Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Suplementy diety dla seniora

Suplementy diety dla seniora

Suplementy diety dla seniora mogą być realnym, skutecznym wsparciem podstawowej diety, uzupełniając ewentualne niedobory pokarmowe, które obserwuje się najczęściej u osób po 60. roku życia.

Czytaj dalej
Rośliny olejkowe

Rośliny olejkowe

Rośliny olejkowe to takie rośliny, z których części (liści, korzeni, łodyg, kwiatów, nasion) pozyskuje się cenione na całym świecie olejki eteryczne. Te zaś wykorzystywane są

Czytaj dalej
Data minimalnej trwałości

Data minimalnej trwałości

Na opakowaniach produktów spożywczych sprzedawanych w Polsce zauważyć można dwa sformułowania: data minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed…”) lub termin przydatności do spożycia („należy spożyć do…”).

Czytaj dalej
Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy to produkt, którego popularność ostatnimi czasy znacznie wzrasta. Charakteryzuje się wyjątkowym, intensywnym i świeżym zapachem oraz silnymi, potwierdzonymi badaniami właściwościami łagodzącymi. Produkt wykorzystywany

Czytaj dalej
Olejek lawendowy

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy to płynna substancja oleista wyróżniająca się kwiatowym zapachem ze świeżą nutą zielną i balsamiczną nutą drzewną. Ma kolor jasnożółty lub nawet bezbarwny. Znajduje

Czytaj dalej
Eugenol

Eugenol

Eugenol jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona fenoli. W największych ilościach znaleźć go można w goździkach i w cynamonie, a wpływa on na wiele

Czytaj dalej
Kamfora

Kamfora

Kamfora (łac. camphorum) to organiczny związek chemiczny należący do grona terpenów. Pozyskuje się ją z surowców naturalnych, głównie z drewna cynamonowca kamforowego. Znajduje szerokie zastosowanie

Czytaj dalej
Ból gardła

Ból gardła

Ból gardła to jedna z najczęściej odczuwanych dolegliwości zarówno wśród dzieci, jak i pacjentów dorosłych. Opisywana jest jako subiektywne uczucie drapania, kłucia i pieczenia w

Czytaj dalej
Rafinowanie oleju

Rafinowanie oleju

Rafinowanie oleju to jego ostateczne oczyszczanie polegające na odseparowaniu spożywczego oleju od wolnych kwasów tłuszczowych i różnorodnych zanieczyszczeń poprzez zastosowanie związków alkalicznych i wysokich temperatur.

Czytaj dalej
Jak zbadać poziom kolagenu?

Jak zbadać poziom kolagenu?

Jak zbadać poziom kolagenu, aby upewnić się, że suplementacja jest na pewno potrzebna i to właśnie ten moment, w którym powinniśmy rozważyć jej rozpoczęcie? A

Czytaj dalej
Naturalne olejki eteryczne

Naturalne olejki eteryczne

Naturalne olejki eteryczne to substancje pozyskiwane z różnych części surowców roślinnych – najczęściej z kwiatów i liści, ale również z nasion, korzeni czy nawet kory.

Czytaj dalej
Kwasy Omega 3 na stawy

Kwasy Omega 3 na stawy

Kwasy Omega 3 na stawy są cenionym suplementem diety o potwierdzonym klinicznie działaniu. To związki, które powinny być dostarczane wraz z dietą przez każdego człowieka

Czytaj dalej
Kwasy Omega 3 na stany zapalne

Kwasy Omega 3 na stany zapalne

Coraz chętniej rekomendowane są kwasy Omega 3 na stany zapalne. Na podstawie licznych badań klinicznych wykazano, że związki te mogą łagodzić stany zapalne. Zarówno w

Czytaj dalej
Oleje zimno tłoczone

Oleje zimnotłoczone

Oleje zimnotłoczone to takie oleje, które pozyskuje się metodą tłoczenia na zimno, czyli przy wykorzystaniu znacznie niższych temperatur, niż ma to miejsce przy rafinowaniu olejów.

Czytaj dalej
Czy Spirulina odchudza?

Czy Spirulina odchudza?

Wiele osób szuka informacji na temat tego, czy Spirulina odchudza. Często mówi się o wszechstronnych, wielokierunkowych właściwościach tej algi, zatem podejrzewa się, że wpływa ona

Czytaj dalej
Sok z kiszonek

Sok z kiszonek

Sok z kiszonek to coraz popularniejszy produkt spożywczy, po który sięgają osoby zdrowo odżywiające się. Jednak w kuchni polskiej znany jest od setek lat. Ogromną

Czytaj dalej
Suplementy diety dla seniora

Suplementy diety dla seniora

Suplementy diety dla seniora mogą być realnym, skutecznym wsparciem podstawowej diety, uzupełniając ewentualne niedobory pokarmowe, które obserwuje się najczęściej u osób po 60. roku życia.

Czytaj dalej
Rośliny olejkowe

Rośliny olejkowe

Rośliny olejkowe to takie rośliny, z których części (liści, korzeni, łodyg, kwiatów, nasion) pozyskuje się cenione na całym świecie olejki eteryczne. Te zaś wykorzystywane są

Czytaj dalej
Data minimalnej trwałości

Data minimalnej trwałości

Na opakowaniach produktów spożywczych sprzedawanych w Polsce zauważyć można dwa sformułowania: data minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed…”) lub termin przydatności do spożycia („należy spożyć do…”).

Czytaj dalej
Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy to produkt, którego popularność ostatnimi czasy znacznie wzrasta. Charakteryzuje się wyjątkowym, intensywnym i świeżym zapachem oraz silnymi, potwierdzonymi badaniami właściwościami łagodzącymi. Produkt wykorzystywany

Czytaj dalej
Olejek lawendowy

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy to płynna substancja oleista wyróżniająca się kwiatowym zapachem ze świeżą nutą zielną i balsamiczną nutą drzewną. Ma kolor jasnożółty lub nawet bezbarwny. Znajduje

Czytaj dalej
Eugenol

Eugenol

Eugenol jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona fenoli. W największych ilościach znaleźć go można w goździkach i w cynamonie, a wpływa on na wiele

Czytaj dalej
Kamfora

Kamfora

Kamfora (łac. camphorum) to organiczny związek chemiczny należący do grona terpenów. Pozyskuje się ją z surowców naturalnych, głównie z drewna cynamonowca kamforowego. Znajduje szerokie zastosowanie

Czytaj dalej
Ból gardła

Ból gardła

Ból gardła to jedna z najczęściej odczuwanych dolegliwości zarówno wśród dzieci, jak i pacjentów dorosłych. Opisywana jest jako subiektywne uczucie drapania, kłucia i pieczenia w

Czytaj dalej
Rafinowanie oleju

Rafinowanie oleju

Rafinowanie oleju to jego ostateczne oczyszczanie polegające na odseparowaniu spożywczego oleju od wolnych kwasów tłuszczowych i różnorodnych zanieczyszczeń poprzez zastosowanie związków alkalicznych i wysokich temperatur.

Czytaj dalej
Jak zbadać poziom kolagenu?

Jak zbadać poziom kolagenu?

Jak zbadać poziom kolagenu, aby upewnić się, że suplementacja jest na pewno potrzebna i to właśnie ten moment, w którym powinniśmy rozważyć jej rozpoczęcie? A

Czytaj dalej
Naturalne olejki eteryczne

Naturalne olejki eteryczne

Naturalne olejki eteryczne to substancje pozyskiwane z różnych części surowców roślinnych – najczęściej z kwiatów i liści, ale również z nasion, korzeni czy nawet kory.

Czytaj dalej
Kwasy Omega 3 na stawy

Kwasy Omega 3 na stawy

Kwasy Omega 3 na stawy są cenionym suplementem diety o potwierdzonym klinicznie działaniu. To związki, które powinny być dostarczane wraz z dietą przez każdego człowieka

Czytaj dalej
Kwasy Omega 3 na stany zapalne

Kwasy Omega 3 na stany zapalne

Coraz chętniej rekomendowane są kwasy Omega 3 na stany zapalne. Na podstawie licznych badań klinicznych wykazano, że związki te mogą łagodzić stany zapalne. Zarówno w

Czytaj dalej
Oleje zimno tłoczone

Oleje zimnotłoczone

Oleje zimnotłoczone to takie oleje, które pozyskuje się metodą tłoczenia na zimno, czyli przy wykorzystaniu znacznie niższych temperatur, niż ma to miejsce przy rafinowaniu olejów.

Czytaj dalej
Czy Spirulina odchudza?

Czy Spirulina odchudza?

Wiele osób szuka informacji na temat tego, czy Spirulina odchudza. Często mówi się o wszechstronnych, wielokierunkowych właściwościach tej algi, zatem podejrzewa się, że wpływa ona

Czytaj dalej
Sok z kiszonek

Sok z kiszonek

Sok z kiszonek to coraz popularniejszy produkt spożywczy, po który sięgają osoby zdrowo odżywiające się. Jednak w kuchni polskiej znany jest od setek lat. Ogromną

Czytaj dalej
Witamina E
24mar

Witamina E

Witamina E to termin określający grupę organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, w skład których wchodzą tokoferole i tokotrienole. Witamina E – charakterystyka Do dnia dzisiejszego

Wzdęcia
24mar

Wzdęcia

Wzdęcia to całkowicie fizjologiczna, naturalna reakcja organizmu każdego człowieka. Bez względu na styl życia czy wiek codziennie w jelitach, podczas trawienia, powstają gazy, które muszą

Alergia na kota
24mar

Alergia na kota

Alergia na kota to jedna z częściej diagnozowanych alergii, pojawiająca się u ludzi powszechniej niż alergia na psa. Jej leczenie jest długotrwałe i skomplikowane, a

Pieczenie za mostkiem
23mar

Pieczenie za mostkiem

Pieczenie za mostkiem to objaw charakterystyczny dla rozmaitych schorzeń układu pokarmowego, układu nerwowego czy układu oddechowego. Może również mieć podłoże idiopatyczne i wiązać się z

Oczyszczanie organizmu
22mar

Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu to bardzo ważny proces w życiu każdego, świadomego człowieka, któremu zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu. W dzisiejszych czasach na każdym kroku jesteśmy

Bóle brzucha
21mar

Bóle brzucha

Bóle brzucha to jeden z najczęściej obserwowanych objawów zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych. Może mieć wiele przyczyn, dlatego samo stwierdzenie dolegliwości nie

Miedź
20mar

Miedź

Miedź (łac. cuprum, symbol: Cu) to pierwiastek należący do grupy miedziowców w układzie okresowym pierwiastków, o liczbie atomowej 29. Miedź jest ważnym mikroelementem pełniącym w

Sód
20mar

Sód

Sód (łac. natrium, symbol: Na) to pierwiastek chemiczny należący do grupy litowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest niezwykle popularny w codziennej diecie większości konsumentów, dlatego

Witamina A
20mar

Witamina A

Witamina A to w rzeczywistości grupa kilku substancji o analogicznej budowie. Wśród tych substancji pełną aktywność wykazuje retinol. Witamina A jest obecna w powszechnie dostępnych

Biegunka
20mar

Biegunka

Biegunka stanowi najczęściej konsekwencję zakażeń wirusowych, bakteryjnych i pasożytniczych, które powodują zaburzenia procesów wchłaniania, wydzielania lub uszkodzenie komórek błony śluzowej przewodu pokarmowego. Medycznie, mianem biegunki

Cholesterol
17mar

Cholesterol

Cholesterol to organiczny związek chemiczny z grupy lipidów, dostarczany do organizmu wraz z pokarmem bądź syntezowany w ustroju. Wyróżniamy jego 2 podstawowe rodzaje: LDL (potocznie

Wysypka alergiczna
16mar

Wysypka alergiczna

Wysypka alergiczna to jeden z podstawowych objawów alergii każdego rodzaju (najczęściej jednak alergii pokarmowej i alergii kontaktowej). Zazwyczaj przybiera postać wyprysków i zaczerwienionych grudek, choć

Niestrawność
15mar

Niestrawność

Niestrawność (tzw. dyspepsja) to zespół objawów związanych z nieprawidłową czynnością układu pokarmowego. Dolegliwości pojawiają się po spożyciu pokarmu, zwłaszcza ostrego lub ciężkostrawnego i znacznie uprzykrzają

Przeciwciała
14mar

Przeciwciała

Przeciwciała (inaczej: immunoglobuliny) to białka układu odpornościowego odgrywające kluczową rolę w zwalczaniu infekcji. Ich podstawową rolą jest przyłączanie się do patogenów i ich eliminacja, choć

Koenzym Q10 dla mężczyzn
13mar

Koenzym Q10 dla mężczyzn

Koenzym Q10 to dla mężczyzn wręcz idealny suplement diety. Wpływa on pozytywnie zarówno na stan fizyczny, jak i psychikę danej osoby, a także odgrywa ważną

Osłabienie organizmu
13mar

Osłabienie organizmu

Osłabienie organizmu to pojęcie odnoszące się głównie do stanu wyczerpania psychicznego i/lub fizycznego, powodującego trudności w wykorzystywaniu w pełni swoich możliwości. Może wiązać się z

Antygen
10mar

Antygen

Antygen to związek wykazujący immunogenność (zdolność do wywoływania przeciw sobie swoistej odpowiedzi immunologicznej), a także antygenowość (zdolność do swoistego łączenia się z immunoglobulinami i receptorami

Infekcje bakteryjne
09mar

Infekcje bakteryjne

Infekcje bakteryjne to szerokie grono różnych chorób i schorzeń, których przyczyną jest wniknięcie do organizmu patogennych, chorobotwórczych bakterii. Zazwyczaj infekcje bakteryjne mają cięższy przebieg niż

Bakterie
08mar

Bakterie

Bakterie to bardzo szerokie grono mikroorganizmów, które wywołują zarówno negatywne, jak i pozytywne reakcje w organizmie człowieka i w środowisku naturalnym. Bakterie dobroczynne wspierają odporność

Kobalt
07mar

Kobalt

Kobalt (łac. cobaltum, symbol: Co) to błyszczący metal o srebrzystobiałej barwie. W zależności od stężenia i formy w której występuje, może być szkodliwy lub korzystny

1 28 29 30 31 32 37
Witamina E
24mar

Witamina E

Witamina E to termin określający grupę organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, w skład których wchodzą tokoferole i tokotrienole. Witamina E – charakterystyka Do dnia dzisiejszego

Wzdęcia
24mar

Wzdęcia

Wzdęcia to całkowicie fizjologiczna, naturalna reakcja organizmu każdego człowieka. Bez względu na styl życia czy wiek codziennie w jelitach, podczas trawienia, powstają gazy, które muszą

Alergia na kota
24mar

Alergia na kota

Alergia na kota to jedna z częściej diagnozowanych alergii, pojawiająca się u ludzi powszechniej niż alergia na psa. Jej leczenie jest długotrwałe i skomplikowane, a

Pieczenie za mostkiem
23mar

Pieczenie za mostkiem

Pieczenie za mostkiem to objaw charakterystyczny dla rozmaitych schorzeń układu pokarmowego, układu nerwowego czy układu oddechowego. Może również mieć podłoże idiopatyczne i wiązać się z

Oczyszczanie organizmu
22mar

Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu to bardzo ważny proces w życiu każdego, świadomego człowieka, któremu zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu. W dzisiejszych czasach na każdym kroku jesteśmy

Bóle brzucha
21mar

Bóle brzucha

Bóle brzucha to jeden z najczęściej obserwowanych objawów zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych. Może mieć wiele przyczyn, dlatego samo stwierdzenie dolegliwości nie

Miedź
20mar

Miedź

Miedź (łac. cuprum, symbol: Cu) to pierwiastek należący do grupy miedziowców w układzie okresowym pierwiastków, o liczbie atomowej 29. Miedź jest ważnym mikroelementem pełniącym w

Sód
20mar

Sód

Sód (łac. natrium, symbol: Na) to pierwiastek chemiczny należący do grupy litowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest niezwykle popularny w codziennej diecie większości konsumentów, dlatego

Witamina A
20mar

Witamina A

Witamina A to w rzeczywistości grupa kilku substancji o analogicznej budowie. Wśród tych substancji pełną aktywność wykazuje retinol. Witamina A jest obecna w powszechnie dostępnych

Biegunka
20mar

Biegunka

Biegunka stanowi najczęściej konsekwencję zakażeń wirusowych, bakteryjnych i pasożytniczych, które powodują zaburzenia procesów wchłaniania, wydzielania lub uszkodzenie komórek błony śluzowej przewodu pokarmowego. Medycznie, mianem biegunki

Cholesterol
17mar

Cholesterol

Cholesterol to organiczny związek chemiczny z grupy lipidów, dostarczany do organizmu wraz z pokarmem bądź syntezowany w ustroju. Wyróżniamy jego 2 podstawowe rodzaje: LDL (potocznie

Wysypka alergiczna
16mar

Wysypka alergiczna

Wysypka alergiczna to jeden z podstawowych objawów alergii każdego rodzaju (najczęściej jednak alergii pokarmowej i alergii kontaktowej). Zazwyczaj przybiera postać wyprysków i zaczerwienionych grudek, choć

Niestrawność
15mar

Niestrawność

Niestrawność (tzw. dyspepsja) to zespół objawów związanych z nieprawidłową czynnością układu pokarmowego. Dolegliwości pojawiają się po spożyciu pokarmu, zwłaszcza ostrego lub ciężkostrawnego i znacznie uprzykrzają

Przeciwciała
14mar

Przeciwciała

Przeciwciała (inaczej: immunoglobuliny) to białka układu odpornościowego odgrywające kluczową rolę w zwalczaniu infekcji. Ich podstawową rolą jest przyłączanie się do patogenów i ich eliminacja, choć

Koenzym Q10 dla mężczyzn
13mar

Koenzym Q10 dla mężczyzn

Koenzym Q10 to dla mężczyzn wręcz idealny suplement diety. Wpływa on pozytywnie zarówno na stan fizyczny, jak i psychikę danej osoby, a także odgrywa ważną

Osłabienie organizmu
13mar

Osłabienie organizmu

Osłabienie organizmu to pojęcie odnoszące się głównie do stanu wyczerpania psychicznego i/lub fizycznego, powodującego trudności w wykorzystywaniu w pełni swoich możliwości. Może wiązać się z

Antygen
10mar

Antygen

Antygen to związek wykazujący immunogenność (zdolność do wywoływania przeciw sobie swoistej odpowiedzi immunologicznej), a także antygenowość (zdolność do swoistego łączenia się z immunoglobulinami i receptorami

Infekcje bakteryjne
09mar

Infekcje bakteryjne

Infekcje bakteryjne to szerokie grono różnych chorób i schorzeń, których przyczyną jest wniknięcie do organizmu patogennych, chorobotwórczych bakterii. Zazwyczaj infekcje bakteryjne mają cięższy przebieg niż

Bakterie
08mar

Bakterie

Bakterie to bardzo szerokie grono mikroorganizmów, które wywołują zarówno negatywne, jak i pozytywne reakcje w organizmie człowieka i w środowisku naturalnym. Bakterie dobroczynne wspierają odporność

Kobalt
07mar

Kobalt

Kobalt (łac. cobaltum, symbol: Co) to błyszczący metal o srebrzystobiałej barwie. W zależności od stężenia i formy w której występuje, może być szkodliwy lub korzystny

1 28 29 30 31 32 37