Aktualności
W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).
O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.
Wakame
Wakame to słynne wodorosty (algi) jadalne wykorzystywane powszechnie w kuchni japońskiej oraz będące suplementem diety na całym świecie. Należą do grona brunatnic, a znane są
Koenzym Q10 najlepiej przyswajalny
Koenzym Q10 najlepiej przyswajalny to taki, który jest zarówno skuteczny, jak i bezpieczny oraz dobrze tolerowany przez organizm. Powinien w odpowiednich ilościach wchłonąć się w
Jesienna depresja
Jesienna depresja jest bardzo częstym problemem XXI wieku. Zawsze należy odróżniać ją od przesilenia jesiennego, którego nie uznaje się za chorobę, lecz za stan wywołany
Nori
Nori to słynne japońskie algi wykorzystywane powszechnie w gastronomii. Ich popularność jest niezwykle wysoka na całym świecie, głównie dzięki ich użyciu do słynnych rolek zwanych
Koklusz
Koklusz (inaczej: krztusiec, łac. pertussis) to zakaźna choroba układu oddechowego wywołana przez patogenne bakterie. Przebiega z ciężkimi napadami kaszlu i dusznościami. Jest szczególnie niebezpieczna w
Umibudou
Umibudou nazywane są potocznie zielonym kawiorem lub morskim winogronem, ponieważ tworzą je niewielkie, zielone kuleczki, co ostatecznie daje efekt kiści małych winogron lub właśnie klasycznego
Kelp
Kelp (inaczej: morszczyn pęcherzykowaty) to coraz popularniejsza alga morska stosowana tak chętnie w formie suplementów diety. Udowodniono, że jego przyjmowanie wpływa korzystnie na skórę, włosy
Chroniczne zmęczenie
Chroniczne zmęczenie jest poważnym problemem współczesnej populacji i przeważnie wiąże się ze stylem życia. Dbając o właściwe nawyki oraz harmonię między obowiązkami a relaksem można
Hemoglobina
Hemoglobina jest cząsteczką białkową znajdującą się w krwinkach czerwonych (erytrocytach). Odpowiada za przenoszenie tlenu z płuc do wszystkich tkanek i komórek organizmu, po czym transportuje
Antybiotykoterapia
Antybiotykoterapia jest metodą leczenia farmakologicznego, ukierunkowaną na zwalczanie patogennych bakterii wywołujących różnego rodzaju choroby i powikłania zdrowotne. Nie powinna być stosowana przy infekcjach wirusowych. Nie
Dietetyk
Dietetyk to specjalista zajmujący się leczeniem za pomocą odpowiednio ustalonej diety, a także wspieraniem zdrowia, urody i samopoczucia w ten sposób. Nie jest lekarzem, leczy
Kwas stearynowy
Kwas stearynowy to organiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych. W dużych ilościach znaleźć go można w żywności znajdującej się na sklepowych półkach i
Celiakia
Celiakia (inaczej: glutenozależna choroba trzewna) jest enteropatią zapalną jelita cienkiego i ma podłoże autoimmunologiczne. Objawy choroby wywołuje spożycie glutenu. Przyczyny celiakii wciąż nie zostały w
Seryna
Seryna to organiczny związek chemiczny zaliczany do grona aminokwasów endogennych. Oznacza to, że w ilościach pokrywających dzienny zapotrzebowanie może być produkowany przez organizm. Aby tak
Anoreksja
Anoreksja (łac. anorexia nervosa) określana jest jako jadłowstręt psychiczny. To poważne zaburzenie odżywiania zaliczane jednocześnie do zaburzeń psychicznych. Dlatego leczeniem zajmuje się zespół interdyscyplinarny składający
Świerzbiączka letnia
Świerzbiączka letnia (łac. prurigo aestivalis) to przewlekła choroba dermatologiczna pojawiająca się po ekspozycji ciała na działanie promieni słonecznych. Choć jej przyczyny nie zostały do końca
Otyłość
Otyłość (łac. obesitas) to jedna z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych w XXI wieku. Na jej rozwój wpływają przede wszystkim: nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej, stres,
Gorączka reumatyczna
Gorączka reumatyczna (łac. morbus rheumaticus) to wieloukładowa choroba infekcyjna wywołana patogenami bakteryjnymi, występująca głównie u dzieci i młodzieży w wieku 6-15 lat. Manifestuje się zapaleniem
Hijiki
Hijiki to glony cieszące się popularnością zwłaszcza w krajach azjatyckich. W Europie, w tym w Polsce, wciąż nie cieszą się dużą sławą. Co więcej, wiele
Retinoidy
Retinoidy stanowią dość dużą grupę aktywnych biologicznie związków. Są analogami retinolu i noszą wspólną nazwę: witamina A. Do wspomnianej grupy zalicza się także retinol, retinal
Wakame
Wakame to słynne wodorosty (algi) jadalne wykorzystywane powszechnie w kuchni japońskiej oraz będące suplementem diety na całym świecie. Należą do grona brunatnic, a znane są
Koenzym Q10 najlepiej przyswajalny
Koenzym Q10 najlepiej przyswajalny to taki, który jest zarówno skuteczny, jak i bezpieczny oraz dobrze tolerowany przez organizm. Powinien w odpowiednich ilościach wchłonąć się w
Jesienna depresja
Jesienna depresja jest bardzo częstym problemem XXI wieku. Zawsze należy odróżniać ją od przesilenia jesiennego, którego nie uznaje się za chorobę, lecz za stan wywołany
Nori
Nori to słynne japońskie algi wykorzystywane powszechnie w gastronomii. Ich popularność jest niezwykle wysoka na całym świecie, głównie dzięki ich użyciu do słynnych rolek zwanych
Koklusz
Koklusz (inaczej: krztusiec, łac. pertussis) to zakaźna choroba układu oddechowego wywołana przez patogenne bakterie. Przebiega z ciężkimi napadami kaszlu i dusznościami. Jest szczególnie niebezpieczna w
Umibudou
Umibudou nazywane są potocznie zielonym kawiorem lub morskim winogronem, ponieważ tworzą je niewielkie, zielone kuleczki, co ostatecznie daje efekt kiści małych winogron lub właśnie klasycznego
Kelp
Kelp (inaczej: morszczyn pęcherzykowaty) to coraz popularniejsza alga morska stosowana tak chętnie w formie suplementów diety. Udowodniono, że jego przyjmowanie wpływa korzystnie na skórę, włosy
Chroniczne zmęczenie
Chroniczne zmęczenie jest poważnym problemem współczesnej populacji i przeważnie wiąże się ze stylem życia. Dbając o właściwe nawyki oraz harmonię między obowiązkami a relaksem można
Hemoglobina
Hemoglobina jest cząsteczką białkową znajdującą się w krwinkach czerwonych (erytrocytach). Odpowiada za przenoszenie tlenu z płuc do wszystkich tkanek i komórek organizmu, po czym transportuje
Antybiotykoterapia
Antybiotykoterapia jest metodą leczenia farmakologicznego, ukierunkowaną na zwalczanie patogennych bakterii wywołujących różnego rodzaju choroby i powikłania zdrowotne. Nie powinna być stosowana przy infekcjach wirusowych. Nie
Dietetyk
Dietetyk to specjalista zajmujący się leczeniem za pomocą odpowiednio ustalonej diety, a także wspieraniem zdrowia, urody i samopoczucia w ten sposób. Nie jest lekarzem, leczy
Kwas stearynowy
Kwas stearynowy to organiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych. W dużych ilościach znaleźć go można w żywności znajdującej się na sklepowych półkach i
Celiakia
Celiakia (inaczej: glutenozależna choroba trzewna) jest enteropatią zapalną jelita cienkiego i ma podłoże autoimmunologiczne. Objawy choroby wywołuje spożycie glutenu. Przyczyny celiakii wciąż nie zostały w
Seryna
Seryna to organiczny związek chemiczny zaliczany do grona aminokwasów endogennych. Oznacza to, że w ilościach pokrywających dzienny zapotrzebowanie może być produkowany przez organizm. Aby tak
Anoreksja
Anoreksja (łac. anorexia nervosa) określana jest jako jadłowstręt psychiczny. To poważne zaburzenie odżywiania zaliczane jednocześnie do zaburzeń psychicznych. Dlatego leczeniem zajmuje się zespół interdyscyplinarny składający
Świerzbiączka letnia
Świerzbiączka letnia (łac. prurigo aestivalis) to przewlekła choroba dermatologiczna pojawiająca się po ekspozycji ciała na działanie promieni słonecznych. Choć jej przyczyny nie zostały do końca
Otyłość
Otyłość (łac. obesitas) to jedna z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych w XXI wieku. Na jej rozwój wpływają przede wszystkim: nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej, stres,
Gorączka reumatyczna
Gorączka reumatyczna (łac. morbus rheumaticus) to wieloukładowa choroba infekcyjna wywołana patogenami bakteryjnymi, występująca głównie u dzieci i młodzieży w wieku 6-15 lat. Manifestuje się zapaleniem
Hijiki
Hijiki to glony cieszące się popularnością zwłaszcza w krajach azjatyckich. W Europie, w tym w Polsce, wciąż nie cieszą się dużą sławą. Co więcej, wiele
Retinoidy
Retinoidy stanowią dość dużą grupę aktywnych biologicznie związków. Są analogami retinolu i noszą wspólną nazwę: witamina A. Do wspomnianej grupy zalicza się także retinol, retinal
Żelazo
Żelazo (łac. ferrum, symbol: Fe) jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ m.in. bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Należy do grupy mikroelementów ze
Koenzym Q10
Koenzym Q10 stanowi niezbędny związek do prawidłowego funkcjonowania wszystkich żywych komórek, a w rezultacie i całego organizmu. Między innymi dlatego, że bierze udział w procesach
Kurkuma
Kurkuma to bylina z rodziny imbirowatych, zwana także ostryżem długim. Uprawia się ją w obszarze okołorównikowym, przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Kurkuma stanowi
Ubichinon
Ubichinon stanowi utlenioną formę koenzymu Q10, która występuje w środowisku najczęściej. W związku z tym jest to stosowana zamiennie nazwa koenzymu Q10. Postacie koenzymu Q10
Piperyna
Piperyna jest alkaloidem stanowiącym główny składnik pieprzu. To właśnie tej substancji przyprawa zawdzięcza swój ostry smak. Uznaje się, że kształtuje ona aż 98% ogólnego wrażenia
Olej Perilla
Olej Perilla jest naturalnym olejem tłoczonym na zimno z nasion Pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Ze względu na swój cenny skład, walory smakowe oraz wszechstronne właściwości,
Omega 3
Omega 3 (wraz z omega 6) wchodzą w skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Obecne są między innymi w
Działanie kolagenu
Działanie kolagenu jest wszechstronne, ponieważ białko to znajduje się praktycznie w każdej ludzkiej tkance, wpływając na jej funkcjonowanie i wygląd. Stanowi aż 33% wszystkich białek
Produkty bogate w kolagen
Produkty bogate w kolagen powinny stanowić element diety każdego człowieka. Zawartość tego białka spada wraz z wiekiem. Jest to istotne przede wszystkim dlatego, że kolagen
Picie kolagenu – efekty
Picie kolagenu – efekty może dawać widoczne w poprawie elastyczności skóry oraz wzmacnianiu struktury paznokci i włosów. Współcześnie coraz więcej ludzi przykłada dużą wagę do
Kwas hialuronowy
Kwas hialuronowy znajduje się niemal we wszystkich tkankach organizmów żywych. Jego charakterystyczną cechą jest nieswoistość gatunkowa i tkankowa. Oznacza to, że jest identyczny we wszystkich
Olej CBD
Olej CBD należy do nieco kontrowersyjnych produktów leczniczych, jednakże jego popularność wciąż wzrasta. CBD jest drugim najbardziej znanym związkiem (tuż po THC) występującym w konopiach.
Działanie kwasu hialuronowego
Działanie kwasu hialuronowego jest dość dobrze poznane. Opiera się na nim między innymi spora część medycyny estetycznej. Należy do substancji bezpiecznych, ponieważ zwykle nie powoduje
Fikocyjanina
Fikocyjanina to niebieski pigment występujący w spirulinie. Stosowana w odpowiedniej dawce wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd zewnętrzny. Liczne zdrowotne właściwości tej substancji powodują, że
Kolagen
Kolagen jest jednym z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu stanowiąc 33% białek. Jego unikatowe właściwości biologiczne i
Chlorofil
Chlorofil należy do grupy barwników lipidowych występujących w roślinach. Wyróżnić można dwie grupy: a – niebieskozielone i b – zielonożółte. Cząsteczka związku składa się z
Beta-karoten
Beta-karoten należy do karotenoidów, czyli substancji nadających barwę od żółtej do czerwonej zarówno roślinom, jak i zwierzętom. Karotenoidy wchłaniane są do krwi w jelitach, a
Wolne rodniki
Wolne rodniki odgrywają w organizmie ludzkim istotną rolę, mogą jednak również być przyczyną wielu schorzeń. To atomy lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia. Posiadają jeden
Chlorella czy spirulina?
Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, chlorella czy spirulina? Obydwie algi posiadają wiele składników odżywczych oraz korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Zatem którą wybrać?
Właściwości czarnuszki
Właściwości czarnuszki są coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce. Czarnuszka (nigella sativa) występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Jest uprawiana także
Żelazo
Żelazo (łac. ferrum, symbol: Fe) jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ m.in. bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Należy do grupy mikroelementów ze
Koenzym Q10
Koenzym Q10 stanowi niezbędny związek do prawidłowego funkcjonowania wszystkich żywych komórek, a w rezultacie i całego organizmu. Między innymi dlatego, że bierze udział w procesach
Kurkuma
Kurkuma to bylina z rodziny imbirowatych, zwana także ostryżem długim. Uprawia się ją w obszarze okołorównikowym, przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Kurkuma stanowi
Ubichinon
Ubichinon stanowi utlenioną formę koenzymu Q10, która występuje w środowisku najczęściej. W związku z tym jest to stosowana zamiennie nazwa koenzymu Q10. Postacie koenzymu Q10
Piperyna
Piperyna jest alkaloidem stanowiącym główny składnik pieprzu. To właśnie tej substancji przyprawa zawdzięcza swój ostry smak. Uznaje się, że kształtuje ona aż 98% ogólnego wrażenia
Olej Perilla
Olej Perilla jest naturalnym olejem tłoczonym na zimno z nasion Pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Ze względu na swój cenny skład, walory smakowe oraz wszechstronne właściwości,
Omega 3
Omega 3 (wraz z omega 6) wchodzą w skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Obecne są między innymi w
Działanie kolagenu
Działanie kolagenu jest wszechstronne, ponieważ białko to znajduje się praktycznie w każdej ludzkiej tkance, wpływając na jej funkcjonowanie i wygląd. Stanowi aż 33% wszystkich białek
Produkty bogate w kolagen
Produkty bogate w kolagen powinny stanowić element diety każdego człowieka. Zawartość tego białka spada wraz z wiekiem. Jest to istotne przede wszystkim dlatego, że kolagen
Picie kolagenu – efekty
Picie kolagenu – efekty może dawać widoczne w poprawie elastyczności skóry oraz wzmacnianiu struktury paznokci i włosów. Współcześnie coraz więcej ludzi przykłada dużą wagę do
Kwas hialuronowy
Kwas hialuronowy znajduje się niemal we wszystkich tkankach organizmów żywych. Jego charakterystyczną cechą jest nieswoistość gatunkowa i tkankowa. Oznacza to, że jest identyczny we wszystkich
Olej CBD
Olej CBD należy do nieco kontrowersyjnych produktów leczniczych, jednakże jego popularność wciąż wzrasta. CBD jest drugim najbardziej znanym związkiem (tuż po THC) występującym w konopiach.
Działanie kwasu hialuronowego
Działanie kwasu hialuronowego jest dość dobrze poznane. Opiera się na nim między innymi spora część medycyny estetycznej. Należy do substancji bezpiecznych, ponieważ zwykle nie powoduje
Fikocyjanina
Fikocyjanina to niebieski pigment występujący w spirulinie. Stosowana w odpowiedniej dawce wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd zewnętrzny. Liczne zdrowotne właściwości tej substancji powodują, że
Kolagen
Kolagen jest jednym z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu stanowiąc 33% białek. Jego unikatowe właściwości biologiczne i
Chlorofil
Chlorofil należy do grupy barwników lipidowych występujących w roślinach. Wyróżnić można dwie grupy: a – niebieskozielone i b – zielonożółte. Cząsteczka związku składa się z
Beta-karoten
Beta-karoten należy do karotenoidów, czyli substancji nadających barwę od żółtej do czerwonej zarówno roślinom, jak i zwierzętom. Karotenoidy wchłaniane są do krwi w jelitach, a
Wolne rodniki
Wolne rodniki odgrywają w organizmie ludzkim istotną rolę, mogą jednak również być przyczyną wielu schorzeń. To atomy lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia. Posiadają jeden
Chlorella czy spirulina?
Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, chlorella czy spirulina? Obydwie algi posiadają wiele składników odżywczych oraz korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Zatem którą wybrać?
Właściwości czarnuszki
Właściwości czarnuszki są coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce. Czarnuszka (nigella sativa) występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Jest uprawiana także