Na co dobry jest olej z czarnuszki

Na co dobry jest olej z czarnuszki i dlaczego warto dołączyć go do codziennego jadłospisu? Jest on dostępny zarówno w formie płynnej, jak i jako kapsułki do suplementacji codziennej. To jeden z najcenniejszych olejów roślinnych, nie bez powodu nazywany złotem faraonów. Jego niezwykłe właściwości doceniono już tysiące lat temu w starożytnym Egipcie.

 

Na co dobry jest olej z czarnuszki?

Aby korzystne efekty z przyjmowania oleju z czarnuszki były widoczne, należy pamiętać o systematyczności. Jest ona kluczowa przy każdej suplementacji naturalnej, ponieważ najpierw należy uzupełnić niedobory pokarmowe, aby składniki aktywne produktu mogły działać. Oczywiście pierwsze efekty widać już po kilku dawkach oleju, na inne trzeba jednak poczekać. Na co jest więc dobry olej z czarnuszki, nazywany również olejem z czarnego kminku?

Olej z czarnuszki na odporność

Olej z czarnego kminku zawiera nawet do 2,5% olejku eterycznego, bogatego w liczne antyoksydanty, takie jak limonen, karwon, tymochinon czy karwakrol. Jego regularne przyjmowanie skutecznie zwiększa odporność zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych czy seniorów. Przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe Omega 3 stymulują układ immunologiczny, podnosząc ilość krążących po ustroju leukocytów. Ich zadaniem jest zwalczanie infekcji bakteryjnych oraz  infekcji wirusowych. Jednocześnie prawdziwy olej z czarnuszki działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Jest naturalnym antybiotykiem.

Olej z czarnuszki na infekcje drobnoustrojowe

Olej ten wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze, głównie dzięki składnikom chinonowym. Działanie to jest zauważalne zwłaszcza w odniesieniu do Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Escherichia-Coli oraz Pseudomonas aeruginosa. Dodatkowo efektywnie zwalcza wszystkie szczepy Listeria monocytogenes. Olej z czarnuszki likwiduje też wiele rodzajów grzybów oraz pasożytów, zwłaszcza tych z rodzaju Schistosoma, tasiemców oraz zarodźców malarii. Stanowi on więc bezpieczniejszą i w pełni naturalną alternatywę dla leków.

Zobacz również: Najlepszy olej z czarnuszki.

Olej z czarnuszki a choroby cywilizacyjne

Olej z czarnuszki wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Usuwa wolne rodniki tlenowe, będące jednym z głównych czynników ryzyka tzw. chorób cywilizacyjnych. Spożywanie oleju znacznie obniża liczbę mediatorów prozapalnych, co ma znaczenie zwłaszcza w przebiegu przewlekłych chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, alergie, łuszczycowe zapalenie stawów czy zespół Sjogrena. Jego regularne spożycie obniża ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych, które bezpośrednio wiążą się ze stresem oksydacyjnym.

Zobacz również: Czarny kminek w kapsułkach.

Olej z czarnuszki na alergie

Niejednokrotnie udowodniono, że olej z czarnuszki jest jednym z cenniejszych naturalnych remedium na alergie. Działa przeciwzapalnie, immunomodulująco oraz hamuje uwalnianie histaminy, inicjującej reakcje alergiczne. Już po kilku dniach suplementacji obserwuje się łagodzenie objawów astmy oskrzelowej i alergicznego nieżytu nosa. Olej zmniejsza intensywność kataru siennego, częstego kichania i łzawienie oczu. W przeciwieństwie do leków przeciwalergicznych, jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne i nie wiąże się z ryzykiem działań niepożądanych. To produkt przeznaczony również dla dzieci.

Zobacz również: Właściwości oleju z czarnuszki.

Na co jeszcze dobry jest olej z czarnuszki?

Pozostałe działanie oleju z czarnuszki:

  • obniżanie poziomu glukozy (działanie hipoglikemizujące) oraz cholesterolu LDL we krwi;
  • poprawa pamięci i koncentracji;
  • pozytywny wpływ na libido poprzez udział NNKT w tworzeniu hormonów steroidowych;
  • poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci;
  • przeciwdziałanie depresji i stanom lękowym;
  • poprawa metabolizmu i zmniejszanie ryzyka otyłości;
  • hepatoprotekcja, czyli ochrona wątroby głównie przed czynnikami toksycznymi;
  • poprawa trawienia.

Najlepiej wybierać olej z czarnuszki tłoczony na zimno i nierafinowany. Taka metoda obróbki pozwala na utrzymanie kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w stabilności, przez co mogą być po spożyciu wykorzystane przez organizm konsumenta. Dodatkowo eliminuje ryzyko tworzenia się szkodliwych związków, co ma miejsce przy rafinacji tłuszczów roślinnych.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
  2. Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
  3. Adamska A., Ochocka R., Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych, Postępy Fitoterapii, 2/2016.
  4. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
  5. Palczyński C., Czarnuszka siewna (Nigella sativa) czyli panna w zieleni: działanie przeciwzapalne, Alergia, 3/2016.
  6. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *