Wakame to słynne wodorosty (algi) jadalne wykorzystywane powszechnie w kuchni japońskiej oraz będące suplementem diety na całym świecie. Należą do grona brunatnic, a znane są głównie ze swoich niezwykłych właściwości prozdrowotnych. Mają delikatny, lekko słony smak z subtelną nutą morskiej świeżości, są więc znacznie łagodniejsze niż popularna Spirulina.
Wakame – charakterystyka
Wakame to brązowe, dużych rozmiarów glony morskie o oliwkowej barwie, rosnące naturalnie w chłodnych, płytkich wodach wokół wybrzeży Japonii, Korei i Chin. W nieco mniejszych ilościach spotkać je można także u wybrzeży m.in. Francji, Wielkiej Brytanii, Holandii, Argentyny, Meksyku, Kalifornii czy Nowe Zelandii, a więc na całym świecie. Ich pełna nazwa botaniczna brzmi Undaria pierzastodzielna (Undaria pinnatifida). Wakame są glonami morskimi osiadłymi, o liściokształtnej, ząbkowanej plesze. Mają okazałe sporofity sięgające średnio 50-70 cm, maksymalnie do 3 m, a także drobne, nitkowate gametofity. Do podłoża przyczepiają się chwytnikami.
Wakame – skład
Wakame charakteryzują się niezwykle cennym składem, w którym wyróżnia się zwłaszcza:
- beta-glukan o działaniu prebiotycznym;
- składniki mineralne – jod, magnez, mangan, wapń;
- witaminy – szczególnie witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B (w największych ilościach kwas foliowy) witaminę E, witaminę K;
- fukoksantynę;
- błonnik pokarmowy;
- NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zawierające związki z grupy kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6;
- węglowodany złożone.
Wakame hoduje się w zbiornikach wodnych nie głębszych niż 6 metrów, w związku z czym mają spory dostęp do światła słonecznego, dzięki któremu wzrastają. Będąc na stałe zanurzonymi w wodzie słonej, chłoną wszelkie związki znajdujące się w niej, zwłaszcza jednak składniki mineralne. Warto zaznaczyć, że obróbka alg jest bardzo prosta – wystarczy je zebrać, pociąć na pożądanej wielkości kawałki i wysuszyć. Całkowicie zbędne jest przy tym korzystanie z chemicznych środków, co pozwala na zachowanie wszystkich cennych właściwości zdrowotnych Wakame.
Wakame – właściwości prozdrowotne
Wakame są glonami badanymi od wielu lat pod względem swoich właściwości prozdrowotnych. Udowodniono, że:
- obniżają zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi;
- wspierają detoksykację organizmu, pozwalając na sprawniejsze usuwanie z niego toksyn wraz z kałem;
- mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne;
- likwidują nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie, których źródłem jest choćby wszechobecny stres. Dzięki temu obniżają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym chorób autoimmunologicznych;
- przyspieszają metabolizm, wspierając procesy odchudzania się, głównie przez wpływ na spalanie glukozy i lipidów;
- działają prebiotycznie, wspierając liczebność i kondycję flory bakteryjnej jelit, a więc poprawiają wygląd skóry, wzmacniają odporność i przyczyniają się do zachowania ogólnego zdrowia, które w dużej mierze pochodzi właśnie z jelit;
- poprawiają pamięć i koncentrację;
- przywracają wewnętrzną równowagę (homeostazę) organizmu.
Istnieje wiele badań potwierdzających korzyści zdrowotne płynące ze spożywania glonów Wakame (oraz wszelkich innych, takich jak Nori, Spirulina czy Chlorella). W przypadku Wakame stwierdzono, że zmniejszają one częstotliwość występowania zespołu metabolicznego w liczebnej grupie badanych Japończyków. Wystarczą 2 łyżki Wakame, aby pokryć z nawiązką dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na jod. Warto też zaznaczyć, że Wakame nadają się do spożycia przez diabetyków, czyli pacjentów chorujących na cukrzycę. Mają bowiem niski indeks glikemiczny.
Wakame – jak jeść?
Wakame można dodawać do dań z makaronu, zup, sałatek, piklów i wielu innych. Przed spożyciem wystarczy moczyć je w wodzie, a następnie dodać do posiłku. Podczas moczenia algi te zwiększają swoją objętość nawet 10-krotnie, co należy wziąć pod uwagę, odmierzając liczbę składników dania. Przykładowy przepis na sałatkę z Wakame:
- pół szklanki Wakame;
- 90 g tuńczyka w oleju lub sosie własnym;
- 1 duży pomidor;
- pół cebuli czerwonej;
- 3 łyżki majonezu;
- sól i pieprz do smaku.
Glony zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości przez około 10 minut. Odcedzamy. Pomidory kroimy w kostkę lub półplasterki, natomiast cebulę drobno szatkujemy lub kroimy w bardzo cienkie piórka. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą.
Polecane produkty:
Spirulina i chlorella
Spirulina i chlorella wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, w tym również z metali ciężkich. Ponadto wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładzanie organizmu, pomaga w likwidacji zaparć, przyspiesza metabolizm i regenerację uszkodzonych tkanek Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kolb M., Luciana V., Milanovi N., Stocchi V., Evaluation of Marine Algae Wakame (Undaria pinnatifida) and Kombu (Laminaria digitata japonica) as Food Supplements, Food Technology and Biotechnology, 42/2004.
- Yoshinaga K., Koikeda T., Maruya R., Nakano T., Effects of Undaria pinnatifida (wakame) on the human intestinal environment, Functional Foods in Health and Disease, 8/2018.
- Goraj A., Piotrowska A., Możliwości wykorzystania glonów i składników z nich pozyskiwanych w przemyśle kosmetycznym, Kosmetologia Estetyczna, 3/2019.
- Naiki K., Kakehi S., Kodama T., Kuroda H., Ito S., Projections of nutrient supply to a wakame (Undaria pinnatifida) seaweed farm on the Sanriku Coast of Japan, Fisheries Oceanography, 2017.