Suplementy diety wzmacniające odporność

Suplementy diety wzmacniające odporność polecane są dostosowania zwłaszcza w okresie jesiennym oraz wczesną wiosną, ponieważ to właśnie wtedy najczęściej obserwuje się spadki odporności i wzrost częstotliwości zachorowań. Można brać je jednak całorocznie – są bezpieczne i w pełni naturalne. Osoby przewlekle chore lub przyjmujące na stałe leki przed rozpoczęciem jakiejkolwiek suplementacji powinny skonsultować się z lekarzem. Jakie suplementy diety najlepiej sprawdzą się celem wzmocnienia układu immunologicznego?

Suplementy diety wzmacniające odporność

Witamina C

Witamina C (inaczej: kwas askorbinowy) to witamina rozpuszczalna w wodzie, naturalnie znajdująca się zwłaszcza w owocach i warzywach. Jej najbogatszym znanym źródłem jest acerola, dlatego można zdecydować się na suplementację zarówno czystej witaminy C, jak i aceroli. W drugim przypadku do organizmu dostarczymy również inne cenne witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Udowodniono, że witamina C znacznie skraca czas trwania infekcji oraz łagodzi natężenie jej objawów – zwłaszcza bólu głowy, uczucia osłabienia, kataru siennego, kaszlu, bólu gardła i wielu innych. W większych dawkach stosowana jest jako lek przeciwko przeziębieniu i grypie, jednak do codziennego użytku rekomenduje się dawki mniejsze, występujące w suplementach diety. To silny związek antyoksydacyjny o działaniu przeciwzapalnym. Warto zaznaczyć, że jej systematyczne przyjmowanie eliminuje nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Witamina C jest również niezbędna do wewnątrzustrojowej produkcji kolagenu.

Według zaleceń zdrowe osoby dorosłe powinny przyjmować 200-250 mg witaminy C dziennie. Jest to ilość w większości przypadków pokrywana wraz z dietą. W momencie wystąpienia choroby lub w okresie wzmożonej częstotliwości zachorowań zaleca się wdrożenie suplementacji, aby do organizmu dostarczać dziennie nawet do 1000 mg tej witaminy.

Zobacz również: Naturalna witamina C.

Witamina D

Witaminę D należy suplementować przez całe życie i całorocznie. Nie ma ona swoich źródeł pokarmowych, ponieważ jej produkcja odbywa się w skórze i przebiega z wykorzystaniem promieniowania słonecznego. Właśnie dlatego na niedobory witaminy D narażeni jesteśmy zwłaszcza jesienią i zimą, gdy ilość promieni słonecznych docierających do powierzchni ziemi znacznie maleje, podobnie jak częstotliwość wyjść z domu na zewnątrz. Mimo tego nawet wiosną i latem niedobory witaminy D dotyczą większości Polaków. Stąd zalecenie systematycznej suplementacji. Udowodniono, że witamina D silnie wspiera odporność – jest wręcz niezbędna do jej utrzymania. Odgrywa istotną rolę w odpowiedzi wrodzonej organizmu, co wielokrotnie potwierdzono w publikacjach naukowych. Stymuluje różnicowanie się monocytów i komórek linii monocytarnej do ich dojrzałych postaci o cechach makrofagów. Niedobór witaminy D upośledza produkcję czynników i enzymów niezbędnych do procesów zwalczania bakterii, jak również przeprowadzania fagocytozy przez komórki do tego predysponowane. Dodatkowo reguluje ekspresję cytokin i chemokin. Należy pamiętać, że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Dlatego najlepiej łączyć ją z posiłkiem lub jednocześnie przejmować suplementy na bazie olejów (np. omega 3 lub olej z czarnuszki siewnej).

Zobacz również: Najlepszy olej z czarnuszki.

Witamina A

Witamina A to kolejna witamina rozpuszczalna w tłuszczach, za tym warunki suplementacji będą podobne do tych przypadków witaminy D. W rzeczywistości mianem tym nie określa się jednego związku chemicznego, lecz grupę kilku:

Główne ich źródło stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego niedobory obserwuje się zwłaszcza u wegan i wegetarian. Suplementację warto rozważyć w momencie spadku odporności i przy braku energii, ponieważ witamina A intensywnie oddziałuje na ten układ. Jest ona niezbędna w procesie dojrzewania i różnicowania komórek układu odpornościowego, takich jak limfocyty, monocyty, neutrofile, eozynofile i bazofile. W konsekwencji jej niedoboru obserwuje się osłabienie aktywności neutrofili, przy jednoczesnej ich prawidłowej liczbie. Kwas retinowy wpływa na zwiększenie liczby komórek skórnych Langerhansa prezentujących antygen, które wzmacniają odporność organizmu na infekcje skórne oraz nasilają odpowiedź na szczepionki. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A u mężczyzn wynosi 900 mcg, a u kobiet 700 mcg.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences, 4/2015.
  2. Myszka M., Klinger M., Immunomodulacyjne działanie witaminy D, Postepy Hig Med Dosw, 68/2014.
  3. Gromkowska-Kępka K., Puścion-Jakubik A., Naliwajko S., Moskwa J., Soroczyńska J., Nowakowski P., Mielcarek K., Markiewicz-Żukowska R., Borawska M. Spożycie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) a stopień nawilżenia skóry młodych kobiet, Białystok.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.