Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Hipoalergiczność

Hipoalergiczność

Hipoalergiczność według słownika języka polskiego to pojęcie, które jest równoznaczne z niewywoływaniem alergii. W praktyce jednak opisujemy nim wszystkie związki i substancje, które nie tylko

Czytaj dalej
Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna to wodny roztwór chlorku sodu, wykazujący silne działanie nawilżające. W medycynie 0,9% sól fizjologiczną wykorzystuje się jako płyn infuzyjny, ponieważ roztwór o takim

Czytaj dalej
Odruch wymiotny

Odruch wymiotny

Odruch wymiotny to rytmiczne, spazmatyczne ruchy przepony i mięśni brzucha, które pojawiają się obok nudności i zazwyczaj prowadzą do wystąpienia wymiotów. Z kolei wymiotami nazywamy

Czytaj dalej
Koenzym Q10 suplement

Koenzym Q10 suplement

Koenzym Q10 to suplement diety niezwykle popularny i powszechnie stosowany. Wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne. Biodostępność

Czytaj dalej
Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA)

Kwas α-linolenowy

Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, będący niezwykle istotnym elementem codziennej diety człowieka w każdym wieku. Ludzki organizm

Czytaj dalej
Mocne otarcie skóry

Mocne otarcie skóry

Mocne otarcie skóry może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika z doznanych urazów, np. upadku i przesunięciu ciała po nawierzchni, jednak może mieć zupełnie inne źródła.

Czytaj dalej
Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy to inaczej podwyższona temperatura ciała, najczęściej wskutek toczących się w ustroju procesów patologicznych. Zwykle stan ten nie jest niebezpieczny, o ile nie ma

Czytaj dalej
Najlepszy olej z czarnuszki

Najlepszy olej z czarnuszki

Jaki jest najlepszy olej z czarnuszki i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Te informacje mogą pomóc w wyborze pełnowartościowego produktu o wysokiej jakości,

Czytaj dalej
Histamina

Histamina

Histamina to ważny, organiczny związek chemiczny, będący pochodną imidazolu i zawierającą boczny łańcuch etyloaminowy. Znajduje się w wielu tkankach ludzkiego ustroju, pełniąc funkcję mediatora procesów

Czytaj dalej
Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany? To pytanie jest zadawane coraz częściej w związku ze wzrostem świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Przyjęło się, że oleje rafinowane

Czytaj dalej
Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów

Czytaj dalej
Szybki sposób na zatwardzenie

Szybki sposób na zatwardzenie

Szybki sposób na zatwardzenie może znacznie wspomóc defekację i przyspieszyć wizytę w toalecie. Zaparcia są nieprzyjemną, często wręcz bolesną dolegliwością, która może przydarzyć się każdej

Czytaj dalej
Analiza mikrobiologiczna

Analiza mikrobiologiczna

Analiza mikrobiologiczna (inaczej: badanie mikrobiologiczne) umożliwia charakteryzację mikroorganizmów na lub w wyrobie medycznym, opakowaniu, surowcu lub składniku. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w

Czytaj dalej
Co jeść przy biegunce?

Co jeść przy biegunce?

Biegunka jest nieprzyjemną dolegliwością towarzyszącą wielu chorobom czy infekcjom. Jeśli się przedłuża, może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia. Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych i

Czytaj dalej
Tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno jest jedną z najcenniejszych obróbek roślin oleistych. W jej efekcie możemy otrzymać oleje pełne cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, których

Czytaj dalej
Mangan

Mangan

Mangan (łac. manganum symbol: Mn) to pierwiastek należący do grupy manganowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest mikroelementem niezbędnym w procesach przenoszenia tlenu i dla prawidłowego

Czytaj dalej
Waginoza bakteryjna

Waginoza bakteryjna

Waginoza bakteryjna to najczęściej diagnozowany stan zapalny żeńskich dróg rodnych, odnoszący się do patologicznych zmian w obrębie mikroflory jelitowej. W jej przebiegu dochodzi do występowania

Czytaj dalej
Alergen

Alergeny

Alergeny to inaczej wszystkie antygeny zewnątrzpochodne, które po przedostaniu się do organizmu człowieka wywołują nadmierną reakcję układu immunologicznego (reakcję uczuleniową). Takie związki mogą znajdować się

Czytaj dalej
Hipoalergiczność

Hipoalergiczność

Hipoalergiczność według słownika języka polskiego to pojęcie, które jest równoznaczne z niewywoływaniem alergii. W praktyce jednak opisujemy nim wszystkie związki i substancje, które nie tylko

Czytaj dalej
Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna to wodny roztwór chlorku sodu, wykazujący silne działanie nawilżające. W medycynie 0,9% sól fizjologiczną wykorzystuje się jako płyn infuzyjny, ponieważ roztwór o takim

Czytaj dalej
Odruch wymiotny

Odruch wymiotny

Odruch wymiotny to rytmiczne, spazmatyczne ruchy przepony i mięśni brzucha, które pojawiają się obok nudności i zazwyczaj prowadzą do wystąpienia wymiotów. Z kolei wymiotami nazywamy

Czytaj dalej
Koenzym Q10 suplement

Koenzym Q10 suplement

Koenzym Q10 to suplement diety niezwykle popularny i powszechnie stosowany. Wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne. Biodostępność

Czytaj dalej
Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA)

Kwas α-linolenowy

Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, będący niezwykle istotnym elementem codziennej diety człowieka w każdym wieku. Ludzki organizm

Czytaj dalej
Mocne otarcie skóry

Mocne otarcie skóry

Mocne otarcie skóry może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika z doznanych urazów, np. upadku i przesunięciu ciała po nawierzchni, jednak może mieć zupełnie inne źródła.

Czytaj dalej
Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy to inaczej podwyższona temperatura ciała, najczęściej wskutek toczących się w ustroju procesów patologicznych. Zwykle stan ten nie jest niebezpieczny, o ile nie ma

Czytaj dalej
Najlepszy olej z czarnuszki

Najlepszy olej z czarnuszki

Jaki jest najlepszy olej z czarnuszki i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Te informacje mogą pomóc w wyborze pełnowartościowego produktu o wysokiej jakości,

Czytaj dalej
Histamina

Histamina

Histamina to ważny, organiczny związek chemiczny, będący pochodną imidazolu i zawierającą boczny łańcuch etyloaminowy. Znajduje się w wielu tkankach ludzkiego ustroju, pełniąc funkcję mediatora procesów

Czytaj dalej
Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany? To pytanie jest zadawane coraz częściej w związku ze wzrostem świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Przyjęło się, że oleje rafinowane

Czytaj dalej
Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów

Czytaj dalej
Szybki sposób na zatwardzenie

Szybki sposób na zatwardzenie

Szybki sposób na zatwardzenie może znacznie wspomóc defekację i przyspieszyć wizytę w toalecie. Zaparcia są nieprzyjemną, często wręcz bolesną dolegliwością, która może przydarzyć się każdej

Czytaj dalej
Analiza mikrobiologiczna

Analiza mikrobiologiczna

Analiza mikrobiologiczna (inaczej: badanie mikrobiologiczne) umożliwia charakteryzację mikroorganizmów na lub w wyrobie medycznym, opakowaniu, surowcu lub składniku. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w

Czytaj dalej
Co jeść przy biegunce?

Co jeść przy biegunce?

Biegunka jest nieprzyjemną dolegliwością towarzyszącą wielu chorobom czy infekcjom. Jeśli się przedłuża, może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia. Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych i

Czytaj dalej
Tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno jest jedną z najcenniejszych obróbek roślin oleistych. W jej efekcie możemy otrzymać oleje pełne cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, których

Czytaj dalej
Mangan

Mangan

Mangan (łac. manganum symbol: Mn) to pierwiastek należący do grupy manganowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest mikroelementem niezbędnym w procesach przenoszenia tlenu i dla prawidłowego

Czytaj dalej
Waginoza bakteryjna

Waginoza bakteryjna

Waginoza bakteryjna to najczęściej diagnozowany stan zapalny żeńskich dróg rodnych, odnoszący się do patologicznych zmian w obrębie mikroflory jelitowej. W jej przebiegu dochodzi do występowania

Czytaj dalej
Alergen

Alergeny

Alergeny to inaczej wszystkie antygeny zewnątrzpochodne, które po przedostaniu się do organizmu człowieka wywołują nadmierną reakcję układu immunologicznego (reakcję uczuleniową). Takie związki mogą znajdować się

Czytaj dalej
Uczulenie na alkohol
05kwi

Uczulenie na alkohol

Uczulenie na alkohol (czyli jego nietolerancja) w praktyce nie jest tak powszechnie spotykane. Objawy pojawiają się natychmiast po spożyciu napoju alkoholowego lub wiele godzin później,

Elastyna
04kwi

Elastyna

Elastyna jest hydrofobowym białkiem strukturalnym obficie występującym w tkance łącznej. Znajdziemy ją m.in. w skórze, ścianach naczyń krwionośnych i ścianach narządów wewnętrznych. Odpowiada głównie za

Likopen
03kwi

Likopen

Likopen to intensywnie czerwony barwnik naturalny z licznymi skumulowanymi wiązaniami podwójnymi w łańcuchu węglowodorowym. Jest jednym z czerwonych barwników występujących w pomidorach i jako ekstrakt

Dieta eliminacyjna
03kwi

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna polega na stałym lub okresowym wyłączaniu z jadłospisu osoby chorej produktu lub grupy produktów podejrzanych o powodowanie alergii. Jest więc metodą diagnostyczną i

Witamina B6
02kwi

Witamina B6

Witamina B6 (pirydoksyna) to witamina wchodząca w skład tak zwanych witamin z grupy B. Rzadko mówi się o zapotrzebowaniu organizmu na pirydoksynę, jednak z pewnością

Jod
01kwi

Jod

Jod (łac. iodum, symbol: I) jest śladowym pierwiastkiem niezbędnym do życia. Występuje głównie w rybach morskich i roślinach rosnących na terenach nadmorskich. Dzięki niemu możliwe

Liczne bakterie w moczu
31mar

Liczne bakterie w moczu

Liczne bakterie w moczu świadczą o infekcji bakteryjnej układu moczowego i są łatwe do wykrycia. Bardzo często do wykonania badania moczu zmuszają uporczywe dolegliwości, takie

Bóle głowy
30mar

Bóle głowy

Bóle głowy to coraz powszechniej obserwowane zjawisko, dlatego współcześnie często zalicza się je do problemów cywilizacyjnych. Istnieje wiele rodzajów bólu głowy np. migreny, klasterowe bóle

Hiperwitaminoza
29mar

Hiperwitaminoza

Hiperwitaminoza to zespół dolegliwości i problemów zdrowotnych spowodowanych nadmiarem poszczególnych witamin w organizmie człowieka. Przeciwnym zjawiskiem jest hipowitaminoza, czyli niedobór witamin, co diagnozuje się znacznie

Białko
28mar

Białko

Białko to grupa wielkocząsteczkowych związków zbudowanych z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Stanowią jedne z podstawowych składników diety każdego człowieka, tuż obok węglowodanów oraz

Infekcje
27mar

Infekcje

Infekcje (inaczej: zakażenia) to dolegliwości zdrowotne spowodowane wniknięciem do organizmu patogenów chorobotwórczych. Mogą nimi być grzyby, wirusy, bakterie i inne mikroorganizmy, które aktywują układ odpornościowy.

Witamina B2
27mar

Witamina B2

Witamina B2 (ryboflawina) to jedna z witamin z grupy B. Bierze udział w wielu ważnych przemianach w organizmie. Występuje w postaci żółtych kryształów trudno rozpuszczalnych

Witamina E
24mar

Witamina E

Witamina E to termin określający grupę organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, w skład których wchodzą tokoferole i tokotrienole. Witamina E – charakterystyka Do dnia dzisiejszego

Wzdęcia
24mar

Wzdęcia

Wzdęcia to całkowicie fizjologiczna, naturalna reakcja organizmu każdego człowieka. Bez względu na styl życia czy wiek codziennie w jelitach, podczas trawienia, powstają gazy, które muszą

Alergia na kota
24mar

Alergia na kota

Alergia na kota to jedna z częściej diagnozowanych alergii, pojawiająca się u ludzi powszechniej niż alergia na psa. Jej leczenie jest długotrwałe i skomplikowane, a

Pieczenie za mostkiem
23mar

Pieczenie za mostkiem

Pieczenie za mostkiem to objaw charakterystyczny dla rozmaitych schorzeń układu pokarmowego, układu nerwowego czy układu oddechowego. Może również mieć podłoże idiopatyczne i wiązać się z

Oczyszczanie organizmu
22mar

Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu to bardzo ważny proces w życiu każdego, świadomego człowieka, któremu zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu. W dzisiejszych czasach na każdym kroku jesteśmy

Bóle brzucha
21mar

Bóle brzucha

Bóle brzucha to jeden z najczęściej obserwowanych objawów zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych. Może mieć wiele przyczyn, dlatego samo stwierdzenie dolegliwości nie

Miedź
20mar

Miedź

Miedź (łac. cuprum, symbol: Cu) to pierwiastek należący do grupy miedziowców w układzie okresowym pierwiastków, o liczbie atomowej 29. Miedź jest ważnym mikroelementem pełniącym w

Sód
20mar

Sód

Sód (łac. natrium, symbol: Na) to pierwiastek chemiczny należący do grupy litowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest niezwykle popularny w codziennej diecie większości konsumentów, dlatego

1 2 3 4 5 10
Uczulenie na alkohol
05kwi

Uczulenie na alkohol

Uczulenie na alkohol (czyli jego nietolerancja) w praktyce nie jest tak powszechnie spotykane. Objawy pojawiają się natychmiast po spożyciu napoju alkoholowego lub wiele godzin później,

Elastyna
04kwi

Elastyna

Elastyna jest hydrofobowym białkiem strukturalnym obficie występującym w tkance łącznej. Znajdziemy ją m.in. w skórze, ścianach naczyń krwionośnych i ścianach narządów wewnętrznych. Odpowiada głównie za

Likopen
03kwi

Likopen

Likopen to intensywnie czerwony barwnik naturalny z licznymi skumulowanymi wiązaniami podwójnymi w łańcuchu węglowodorowym. Jest jednym z czerwonych barwników występujących w pomidorach i jako ekstrakt

Dieta eliminacyjna
03kwi

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna polega na stałym lub okresowym wyłączaniu z jadłospisu osoby chorej produktu lub grupy produktów podejrzanych o powodowanie alergii. Jest więc metodą diagnostyczną i

Witamina B6
02kwi

Witamina B6

Witamina B6 (pirydoksyna) to witamina wchodząca w skład tak zwanych witamin z grupy B. Rzadko mówi się o zapotrzebowaniu organizmu na pirydoksynę, jednak z pewnością

Jod
01kwi

Jod

Jod (łac. iodum, symbol: I) jest śladowym pierwiastkiem niezbędnym do życia. Występuje głównie w rybach morskich i roślinach rosnących na terenach nadmorskich. Dzięki niemu możliwe

Liczne bakterie w moczu
31mar

Liczne bakterie w moczu

Liczne bakterie w moczu świadczą o infekcji bakteryjnej układu moczowego i są łatwe do wykrycia. Bardzo często do wykonania badania moczu zmuszają uporczywe dolegliwości, takie

Bóle głowy
30mar

Bóle głowy

Bóle głowy to coraz powszechniej obserwowane zjawisko, dlatego współcześnie często zalicza się je do problemów cywilizacyjnych. Istnieje wiele rodzajów bólu głowy np. migreny, klasterowe bóle

Hiperwitaminoza
29mar

Hiperwitaminoza

Hiperwitaminoza to zespół dolegliwości i problemów zdrowotnych spowodowanych nadmiarem poszczególnych witamin w organizmie człowieka. Przeciwnym zjawiskiem jest hipowitaminoza, czyli niedobór witamin, co diagnozuje się znacznie

Białko
28mar

Białko

Białko to grupa wielkocząsteczkowych związków zbudowanych z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Stanowią jedne z podstawowych składników diety każdego człowieka, tuż obok węglowodanów oraz

Infekcje
27mar

Infekcje

Infekcje (inaczej: zakażenia) to dolegliwości zdrowotne spowodowane wniknięciem do organizmu patogenów chorobotwórczych. Mogą nimi być grzyby, wirusy, bakterie i inne mikroorganizmy, które aktywują układ odpornościowy.

Witamina B2
27mar

Witamina B2

Witamina B2 (ryboflawina) to jedna z witamin z grupy B. Bierze udział w wielu ważnych przemianach w organizmie. Występuje w postaci żółtych kryształów trudno rozpuszczalnych

Witamina E
24mar

Witamina E

Witamina E to termin określający grupę organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, w skład których wchodzą tokoferole i tokotrienole. Witamina E – charakterystyka Do dnia dzisiejszego

Wzdęcia
24mar

Wzdęcia

Wzdęcia to całkowicie fizjologiczna, naturalna reakcja organizmu każdego człowieka. Bez względu na styl życia czy wiek codziennie w jelitach, podczas trawienia, powstają gazy, które muszą

Alergia na kota
24mar

Alergia na kota

Alergia na kota to jedna z częściej diagnozowanych alergii, pojawiająca się u ludzi powszechniej niż alergia na psa. Jej leczenie jest długotrwałe i skomplikowane, a

Pieczenie za mostkiem
23mar

Pieczenie za mostkiem

Pieczenie za mostkiem to objaw charakterystyczny dla rozmaitych schorzeń układu pokarmowego, układu nerwowego czy układu oddechowego. Może również mieć podłoże idiopatyczne i wiązać się z

Oczyszczanie organizmu
22mar

Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu to bardzo ważny proces w życiu każdego, świadomego człowieka, któremu zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu. W dzisiejszych czasach na każdym kroku jesteśmy

Bóle brzucha
21mar

Bóle brzucha

Bóle brzucha to jeden z najczęściej obserwowanych objawów zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych. Może mieć wiele przyczyn, dlatego samo stwierdzenie dolegliwości nie

Miedź
20mar

Miedź

Miedź (łac. cuprum, symbol: Cu) to pierwiastek należący do grupy miedziowców w układzie okresowym pierwiastków, o liczbie atomowej 29. Miedź jest ważnym mikroelementem pełniącym w

Sód
20mar

Sód

Sód (łac. natrium, symbol: Na) to pierwiastek chemiczny należący do grupy litowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest niezwykle popularny w codziennej diecie większości konsumentów, dlatego

1 2 3 4 5 10
0