Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Uczulenie na alkohol

Uczulenie na alkohol

Uczulenie na alkohol (czyli jego nietolerancja) w praktyce nie jest tak powszechnie spotykane. Objawy pojawiają się natychmiast po spożyciu napoju alkoholowego lub wiele godzin później,

Czytaj dalej
Elastyna

Elastyna

Elastyna jest hydrofobowym białkiem strukturalnym obficie występującym w tkance łącznej. Znajdziemy ją m.in. w skórze, ścianach naczyń krwionośnych i ścianach narządów wewnętrznych. Odpowiada głównie za

Czytaj dalej
Likopen

Likopen

Likopen to intensywnie czerwony barwnik naturalny z licznymi skumulowanymi wiązaniami podwójnymi w łańcuchu węglowodorowym. Jest jednym z czerwonych barwników występujących w pomidorach i jako ekstrakt

Czytaj dalej
Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna polega na stałym lub okresowym wyłączaniu z jadłospisu osoby chorej produktu lub grupy produktów podejrzanych o powodowanie alergii. Jest więc metodą diagnostyczną i

Czytaj dalej
Witamina B6 (pirydoksyna)

Witamina B6

Witamina B6 (pirydoksyna) to witamina wchodząca w skład tak zwanych witamin z grupy B. Rzadko mówi się o zapotrzebowaniu organizmu na pirydoksynę, jednak z pewnością

Czytaj dalej
Jod

Jod

Jod (łac. iodum, symbol: I) jest śladowym pierwiastkiem niezbędnym do życia. Występuje głównie w rybach morskich i roślinach rosnących na terenach nadmorskich. Dzięki niemu możliwe

Czytaj dalej
Liczne bakterie w moczu

Liczne bakterie w moczu

Liczne bakterie w moczu świadczą o infekcji bakteryjnej układu moczowego i są łatwe do wykrycia. Bardzo często do wykonania badania moczu zmuszają uporczywe dolegliwości, takie

Czytaj dalej
Bóle głowy

Bóle głowy

Bóle głowy to coraz powszechniej obserwowane zjawisko, dlatego współcześnie często zalicza się je do problemów cywilizacyjnych. Istnieje wiele rodzajów bólu głowy np. migreny, klasterowe bóle

Czytaj dalej
Hiperwitaminoza

Hiperwitaminoza

Hiperwitaminoza to zespół dolegliwości i problemów zdrowotnych spowodowanych nadmiarem poszczególnych witamin w organizmie człowieka. Przeciwnym zjawiskiem jest hipowitaminoza, czyli niedobór witamin, co diagnozuje się znacznie

Czytaj dalej
Białko

Białko

Białko to grupa wielkocząsteczkowych związków zbudowanych z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Stanowią jedne z podstawowych składników diety każdego człowieka, tuż obok węglowodanów oraz

Czytaj dalej
Infekcje

Infekcje

Infekcje (inaczej: zakażenia) to dolegliwości zdrowotne spowodowane wniknięciem do organizmu patogenów chorobotwórczych. Mogą nimi być grzyby, wirusy, bakterie i inne mikroorganizmy, które aktywują układ odpornościowy.

Czytaj dalej
Witamina B2 (ryboflawina)

Witamina B2

Witamina B2 (ryboflawina) to jedna z witamin z grupy B. Bierze udział w wielu ważnych przemianach w organizmie. Występuje w postaci żółtych kryształów trudno rozpuszczalnych

Czytaj dalej
Witamina E

Witamina E

Witamina E to termin określający grupę organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, w skład których wchodzą tokoferole i tokotrienole. Witamina E – charakterystyka Do dnia dzisiejszego

Czytaj dalej
Wzdęcia

Wzdęcia

Wzdęcia to całkowicie fizjologiczna, naturalna reakcja organizmu każdego człowieka. Bez względu na styl życia czy wiek codziennie w jelitach, podczas trawienia, powstają gazy, które muszą

Czytaj dalej
Alergia na kota

Alergia na kota

Alergia na kota to jedna z częściej diagnozowanych alergii, pojawiająca się u ludzi powszechniej niż alergia na psa. Jej leczenie jest długotrwałe i skomplikowane, a

Czytaj dalej
Pieczenie za mostkiem

Pieczenie za mostkiem

Pieczenie za mostkiem to objaw charakterystyczny dla rozmaitych schorzeń układu pokarmowego, układu nerwowego czy układu oddechowego. Może również mieć podłoże idiopatyczne i wiązać się z

Czytaj dalej
Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu to bardzo ważny proces w życiu każdego, świadomego człowieka, któremu zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu. W dzisiejszych czasach na każdym kroku jesteśmy

Czytaj dalej
Bóle brzucha

Bóle brzucha

Bóle brzucha to jeden z najczęściej obserwowanych objawów zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych. Może mieć wiele przyczyn, dlatego samo stwierdzenie dolegliwości nie

Czytaj dalej
Miedź

Miedź

Miedź (łac. cuprum, symbol: Cu) to pierwiastek należący do grupy miedziowców w układzie okresowym pierwiastków, o liczbie atomowej 29. Miedź jest ważnym mikroelementem pełniącym w

Czytaj dalej
Sód

Sód

Sód (łac. natrium, symbol: Na) to pierwiastek chemiczny należący do grupy litowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest niezwykle popularny w codziennej diecie większości konsumentów, dlatego

Czytaj dalej
Uczulenie na alkohol

Uczulenie na alkohol

Uczulenie na alkohol (czyli jego nietolerancja) w praktyce nie jest tak powszechnie spotykane. Objawy pojawiają się natychmiast po spożyciu napoju alkoholowego lub wiele godzin później,

Czytaj dalej
Elastyna

Elastyna

Elastyna jest hydrofobowym białkiem strukturalnym obficie występującym w tkance łącznej. Znajdziemy ją m.in. w skórze, ścianach naczyń krwionośnych i ścianach narządów wewnętrznych. Odpowiada głównie za

Czytaj dalej
Likopen

Likopen

Likopen to intensywnie czerwony barwnik naturalny z licznymi skumulowanymi wiązaniami podwójnymi w łańcuchu węglowodorowym. Jest jednym z czerwonych barwników występujących w pomidorach i jako ekstrakt

Czytaj dalej
Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna polega na stałym lub okresowym wyłączaniu z jadłospisu osoby chorej produktu lub grupy produktów podejrzanych o powodowanie alergii. Jest więc metodą diagnostyczną i

Czytaj dalej
Witamina B6 (pirydoksyna)

Witamina B6

Witamina B6 (pirydoksyna) to witamina wchodząca w skład tak zwanych witamin z grupy B. Rzadko mówi się o zapotrzebowaniu organizmu na pirydoksynę, jednak z pewnością

Czytaj dalej
Jod

Jod

Jod (łac. iodum, symbol: I) jest śladowym pierwiastkiem niezbędnym do życia. Występuje głównie w rybach morskich i roślinach rosnących na terenach nadmorskich. Dzięki niemu możliwe

Czytaj dalej
Liczne bakterie w moczu

Liczne bakterie w moczu

Liczne bakterie w moczu świadczą o infekcji bakteryjnej układu moczowego i są łatwe do wykrycia. Bardzo często do wykonania badania moczu zmuszają uporczywe dolegliwości, takie

Czytaj dalej
Bóle głowy

Bóle głowy

Bóle głowy to coraz powszechniej obserwowane zjawisko, dlatego współcześnie często zalicza się je do problemów cywilizacyjnych. Istnieje wiele rodzajów bólu głowy np. migreny, klasterowe bóle

Czytaj dalej
Hiperwitaminoza

Hiperwitaminoza

Hiperwitaminoza to zespół dolegliwości i problemów zdrowotnych spowodowanych nadmiarem poszczególnych witamin w organizmie człowieka. Przeciwnym zjawiskiem jest hipowitaminoza, czyli niedobór witamin, co diagnozuje się znacznie

Czytaj dalej
Białko

Białko

Białko to grupa wielkocząsteczkowych związków zbudowanych z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Stanowią jedne z podstawowych składników diety każdego człowieka, tuż obok węglowodanów oraz

Czytaj dalej
Infekcje

Infekcje

Infekcje (inaczej: zakażenia) to dolegliwości zdrowotne spowodowane wniknięciem do organizmu patogenów chorobotwórczych. Mogą nimi być grzyby, wirusy, bakterie i inne mikroorganizmy, które aktywują układ odpornościowy.

Czytaj dalej
Witamina B2 (ryboflawina)

Witamina B2

Witamina B2 (ryboflawina) to jedna z witamin z grupy B. Bierze udział w wielu ważnych przemianach w organizmie. Występuje w postaci żółtych kryształów trudno rozpuszczalnych

Czytaj dalej
Witamina E

Witamina E

Witamina E to termin określający grupę organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, w skład których wchodzą tokoferole i tokotrienole. Witamina E – charakterystyka Do dnia dzisiejszego

Czytaj dalej
Wzdęcia

Wzdęcia

Wzdęcia to całkowicie fizjologiczna, naturalna reakcja organizmu każdego człowieka. Bez względu na styl życia czy wiek codziennie w jelitach, podczas trawienia, powstają gazy, które muszą

Czytaj dalej
Alergia na kota

Alergia na kota

Alergia na kota to jedna z częściej diagnozowanych alergii, pojawiająca się u ludzi powszechniej niż alergia na psa. Jej leczenie jest długotrwałe i skomplikowane, a

Czytaj dalej
Pieczenie za mostkiem

Pieczenie za mostkiem

Pieczenie za mostkiem to objaw charakterystyczny dla rozmaitych schorzeń układu pokarmowego, układu nerwowego czy układu oddechowego. Może również mieć podłoże idiopatyczne i wiązać się z

Czytaj dalej
Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu to bardzo ważny proces w życiu każdego, świadomego człowieka, któremu zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu. W dzisiejszych czasach na każdym kroku jesteśmy

Czytaj dalej
Bóle brzucha

Bóle brzucha

Bóle brzucha to jeden z najczęściej obserwowanych objawów zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych. Może mieć wiele przyczyn, dlatego samo stwierdzenie dolegliwości nie

Czytaj dalej
Miedź

Miedź

Miedź (łac. cuprum, symbol: Cu) to pierwiastek należący do grupy miedziowców w układzie okresowym pierwiastków, o liczbie atomowej 29. Miedź jest ważnym mikroelementem pełniącym w

Czytaj dalej
Sód

Sód

Sód (łac. natrium, symbol: Na) to pierwiastek chemiczny należący do grupy litowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest niezwykle popularny w codziennej diecie większości konsumentów, dlatego

Czytaj dalej
Hipoalergiczność
31maj

Hipoalergiczność

Hipoalergiczność według słownika języka polskiego to pojęcie, które jest równoznaczne z niewywoływaniem alergii. W praktyce jednak opisujemy nim wszystkie związki i substancje, które nie tylko

Sól fizjologiczna
30maj

Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna to wodny roztwór chlorku sodu, wykazujący silne działanie nawilżające. W medycynie 0,9% sól fizjologiczną wykorzystuje się jako płyn infuzyjny, ponieważ roztwór o takim

Odruch wymiotny
29maj

Odruch wymiotny

Odruch wymiotny to rytmiczne, spazmatyczne ruchy przepony i mięśni brzucha, które pojawiają się obok nudności i zazwyczaj prowadzą do wystąpienia wymiotów. Z kolei wymiotami nazywamy

Koenzym Q10 suplement
28maj

Koenzym Q10 suplement

Koenzym Q10 to suplement diety niezwykle popularny i powszechnie stosowany. Wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne. Biodostępność

Kwas α-linolenowy
26maj

Kwas α-linolenowy

Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, będący niezwykle istotnym elementem codziennej diety człowieka w każdym wieku. Ludzki organizm

Mocne otarcie skóry
25maj

Mocne otarcie skóry

Mocne otarcie skóry może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika z doznanych urazów, np. upadku i przesunięciu ciała po nawierzchni, jednak może mieć zupełnie inne źródła.

Stan podgorączkowy
24maj

Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy to inaczej podwyższona temperatura ciała, najczęściej wskutek toczących się w ustroju procesów patologicznych. Zwykle stan ten nie jest niebezpieczny, o ile nie ma

Najlepszy olej z czarnuszki
23maj

Najlepszy olej z czarnuszki

Jaki jest najlepszy olej z czarnuszki i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Te informacje mogą pomóc w wyborze pełnowartościowego produktu o wysokiej jakości,

Histamina
22maj

Histamina

Histamina to ważny, organiczny związek chemiczny, będący pochodną imidazolu i zawierającą boczny łańcuch etyloaminowy. Znajduje się w wielu tkankach ludzkiego ustroju, pełniąc funkcję mediatora procesów

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza
19maj

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza mogą pomóc anemikom i osobom z niedoborami tego pierwiastka poprawić stan zdrowia. Ważne, aby skonsultować wszelkie podejmowane decyzje z

Olej rafinowany czy nierafinowany?
18maj

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany? To pytanie jest zadawane coraz częściej w związku ze wzrostem świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Przyjęło się, że oleje rafinowane

Która Spirulina jest najlepsza?
17maj

Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów

Szybki sposób na zatwardzenie
16maj

Szybki sposób na zatwardzenie

Szybki sposób na zatwardzenie może znacznie wspomóc defekację i przyspieszyć wizytę w toalecie. Zaparcia są nieprzyjemną, często wręcz bolesną dolegliwością, która może przydarzyć się każdej

Analiza mikrobiologiczna
15maj

Analiza mikrobiologiczna

Analiza mikrobiologiczna (inaczej: badanie mikrobiologiczne) umożliwia charakteryzację mikroorganizmów na lub w wyrobie medycznym, opakowaniu, surowcu lub składniku. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w

Co jeść przy biegunce?
12maj

Co jeść przy biegunce?

Biegunka jest nieprzyjemną dolegliwością towarzyszącą wielu chorobom czy infekcjom. Jeśli się przedłuża, może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia. Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych i

Tłoczenie oleju na zimno
11maj

Tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno jest jedną z najcenniejszych obróbek roślin oleistych. W jej efekcie możemy otrzymać oleje pełne cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, których

Mangan
10maj

Mangan

Mangan (łac. manganum symbol: Mn) to pierwiastek należący do grupy manganowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest mikroelementem niezbędnym w procesach przenoszenia tlenu i dla prawidłowego

Waginoza bakteryjna
09maj

Waginoza bakteryjna

Waginoza bakteryjna to najczęściej diagnozowany stan zapalny żeńskich dróg rodnych, odnoszący się do patologicznych zmian w obrębie mikroflory jelitowej. W jej przebiegu dochodzi do występowania

Infekcja wirusowa a bakteryjna
08maj

Infekcja wirusowa a bakteryjna

Infekcja wirusowa a bakteryjna to dwa zupełnie różne schorzenia, a różnica ta wynika zarówno z czynnika sprawczego, jak i z pojawiających się objawów. Także metoda

Alergeny
05maj

Alergeny

Alergeny to inaczej wszystkie antygeny zewnątrzpochodne, które po przedostaniu się do organizmu człowieka wywołują nadmierną reakcję układu immunologicznego (reakcję uczuleniową). Takie związki mogą znajdować się

1 2 3 10
Hipoalergiczność
31maj

Hipoalergiczność

Hipoalergiczność według słownika języka polskiego to pojęcie, które jest równoznaczne z niewywoływaniem alergii. W praktyce jednak opisujemy nim wszystkie związki i substancje, które nie tylko

Sól fizjologiczna
30maj

Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna to wodny roztwór chlorku sodu, wykazujący silne działanie nawilżające. W medycynie 0,9% sól fizjologiczną wykorzystuje się jako płyn infuzyjny, ponieważ roztwór o takim

Odruch wymiotny
29maj

Odruch wymiotny

Odruch wymiotny to rytmiczne, spazmatyczne ruchy przepony i mięśni brzucha, które pojawiają się obok nudności i zazwyczaj prowadzą do wystąpienia wymiotów. Z kolei wymiotami nazywamy

Koenzym Q10 suplement
28maj

Koenzym Q10 suplement

Koenzym Q10 to suplement diety niezwykle popularny i powszechnie stosowany. Wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne. Biodostępność

Kwas α-linolenowy
26maj

Kwas α-linolenowy

Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, będący niezwykle istotnym elementem codziennej diety człowieka w każdym wieku. Ludzki organizm

Mocne otarcie skóry
25maj

Mocne otarcie skóry

Mocne otarcie skóry może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika z doznanych urazów, np. upadku i przesunięciu ciała po nawierzchni, jednak może mieć zupełnie inne źródła.

Stan podgorączkowy
24maj

Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy to inaczej podwyższona temperatura ciała, najczęściej wskutek toczących się w ustroju procesów patologicznych. Zwykle stan ten nie jest niebezpieczny, o ile nie ma

Najlepszy olej z czarnuszki
23maj

Najlepszy olej z czarnuszki

Jaki jest najlepszy olej z czarnuszki i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Te informacje mogą pomóc w wyborze pełnowartościowego produktu o wysokiej jakości,

Histamina
22maj

Histamina

Histamina to ważny, organiczny związek chemiczny, będący pochodną imidazolu i zawierającą boczny łańcuch etyloaminowy. Znajduje się w wielu tkankach ludzkiego ustroju, pełniąc funkcję mediatora procesów

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza
19maj

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza mogą pomóc anemikom i osobom z niedoborami tego pierwiastka poprawić stan zdrowia. Ważne, aby skonsultować wszelkie podejmowane decyzje z

Olej rafinowany czy nierafinowany?
18maj

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany? To pytanie jest zadawane coraz częściej w związku ze wzrostem świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Przyjęło się, że oleje rafinowane

Która Spirulina jest najlepsza?
17maj

Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów

Szybki sposób na zatwardzenie
16maj

Szybki sposób na zatwardzenie

Szybki sposób na zatwardzenie może znacznie wspomóc defekację i przyspieszyć wizytę w toalecie. Zaparcia są nieprzyjemną, często wręcz bolesną dolegliwością, która może przydarzyć się każdej

Analiza mikrobiologiczna
15maj

Analiza mikrobiologiczna

Analiza mikrobiologiczna (inaczej: badanie mikrobiologiczne) umożliwia charakteryzację mikroorganizmów na lub w wyrobie medycznym, opakowaniu, surowcu lub składniku. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w

Co jeść przy biegunce?
12maj

Co jeść przy biegunce?

Biegunka jest nieprzyjemną dolegliwością towarzyszącą wielu chorobom czy infekcjom. Jeśli się przedłuża, może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia. Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych i

Tłoczenie oleju na zimno
11maj

Tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno jest jedną z najcenniejszych obróbek roślin oleistych. W jej efekcie możemy otrzymać oleje pełne cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, których

Mangan
10maj

Mangan

Mangan (łac. manganum symbol: Mn) to pierwiastek należący do grupy manganowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest mikroelementem niezbędnym w procesach przenoszenia tlenu i dla prawidłowego

Waginoza bakteryjna
09maj

Waginoza bakteryjna

Waginoza bakteryjna to najczęściej diagnozowany stan zapalny żeńskich dróg rodnych, odnoszący się do patologicznych zmian w obrębie mikroflory jelitowej. W jej przebiegu dochodzi do występowania

Infekcja wirusowa a bakteryjna
08maj

Infekcja wirusowa a bakteryjna

Infekcja wirusowa a bakteryjna to dwa zupełnie różne schorzenia, a różnica ta wynika zarówno z czynnika sprawczego, jak i z pojawiających się objawów. Także metoda

Alergeny
05maj

Alergeny

Alergeny to inaczej wszystkie antygeny zewnątrzpochodne, które po przedostaniu się do organizmu człowieka wywołują nadmierną reakcję układu immunologicznego (reakcję uczuleniową). Takie związki mogą znajdować się

1 2 3 10
0