Aktualności
W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).
O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.
Chlorella i jęczmień
Chlorella i jęczmień to dwa niezwykle cenne produkty spożywcze, przeważnie stosowane w formie suplementów diety. Oba charakteryzują się ponadprzeciętną zawartością chlorofilu, a także zdolnościami do
Algi Chlorella
Algi Chlorella, tuż obok Spiruliny, są jednym z najcenniejszych produktów pochodzenia roślinnego (choć w rzeczywistości Spirulina jest cyjanobakterią, o algach ogólnie mówi się jako o
Nasiona czarnuszki siewnej
Nasiona czarnuszki siewnej pozyskiwane są z rośliny Nigella Sativa, nazywanej także czarnym kminkiem. Są skarbnicą cennych związków odżywczych i biologicznie aktywnych, spośród których szczególną rolę
Kolagen, koenzym Q10 i kwas hialuronowy
Kolagen, koenzym Q10 i kwas hialuronowy to trio suplementów diety rekomendowanych każdej współczesnej osobie. Jednoczesne ich przyjmowanie wzmacnia stawy, kości i odporność, poprawia kondycję skóry
Witamina K
Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia
Kolagen do picia
Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę
Ekstrakt ze Spiruliny
Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i
Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych
Olej z ogórecznika
Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra
Olej z zarodków pszenicy
Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo
Kwas arachidonowy
Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w
Krwiak podskórny
Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia
Niedożywienie
Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć
Prolina
Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.
Lizyna
Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać
Ataksja glutenowa
Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po
Glutamina
Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten stanowi wariant nietolerancji pokarmowej spowodowanej spożyciem glutenu – białka znajdującego się w dużych ilościach w zbożu, zwłaszcza w pszenicy, życie czy
Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?
Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia? na to pytanie każdy powinien znać odpowiedź. Pozwoli to na zadbanie o profilaktykę rozprzestrzeniania się patogenów. W okresie wzmożonego
Sposób na kaca
Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie
Chlorella i jęczmień
Chlorella i jęczmień to dwa niezwykle cenne produkty spożywcze, przeważnie stosowane w formie suplementów diety. Oba charakteryzują się ponadprzeciętną zawartością chlorofilu, a także zdolnościami do
Algi Chlorella
Algi Chlorella, tuż obok Spiruliny, są jednym z najcenniejszych produktów pochodzenia roślinnego (choć w rzeczywistości Spirulina jest cyjanobakterią, o algach ogólnie mówi się jako o
Nasiona czarnuszki siewnej
Nasiona czarnuszki siewnej pozyskiwane są z rośliny Nigella Sativa, nazywanej także czarnym kminkiem. Są skarbnicą cennych związków odżywczych i biologicznie aktywnych, spośród których szczególną rolę
Kolagen, koenzym Q10 i kwas hialuronowy
Kolagen, koenzym Q10 i kwas hialuronowy to trio suplementów diety rekomendowanych każdej współczesnej osobie. Jednoczesne ich przyjmowanie wzmacnia stawy, kości i odporność, poprawia kondycję skóry
Witamina K
Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia
Kolagen do picia
Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę
Ekstrakt ze Spiruliny
Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i
Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych
Olej z ogórecznika
Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra
Olej z zarodków pszenicy
Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo
Kwas arachidonowy
Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w
Krwiak podskórny
Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia
Niedożywienie
Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć
Prolina
Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.
Lizyna
Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać
Ataksja glutenowa
Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po
Glutamina
Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten stanowi wariant nietolerancji pokarmowej spowodowanej spożyciem glutenu – białka znajdującego się w dużych ilościach w zbożu, zwłaszcza w pszenicy, życie czy
Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?
Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia? na to pytanie każdy powinien znać odpowiedź. Pozwoli to na zadbanie o profilaktykę rozprzestrzeniania się patogenów. W okresie wzmożonego
Sposób na kaca
Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie
Mocznik
Mocznik to organiczny związek chemiczny będący diamidem kwasu węglowego. Znajduje się fizjologicznie w organizmie każdego człowieka, jednak jego nadmiar jest szkodliwy. W odpowiednich stężeniach wykorzystuje
Cholina
Cholina (inaczej: witamina B4) to organiczny związek chemiczny, bardzo robrze rozpuszczalny w wodzie, jest składnikiem żywności spożywanej każdego dnia. Bierze udział w kluczowych dla człowieka
Liszaj płaski
Liszaj płaski (łac. lichen planus) jest przewlekłą dermatozą o charakterze zapalnym, przebiegającą ze świądem skóry i zmianami skórnymi. Etiologia nie została do końca poznana. Rzadko
Immunoterapia
Immunoterapia to forma leczenia przeciwnowotworowego, mająca na celu aktywowanie układu odpornościowego pacjenta do walki z chorobą. Cieszy się bardzo dużą skutecznością i nieco mniejszym ryzykiem
Co stosować na uczulenie?
Co stosować na uczulenie, aby w naturalny sposób złagodzić stan zapalny, świąd, łzawienie oczu, problemy gastryczne i inne dolegliwości, będące wynikiem toczącej się w organizmie
Suplementy diety wzmacniające odporność
Suplementy diety wzmacniające odporność polecane są dostosowania zwłaszcza w okresie jesiennym oraz wczesną wiosną, ponieważ to właśnie wtedy najczęściej obserwuje się spadki odporności i wzrost
Kolagen naturalny
Kolagen naturalny jest cenionym suplementem diety zwłaszcza celem wzmacniania stawów oraz poprawy kondycji skóry. Jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm konsumenta, ponieważ jak sama nazwa
NLPZ
NLPZ to skrót określający niesteroidowe leki przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Są jednymi z najczęściej stosowanych leków przez pacjentów, tym bardziej że większość z nich dostępna
Alergia na grzyby
Alergia na grzyby (inaczej: astma pleśniowa) dotyczy głównie dzieci i młodych osób dorosłych, choć może pojawiać się w dowolnym wieku. Mianem alergii na grzyby określa
Spirulina tabletki
Spirulina tabletki to niezwykle wygodna i praktyczna forma suplementu diety, jakim jest wspomniana alga zaliczana do cyjanobakterii. Już od dawna Spirulinę uznaje się za superfood,
Alergia na zwierzęta
Alergia na zwierzęta jest częstym powodem zgłaszania się do lekarza alergologa. Stanowi poważny problem, ponieważ nierzadko objawy pojawiają się już po zadomowieniu się pupila, a
Fitoskładniki
Fitoskładniki to związki naturalnie występujące w roślinach w celu ich ochrony. Dotychczas zidentyfikowano ich ponad 25000. Do najlepiej poznanych biologicznie aktywnych związków roślinnych należą karotenoidy
Higiena snu
Higiena snu to nawyki mająca zagwarantować nieprzerwany, zdrowy, bezpieczny i komfortowy sen bez względu na wiek czy stan zdrowia. Są to proste czynności, których systematyczne
Kalendarz pylenia
Kalendarz pylenia to praktyczna i przedstawiona w skrócie rozpiska pylenia poszczególnych roślin w zależności od obszaru Polski oraz miesiąca w kalendarzu. Dzięki temu można kontrolować,
Spirulina w proszku
Spirulina w proszku to suplement diety wywołujący wielokierunkowe, prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Ze względu na sproszkowaną, wygodną formę, można wykorzystywać go również w szeroko
Jakie witaminy na wiosnę?
Jakie witaminy na wiosnę sprawdzą się najlepiej, jeśli chcemy kompleksowo zadbać o zdrowie, urodę i samopoczucie? Miesiące wiosenne to idealna pora na to, aby wzbogacić
Przesilenie wiosenne
Przesilenie wiosenne to szereg objawów o niewielkim nasileniu, w większości przypadków skupiających się na zmęczeniu, braku energii, senności. Uznaje się, że przyczyną są zmieniające się
Dietoterapia
Dietoterapia to inaczej stosowanie diet terapeutycznych lub profilaktycznych, czyli sposób żywienia, w którym z przyczyn zdrowotnych zmodyfikowano podaż niektórych składników odżywczych. Mówiąc w skrócie, Jest
Rutozyd
Rutozyd (inaczej: rutyna) to cenny związek pochodzący z kwercetyny – najszerzej rozpowszechnionego flawonoidu i antyoksydantu w świecie roślin. Ze względu na swoje korzystne działanie rutozyd
Kwas ferulowy
Kwas ferulowy należy do grupy kwasów fenolowych wykazujących działanie przeciwutleniające. To naturalny antyoksydant, który chroni przed promieniowaniem UV, a w połączeniu z witaminą C daje
Mocznik
Mocznik to organiczny związek chemiczny będący diamidem kwasu węglowego. Znajduje się fizjologicznie w organizmie każdego człowieka, jednak jego nadmiar jest szkodliwy. W odpowiednich stężeniach wykorzystuje
Cholina
Cholina (inaczej: witamina B4) to organiczny związek chemiczny, bardzo robrze rozpuszczalny w wodzie, jest składnikiem żywności spożywanej każdego dnia. Bierze udział w kluczowych dla człowieka
Liszaj płaski
Liszaj płaski (łac. lichen planus) jest przewlekłą dermatozą o charakterze zapalnym, przebiegającą ze świądem skóry i zmianami skórnymi. Etiologia nie została do końca poznana. Rzadko
Immunoterapia
Immunoterapia to forma leczenia przeciwnowotworowego, mająca na celu aktywowanie układu odpornościowego pacjenta do walki z chorobą. Cieszy się bardzo dużą skutecznością i nieco mniejszym ryzykiem
Co stosować na uczulenie?
Co stosować na uczulenie, aby w naturalny sposób złagodzić stan zapalny, świąd, łzawienie oczu, problemy gastryczne i inne dolegliwości, będące wynikiem toczącej się w organizmie
Suplementy diety wzmacniające odporność
Suplementy diety wzmacniające odporność polecane są dostosowania zwłaszcza w okresie jesiennym oraz wczesną wiosną, ponieważ to właśnie wtedy najczęściej obserwuje się spadki odporności i wzrost
Kolagen naturalny
Kolagen naturalny jest cenionym suplementem diety zwłaszcza celem wzmacniania stawów oraz poprawy kondycji skóry. Jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm konsumenta, ponieważ jak sama nazwa
NLPZ
NLPZ to skrót określający niesteroidowe leki przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Są jednymi z najczęściej stosowanych leków przez pacjentów, tym bardziej że większość z nich dostępna
Alergia na grzyby
Alergia na grzyby (inaczej: astma pleśniowa) dotyczy głównie dzieci i młodych osób dorosłych, choć może pojawiać się w dowolnym wieku. Mianem alergii na grzyby określa
Spirulina tabletki
Spirulina tabletki to niezwykle wygodna i praktyczna forma suplementu diety, jakim jest wspomniana alga zaliczana do cyjanobakterii. Już od dawna Spirulinę uznaje się za superfood,
Alergia na zwierzęta
Alergia na zwierzęta jest częstym powodem zgłaszania się do lekarza alergologa. Stanowi poważny problem, ponieważ nierzadko objawy pojawiają się już po zadomowieniu się pupila, a
Fitoskładniki
Fitoskładniki to związki naturalnie występujące w roślinach w celu ich ochrony. Dotychczas zidentyfikowano ich ponad 25000. Do najlepiej poznanych biologicznie aktywnych związków roślinnych należą karotenoidy
Higiena snu
Higiena snu to nawyki mająca zagwarantować nieprzerwany, zdrowy, bezpieczny i komfortowy sen bez względu na wiek czy stan zdrowia. Są to proste czynności, których systematyczne
Kalendarz pylenia
Kalendarz pylenia to praktyczna i przedstawiona w skrócie rozpiska pylenia poszczególnych roślin w zależności od obszaru Polski oraz miesiąca w kalendarzu. Dzięki temu można kontrolować,
Spirulina w proszku
Spirulina w proszku to suplement diety wywołujący wielokierunkowe, prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Ze względu na sproszkowaną, wygodną formę, można wykorzystywać go również w szeroko
Jakie witaminy na wiosnę?
Jakie witaminy na wiosnę sprawdzą się najlepiej, jeśli chcemy kompleksowo zadbać o zdrowie, urodę i samopoczucie? Miesiące wiosenne to idealna pora na to, aby wzbogacić
Przesilenie wiosenne
Przesilenie wiosenne to szereg objawów o niewielkim nasileniu, w większości przypadków skupiających się na zmęczeniu, braku energii, senności. Uznaje się, że przyczyną są zmieniające się
Dietoterapia
Dietoterapia to inaczej stosowanie diet terapeutycznych lub profilaktycznych, czyli sposób żywienia, w którym z przyczyn zdrowotnych zmodyfikowano podaż niektórych składników odżywczych. Mówiąc w skrócie, Jest
Rutozyd
Rutozyd (inaczej: rutyna) to cenny związek pochodzący z kwercetyny – najszerzej rozpowszechnionego flawonoidu i antyoksydantu w świecie roślin. Ze względu na swoje korzystne działanie rutozyd
Kwas ferulowy
Kwas ferulowy należy do grupy kwasów fenolowych wykazujących działanie przeciwutleniające. To naturalny antyoksydant, który chroni przed promieniowaniem UV, a w połączeniu z witaminą C daje