Zioła na odporność mogą stać się niezwykle korzystnym uzupełnieniem suplementacji zarówno w przypadku osób zmagających się z częstymi infekcjami, jak i tych po prostu chcących wzmocnić funkcję swojego układu immunologicznego. Warto jednak wiedzieć, po jakie zioła sięgać oraz jakie są przeciwwskazania do ich stosowania. Ziołolecznictwo wykorzystywane jest od tysięcy lat, jednak koniecznie należy stosować się do wszelkich zasad w tym zakresie. Jakie są podstawowe zioła na odporność?

Agawa
Agawy zawierają w liściach:
- saponiny sterydowe;
- polisacharydy;
- oligosacharydy (frukto-oligosacharydy);
- enzymy proteolityczne;
- kwasy organiczne (kwas cytrynowy, kwas bursztynowy);
- witaminy (witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, prowitamina D);
- fitosterole (beta-sitosterol);
- sole mineralne (selen, cynk, chrom, potas, żelazo, fosfor);
- śluzy;
- gumy.
Preparaty z agawy podane doustnie działają immunostymulująco, poprawiają perystaltykę przewodu pokarmowego, zwiększają diurezę i wzmagają procesy odtruwania organizmu. Agawa, podobnie jak aloes i borowina, należy do biostymulatorów, czyli środków pobudzających wszelkie procesy odnowy i oczyszczania organizmu. Przykładowo wodny macerat, nektar z agawy bądź miąższ warto zażywać doustnie przy niedoborach odporności, chorobach alergicznych, przewlekłych zatruciach, zaburzeniach przemiany materii.
Jeżówka purpurowa
Ekstrakt z jeżówki purpurowej przyspiesza przemianę materii, działa immunostymulująco, a także:
- przeciwbakteryjnie;
- przeciwwirusowo;
- przeciwgrzybiczo;
- przeciwbólowo;
- rozkurczowo;
- żółciotwórczo;
- żółciopędnie;
- napotnie;
- przeciwgorączkowo;
- przeciwzapalnie;
- przeciwwysiękowo.
Udowodniono, że pobudza wydzielanie soku żołądkowego, soku trzustkowego i soku jelitowego oraz stymuluje procesy regeneracyjne. Hamuje aktywność hialuronidazy, chroniąc przed degradacją połączenia międzykomórkowe i błony komórkowe, a przez to uniemożliwia penetrowanie tkanek przez drobnoustroje patogenne. Warto też zaznaczyć, że istnieją badania potwierdzające, że ziele jeżówki pobudza fagocytozę makrofagów i granulocytów, wzmaga liczbę i aktywność limfocytów grasicozależnych T i limfocytów NK, jak również zwiększa wydzielanie interferonu. Flawonoidy i niektóre glikozydy fenolowe znajdujące się w jeżówce hamują wydzielanie histaminy, leukotrienów i prostaglandyn, tłumiąc procesy zapalne i wysiękowe oraz im zapobiegając.
Goździki
Garbniki znajdujące się w goździkach wykazują silne działanie antybakteryjne, mają także stymulujący wpływ na umysł, usuwają zmęczenie i wyczerpanie psychiczne. Goździki wzmacniają odporność organizmu, ponieważ zawierają witaminę C i związki takie jak eugenol, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Aby przyrządzić napar goździkowy, wystarczy zalać łyżeczkę goździków (całych główek lub zmiażdżonych) szklanką gorącej wody i pozostawić pod przykryciem na około 10 minut. Po przecedzeniu można dodać miód, jednak pamiętając, by napar w momencie jego dodawania nie był gorący.
Czystek
Czystek umożliwia usunięcie toksyn z organizmu, co wpływa korzystnie na wzmocnienie odporności. Ziele to stosować można w różnych wariantach, choć zdecydowanie najczęściej przyjmuje się go w formie aromatycznej herbaty. Dostępny jest także sok z czystka oraz czystek suszony. W przypadku infekcji picie herbaty z czystka może uzupełnić zaleconą przez lekarza kurację, poprawia samopoczucie i przyspiesza powrót do zdrowia. Aby cieszyć się korzyściami ze stosowania czystka, wystarczy łyżkę świeżych (zmiażdżonych) lub suszonych zalać gorącą wodą, odstawić pod przykryciem na 8-10 minut, następnie przecedzić i pić 2-3 razy dziennie.
Czarnuszka siewna (Nigella Sativa)
Czarnuszka siewna od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej jako środek wspierający odporność organizmu. Zawarte w niej związki bioaktywne, zwłaszcza tymochinon, wykazują działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i immunomodulujące. Regularne stosowanie czarnuszki wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego poprzez wpływ na aktywność komórek odpornościowych oraz ograniczanie nadmiernych reakcji zapalnych. Ma to szczególne znaczenie zarówno w profilaktyce infekcji, ale również w okresach osłabienia organizmu.
Pozostałe zioła na odporność
Tak naprawdę w ziołolecznictwie wyszczególnia się kilkadziesiąt lub nawet kilkaset różnych ziół działających korzystnie na odporność i czynność układu immunologicznego. Pozostałymi są między innymi:
- ashwagandha;
- żeń-szeń;
- żyworódka;
- anginowiec;
- kłącze tataraku;
- kwiat czarnego bzu;
- miodunka plamista;
- nawłoć;
- pokrzywa;
- liście brzozy;
- liście czarnej porzeczki;
- mniszek lekarski.
Zioła te zakupić można w każdym sklepie zielarskim, w większości aptek, w sklepach internetowych z suplementami diety, jak również można zebrać je samodzielnie ze stanowisk zlokalizowanych z dala od głównych dróg lub z przydomowego ogródka.
Polecane produkty:
|
Olej z czarnuszki
Czarnuszka to wszechstronny, naturalny produkt o potwierdzonym, niezwykle szerokim działaniu. Wykazuje właściwości m.in. antyseptyczne, antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Różański H., Zioła wzmagające odporność organizmu na infekcje, Poznań.
- Ziołolecznictwo. Poradnik kliniczny, Wydawnictwo Naturoterapia, 2023.




