Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Wakame

Wakame

Wakame to słynne wodorosty (algi) jadalne wykorzystywane powszechnie w kuchni japońskiej oraz będące suplementem diety na całym świecie. Należą do grona brunatnic, a znane są

Czytaj dalej
Jesienna depresja

Jesienna depresja

Jesienna depresja jest bardzo częstym problemem XXI wieku. Zawsze należy odróżniać ją od przesilenia jesiennego, którego nie uznaje się za chorobę, lecz za stan wywołany

Czytaj dalej
Nori

Nori

Nori to słynne japońskie algi wykorzystywane powszechnie w gastronomii. Ich popularność jest niezwykle wysoka na całym świecie, głównie dzięki ich użyciu do słynnych rolek zwanych

Czytaj dalej
Koklusz

Koklusz

Koklusz (inaczej: krztusiec, łac. pertussis) to zakaźna choroba układu oddechowego wywołana przez patogenne bakterie. Przebiega z ciężkimi napadami kaszlu i dusznościami. Jest szczególnie niebezpieczna w

Czytaj dalej
Umibudou

Umibudou

Umibudou nazywane są potocznie zielonym kawiorem lub morskim winogronem, ponieważ tworzą je niewielkie, zielone kuleczki, co ostatecznie daje efekt kiści małych winogron lub właśnie klasycznego

Czytaj dalej
Kelp

Kelp

Kelp (inaczej: morszczyn pęcherzykowaty) to coraz popularniejsza alga morska stosowana tak chętnie w formie suplementów diety. Udowodniono, że jego przyjmowanie wpływa korzystnie na skórę, włosy

Czytaj dalej
Chroniczne zmęczenie

Chroniczne zmęczenie

Chroniczne zmęczenie jest poważnym problemem współczesnej populacji i przeważnie wiąże się ze stylem życia. Dbając o właściwe nawyki oraz harmonię między obowiązkami a relaksem można

Czytaj dalej
Hemoglobina

Hemoglobina

Hemoglobina jest cząsteczką białkową znajdującą się w krwinkach czerwonych (erytrocytach). Odpowiada za przenoszenie tlenu z płuc do wszystkich tkanek i komórek organizmu, po czym transportuje

Czytaj dalej
Antybiotykoterapia

Antybiotykoterapia

Antybiotykoterapia jest metodą leczenia farmakologicznego, ukierunkowaną na zwalczanie patogennych bakterii wywołujących różnego rodzaju choroby i powikłania zdrowotne. Nie powinna być stosowana przy infekcjach wirusowych. Nie

Czytaj dalej
Dietetyk

Dietetyk

Dietetyk to specjalista zajmujący się leczeniem za pomocą odpowiednio ustalonej diety, a także wspieraniem zdrowia, urody i samopoczucia w ten sposób. Nie jest lekarzem, leczy

Czytaj dalej
Kwas stearynowy

Kwas stearynowy

Kwas stearynowy to organiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych. W dużych ilościach znaleźć go można w żywności znajdującej się na sklepowych półkach i

Czytaj dalej
Celiakia

Celiakia

Celiakia (inaczej: glutenozależna choroba trzewna) jest enteropatią zapalną jelita cienkiego i ma podłoże autoimmunologiczne. Objawy choroby wywołuje spożycie glutenu. Przyczyny celiakii wciąż nie zostały w

Czytaj dalej
Seryna

Seryna

Seryna to organiczny związek chemiczny zaliczany do grona aminokwasów endogennych. Oznacza to, że w ilościach pokrywających dzienny zapotrzebowanie może być produkowany przez organizm. Aby tak

Czytaj dalej
Anoreksja

Anoreksja

Anoreksja (łac. anorexia nervosa) określana jest jako jadłowstręt psychiczny. To poważne zaburzenie odżywiania zaliczane jednocześnie do zaburzeń psychicznych. Dlatego leczeniem zajmuje się zespół interdyscyplinarny składający

Czytaj dalej
Świerzbiączka letnia

Świerzbiączka letnia

Świerzbiączka letnia (łac. prurigo aestivalis) to przewlekła choroba dermatologiczna pojawiająca się po ekspozycji ciała na działanie promieni słonecznych. Choć jej przyczyny nie zostały do końca

Czytaj dalej
Otyłość (łac. obesitas)

Otyłość

Otyłość (łac. obesitas) to jedna z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych w XXI wieku. Na jej rozwój wpływają przede wszystkim: nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej, stres,

Czytaj dalej
Gorączka reumatyczna

Gorączka reumatyczna

Gorączka reumatyczna (łac. morbus rheumaticus) to wieloukładowa choroba infekcyjna wywołana patogenami bakteryjnymi, występująca głównie u dzieci i młodzieży w wieku 6-15 lat. Manifestuje się zapaleniem

Czytaj dalej
Hijiki

Hijiki

Hijiki to glony cieszące się popularnością zwłaszcza w krajach azjatyckich. W Europie, w tym w Polsce, wciąż nie cieszą się dużą sławą. Co więcej, wiele

Czytaj dalej
Retinoidy

Retinoidy

Retinoidy stanowią dość dużą grupę aktywnych biologicznie związków. Są analogami retinolu i noszą wspólną nazwę: witamina A. Do wspomnianej grupy zalicza się także retinol, retinal

Czytaj dalej
Wakame

Wakame

Wakame to słynne wodorosty (algi) jadalne wykorzystywane powszechnie w kuchni japońskiej oraz będące suplementem diety na całym świecie. Należą do grona brunatnic, a znane są

Czytaj dalej
Jesienna depresja

Jesienna depresja

Jesienna depresja jest bardzo częstym problemem XXI wieku. Zawsze należy odróżniać ją od przesilenia jesiennego, którego nie uznaje się za chorobę, lecz za stan wywołany

Czytaj dalej
Nori

Nori

Nori to słynne japońskie algi wykorzystywane powszechnie w gastronomii. Ich popularność jest niezwykle wysoka na całym świecie, głównie dzięki ich użyciu do słynnych rolek zwanych

Czytaj dalej
Koklusz

Koklusz

Koklusz (inaczej: krztusiec, łac. pertussis) to zakaźna choroba układu oddechowego wywołana przez patogenne bakterie. Przebiega z ciężkimi napadami kaszlu i dusznościami. Jest szczególnie niebezpieczna w

Czytaj dalej
Umibudou

Umibudou

Umibudou nazywane są potocznie zielonym kawiorem lub morskim winogronem, ponieważ tworzą je niewielkie, zielone kuleczki, co ostatecznie daje efekt kiści małych winogron lub właśnie klasycznego

Czytaj dalej
Kelp

Kelp

Kelp (inaczej: morszczyn pęcherzykowaty) to coraz popularniejsza alga morska stosowana tak chętnie w formie suplementów diety. Udowodniono, że jego przyjmowanie wpływa korzystnie na skórę, włosy

Czytaj dalej
Chroniczne zmęczenie

Chroniczne zmęczenie

Chroniczne zmęczenie jest poważnym problemem współczesnej populacji i przeważnie wiąże się ze stylem życia. Dbając o właściwe nawyki oraz harmonię między obowiązkami a relaksem można

Czytaj dalej
Hemoglobina

Hemoglobina

Hemoglobina jest cząsteczką białkową znajdującą się w krwinkach czerwonych (erytrocytach). Odpowiada za przenoszenie tlenu z płuc do wszystkich tkanek i komórek organizmu, po czym transportuje

Czytaj dalej
Antybiotykoterapia

Antybiotykoterapia

Antybiotykoterapia jest metodą leczenia farmakologicznego, ukierunkowaną na zwalczanie patogennych bakterii wywołujących różnego rodzaju choroby i powikłania zdrowotne. Nie powinna być stosowana przy infekcjach wirusowych. Nie

Czytaj dalej
Dietetyk

Dietetyk

Dietetyk to specjalista zajmujący się leczeniem za pomocą odpowiednio ustalonej diety, a także wspieraniem zdrowia, urody i samopoczucia w ten sposób. Nie jest lekarzem, leczy

Czytaj dalej
Kwas stearynowy

Kwas stearynowy

Kwas stearynowy to organiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych. W dużych ilościach znaleźć go można w żywności znajdującej się na sklepowych półkach i

Czytaj dalej
Celiakia

Celiakia

Celiakia (inaczej: glutenozależna choroba trzewna) jest enteropatią zapalną jelita cienkiego i ma podłoże autoimmunologiczne. Objawy choroby wywołuje spożycie glutenu. Przyczyny celiakii wciąż nie zostały w

Czytaj dalej
Seryna

Seryna

Seryna to organiczny związek chemiczny zaliczany do grona aminokwasów endogennych. Oznacza to, że w ilościach pokrywających dzienny zapotrzebowanie może być produkowany przez organizm. Aby tak

Czytaj dalej
Anoreksja

Anoreksja

Anoreksja (łac. anorexia nervosa) określana jest jako jadłowstręt psychiczny. To poważne zaburzenie odżywiania zaliczane jednocześnie do zaburzeń psychicznych. Dlatego leczeniem zajmuje się zespół interdyscyplinarny składający

Czytaj dalej
Świerzbiączka letnia

Świerzbiączka letnia

Świerzbiączka letnia (łac. prurigo aestivalis) to przewlekła choroba dermatologiczna pojawiająca się po ekspozycji ciała na działanie promieni słonecznych. Choć jej przyczyny nie zostały do końca

Czytaj dalej
Otyłość (łac. obesitas)

Otyłość

Otyłość (łac. obesitas) to jedna z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych w XXI wieku. Na jej rozwój wpływają przede wszystkim: nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej, stres,

Czytaj dalej
Gorączka reumatyczna

Gorączka reumatyczna

Gorączka reumatyczna (łac. morbus rheumaticus) to wieloukładowa choroba infekcyjna wywołana patogenami bakteryjnymi, występująca głównie u dzieci i młodzieży w wieku 6-15 lat. Manifestuje się zapaleniem

Czytaj dalej
Hijiki

Hijiki

Hijiki to glony cieszące się popularnością zwłaszcza w krajach azjatyckich. W Europie, w tym w Polsce, wciąż nie cieszą się dużą sławą. Co więcej, wiele

Czytaj dalej
Retinoidy

Retinoidy

Retinoidy stanowią dość dużą grupę aktywnych biologicznie związków. Są analogami retinolu i noszą wspólną nazwę: witamina A. Do wspomnianej grupy zalicza się także retinol, retinal

Czytaj dalej
Żelazo
17lut

Żelazo

Żelazo (łac. ferrum, symbol: Fe) jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ m.in. bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Należy do grupy mikroelementów ze

Koenzym Q10
11lut

Koenzym Q10

Koenzym Q10 stanowi niezbędny związek do prawidłowego funkcjonowania wszystkich żywych komórek, a w rezultacie i całego organizmu. Między innymi dlatego, że bierze udział w procesach

Kurkuma
10lut

Kurkuma

Kurkuma to bylina z rodziny imbirowatych, zwana także ostryżem długim. Uprawia się ją w obszarze okołorównikowym, przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Kurkuma stanowi

Ubichinon
06lut

Ubichinon

Ubichinon stanowi utlenioną formę koenzymu Q10, która występuje w środowisku najczęściej. W związku z tym jest to stosowana zamiennie nazwa koenzymu Q10. Postacie koenzymu Q10

Piperyna
04lut

Piperyna

Piperyna jest alkaloidem stanowiącym główny składnik pieprzu. To właśnie tej substancji przyprawa zawdzięcza swój ostry smak. Uznaje się, że kształtuje ona aż 98% ogólnego wrażenia

Olej Perilla
24paź

Olej Perilla

Olej Perilla jest naturalnym olejem tłoczonym na zimno z nasion Pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Ze względu na swój cenny skład, walory smakowe oraz wszechstronne właściwości,

Omega 3
21wrz

Omega 3

Omega 3 (wraz z omega 6) wchodzą w skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Obecne są między innymi w

Działanie kolagenu
13wrz

Działanie kolagenu

Działanie kolagenu jest wszechstronne, ponieważ białko to znajduje się praktycznie w każdej ludzkiej tkance, wpływając na jej funkcjonowanie i wygląd. Stanowi aż 33% wszystkich białek

Produkty bogate w kolagen
22lip

Produkty bogate w kolagen

Produkty bogate w kolagen powinny stanowić element diety każdego człowieka. Zawartość tego białka spada wraz z wiekiem. Jest to istotne przede wszystkim dlatego, że kolagen

Picie kolagenu – efekty
12lip

Picie kolagenu – efekty

Picie kolagenu – efekty może dawać widoczne w poprawie elastyczności skóry oraz wzmacnianiu struktury paznokci i włosów. Współcześnie coraz więcej ludzi przykłada dużą wagę do

Kwas hialuronowy
11lip

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy znajduje się niemal we wszystkich tkankach organizmów żywych. Jego charakterystyczną cechą jest nieswoistość gatunkowa i tkankowa. Oznacza to, że jest identyczny we wszystkich

Olej CBD
09kwi

Olej CBD

Olej CBD należy do nieco kontrowersyjnych produktów leczniczych, jednakże jego popularność wciąż wzrasta. CBD jest drugim najbardziej znanym związkiem (tuż po THC) występującym w konopiach.

Działanie kwasu hialuronowego
08kwi

Działanie kwasu hialuronowego

Działanie kwasu hialuronowego jest dość dobrze poznane. Opiera się na nim między innymi spora część medycyny estetycznej. Należy do substancji bezpiecznych, ponieważ zwykle nie powoduje

Fikocyjanina
05kwi

Fikocyjanina

Fikocyjanina to niebieski pigment występujący w spirulinie. Stosowana w odpowiedniej dawce wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd zewnętrzny. Liczne zdrowotne właściwości tej substancji powodują, że

Kolagen
04kwi

Kolagen

Kolagen jest jednym z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu stanowiąc 33% białek. Jego unikatowe właściwości biologiczne i

Chlorofil
03kwi

Chlorofil

Chlorofil należy do grupy barwników lipidowych występujących w roślinach. Wyróżnić można dwie grupy: a – niebieskozielone i b – zielonożółte. Cząsteczka związku składa się z

Beta-karoten
02kwi

Beta-karoten

Beta-karoten należy do karotenoidów, czyli substancji nadających barwę od żółtej do czerwonej zarówno roślinom, jak i zwierzętom. Karotenoidy wchłaniane są do krwi w jelitach, a

Wolne rodniki
29mar

Wolne rodniki

Wolne rodniki odgrywają w organizmie ludzkim istotną rolę, mogą jednak również być przyczyną wielu schorzeń. To atomy lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia. Posiadają jeden

Chlorella czy spirulina?
14mar

Chlorella czy spirulina?

Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, chlorella czy spirulina? Obydwie algi posiadają wiele składników odżywczych oraz korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Zatem którą wybrać?

Właściwości czarnuszki
11mar

Właściwości czarnuszki

Właściwości czarnuszki są coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce. Czarnuszka (nigella sativa) występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Jest uprawiana także

1 28 29 30 31
Żelazo
17lut

Żelazo

Żelazo (łac. ferrum, symbol: Fe) jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ m.in. bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Należy do grupy mikroelementów ze

Koenzym Q10
11lut

Koenzym Q10

Koenzym Q10 stanowi niezbędny związek do prawidłowego funkcjonowania wszystkich żywych komórek, a w rezultacie i całego organizmu. Między innymi dlatego, że bierze udział w procesach

Kurkuma
10lut

Kurkuma

Kurkuma to bylina z rodziny imbirowatych, zwana także ostryżem długim. Uprawia się ją w obszarze okołorównikowym, przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Kurkuma stanowi

Ubichinon
06lut

Ubichinon

Ubichinon stanowi utlenioną formę koenzymu Q10, która występuje w środowisku najczęściej. W związku z tym jest to stosowana zamiennie nazwa koenzymu Q10. Postacie koenzymu Q10

Piperyna
04lut

Piperyna

Piperyna jest alkaloidem stanowiącym główny składnik pieprzu. To właśnie tej substancji przyprawa zawdzięcza swój ostry smak. Uznaje się, że kształtuje ona aż 98% ogólnego wrażenia

Olej Perilla
24paź

Olej Perilla

Olej Perilla jest naturalnym olejem tłoczonym na zimno z nasion Pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens). Ze względu na swój cenny skład, walory smakowe oraz wszechstronne właściwości,

Omega 3
21wrz

Omega 3

Omega 3 (wraz z omega 6) wchodzą w skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Obecne są między innymi w

Działanie kolagenu
13wrz

Działanie kolagenu

Działanie kolagenu jest wszechstronne, ponieważ białko to znajduje się praktycznie w każdej ludzkiej tkance, wpływając na jej funkcjonowanie i wygląd. Stanowi aż 33% wszystkich białek

Produkty bogate w kolagen
22lip

Produkty bogate w kolagen

Produkty bogate w kolagen powinny stanowić element diety każdego człowieka. Zawartość tego białka spada wraz z wiekiem. Jest to istotne przede wszystkim dlatego, że kolagen

Picie kolagenu – efekty
12lip

Picie kolagenu – efekty

Picie kolagenu – efekty może dawać widoczne w poprawie elastyczności skóry oraz wzmacnianiu struktury paznokci i włosów. Współcześnie coraz więcej ludzi przykłada dużą wagę do

Kwas hialuronowy
11lip

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy znajduje się niemal we wszystkich tkankach organizmów żywych. Jego charakterystyczną cechą jest nieswoistość gatunkowa i tkankowa. Oznacza to, że jest identyczny we wszystkich

Olej CBD
09kwi
CBD

Olej CBD

Olej CBD należy do nieco kontrowersyjnych produktów leczniczych, jednakże jego popularność wciąż wzrasta. CBD jest drugim najbardziej znanym związkiem (tuż po THC) występującym w konopiach.

Działanie kwasu hialuronowego
08kwi

Działanie kwasu hialuronowego

Działanie kwasu hialuronowego jest dość dobrze poznane. Opiera się na nim między innymi spora część medycyny estetycznej. Należy do substancji bezpiecznych, ponieważ zwykle nie powoduje

Fikocyjanina
05kwi

Fikocyjanina

Fikocyjanina to niebieski pigment występujący w spirulinie. Stosowana w odpowiedniej dawce wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd zewnętrzny. Liczne zdrowotne właściwości tej substancji powodują, że

Kolagen
04kwi

Kolagen

Kolagen jest jednym z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu stanowiąc 33% białek. Jego unikatowe właściwości biologiczne i

Chlorofil
03kwi

Chlorofil

Chlorofil należy do grupy barwników lipidowych występujących w roślinach. Wyróżnić można dwie grupy: a – niebieskozielone i b – zielonożółte. Cząsteczka związku składa się z

Beta-karoten
02kwi

Beta-karoten

Beta-karoten należy do karotenoidów, czyli substancji nadających barwę od żółtej do czerwonej zarówno roślinom, jak i zwierzętom. Karotenoidy wchłaniane są do krwi w jelitach, a

Wolne rodniki
29mar

Wolne rodniki

Wolne rodniki odgrywają w organizmie ludzkim istotną rolę, mogą jednak również być przyczyną wielu schorzeń. To atomy lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia. Posiadają jeden

Chlorella czy spirulina?
14mar

Chlorella czy spirulina?

Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, chlorella czy spirulina? Obydwie algi posiadają wiele składników odżywczych oraz korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Zatem którą wybrać?

Właściwości czarnuszki
11mar

Właściwości czarnuszki

Właściwości czarnuszki są coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce. Czarnuszka (nigella sativa) występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Jest uprawiana także

1 28 29 30 31