Sok z buraka to wartościowy produkt spożywczy, który można przyrządzić również samodzielnie w domu. Jest skarbnicą cennych probiotyków, witamin i minerałów. Jego systematyczne picie wpływa korzystnie na niemal wszystkie układy organizmu, jednak nie każdy może sięgać po taki sok. Istnieje ku temu kilka przeciwwskazań.
Sok z buraka – skład
Burak ćwikłowy jest tuż obok marchwi przykładem popularnego warzywa korzeniowego. W jego składzie znaleźć można:
- antocyjany;
- betainę (której burak zawdzięcza swój kolor);
- sacharozę;
- składniki mineralne (zwłaszcza potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, mangan, magnez, kobalt i cynk);
- błonnik pokarmowy;
- witaminy (zwłaszcza witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę B6).
Sok z buraka – właściwości zdrowotne
Sok z buraka znany jest przede wszystkim z tego, że przeciwdziała anemii i wspiera jej leczenie. Antocyjany zawarte w tym produkcie aż 4-krotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki i wspierają czynność układu krążenia. Barwniki buraków działają przeciwnowotworowo oraz neutralizują wolne rodniki tlenowe, chroniąc tym samym ustrój przed stresem oksydacyjnym oraz chorobami cywilizacyjnymi.
Wspomniany wcześniej barwnik buraków (betanina) wykazuje zdolność wnikania do wnętrza bakterii, co powoduje zahamowanie ich rozwoju i rozmnażania. Dodatkowo sok z buraka wpływa korzystnie na cały układ pokarmowy, ponieważ przywraca pożądaną równowagę kwasowo-zasadową żołądka oraz przeciwdziała zaparciom. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, łagodzi objawy menopauzy oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę. Jest ono szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz nadkwasotą żołądka.
Udowodnioną ciekawostką jest, że sok z buraka może w dużej mierze znosić negatywne skutki napromieniowania promieniami RTG oraz promieniami emitowanymi przez substancje radioaktywne. Produkt ten znajduje zastosowanie w leczeniu anginy i przeziębienia. Tak szerokie zastosowanie sprawia, że jest on niezwykle cennym składnikiem ludzkiej diety.
Sok z buraka – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniami do picia soku z buraka są:
- niedociśnienie tętnicze;
- kamica nerkowa;
- dna moczanowa;
- cukrzyca.
Wszystko przez to, że sok z buraka może podnosić poziom glukozy we krwi, jak również zawiera w swoim składzie szczawiany, które mogą nasilać objawy ze strony stawów.
Sok z buraka – przepis
Aby przyrządzić pyszny i zdrowy sok z buraka, potrzebne są następujące składniki:
- 2 kg buraków ćwikłowych (najlepiej młodych);
- 3 średniej wielkości jabłka;
- 3 duże marchewki.
Wszystkie składniki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie umieszcza się je w sokowirówce i tłoczy z nich sok. Ze wskazanej ilości składników otrzymać można niespełna 1,5 l soku, jest to więc ilość idealna dla całej 4-osobowej rodziny. W zależności od własnych preferencji skład można dowolnie modyfikować, np. dodając do niego zielone warzywa liściaste, ulubione owoce lub jeszcze inne składniki.
Ile pić soku z buraka?
Dla wspierania zdrowia, urody i samopoczucia rekomenduje się systematyczne (codzienne) picie około 200 ml soku z buraka. Sporą popularnością cieszy się kiszony sok z buraka, jednak w tym przypadku rekomendowana dawka wynosi 50 ml dziennie. Po kilku dniach można stopniowo ją zwiększać, uzyskując ostatecznie wartość 1 szklanki dziennie. Nie ma natomiast znaczenia, czy sok ten pijemy rano, czy wieczorem, a także czy pijemy go przed posiłkami, po nich czy może w trakcie ich spożywania.
Polecane produkty:
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... | |
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Sionek B., Ocena możliwości produkcji fermentowanego soku z buraka ćwikłowego z dodatkiem szczepów bakterii probiotycznych i potencjalnie probiotycznych rodzaju Lactobacillus, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1/2020.
- Kobus-Cisowska J., Dziedziński M., Szymandera-Buszka K., Neumann M., Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 4/2023.
- Gumiela D., Przegląd badań oceniających wpływ soku z buraka na zdrowie i aktywność fizyczną, Piel Pol. 2021;4(82):172-174.
- Kondratowicz-Pietruszka E., Dynamika wzrostu kwasowości fermentowanych soków warzywnych, Zeszyty Naukowe 833/2010.
- https://aniagotuje.pl/przepis/sok-z-burakow.