Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Witamina A

Witamina A

Witamina A to w rzeczywistości grupa kilku substancji o analogicznej budowie. Wśród tych substancji pełną aktywność wykazuje retinol. Witamina A jest obecna w powszechnie dostępnych

Czytaj dalej
Biegunka

Biegunka

Biegunka stanowi najczęściej konsekwencję zakażeń wirusowych, bakteryjnych i pasożytniczych, które powodują zaburzenia procesów wchłaniania, wydzielania lub uszkodzenie komórek błony śluzowej przewodu pokarmowego. Medycznie, mianem biegunki

Czytaj dalej
Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol to organiczny związek chemiczny z grupy lipidów, dostarczany do organizmu wraz z pokarmem bądź syntezowany w ustroju. Wyróżniamy jego 2 podstawowe rodzaje: LDL (potocznie

Czytaj dalej
Wysypka alergiczna

Wysypka alergiczna

Wysypka alergiczna to jeden z podstawowych objawów alergii każdego rodzaju (najczęściej jednak alergii pokarmowej i alergii kontaktowej). Zazwyczaj przybiera postać wyprysków i zaczerwienionych grudek, choć

Czytaj dalej
Niestrawność

Niestrawność

Niestrawność (tzw. dyspepsja) to zespół objawów związanych z nieprawidłową czynnością układu pokarmowego. Dolegliwości pojawiają się po spożyciu pokarmu, zwłaszcza ostrego lub ciężkostrawnego i znacznie uprzykrzają

Czytaj dalej
Przeciwciała

Przeciwciała

Przeciwciała (inaczej: immunoglobuliny) to białka układu odpornościowego odgrywające kluczową rolę w zwalczaniu infekcji. Ich podstawową rolą jest przyłączanie się do patogenów i ich eliminacja, choć

Czytaj dalej
Koenzym Q10 dla mężczyzn

Koenzym Q10 dla mężczyzn

Koenzym Q10 to dla mężczyzn wręcz idealny suplement diety. Wpływa on pozytywnie zarówno na stan fizyczny, jak i psychikę danej osoby, a także odgrywa ważną

Czytaj dalej
Osłabienie organizmu

Osłabienie organizmu

Osłabienie organizmu to pojęcie odnoszące się głównie do stanu wyczerpania psychicznego i/lub fizycznego, powodującego trudności w wykorzystywaniu w pełni swoich możliwości. Może wiązać się z

Czytaj dalej
Antygen

Antygen

Antygen to związek wykazujący immunogenność (zdolność do wywoływania przeciw sobie swoistej odpowiedzi immunologicznej), a także antygenowość (zdolność do swoistego łączenia się z immunoglobulinami i receptorami

Czytaj dalej
Infekcje bakteryjne

Infekcje bakteryjne

Infekcje bakteryjne to szerokie grono różnych chorób i schorzeń, których przyczyną jest wniknięcie do organizmu patogennych, chorobotwórczych bakterii. Zazwyczaj infekcje bakteryjne mają cięższy przebieg niż

Czytaj dalej
Bakterie

Bakterie

Bakterie to bardzo szerokie grono mikroorganizmów, które wywołują zarówno negatywne, jak i pozytywne reakcje w organizmie człowieka i w środowisku naturalnym. Bakterie dobroczynne wspierają odporność

Czytaj dalej
Kobalt

Kobalt

Kobalt (łac. cobaltum, symbol: Co) to błyszczący metal o srebrzystobiałej barwie. W zależności od stężenia i formy w której występuje, może być szkodliwy lub korzystny

Czytaj dalej
Bulimia

Bulimia

Bulimia (inaczej: żarłoczność psychiczna) to choroba charakteryzująca się występowaniem niekontrolowanych epizodów obżarstwa oraz objadania się. Niedługo po tym osoba chora podejmuje czynności mające na celu

Czytaj dalej
Wirusy

Wirusy

Wirusy to patogeny chorobotwórcze mające zdolność wywoływania rozmaitych chorób, zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. Dzieli się je na prokariotyczne i eukariotyczne, inny podział

Czytaj dalej
Patogen

Patogen

Patogen (inaczej: czynnik chorobotwórczy) to ciało obce bądź mikroorganizm wywołujący chorobę u danej osoby. Do grona patogenów możemy więc zaliczyć między innymi bakterie, wirusy, grzyby

Czytaj dalej
Aminokwasy

Aminokwasy

Aminokwasy to pochodne różnych kwasów tłuszczowych, jednocześnie są podstawowym materiałem budulcowym wszystkich białek. Zawierają w swojej budowie co najmniej 2 grupy funkcyjne – karboksylową i

Czytaj dalej
Drink kolagenowy

Drink kolagenowy

Drink kolagenowy to inaczej kolagen w proszku rozpuszczany w zalecanej przez producenta ilości wody. Charakteryzuje się wysoką biodostępnością w układzie pokarmowym, przez co może być

Czytaj dalej
Witamina B12

Witamina B12

Witamina B12 (inaczej: kobalamina) to rozpuszczalna w wodzie witamina z grupy B. Pełni w organizmie człowieka bardzo ważne funkcje, głównie związane z regulacją wytwarzania erytrocytów.

Czytaj dalej
Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to zespół objawów ujawniających się każdorazowo w sytuacji ekspozycji na dany pokarm w dawce tolerowanej przez osoby zdrowe. Innymi słowy, określona żywność, np.

Czytaj dalej
Żywność probiotyczna

Żywność probiotyczna

Żywność probiotyczna zawierająca żywą mikroflorę jelitową cieszy się w dzisiejszych czasach ogromną popularnością. Wpływa pozytywnie na rozmaite funkcje organizmu, począwszy od zwiększania odporności, przez regulację

Czytaj dalej
Witamina A

Witamina A

Witamina A to w rzeczywistości grupa kilku substancji o analogicznej budowie. Wśród tych substancji pełną aktywność wykazuje retinol. Witamina A jest obecna w powszechnie dostępnych

Czytaj dalej
Biegunka

Biegunka

Biegunka stanowi najczęściej konsekwencję zakażeń wirusowych, bakteryjnych i pasożytniczych, które powodują zaburzenia procesów wchłaniania, wydzielania lub uszkodzenie komórek błony śluzowej przewodu pokarmowego. Medycznie, mianem biegunki

Czytaj dalej
Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol to organiczny związek chemiczny z grupy lipidów, dostarczany do organizmu wraz z pokarmem bądź syntezowany w ustroju. Wyróżniamy jego 2 podstawowe rodzaje: LDL (potocznie

Czytaj dalej
Wysypka alergiczna

Wysypka alergiczna

Wysypka alergiczna to jeden z podstawowych objawów alergii każdego rodzaju (najczęściej jednak alergii pokarmowej i alergii kontaktowej). Zazwyczaj przybiera postać wyprysków i zaczerwienionych grudek, choć

Czytaj dalej
Niestrawność

Niestrawność

Niestrawność (tzw. dyspepsja) to zespół objawów związanych z nieprawidłową czynnością układu pokarmowego. Dolegliwości pojawiają się po spożyciu pokarmu, zwłaszcza ostrego lub ciężkostrawnego i znacznie uprzykrzają

Czytaj dalej
Przeciwciała

Przeciwciała

Przeciwciała (inaczej: immunoglobuliny) to białka układu odpornościowego odgrywające kluczową rolę w zwalczaniu infekcji. Ich podstawową rolą jest przyłączanie się do patogenów i ich eliminacja, choć

Czytaj dalej
Koenzym Q10 dla mężczyzn

Koenzym Q10 dla mężczyzn

Koenzym Q10 to dla mężczyzn wręcz idealny suplement diety. Wpływa on pozytywnie zarówno na stan fizyczny, jak i psychikę danej osoby, a także odgrywa ważną

Czytaj dalej
Osłabienie organizmu

Osłabienie organizmu

Osłabienie organizmu to pojęcie odnoszące się głównie do stanu wyczerpania psychicznego i/lub fizycznego, powodującego trudności w wykorzystywaniu w pełni swoich możliwości. Może wiązać się z

Czytaj dalej
Antygen

Antygen

Antygen to związek wykazujący immunogenność (zdolność do wywoływania przeciw sobie swoistej odpowiedzi immunologicznej), a także antygenowość (zdolność do swoistego łączenia się z immunoglobulinami i receptorami

Czytaj dalej
Infekcje bakteryjne

Infekcje bakteryjne

Infekcje bakteryjne to szerokie grono różnych chorób i schorzeń, których przyczyną jest wniknięcie do organizmu patogennych, chorobotwórczych bakterii. Zazwyczaj infekcje bakteryjne mają cięższy przebieg niż

Czytaj dalej
Bakterie

Bakterie

Bakterie to bardzo szerokie grono mikroorganizmów, które wywołują zarówno negatywne, jak i pozytywne reakcje w organizmie człowieka i w środowisku naturalnym. Bakterie dobroczynne wspierają odporność

Czytaj dalej
Kobalt

Kobalt

Kobalt (łac. cobaltum, symbol: Co) to błyszczący metal o srebrzystobiałej barwie. W zależności od stężenia i formy w której występuje, może być szkodliwy lub korzystny

Czytaj dalej
Bulimia

Bulimia

Bulimia (inaczej: żarłoczność psychiczna) to choroba charakteryzująca się występowaniem niekontrolowanych epizodów obżarstwa oraz objadania się. Niedługo po tym osoba chora podejmuje czynności mające na celu

Czytaj dalej
Wirusy

Wirusy

Wirusy to patogeny chorobotwórcze mające zdolność wywoływania rozmaitych chorób, zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. Dzieli się je na prokariotyczne i eukariotyczne, inny podział

Czytaj dalej
Patogen

Patogen

Patogen (inaczej: czynnik chorobotwórczy) to ciało obce bądź mikroorganizm wywołujący chorobę u danej osoby. Do grona patogenów możemy więc zaliczyć między innymi bakterie, wirusy, grzyby

Czytaj dalej
Aminokwasy

Aminokwasy

Aminokwasy to pochodne różnych kwasów tłuszczowych, jednocześnie są podstawowym materiałem budulcowym wszystkich białek. Zawierają w swojej budowie co najmniej 2 grupy funkcyjne – karboksylową i

Czytaj dalej
Drink kolagenowy

Drink kolagenowy

Drink kolagenowy to inaczej kolagen w proszku rozpuszczany w zalecanej przez producenta ilości wody. Charakteryzuje się wysoką biodostępnością w układzie pokarmowym, przez co może być

Czytaj dalej
Witamina B12

Witamina B12

Witamina B12 (inaczej: kobalamina) to rozpuszczalna w wodzie witamina z grupy B. Pełni w organizmie człowieka bardzo ważne funkcje, głównie związane z regulacją wytwarzania erytrocytów.

Czytaj dalej
Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to zespół objawów ujawniających się każdorazowo w sytuacji ekspozycji na dany pokarm w dawce tolerowanej przez osoby zdrowe. Innymi słowy, określona żywność, np.

Czytaj dalej
Żywność probiotyczna

Żywność probiotyczna

Żywność probiotyczna zawierająca żywą mikroflorę jelitową cieszy się w dzisiejszych czasach ogromną popularnością. Wpływa pozytywnie na rozmaite funkcje organizmu, począwszy od zwiększania odporności, przez regulację

Czytaj dalej
Hipoalergiczność
31maj

Hipoalergiczność

Hipoalergiczność według słownika języka polskiego to pojęcie, które jest równoznaczne z niewywoływaniem alergii. W praktyce jednak opisujemy nim wszystkie związki i substancje, które nie tylko

Sól fizjologiczna
30maj

Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna to wodny roztwór chlorku sodu, wykazujący silne działanie nawilżające. W medycynie 0,9% sól fizjologiczną wykorzystuje się jako płyn infuzyjny, ponieważ roztwór o takim

Odruch wymiotny
29maj

Odruch wymiotny

Odruch wymiotny to rytmiczne, spazmatyczne ruchy przepony i mięśni brzucha, które pojawiają się obok nudności i zazwyczaj prowadzą do wystąpienia wymiotów. Z kolei wymiotami nazywamy

Koenzym Q10 suplement
28maj

Koenzym Q10 suplement

Koenzym Q10 to suplement diety niezwykle popularny i powszechnie stosowany. Wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne. Biodostępność

Kwas α-linolenowy
26maj

Kwas α-linolenowy

Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, będący niezwykle istotnym elementem codziennej diety człowieka w każdym wieku. Ludzki organizm

Mocne otarcie skóry
25maj

Mocne otarcie skóry

Mocne otarcie skóry może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika z doznanych urazów, np. upadku i przesunięciu ciała po nawierzchni, jednak może mieć zupełnie inne źródła.

Stan podgorączkowy
24maj

Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy to inaczej podwyższona temperatura ciała, najczęściej wskutek toczących się w ustroju procesów patologicznych. Zwykle stan ten nie jest niebezpieczny, o ile nie ma

Najlepszy olej z czarnuszki
23maj

Najlepszy olej z czarnuszki

Jaki jest najlepszy olej z czarnuszki i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Te informacje mogą pomóc w wyborze pełnowartościowego produktu o wysokiej jakości,

Histamina
22maj

Histamina

Histamina to ważny, organiczny związek chemiczny, będący pochodną imidazolu i zawierającą boczny łańcuch etyloaminowy. Znajduje się w wielu tkankach ludzkiego ustroju, pełniąc funkcję mediatora procesów

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza
19maj

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza mogą pomóc anemikom i osobom z niedoborami tego pierwiastka poprawić stan zdrowia. Ważne, aby skonsultować wszelkie podejmowane decyzje z

Olej rafinowany czy nierafinowany?
18maj

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany? To pytanie jest zadawane coraz częściej w związku ze wzrostem świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Przyjęło się, że oleje rafinowane

Która Spirulina jest najlepsza?
17maj

Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów

Szybki sposób na zatwardzenie
16maj

Szybki sposób na zatwardzenie

Szybki sposób na zatwardzenie może znacznie wspomóc defekację i przyspieszyć wizytę w toalecie. Zaparcia są nieprzyjemną, często wręcz bolesną dolegliwością, która może przydarzyć się każdej

Analiza mikrobiologiczna
15maj

Analiza mikrobiologiczna

Analiza mikrobiologiczna (inaczej: badanie mikrobiologiczne) umożliwia charakteryzację mikroorganizmów na lub w wyrobie medycznym, opakowaniu, surowcu lub składniku. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w

Co jeść przy biegunce?
12maj

Co jeść przy biegunce?

Biegunka jest nieprzyjemną dolegliwością towarzyszącą wielu chorobom czy infekcjom. Jeśli się przedłuża, może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia. Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych i

Tłoczenie oleju na zimno
11maj

Tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno jest jedną z najcenniejszych obróbek roślin oleistych. W jej efekcie możemy otrzymać oleje pełne cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, których

Mangan
10maj

Mangan

Mangan (łac. manganum symbol: Mn) to pierwiastek należący do grupy manganowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest mikroelementem niezbędnym w procesach przenoszenia tlenu i dla prawidłowego

Waginoza bakteryjna
09maj

Waginoza bakteryjna

Waginoza bakteryjna to najczęściej diagnozowany stan zapalny żeńskich dróg rodnych, odnoszący się do patologicznych zmian w obrębie mikroflory jelitowej. W jej przebiegu dochodzi do występowania

Infekcja wirusowa a bakteryjna
08maj

Infekcja wirusowa a bakteryjna

Infekcja wirusowa a bakteryjna to dwa zupełnie różne schorzenia, a różnica ta wynika zarówno z czynnika sprawczego, jak i z pojawiających się objawów. Także metoda

Alergeny
05maj

Alergeny

Alergeny to inaczej wszystkie antygeny zewnątrzpochodne, które po przedostaniu się do organizmu człowieka wywołują nadmierną reakcję układu immunologicznego (reakcję uczuleniową). Takie związki mogą znajdować się

1 2 3 10
Hipoalergiczność
31maj

Hipoalergiczność

Hipoalergiczność według słownika języka polskiego to pojęcie, które jest równoznaczne z niewywoływaniem alergii. W praktyce jednak opisujemy nim wszystkie związki i substancje, które nie tylko

Sól fizjologiczna
30maj

Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna to wodny roztwór chlorku sodu, wykazujący silne działanie nawilżające. W medycynie 0,9% sól fizjologiczną wykorzystuje się jako płyn infuzyjny, ponieważ roztwór o takim

Odruch wymiotny
29maj

Odruch wymiotny

Odruch wymiotny to rytmiczne, spazmatyczne ruchy przepony i mięśni brzucha, które pojawiają się obok nudności i zazwyczaj prowadzą do wystąpienia wymiotów. Z kolei wymiotami nazywamy

Koenzym Q10 suplement
28maj

Koenzym Q10 suplement

Koenzym Q10 to suplement diety niezwykle popularny i powszechnie stosowany. Wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne. Biodostępność

Kwas α-linolenowy
26maj

Kwas α-linolenowy

Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, będący niezwykle istotnym elementem codziennej diety człowieka w każdym wieku. Ludzki organizm

Mocne otarcie skóry
25maj

Mocne otarcie skóry

Mocne otarcie skóry może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika z doznanych urazów, np. upadku i przesunięciu ciała po nawierzchni, jednak może mieć zupełnie inne źródła.

Stan podgorączkowy
24maj

Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy to inaczej podwyższona temperatura ciała, najczęściej wskutek toczących się w ustroju procesów patologicznych. Zwykle stan ten nie jest niebezpieczny, o ile nie ma

Najlepszy olej z czarnuszki
23maj

Najlepszy olej z czarnuszki

Jaki jest najlepszy olej z czarnuszki i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Te informacje mogą pomóc w wyborze pełnowartościowego produktu o wysokiej jakości,

Histamina
22maj

Histamina

Histamina to ważny, organiczny związek chemiczny, będący pochodną imidazolu i zawierającą boczny łańcuch etyloaminowy. Znajduje się w wielu tkankach ludzkiego ustroju, pełniąc funkcję mediatora procesów

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza
19maj

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza mogą pomóc anemikom i osobom z niedoborami tego pierwiastka poprawić stan zdrowia. Ważne, aby skonsultować wszelkie podejmowane decyzje z

Olej rafinowany czy nierafinowany?
18maj

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany? To pytanie jest zadawane coraz częściej w związku ze wzrostem świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Przyjęło się, że oleje rafinowane

Która Spirulina jest najlepsza?
17maj

Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów

Szybki sposób na zatwardzenie
16maj

Szybki sposób na zatwardzenie

Szybki sposób na zatwardzenie może znacznie wspomóc defekację i przyspieszyć wizytę w toalecie. Zaparcia są nieprzyjemną, często wręcz bolesną dolegliwością, która może przydarzyć się każdej

Analiza mikrobiologiczna
15maj

Analiza mikrobiologiczna

Analiza mikrobiologiczna (inaczej: badanie mikrobiologiczne) umożliwia charakteryzację mikroorganizmów na lub w wyrobie medycznym, opakowaniu, surowcu lub składniku. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w

Co jeść przy biegunce?
12maj

Co jeść przy biegunce?

Biegunka jest nieprzyjemną dolegliwością towarzyszącą wielu chorobom czy infekcjom. Jeśli się przedłuża, może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia. Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych i

Tłoczenie oleju na zimno
11maj

Tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno jest jedną z najcenniejszych obróbek roślin oleistych. W jej efekcie możemy otrzymać oleje pełne cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, których

Mangan
10maj

Mangan

Mangan (łac. manganum symbol: Mn) to pierwiastek należący do grupy manganowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest mikroelementem niezbędnym w procesach przenoszenia tlenu i dla prawidłowego

Waginoza bakteryjna
09maj

Waginoza bakteryjna

Waginoza bakteryjna to najczęściej diagnozowany stan zapalny żeńskich dróg rodnych, odnoszący się do patologicznych zmian w obrębie mikroflory jelitowej. W jej przebiegu dochodzi do występowania

Infekcja wirusowa a bakteryjna
08maj

Infekcja wirusowa a bakteryjna

Infekcja wirusowa a bakteryjna to dwa zupełnie różne schorzenia, a różnica ta wynika zarówno z czynnika sprawczego, jak i z pojawiających się objawów. Także metoda

Alergeny
05maj

Alergeny

Alergeny to inaczej wszystkie antygeny zewnątrzpochodne, które po przedostaniu się do organizmu człowieka wywołują nadmierną reakcję układu immunologicznego (reakcję uczuleniową). Takie związki mogą znajdować się

1 2 3 10
0