Aktualności
W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).
O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.
Rutozyd
Rutozyd (inaczej: rutyna) to cenny związek pochodzący z kwercetyny – najszerzej rozpowszechnionego flawonoidu i antyoksydantu w świecie roślin. Ze względu na swoje korzystne działanie rutozyd
Kwas ferulowy
Kwas ferulowy należy do grupy kwasów fenolowych wykazujących działanie przeciwutleniające. To naturalny antyoksydant, który chroni przed promieniowaniem UV, a w połączeniu z witaminą C daje
Jak zadbać o siebie na wiosnę?
Jak zadbać o siebie na wiosnę, aby czuć pełnię energii, dobrze czuć się w swoim ciele oraz kompleksowo wspierać zdrowie? Działania powinny być ukierunkowane zarówno
Kwas foliowy
Kwas foliowy należy do witamin z grupy B (rozpuszczalnych w wodzie) i określany jest także mianem witaminy B9. To witamina szczególnie ważna dla kobiet ciężarnych
Spirulina w tabletkach
Spirulina w tabletkach stosowana systematycznie jest w stanie dostarczyć do organizmu takich ilości wielu witamin i minerałów, które pokryją większość lub nawet całkowite dzienne zapotrzebowanie
Co jeść wiosną?
Co jeść wiosną, aby nie tylko lepiej i lżej się czuć, ale także, aby zadbać kompleksowo o swoje zdrowie? Dieta wiosenna znacznie różni się od
Kwas pantotenowy
Kwas pantotenowy (inaczej: witamina B5) po raz pierwszy wyizolowano go w 1931 roku. Aktywną biochemicznie postacią tego związku jest koenzym A, uczestniczący w reakcji acylowania
Najmocniejszy kolagen do picia
Najmocniejszy kolagen do picia może stać się skutecznym i bezpiecznym wsparciem, w szczególności dla zdrowia stawów i kości oraz kondycji skóry. Warto jednak zaznaczyć, że
Kolagen do twarzy
Kolagen do twarzy jest bardzo częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry dojrzałej, zmęczonej i zniszczonej. Wszystko dlatego, że jest on podstawowym elementem budulcowym skóry, odpowiadającym
Kolagen na włosy
Kolagen na włosy może wpływać równie korzystnie, jak ma to miejsce w przypadku stawów czy skóry. Choć jako suplement diety został rozpowszechniony głównie ze względu
Kwasy Omega 3
Wielonienasycone kwasy Omega 3 zalicza się do grona NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), których podaż musi odbywać się wraz z dietą, jako że organizm nie
Tłuszcze nienasycone
Tłuszcze nienasycone pod względem chemicznym są estrami glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych. Posiadają wiązania wielokrotne między atomami węgla w resztach kwasowych. Nie są produkowane przez
Naturalna witamina C
Naturalna witamina C to taka, która występuje w produktach spożywczych lub jest z nich izolowana, w przeciwieństwie do witaminy C pozyskiwanej syntetycznie, w laboratorium. Najbogatszym
Kolagen na skórę
Kolagen na skórę wpływa w sposób wszechstronny – wzmacnia ją, ujędrnia i zwiększa elastyczność, przez co nie tylko staje się pełna blasku, ale i wygląda
Trombocyty
Trombocyty (płytki krwi) to niewielkie, bezjądrzaste komórki będące fragmentami cytoplazmy megakariocytów. Ulegają agregacji w miejscu uszkodzenia naczynia krwionośnego. Ich rolą jest przede wszystkim wpływ na
Tokoferole
Tokoferole to związki chemiczne wchodzące w skład znanej każdemu witaminy E, nazywanej także witaminą młodości. Witamina E jest nazwą grupy organicznych związków chemicznych, rozpuszczalnych w
Cholestatyczna choroba wątroby
Cholestatyczna choroba wątroby to choroba przebiegająca z upośledzoną produkcją żółci, co negatywnie oddziałuje na czynność i kondycję wątroby. Wspólną cechą schorzeń tej grupy jest cholestaza,
Kwasy Omega 3-6-9
Kwasy Omega 3-6-9 to wszystkie rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), tak ważne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu i zachowania wysokiego zdrowia. W każdej z
Czym jest acerola?
Czym jest acerola, która szturmem zdobyła rynek w Polsce i wielu innych krajach? Owoce aceroli znane są jako najbogatsze źródło kwasu askorbinowego, ale również skarbnica
Alergia sezonowa
Alergia sezonowa to alergia występująca jedynie w określonych miesiącach roku. Najczęściej mianem tym określa się alergię wziewną, której objawy rozwijają się w miesiącach największego pylenia
Rutozyd
Rutozyd (inaczej: rutyna) to cenny związek pochodzący z kwercetyny – najszerzej rozpowszechnionego flawonoidu i antyoksydantu w świecie roślin. Ze względu na swoje korzystne działanie rutozyd
Kwas ferulowy
Kwas ferulowy należy do grupy kwasów fenolowych wykazujących działanie przeciwutleniające. To naturalny antyoksydant, który chroni przed promieniowaniem UV, a w połączeniu z witaminą C daje
Jak zadbać o siebie na wiosnę?
Jak zadbać o siebie na wiosnę, aby czuć pełnię energii, dobrze czuć się w swoim ciele oraz kompleksowo wspierać zdrowie? Działania powinny być ukierunkowane zarówno
Kwas foliowy
Kwas foliowy należy do witamin z grupy B (rozpuszczalnych w wodzie) i określany jest także mianem witaminy B9. To witamina szczególnie ważna dla kobiet ciężarnych
Spirulina w tabletkach
Spirulina w tabletkach stosowana systematycznie jest w stanie dostarczyć do organizmu takich ilości wielu witamin i minerałów, które pokryją większość lub nawet całkowite dzienne zapotrzebowanie
Co jeść wiosną?
Co jeść wiosną, aby nie tylko lepiej i lżej się czuć, ale także, aby zadbać kompleksowo o swoje zdrowie? Dieta wiosenna znacznie różni się od
Kwas pantotenowy
Kwas pantotenowy (inaczej: witamina B5) po raz pierwszy wyizolowano go w 1931 roku. Aktywną biochemicznie postacią tego związku jest koenzym A, uczestniczący w reakcji acylowania
Najmocniejszy kolagen do picia
Najmocniejszy kolagen do picia może stać się skutecznym i bezpiecznym wsparciem, w szczególności dla zdrowia stawów i kości oraz kondycji skóry. Warto jednak zaznaczyć, że
Kolagen do twarzy
Kolagen do twarzy jest bardzo częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry dojrzałej, zmęczonej i zniszczonej. Wszystko dlatego, że jest on podstawowym elementem budulcowym skóry, odpowiadającym
Kolagen na włosy
Kolagen na włosy może wpływać równie korzystnie, jak ma to miejsce w przypadku stawów czy skóry. Choć jako suplement diety został rozpowszechniony głównie ze względu
Kwasy Omega 3
Wielonienasycone kwasy Omega 3 zalicza się do grona NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), których podaż musi odbywać się wraz z dietą, jako że organizm nie
Tłuszcze nienasycone
Tłuszcze nienasycone pod względem chemicznym są estrami glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych. Posiadają wiązania wielokrotne między atomami węgla w resztach kwasowych. Nie są produkowane przez
Naturalna witamina C
Naturalna witamina C to taka, która występuje w produktach spożywczych lub jest z nich izolowana, w przeciwieństwie do witaminy C pozyskiwanej syntetycznie, w laboratorium. Najbogatszym
Kolagen na skórę
Kolagen na skórę wpływa w sposób wszechstronny – wzmacnia ją, ujędrnia i zwiększa elastyczność, przez co nie tylko staje się pełna blasku, ale i wygląda
Trombocyty
Trombocyty (płytki krwi) to niewielkie, bezjądrzaste komórki będące fragmentami cytoplazmy megakariocytów. Ulegają agregacji w miejscu uszkodzenia naczynia krwionośnego. Ich rolą jest przede wszystkim wpływ na
Tokoferole
Tokoferole to związki chemiczne wchodzące w skład znanej każdemu witaminy E, nazywanej także witaminą młodości. Witamina E jest nazwą grupy organicznych związków chemicznych, rozpuszczalnych w
Cholestatyczna choroba wątroby
Cholestatyczna choroba wątroby to choroba przebiegająca z upośledzoną produkcją żółci, co negatywnie oddziałuje na czynność i kondycję wątroby. Wspólną cechą schorzeń tej grupy jest cholestaza,
Kwasy Omega 3-6-9
Kwasy Omega 3-6-9 to wszystkie rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), tak ważne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu i zachowania wysokiego zdrowia. W każdej z
Czym jest acerola?
Czym jest acerola, która szturmem zdobyła rynek w Polsce i wielu innych krajach? Owoce aceroli znane są jako najbogatsze źródło kwasu askorbinowego, ale również skarbnica
Alergia sezonowa
Alergia sezonowa to alergia występująca jedynie w określonych miesiącach roku. Najczęściej mianem tym określa się alergię wziewną, której objawy rozwijają się w miesiącach największego pylenia
Sok z brzozy
Sok z brzozy (inaczej: oskoła) zaliczany jest do grona superfoods, czyli żywności o niezwykle bogatym składzie i udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Cieszy się tak dużą popularnością,
Alkaloidy
Alkaloidy są bogatą i różnorodną grupą produktów naturalnych. Wiele z nich wykazuje szczególne właściwości biologiczne, odpowiedzialne za aktywność terapeutyczną roślin i innych organizmów wykorzystywanych w
Fosfolipidy
Fosfolipidy to organiczne związki chemiczne zaliczane do tłuszczów złożonych, wspólnie z glikolipidami oraz sfingolipidami. Zawierają w swojej cząsteczce resztę fosforanową, co jest ich cechą charakterystyczną.
Kolagen w proszku
Kolagen w proszku to suplement diety cieszący się popularnością na całym świecie. Stosuje się go przeważnie celem wzmocnienia stawów oraz poprawy kondycji skóry, choć w
Spirulina i Chlorella w tabletkach
Spirulina i Chlorella w tabletkach to suplement diety idealny dla każdego, kto chce uzupełnić dietę o wartościowe i niezbędne związki odżywcze, także te, z których
Maseczka na twarz ze Spiruliny
Maseczka na twarz ze Spiruliny to wartościowy domowy kosmetyk o wszechstronnym działaniu na każdy typ skóry. Można ją nakładać nie tylko na skórę twarzy, ale
Dobry koenzym Q10
Dobry koenzym Q10 potrafi dostarczyć więcej energii niż niejedno ziele wykorzystywane w ziołolecznictwie. Może też być silniejszym antyoksydantem niż witamina C. Aby tak się jednak
Chlorella i Spirulina
Chlorella i Spirulina to dwie słynne algi zaliczane do grona superfoods, czyli żywności o potwierdzonych klinicznie właściwościach prozdrowotnych ze względu na bogaty skład. Nie tylko
Hialuronowy kwas
Hialuronowy kwas jest polisacharydem powszechnie występującym w skórze ssaków i tkance łącznej. Materiał matrycy żelowej tego związku działa jako rusztowanie do wiązania białek strukturalnych, takich
Kwas hialuronowy na twarz
Kwas hialuronowy na twarz występuje głównie w kremach, maseczkach i serum do skóry, choć można zakupić go również w formie czystej, a następnie wykorzystać do
Egipski olej z czarnuszki
Egipski olej z czarnuszki to suplement diety idealny. Zgodnie z popularnym przysłowiem na jego temat, leczy wszystkie choroby, oprócz śmierci. Nie jest to oczywiście prawdą,
Olej z czarnuszki egipskiej
Olej z czarnuszki egipskiej to jeden z najbardziej wartościowych produktów pochodzenia roślinnego. Znany jest również pod nazwą olej z czarnuszki siewnej, olej z czarnego kminku
Oczyszczanie wątroby
Oczyszczanie wątroby to proces wieloetapowy, polecany jednak każdemu współczesnemu człowiekowi. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że wątroba jest jednym z najważniejszych narządów wewnętrznych, z całą
Kwas linolowy
Kwas linolowy to organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C18H32O2 i masie molowej 280,45 g/mol. Należy do grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega
Czysty kwas hialuronowy
Czysty kwas hialuronowy to kosmetyk, który z łatwością można kupić w drogeriach lub w sklepach internetowych. Dostępny jest w różnych stężeniach, choć najczęściej kupuje się
Miód ze Spiruliną
Miód ze Spiruliną to produkt spożywczy, który z pewnością zaliczyć można do grona superfoods. Jego popularność nie jest jeszcze tak duża, jak na to zasługuje,
Kwas hialuronowy do pochwy
Kwas hialuronowy do pochwy to związek wykorzystywany powszechnie w ginekologii i położnictwie. Warto zaznaczyć, że kwas hialuronowy wchodzi w skład wielu różnych tkanek organizmu –
Macerat ze Spiruliny
Macerat ze Spiruliny to w rzeczywistości nierafinowany olej roślinny nasycony składnikami znajdującymi się naturalnie w aldze o nazwie Spirulina. Dzięki temu produkt łączy w sobie
Kwasy tłuszczowe
Kwasy tłuszczowe to alifatyczne monokarboksylowe kwasy o nierozgałęzionych łańcuchach węglowych i wzorze ogólnym R-COOH. Mogą być nasycone i nienasycone. Zwłaszcza te drugie są pożądane w
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B to zbiór różnego rodzaju związków biologicznie aktywnych, rozpuszczalnych w wodzie i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ich przedawkowanie wraz z
Sok z brzozy
Sok z brzozy (inaczej: oskoła) zaliczany jest do grona superfoods, czyli żywności o niezwykle bogatym składzie i udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Cieszy się tak dużą popularnością,
Alkaloidy
Alkaloidy są bogatą i różnorodną grupą produktów naturalnych. Wiele z nich wykazuje szczególne właściwości biologiczne, odpowiedzialne za aktywność terapeutyczną roślin i innych organizmów wykorzystywanych w
Fosfolipidy
Fosfolipidy to organiczne związki chemiczne zaliczane do tłuszczów złożonych, wspólnie z glikolipidami oraz sfingolipidami. Zawierają w swojej cząsteczce resztę fosforanową, co jest ich cechą charakterystyczną.
Kolagen w proszku
Kolagen w proszku to suplement diety cieszący się popularnością na całym świecie. Stosuje się go przeważnie celem wzmocnienia stawów oraz poprawy kondycji skóry, choć w
Spirulina i Chlorella w tabletkach
Spirulina i Chlorella w tabletkach to suplement diety idealny dla każdego, kto chce uzupełnić dietę o wartościowe i niezbędne związki odżywcze, także te, z których
Maseczka na twarz ze Spiruliny
Maseczka na twarz ze Spiruliny to wartościowy domowy kosmetyk o wszechstronnym działaniu na każdy typ skóry. Można ją nakładać nie tylko na skórę twarzy, ale
Dobry koenzym Q10
Dobry koenzym Q10 potrafi dostarczyć więcej energii niż niejedno ziele wykorzystywane w ziołolecznictwie. Może też być silniejszym antyoksydantem niż witamina C. Aby tak się jednak
Chlorella i Spirulina
Chlorella i Spirulina to dwie słynne algi zaliczane do grona superfoods, czyli żywności o potwierdzonych klinicznie właściwościach prozdrowotnych ze względu na bogaty skład. Nie tylko
Hialuronowy kwas
Hialuronowy kwas jest polisacharydem powszechnie występującym w skórze ssaków i tkance łącznej. Materiał matrycy żelowej tego związku działa jako rusztowanie do wiązania białek strukturalnych, takich
Kwas hialuronowy na twarz
Kwas hialuronowy na twarz występuje głównie w kremach, maseczkach i serum do skóry, choć można zakupić go również w formie czystej, a następnie wykorzystać do
Egipski olej z czarnuszki
Egipski olej z czarnuszki to suplement diety idealny. Zgodnie z popularnym przysłowiem na jego temat, leczy wszystkie choroby, oprócz śmierci. Nie jest to oczywiście prawdą,
Olej z czarnuszki egipskiej
Olej z czarnuszki egipskiej to jeden z najbardziej wartościowych produktów pochodzenia roślinnego. Znany jest również pod nazwą olej z czarnuszki siewnej, olej z czarnego kminku
Oczyszczanie wątroby
Oczyszczanie wątroby to proces wieloetapowy, polecany jednak każdemu współczesnemu człowiekowi. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że wątroba jest jednym z najważniejszych narządów wewnętrznych, z całą
Kwas linolowy
Kwas linolowy to organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C18H32O2 i masie molowej 280,45 g/mol. Należy do grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega
Czysty kwas hialuronowy
Czysty kwas hialuronowy to kosmetyk, który z łatwością można kupić w drogeriach lub w sklepach internetowych. Dostępny jest w różnych stężeniach, choć najczęściej kupuje się
Miód ze Spiruliną
Miód ze Spiruliną to produkt spożywczy, który z pewnością zaliczyć można do grona superfoods. Jego popularność nie jest jeszcze tak duża, jak na to zasługuje,
Kwas hialuronowy do pochwy
Kwas hialuronowy do pochwy to związek wykorzystywany powszechnie w ginekologii i położnictwie. Warto zaznaczyć, że kwas hialuronowy wchodzi w skład wielu różnych tkanek organizmu –
Macerat ze Spiruliny
Macerat ze Spiruliny to w rzeczywistości nierafinowany olej roślinny nasycony składnikami znajdującymi się naturalnie w aldze o nazwie Spirulina. Dzięki temu produkt łączy w sobie
Kwasy tłuszczowe
Kwasy tłuszczowe to alifatyczne monokarboksylowe kwasy o nierozgałęzionych łańcuchach węglowych i wzorze ogólnym R-COOH. Mogą być nasycone i nienasycone. Zwłaszcza te drugie są pożądane w
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B to zbiór różnego rodzaju związków biologicznie aktywnych, rozpuszczalnych w wodzie i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ich przedawkowanie wraz z