Czym jest acerola?

Czym jest acerola, która szturmem zdobyła rynek w Polsce i wielu innych krajach? Owoce aceroli znane są jako najbogatsze źródło kwasu askorbinowego, ale również skarbnica innych wartościowych związków odżywczych i biologicznie aktywnych. Te niewielkie owoce mogą uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na naprawdę wiele składników. Warto zatem poznać je nieco bliżej.

Czym jest acerola?

Acerola – co to jest?

Acerola to pochodząca z Wysp Kanaryjskich roślina egzotyczna, ceniona i znana zwłaszcza ze względu na swoje owoce. Wyglądem przypominają znane każdemu wiśnie, różnią się jednak smakiem i składem. Acerola porasta doliny rzek w ciepłych i suchych lasach tropikalnych, cechujących się dużą żyznością. W naturalnych warunkach przyjmuje postać niewysokiego, wiecznie zielonego drzewka o owalnych, zielonych liściach. W regionach swojego pochodzenia acerola osiąga 2-3 metry wysokości. Często uprawiana jest jako roślina żywopłotowa i jednocześnie jako drzewko owocowe, które wykształca czerwone, pestkowe owoce o żółtym miąższu. Mają one średnicę około 1,5-2,0 cm i można spożywać je na surowo, poddawać suszeniu oraz przetwarzać w celu przygotowania z nich np. wywarów, soków czy dżemów. Owoce aceroli są cenionym suplementem diety.

Acerola – skład

Zarówno liście, jak i owoce aceroli to surowiec bogaty w karotenoidy (m.in. luteinę, β-karoten), związki polifenolowe (m.in. flawonoidy), feofitynę oraz pochodne chlorofilu, które mogą pełnić funkcję składników dla potencjalnych, naturalnych nutraceutyków. Za najważniejsze składniki bioaktywne owoców aceroli uznaje się jednak:

  • kwas askorbinowy (witamina C);
  • beta-karoten;
  • naryngenina;
  • kwas ferulowy;
  • katechiny;
  • epikatechina;
  • rutozyd;
  • kwas winowy;
  • fruktoza;
  • glukoza.

Pozostałymi wartościowymi związkami są: błonnik pokarmowy, minerały (zwłaszcza miedź, mangan, potas, żelazo, wapń, cynk i fosfor) oraz witaminy z grupy B. Należy zaznaczyć, że acerola jest prawdopodobnie najistotniejszym znanym źródłem witaminy C. Zawiera jej znacznie więcej, niż natka pietruszki, cytryny, papryka czy nawet owoce dzikiej róży.

Zobacz również: Acerola naturalna.

Acerola – właściwości prozdrowotne

Związkiem fenolowym o najwyższym stężeniu w owocach aceroli jest naryngenina, której przypisuje się działanie przeciwmiażdżycowe oraz estrogenopodobne. Wykazano, że substancje zawarte w aceroli mogą zmniejszać żywotność komórek nowotworowych piersi, co ma kluczowe znaczenie dla przyszłości farmakoterapii onkologicznej. Suplementacja aceroli może normalizować ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu, a także działa antyoksydacyjnie. Dostarcza ogromnej dawki energii, przeciwdziałając zmęczeniu, problemom ze snem, a nawet stanom depresyjnym. Witamina C zawarta w aceroli poprawia kondycję naczyń krwionośnych i jest niezbędna do wewnątrzustrojowej syntezy kolagenu. Ten zaś stanowi podstawowe białko budulcowe organizmu człowieka, odpowiadając przy tym m.in. za wytrzymałość i jędrność skóry oraz za zdrowie stawów.

Prowadzone badania wskazują, że regularne spożywanie aceroli może skutecznie wspomagać proces odchudzania poprzez wzmożenie procesu przemiany materii. Jest ona skuteczna w obniżaniu masy ciała, zwłaszcza w sytuacji, gdy jej wzrost jest spowodowany stosowaniem diety wysokowęglowodanowej. Przy systematycznej suplementacji obserwuje się również korzystne zmiany mikrobiomu jelitowego oraz działanie gastroprotekcyjne i hepatoprotekcyjne. Acerola w dużym stopniu wpływa również na odporność.

Zobacz również: Acerola w kapsułkach.

Acerola – jaką wybrać?

Na rynku istnieje wiele suplementów diety zawierających acerolę. Niestety, część z nich nie nadaje się do przyjmowania ze względu na niską biodostępność aceroli, dodatek sztucznych ulepszaczy czy małą zawartość najważniejszego składnika. Wybierając suplement diety z acerolą, należy kierować się zasadą najwyższej jakości, a wpływa na nią m.in. naturalne pochodzenie aceroli. W jej składzie nie mogą znajdować się sztuczne barwniki, chemiczne dodatki czy konserwanty. W jednej kapsułce powinno być przynajmniej 500 mg ekstraktu z aceroli organicznej. Można posiłkować się także opiniami innych konsumentów. Popularnością cieszy się acerola bioalgi – nietestowana na zwierzętach, bez konserwantów i GMO.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Belwal T., Devkota H., Hassan H., Ahluwalia S., Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Trends in Food Science & Technology, 74/2018.
  2. Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
  3. Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research, 2012.
  4. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.