Nori

Nori to słynne japońskie algi wykorzystywane powszechnie w gastronomii. Ich popularność jest niezwykle wysoka na całym świecie, głównie dzięki ich użyciu do słynnych rolek zwanych makami, futomakami, uromakami itd. Wyróżniają się bogatym składem i szerokimi właściwościami prozdrowotnymi, co czyni je pożądanym surowcem pochodzenia roślinnego.

 

Nori

Nori – charakterystyka

Nori to produkt spożywczy wytwarzany z wodorostów zaliczanych do rodzaju Porphyra. Po zbiorze suszy się je lub piecze, a następnie wykorzystuje do przygotowywania potraw zwłaszcza kuchni azjatyckiej. Produkt ten jest popularny zwłaszcza w Japonii, Chinach i Korei. Nori to ogólna nazwa jadalnych wodorostów, z których przygotowuje się znane nam wszystkim arkusze do przyrządzania sushi.

Klasycznym przedstawicielem tych wodorostów jest szkarłatnica delikatna, czyli krasnorost z rodzaju Porphyra. Szkarłatnica delikatna wyróżnia się intensywnie czerwonym kolorem, dopiero po wysuszeniu zmienia się on na charakterystyczną, ciemną zieleń. Algi te rosną w morzu w postaci płaskich liści, w największych ilościach w Oceanie Spokojnym. Sama nazwa odnosi się do języka japońskiego, gdzie „nori” oznacza właśnie morskie glony.

Nori – skład

Nori, podobnie jak wszystkie inne algi, są niezwykle bogate w składniki mineralne, zwłaszcza jod, żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan, chlor, sód i wiele innych, a wszystkie one zawarte są w nich w bardzo dużych ilościach. Dodatkowo w nori znaleźć można:

Szacuje się, że jeden listek nori zawiera 10 kcal, około 1,2 g białka i tyle samo węglowodanów. Błonnik i kwasy tłuszczowe występują w nim w śladowych ilościach.

Nori – właściwości

Nori są bogate w minerały, zwłaszcza w jod i wapń. Wapń stanowi integralny składnik tkanki kostnej i zębów, wspiera pracę układu nerwowego i mięśni, z kolei jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i wszystkich układów ustroju. Wszystkie składniki tej algi wpływają korzystnie na ciśnienie tętnicze, równowagę kwasowo-zasadową oraz poziom cholesterolu. Uważa się, że algi są wartościowym elementem diety wspierającej serce.

Znajdująca się w nori witamina C wspiera układ odpornościowy i produkcję naturalnego kolagenu, natomiast witamina A wpływa korzystnie na procesy związane z widzeniem, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz także wspiera odporność organizmu. Nori mogą jeść kobiety ciężarne, głównie ze względu na zawartość folianów, które wspierają proces krwiotwórczy i uczestniczą w syntezie kwasów nukleinowych u płodu.

Jak wykorzystać nori?

Nori potocznie zwane są morską sałatą. Posiadają charakterystyczny, lekko słony, rybi smak, przez niektórych kucharzy określany jako delikatnie dymny. Nori można jeść na wiele sposobów, najczęściej jednak bywają dodatkiem do sushi – wówczas kupuje się je w formie suszonych arkuszy, moczy lekko wodą, nakłada ryż i składniki dodatkowe, a następnie zawija w ciasne rolki i kroi. Można jednak dodawać je również do zup czy sałatek. Świetnie komponują się z pieczywem, ryżem, ziemniakami, rybą, kapustą, a nawet serami i owocami. Można rozkruszyć je w palcach i posypać nimi danie.

Nori – przeciwwskazania

Nori oraz inne algi morskie nie powinny być spożywane w następujących przypadkach:

  • alergia na algi i owoce morza;
  • choroby tarczycy, zwłaszcza niedoczynność tarczycy i guzy tarczycy (ze względu na zawartość jodu);
  • zaawansowane zaburzenia krzepnięcia krwi.

Kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym. Przyrządzane sushi z pewnością nie powinno zawierać surowych ryb, które mogą być dla rozwijającego się płodu wyjątkowo niebezpieczne.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Goraj A., Piotrowska A., Możliwości wykorzystania glonów i składników z nich pozyskiwanych w przemyśle kosmetycznym, Kosmetologia Estetyczna, 3/2019.
  2. Sinurat E., Fransiska D., Utomo B., Characteristics of Nori-Like Product Prepared from Seaweeds Growing in Indonesia, Journal of Aquatic Food Product Technology, 2022.
  3. Muszyńska B., Jękot B., Topolska-Pasek M., Rzewińska A., Właściwości prozdrowotne węglowodanów występujących w algach, Farm Pol, 2016, 72(7).

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.