Jakie kwasy omega suplementować?

Jakie kwasy omega suplementować, aby na co dzień cieszyć się energią, pełnią sił, zdrowiem fizycznym oraz zdrowiem psychicznym? Sama suplementacja nie jest wystarczająca, aby uzyskać takie efekty (wpływa na to również połączenie czynników takich jak dieta, aktywność fizyczna, unikanie używek, wysypianie się, brak stresu, a nawet czynniki genetyczne), jednak może ona w dużym stopniu przyczynić się do tego. Wszystko przez to, że kwasy tłuszczowe omega regulują wiele istotnych parametrów organizmu.

Jakie kwasy omega suplementować?

Kwasy omega

Mianem kwasów omega określa się 3 podstawowe grupy wartościowych związków tłuszczowych, czyli:

Kwasy te zalicza się do grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są kluczowe dla zachowania wysokiego poziomu odżywienia organizmu i zdrowia ogólnego. W swojej budowie chemicznej posiadają więcej niż jedno wiązanie podwójne pomiędzy atomami węgla. Organizm nie jest w stanie samodzielnie ich syntezować, dlatego dostarcza się je wraz z dietą. To ważne, tym bardziej że w dzisiejszych czasach dieta przeciętnego konsumenta jest raczej uboga w te związki. NNKT stanowią przeciwieństwo niekorzystnie działających na zdrowie, lecz bardzo powszechnych w żywności kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie zawierają w swojej cząsteczce wiązań podwójnych. Ich nadmierne spożycie może prowadzić do rozwoju chorób takich jak:

i wiele innych, które określa się wspólnym mianem chorób cywilizacyjnych.

Proporcje omega 3 do pozostałych kwasów tłuszczowych

W diecie człowieka obserwuje się niestety niedostateczne spożycie w szczególności kwasów omega 3. Naturalnie znaleźć je można w tłustych rybach morskich (łosoś, śledzie, sardynki, makrele, pstrągi), algach oraz niektórych roślinnych olejach tłoczonych na zimno, zwłaszcza w oleju z pachnotki zwyczajnej, oleju z orzechów włoskich czy oleju lnianym. Mało kto na co dzień je powyższe produkty w odpowiednich ilościach, co sprawia, że często obserwuje się niedobór omega 3. Powszechniej w żywności występują inne grupy kwasów omega, które znaleźć można w większości olejów roślinnych, orzechach, nasionach, zbożach, jajkach czy nabiale. Są to głównie kwasy omega 6, ale i omega 9.

Warto zaznaczyć, że właściwe, optymalne proporcje między spożyciem kwasów omega 3 a omega 6 powinny wynosić co najmniej 5:1 (dla przewagi omega 3). Z reguły obserwuje się jednak spożycie ich w proporcji nawet 1:50 dla przewagi omega 6, co szybko prowadzi do nasilania się stanów zapalnych w organizmie, tworzenia wolnych rodników tlenowych oraz występowania różnorodnych chorób. Nie chodzi tu o to, aby zaprzestać spożywania źródeł omega 6, gdyż są one kluczowe do prawidłowego funkcjonowania organizmu od pierwszych lat życia, ale o to, aby zadbać o właściwe proporcje pomiędzy spożywanymi tłuszczami roślinnymi.

Jakie kwasy omega suplementować?

Jak można się więc domyśleć, przede wszystkim zachęca się do suplementacji kwasów tłuszczowych Omega 3, aby przywrócić właściwe proporcje w spożyciu tłuszczów nienasyconych. Takie kwasy występują w formie kapsułek do popijania wodą lub w formie płynnej. Należy przyjmować je każdego dnia, jest to całkowicie bezpieczne i polecane także dzieciom czy kobietom w ciąży (w przypadku dzieci stawiając jednak na kwasy tłuszczowe płynne). Polecanym, naturalnym suplementem diety są kwasy omega 3 od bioalgi, pozyskiwane z nasion pachnotki zwyczajnej. Produkt jest dodatkowo wzbogacony o witaminę E, która bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Nie zawiera substancji konserwujących czy GMO, a olej użyty w kapsułkach pochodzi z pierwszego tłoczenia.

Należy pamiętać, że suplementacja kwasów omega nie może zastąpić zbilansowanej i urozmaiconej diety. W pierwszej kolejności należy zadbać o odpowiednie, naturalne spożycie źródeł tych związków, a dopiero później uzupełnia się dietę o ewentualne suplementy.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega 3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24-35.
  2. Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
  3. Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
  4. Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M. Suplementacja kwasami Omega w różnych chorobach, Postępy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 838-852.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *