Czym jest acerola, która szturmem zdobyła rynek w Polsce i wielu innych krajach? Owoce aceroli znane są jako najbogatsze źródło kwasu askorbinowego, ale również skarbnica innych wartościowych związków odżywczych i biologicznie aktywnych. Te niewielkie owoce mogą uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na naprawdę wiele składników. Warto zatem poznać je nieco bliżej.
Acerola – co to jest?
Acerola to pochodząca z Wysp Kanaryjskich roślina egzotyczna, ceniona i znana zwłaszcza ze względu na swoje owoce. Wyglądem przypominają znane każdemu wiśnie, różnią się jednak smakiem i składem. Acerola porasta doliny rzek w ciepłych i suchych lasach tropikalnych, cechujących się dużą żyznością. W naturalnych warunkach przyjmuje postać niewysokiego, wiecznie zielonego drzewka o owalnych, zielonych liściach. W regionach swojego pochodzenia acerola osiąga 2-3 metry wysokości. Często uprawiana jest jako roślina żywopłotowa i jednocześnie jako drzewko owocowe, które wykształca czerwone, pestkowe owoce o żółtym miąższu. Mają one średnicę około 1,5-2,0 cm i można spożywać je na surowo, poddawać suszeniu oraz przetwarzać w celu przygotowania z nich np. wywarów, soków czy dżemów. Owoce aceroli są cenionym suplementem diety.
Acerola – skład
Zarówno liście, jak i owoce aceroli to surowiec bogaty w karotenoidy (m.in. luteinę, β-karoten), związki polifenolowe (m.in. flawonoidy), feofitynę oraz pochodne chlorofilu, które mogą pełnić funkcję składników dla potencjalnych, naturalnych nutraceutyków. Za najważniejsze składniki bioaktywne owoców aceroli uznaje się jednak:
- kwas askorbinowy (witamina C);
- beta-karoten;
- naryngenina;
- kwas ferulowy;
- katechiny;
- epikatechina;
- rutozyd;
- kwas winowy;
- fruktoza;
- glukoza.
Pozostałymi wartościowymi związkami są: błonnik pokarmowy, minerały (zwłaszcza miedź, mangan, potas, żelazo, wapń, cynk i fosfor) oraz witaminy z grupy B. Należy zaznaczyć, że acerola jest prawdopodobnie najistotniejszym znanym źródłem witaminy C. Zawiera jej znacznie więcej, niż natka pietruszki, cytryny, papryka czy nawet owoce dzikiej róży.
Zobacz również: Acerola naturalna.
Acerola – właściwości prozdrowotne
Związkiem fenolowym o najwyższym stężeniu w owocach aceroli jest naryngenina, której przypisuje się działanie przeciwmiażdżycowe oraz estrogenopodobne. Wykazano, że substancje zawarte w aceroli mogą zmniejszać żywotność komórek nowotworowych piersi, co ma kluczowe znaczenie dla przyszłości farmakoterapii onkologicznej. Suplementacja aceroli może normalizować ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu, a także działa antyoksydacyjnie. Dostarcza ogromnej dawki energii, przeciwdziałając zmęczeniu, problemom ze snem, a nawet stanom depresyjnym. Witamina C zawarta w aceroli poprawia kondycję naczyń krwionośnych i jest niezbędna do wewnątrzustrojowej syntezy kolagenu. Ten zaś stanowi podstawowe białko budulcowe organizmu człowieka, odpowiadając przy tym m.in. za wytrzymałość i jędrność skóry oraz za zdrowie stawów.
Prowadzone badania wskazują, że regularne spożywanie aceroli może skutecznie wspomagać proces odchudzania poprzez wzmożenie procesu przemiany materii. Jest ona skuteczna w obniżaniu masy ciała, zwłaszcza w sytuacji, gdy jej wzrost jest spowodowany stosowaniem diety wysokowęglowodanowej. Przy systematycznej suplementacji obserwuje się również korzystne zmiany mikrobiomu jelitowego oraz działanie gastroprotekcyjne i hepatoprotekcyjne. Acerola w dużym stopniu wpływa również na odporność.
Zobacz również: Acerola w kapsułkach.
Acerola – jaką wybrać?
Na rynku istnieje wiele suplementów diety zawierających acerolę. Niestety, część z nich nie nadaje się do przyjmowania ze względu na niską biodostępność aceroli, dodatek sztucznych ulepszaczy czy małą zawartość najważniejszego składnika. Wybierając suplement diety z acerolą, należy kierować się zasadą najwyższej jakości, a wpływa na nią m.in. naturalne pochodzenie aceroli. W jej składzie nie mogą znajdować się sztuczne barwniki, chemiczne dodatki czy konserwanty. W jednej kapsułce powinno być przynajmniej 500 mg ekstraktu z aceroli organicznej. Można posiłkować się także opiniami innych konsumentów. Popularnością cieszy się acerola bioalgi – nietestowana na zwierzętach, bez konserwantów i GMO.
Polecane produkty:
Acerola organiczna
Suplement diety Acerola to przede wszystkim źródło naturalnej witaminy C. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym … Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Belwal T., Devkota H., Hassan H., Ahluwalia S., Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Trends in Food Science & Technology, 74/2018.
- Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
- Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research, 2012.
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.