Ziarna czarnuszki

Ziarna czarnuszki (Nigella sativa) są skarbnicą cennych składników odżywczych i o działaniu biologicznie aktywnym, które zostało niejednokrotnie potwierdzone licznymi badaniami klinicznymi. Z tego względu pozyskuje się z nich wartościowy olej, nazywany złotem faraonów ze względu na pochodzenie czarnuszki siewnej, jakim jest Egipt.

Ziarna czarnuszki

Ziarna czarnuszki – charakterystyka

Czarnuszka siewna (inaczej: czarny kminek) to znany na całym świecie gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Ma wzniesioną, rozgałęzioną łodygę dochodzącą do 40 cm wysokości, a także duże kwiaty o średnicy nawet do 3 cm. Owocniki składają się z 5 do 10 mieszków, całkowicie zrośniętych ze sobą, pokrytych brodawkami i gruczołami. Nasiona są natomiast poprzecznie zmarszczone, kanciaste, o czarnym lub niemal czarnym zabarwieniu oraz silnym aromatycznym zapachu. Po rozgryzieniu stają się lekko ostre i korzenne. To właśnie z nich pozyskuje się olej. Najlepsze wartości odżywcze ma olej z czarnuszki tłoczony na zimno i nierafinowany, sprzedawany w ciemnych, szklanych buteleczkach. Można też zdecydować się na suplementację oleju z czarnuszki w kapsułkach.

Zobacz również: Olej z czarnego kminku.

Ziarna czarnuszki – skład

Szacuje się, że z nasion czarnuszki siewnej można wyizolować nawet do 50% oleju tłustego, którego głównymi składnikami są:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – kwas linolowy (55,6%), kwas oleinowy (23,4%), kwas α-linolenowy w śladowej ilości (0,4-1%) oraz kwas eikozadienowy występujący bardzo rzadko w przyrodzie (2,6-3%);
  • tymochinon (do 48%, stanowi przy tym główny składnik terapeutyczny czarnuszki siewnej);
  • tymohydrochinon;
  • ditymochinon;
  • p-cymen;
  • karwakrol;
  • 4-terpineol;
  • t-anetol;
  • α-pinen;
  • tymol.

Nasiona zawierają ponadto m.in.:

  • alkaloidy izochinolinowe (nigellinę, nigelliminę);
  • alkaloidy diterpenowe (nigellaminę);
  • alkaloidy imidazolowe (nigellidynę, nigellicynę);
  • saponiny triterpenowe.

Czyni to tę roślinę niezwykle wartościową – takiego składu (a nawet zbliżonego) nie wykazuje żadna inna znana roślina. Popularność czarnuszki siewnej i jej ziaren intensywnie wzrasta w ostatnich czasach. Co więcej, coraz więcej ludzi decyduje się na kupno domowej prasy do tłoczenia olejów na zimno, wykorzystując w tym celu m.in. ziarna czarnuszki. Można je bez problemu kupić w wielu sklepach zielarskich, a także w większych marketach spożywczych.

Zobacz również: Oleje tłoczone na zimno.

Olej z czarnuszki siewnej

Olej z nasion czarnuszki siewnej wykazuje potwierdzone działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Tym samym zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, których istotnym czynnikiem ryzyka jest nadmiar wolnych rodników tlenowych. Aby się ich pozbyć, warto więc spożywać produkty bogate w antyoksydanty, takie jak olej i nasiona czarnuszki siewnej. Olej z czarnuszki siewnej powszechnie rekomendowany jest jako środek zwalczający objawy różnego rodzaju alergie. Działa też przeciwpasożytniczo, detoksykująco i odżywczo. Na podstawie licznych badań klinicznych potwierdzono, że wspiera czynność w szczególności układu sercowo-naczyniowego, układu immunologicznego oraz układu nerwowego.

Zobacz również: Olej z czarnuszki do włosów.

Ponadto olej z czarnuszki siewnej wykorzystuje się jako cenny kosmetyk do pielęgnacji skóry i włosów. W przypadku włosów najlepiej nadaje się do olejowania włosów wysokoporowatych, ponieważ intensywnie je regeneruje i odżywia. W odniesieniu do skóry warto używać go na skórę problematyczną, dojrzałą, przesuszoną. Nie wykazuje właściwości komedogennych, a może wyraźnie łagodzić stany zapalne skóry i poprawiać jej ogólną kondycję. Także w przebiegu schorzeń dermatologicznych o charakterze przewlekłym.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Rutkowska J., Antoniewska A., Baranowski D., Rasińska E., Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
  2. Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B., Rośliny kosmetyczne, Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice 2006.
  3. Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
  4. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.