to pora roku nieprzyjazna skórze, włosom i paznokciom, dlatego suplementacja witaminy E wskazana jest zwłaszcza, tym osobom, które chcą zadbać o ich dobrą kondycję. Korzyści z suplementacji będzie jednak więcej. Witamina E dodatkowo obniża poziom cholesterolu LDL, utrzymuje właśnie parametry związane z krzepnięcie krwi, przeciwdziała zakrzepom oraz reguluje przemiany biochemiczne zachodzące na poziomie komórkowym.
Polecane produkty:
Acerola organiczna
Suplement diety Acerola to przede wszystkim źródło naturalnej witaminy C. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym … Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kmieć P., Sworczak K., Korzyści i zagrożenia wynikające z suplementacji witaminą D, Forum Medycyny Rodzinnej, 1/2017.
- Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci, 61/2015.
- Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, Chemik, 68/2014.
- Czeczot H., Kwas foliowy w fizjologii i patologii, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 62/208.