Aktualności
W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).
O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Hipotermia
Hipotermia to inaczej stan wychłodzenia organizmu, co w skrajnych przypadkach stanowi nawet zagrożenie życia. O patologii tej mówi się wówczas, gdy temperatura ciała spadnie poniżej

Czy kwasy Omega 3 obniżają trójglicerydy?
Czy kwasy Omega 3 obniżają trójglicerydy? I jak właściwie wpływają one na zdrowie całego układu sercowo-naczyniowego? Kwestie te są badane od wielu lat, dzięki czemu

Amigdalina
Amigdalina (inaczej: witamina B17) jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona glikozydów o wzorze sumarycznym C20H27NO11. Znaleźć ją można w wielu różnych surowcach roślinnych, przy

Kwasy tłuszczowe Omega 3
Kwasy tłuszczowe Omega 3 to grupa organicznych związków chemicznych o charakterze lipidowym, niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu już od momentu poczęcia, aż do śmierci. Jako

Moczenie nóg w ciepłej wodzie z solą
Moczenie nóg w ciepłej wodzie z solą to metoda, która może mieć zarówno działanie terapeutyczne, jak i relaksujące czy pielęgnacyjne. Znana jest od wielu lat

Kolagen najwyższej jakości
Kolagen najwyższej jakości to taki, który wyróżnia się naturalnymi składem, dobrym pochodzeniem, wysoką biodostępnością oraz przystępną formą. Innymi słowy, konsument ma mieć pewność, że wybrany

Odkwaszanie organizmu
Odkwaszanie organizmu to złożony proces przywracania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej ustrojowi, do której zaburzenia dochodzi w momencie np. stosowania nieodpowiedniej diety. Czynność rekomendowana jest każdemu współczesnemu

Kolagen na stawy dla sportowców
Kolagen na stawy dla sportowców jest suplementem diety wręcz obowiązkowym, jeśli chcemy kompleksowo i od wewnątrz zadbać o kondycję struktur stawowych, zmniejszyć ryzyko kontuzji oraz

Wolne kwasy tłuszczowe
Wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids – FFA) to takie substancje tłuszczowe, które występują we krwi w stanie wolnym, niezwiązane z glicerolem jako trójglicerydy.

Jakie kwasy omega suplementować?
Jakie kwasy omega suplementować, aby na co dzień cieszyć się energią, pełnią sił, zdrowiem fizycznym oraz zdrowiem psychicznym? Sama suplementacja nie jest wystarczająca, aby uzyskać

Disacharydy
Disacharydy (inaczej: dwucukry) to węglowodany składające się z dwóch cząsteczek monosacharydów (cukry proste). Znaleźć je można w wielu produktach pochodzenia naturalnego (np. w niektórych grzybach),

Kolagen do picia dla mężczyzn
Kolagen do picia dla mężczyzn jest z pewnością suplementem diety godnym rozważenia. Tak naprawdę powinny sięgać po niego wszystkie osoby bez przeciwwskazań zdrowotnych po 30.

Destylacja
Destylacja stanowi jedną z najpopularniejszych technik wykorzystywanych celem oczyszczania (destylacja prosta) lub rozdzielania (destylacja frakcyjna) cieczy. Polega na przeprowadzeniu cieczy w wyniku wrzenia w stan

Sterole roślinne
Sterole roślinne (inaczej: fitosterole) swoją budową chemiczną przypominają cholesterol (sterol zwierzęcy), jednak dla organizmu człowieka są znacznie korzystniejsze. Nie przyczyniają się do zwiększania ryzyka rozwoju

Typy kolagenu w skórze
Typy kolagenu w skórze to inaczej charakterystycznej budowy struktury kolagenowe, które w największej ilości spotkać można właśnie w tkance skórnej. Budują ją, nadają jej wytrzymałość

Dieta wiosenna
Dieta wiosenna to plan żywienia oparty na sezonowych, wiosennych produktach, głównie owocach i warzywach wzrastających w tym czasie. Taka dieta jest z reguły świeża, lekka,

Typy kolagenu
Jakie są typy kolagenu w organizmie człowieka, gdzie występują w największych ilościach i jakie właściwie spełniają funkcje? To istotne informacje z punktu widzenia fizjologii ludzkiego

Nerwica
Nerwica to pojęcie medyczne odnoszące się do opisu niepsychotycznych zaburzeń związanych z odczuwaniem cierpienia i lęku, które negatywnie wpływają na jakość życia codziennego, upośledzając je.

Dieta fleksitariańska
Dieta fleksitariańska to charakterystyczny styl żywienia łączący cechy diety wegetariańskiej z cechami typowymi dla diety standardowej, mięsnej. Zgodnie z jej zasadami konsument powinien przez większość

Metale ciężkie
Metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, rtęć czy tal należą do grupy najgroźniejszych zanieczyszczeń środowiska. Jeśli przedostaną się do ustroju człowieka, mogą kumulować się w

Hipotermia
Hipotermia to inaczej stan wychłodzenia organizmu, co w skrajnych przypadkach stanowi nawet zagrożenie życia. O patologii tej mówi się wówczas, gdy temperatura ciała spadnie poniżej

Czy kwasy Omega 3 obniżają trójglicerydy?
Czy kwasy Omega 3 obniżają trójglicerydy? I jak właściwie wpływają one na zdrowie całego układu sercowo-naczyniowego? Kwestie te są badane od wielu lat, dzięki czemu

Amigdalina
Amigdalina (inaczej: witamina B17) jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona glikozydów o wzorze sumarycznym C20H27NO11. Znaleźć ją można w wielu różnych surowcach roślinnych, przy

Kwasy tłuszczowe Omega 3
Kwasy tłuszczowe Omega 3 to grupa organicznych związków chemicznych o charakterze lipidowym, niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu już od momentu poczęcia, aż do śmierci. Jako

Moczenie nóg w ciepłej wodzie z solą
Moczenie nóg w ciepłej wodzie z solą to metoda, która może mieć zarówno działanie terapeutyczne, jak i relaksujące czy pielęgnacyjne. Znana jest od wielu lat

Kolagen najwyższej jakości
Kolagen najwyższej jakości to taki, który wyróżnia się naturalnymi składem, dobrym pochodzeniem, wysoką biodostępnością oraz przystępną formą. Innymi słowy, konsument ma mieć pewność, że wybrany

Odkwaszanie organizmu
Odkwaszanie organizmu to złożony proces przywracania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej ustrojowi, do której zaburzenia dochodzi w momencie np. stosowania nieodpowiedniej diety. Czynność rekomendowana jest każdemu współczesnemu

Kolagen na stawy dla sportowców
Kolagen na stawy dla sportowców jest suplementem diety wręcz obowiązkowym, jeśli chcemy kompleksowo i od wewnątrz zadbać o kondycję struktur stawowych, zmniejszyć ryzyko kontuzji oraz

Wolne kwasy tłuszczowe
Wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids – FFA) to takie substancje tłuszczowe, które występują we krwi w stanie wolnym, niezwiązane z glicerolem jako trójglicerydy.

Jakie kwasy omega suplementować?
Jakie kwasy omega suplementować, aby na co dzień cieszyć się energią, pełnią sił, zdrowiem fizycznym oraz zdrowiem psychicznym? Sama suplementacja nie jest wystarczająca, aby uzyskać

Disacharydy
Disacharydy (inaczej: dwucukry) to węglowodany składające się z dwóch cząsteczek monosacharydów (cukry proste). Znaleźć je można w wielu produktach pochodzenia naturalnego (np. w niektórych grzybach),

Kolagen do picia dla mężczyzn
Kolagen do picia dla mężczyzn jest z pewnością suplementem diety godnym rozważenia. Tak naprawdę powinny sięgać po niego wszystkie osoby bez przeciwwskazań zdrowotnych po 30.

Destylacja
Destylacja stanowi jedną z najpopularniejszych technik wykorzystywanych celem oczyszczania (destylacja prosta) lub rozdzielania (destylacja frakcyjna) cieczy. Polega na przeprowadzeniu cieczy w wyniku wrzenia w stan

Sterole roślinne
Sterole roślinne (inaczej: fitosterole) swoją budową chemiczną przypominają cholesterol (sterol zwierzęcy), jednak dla organizmu człowieka są znacznie korzystniejsze. Nie przyczyniają się do zwiększania ryzyka rozwoju

Typy kolagenu w skórze
Typy kolagenu w skórze to inaczej charakterystycznej budowy struktury kolagenowe, które w największej ilości spotkać można właśnie w tkance skórnej. Budują ją, nadają jej wytrzymałość

Dieta wiosenna
Dieta wiosenna to plan żywienia oparty na sezonowych, wiosennych produktach, głównie owocach i warzywach wzrastających w tym czasie. Taka dieta jest z reguły świeża, lekka,

Typy kolagenu
Jakie są typy kolagenu w organizmie człowieka, gdzie występują w największych ilościach i jakie właściwie spełniają funkcje? To istotne informacje z punktu widzenia fizjologii ludzkiego

Nerwica
Nerwica to pojęcie medyczne odnoszące się do opisu niepsychotycznych zaburzeń związanych z odczuwaniem cierpienia i lęku, które negatywnie wpływają na jakość życia codziennego, upośledzając je.

Dieta fleksitariańska
Dieta fleksitariańska to charakterystyczny styl żywienia łączący cechy diety wegetariańskiej z cechami typowymi dla diety standardowej, mięsnej. Zgodnie z jej zasadami konsument powinien przez większość

Metale ciężkie
Metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, rtęć czy tal należą do grupy najgroźniejszych zanieczyszczeń środowiska. Jeśli przedostaną się do ustroju człowieka, mogą kumulować się w
Zioła na alergię
Zioła na alergię powinny być znane każdej osobie zmagającej się z przykrymi konsekwencjami nadwrażliwości organizmu na niektóre substancje (alergeny). W zależności od rodzaju ziół można
Rośliny oleiste
Rośliny oleiste to rośliny zawierające w owocach lub nasionach spore ilości tłuszczów. Ich produkcja na świecie i w Polsce systematycznie rośnie. Z części takich roślin
Na co dobry jest olej z czarnuszki
Na co dobry jest olej z czarnuszki i dlaczego warto dołączyć go do codziennego jadłospisu? Jest on dostępny zarówno w formie płynnej, jak i jako
Bilirubina
Bilirubina to pomarańczowo-żółty barwnik powstający w tkankach organizmu w procesie rozpadu hemoglobiny. Jej nadmiar w ustroju powoduje zażółcenie powłok skórnych oraz gałek ocznych (rozwija się
Saponiny
Saponiny to zróżnicowana pod względem chemicznym grupa metabolitów wtórnych, szeroko rozpowszechnionych zwłaszcza w świecie roślin. Od wielu lat mówi się o ich terapeutycznych właściwościach i
Zeaksantyna
Zeaksantyna jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grona ksantofili. Te z kolei są podgrupą karotenoidów, żółto-pomarańczowych barwników znajdujących się w roślinach, o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Niepłodność
Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niepłodność jest brakiem możliwości zajścia w ciążę w ciągu 2 lat pomimo regularnego współżycia, bez zastosowania jakiejkolwiek antykoncepcji.
Dziki sezam
Dziki sezam to jedna z nazw stosowanych w odniesieniu do pachnotki zwyczajnej (łac. Perilla frutescens). Innymi są: pachnotka brazylijska, pachnotka bazyliowata, pachnotka uprawna czy pachnotka
Estrogeny
Estrogeny to grupa hormonów płciowych, do których zalicza się 3 główne postacie: estron (E1), estradiol (E2) i estriol (E3), jak również estrogen wytwarzany tylko w
Hormony
Hormony to substancje wydzielane przez odpowiednie komórki lub grupę komórek do krwi, a następnie transportowane do tkanek docelowych. Działają już w niskich stężeniach, wywierając wszechstronny
Olej z pachnotki do jedzenia
Olej z pachnotki do jedzenia to jednocześnie oryginalny i wartościowy dodatek do codziennych posiłków oraz wysokiej jakości suplement diety. Wykazano, że współcześnie spożywa się zbyt
Zakażenia latentne
Zakażenia latentne dotyczą wirusów. To rodzaj zakażenia, w przebiegu którego namnażanie patogenu zostanie w pewnym momencie zahamowane, aby ponownie uaktywnić się po zadziałaniu określonego bodźca
Próba uczuleniowa
Próba uczuleniowa to prosty i skuteczny test sprawdzający, czy organizm reaguje na daną substancję w sposób prawidłowy. Wykonywanie jej zaleca się zawsze przed użyciem nowego
Diabetyk
Diabetyk to inaczej osoba chorująca na cukrzycę typu 1 lub cukrzycę typu 2, a więc choroby zaliczane do najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych. Szacuje się, że
Herbicydy
Herbicydy to związki chemiczne wykazujące zdolność do niszczenia i ograniczania wzrostu oraz rozwoju roślinności. Zazwyczaj wykorzystuje się je w produkcji rolniczej i ogrodniczej, jak również
Chlorella pyrenoidosa sorokiniana czy vulgaris?
Proszę o poradę. Dużo słyszałam dobrego o właściwościach chlorelli. Tylko nie wiem jaką wybrać, czy lepiej chlorellę pyrenoidose czy chlorellę sorokinianę? Proszę o podpowiedź, ponieważ
Pestycydy
Pestycydy to substancje chemiczne, syntetyczne lub naturalne, wykorzystywane powszechnie do ochrony roślin, zwierząt i ludzi przed różnego rodzaju szkodnikami. Ich podstawowym celem jest zapewnienie wysokiej
Ubichinon czy ubichinol?
Witam, z racji kłopotów z sercem staram się regularnie przyjmować koenzym q10. Ubichinion czy ubichinol będzie leszą formą suplementu w moim przypadku? Jak Pan sądzi?
Fotoprotekcja
Fotoprotekcja to zbiór czynności stosowanych celem ochrony przed nadmiernym, szkodliwym promieniowaniem UV. Odnosi się głównie do stosowania kremów z filtrami UV. Choć ekspozycja ciała na
Tymochinon
Tymochinon to związek fitochemiczny występujący w dużych ilościach w czarnuszce siewnej, nazywanej również czarnym kminkiem. Jest on obecny w jej nasionach, z których następnie tłoczy
Zioła na alergię
Zioła na alergię powinny być znane każdej osobie zmagającej się z przykrymi konsekwencjami nadwrażliwości organizmu na niektóre substancje (alergeny). W zależności od rodzaju ziół można
Rośliny oleiste
Rośliny oleiste to rośliny zawierające w owocach lub nasionach spore ilości tłuszczów. Ich produkcja na świecie i w Polsce systematycznie rośnie. Z części takich roślin
Na co dobry jest olej z czarnuszki
Na co dobry jest olej z czarnuszki i dlaczego warto dołączyć go do codziennego jadłospisu? Jest on dostępny zarówno w formie płynnej, jak i jako
Bilirubina
Bilirubina to pomarańczowo-żółty barwnik powstający w tkankach organizmu w procesie rozpadu hemoglobiny. Jej nadmiar w ustroju powoduje zażółcenie powłok skórnych oraz gałek ocznych (rozwija się
Saponiny
Saponiny to zróżnicowana pod względem chemicznym grupa metabolitów wtórnych, szeroko rozpowszechnionych zwłaszcza w świecie roślin. Od wielu lat mówi się o ich terapeutycznych właściwościach i
Zeaksantyna
Zeaksantyna jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grona ksantofili. Te z kolei są podgrupą karotenoidów, żółto-pomarańczowych barwników znajdujących się w roślinach, o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Niepłodność
Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niepłodność jest brakiem możliwości zajścia w ciążę w ciągu 2 lat pomimo regularnego współżycia, bez zastosowania jakiejkolwiek antykoncepcji.
Dziki sezam
Dziki sezam to jedna z nazw stosowanych w odniesieniu do pachnotki zwyczajnej (łac. Perilla frutescens). Innymi są: pachnotka brazylijska, pachnotka bazyliowata, pachnotka uprawna czy pachnotka
Estrogeny
Estrogeny to grupa hormonów płciowych, do których zalicza się 3 główne postacie: estron (E1), estradiol (E2) i estriol (E3), jak również estrogen wytwarzany tylko w
Hormony
Hormony to substancje wydzielane przez odpowiednie komórki lub grupę komórek do krwi, a następnie transportowane do tkanek docelowych. Działają już w niskich stężeniach, wywierając wszechstronny
Olej z pachnotki do jedzenia
Olej z pachnotki do jedzenia to jednocześnie oryginalny i wartościowy dodatek do codziennych posiłków oraz wysokiej jakości suplement diety. Wykazano, że współcześnie spożywa się zbyt
Zakażenia latentne
Zakażenia latentne dotyczą wirusów. To rodzaj zakażenia, w przebiegu którego namnażanie patogenu zostanie w pewnym momencie zahamowane, aby ponownie uaktywnić się po zadziałaniu określonego bodźca
Próba uczuleniowa
Próba uczuleniowa to prosty i skuteczny test sprawdzający, czy organizm reaguje na daną substancję w sposób prawidłowy. Wykonywanie jej zaleca się zawsze przed użyciem nowego
Diabetyk
Diabetyk to inaczej osoba chorująca na cukrzycę typu 1 lub cukrzycę typu 2, a więc choroby zaliczane do najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych. Szacuje się, że
Herbicydy
Herbicydy to związki chemiczne wykazujące zdolność do niszczenia i ograniczania wzrostu oraz rozwoju roślinności. Zazwyczaj wykorzystuje się je w produkcji rolniczej i ogrodniczej, jak również
Chlorella pyrenoidosa sorokiniana czy vulgaris?
Proszę o poradę. Dużo słyszałam dobrego o właściwościach chlorelli. Tylko nie wiem jaką wybrać, czy lepiej chlorellę pyrenoidose czy chlorellę sorokinianę? Proszę o podpowiedź, ponieważ
Pestycydy
Pestycydy to substancje chemiczne, syntetyczne lub naturalne, wykorzystywane powszechnie do ochrony roślin, zwierząt i ludzi przed różnego rodzaju szkodnikami. Ich podstawowym celem jest zapewnienie wysokiej
Ubichinon czy ubichinol?
Witam, z racji kłopotów z sercem staram się regularnie przyjmować koenzym q10. Ubichinion czy ubichinol będzie leszą formą suplementu w moim przypadku? Jak Pan sądzi?
Fotoprotekcja
Fotoprotekcja to zbiór czynności stosowanych celem ochrony przed nadmiernym, szkodliwym promieniowaniem UV. Odnosi się głównie do stosowania kremów z filtrami UV. Choć ekspozycja ciała na
Tymochinon
Tymochinon to związek fitochemiczny występujący w dużych ilościach w czarnuszce siewnej, nazywanej również czarnym kminkiem. Jest on obecny w jej nasionach, z których następnie tłoczy