Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Hipotermia

Hipotermia

Hipotermia to inaczej stan wychłodzenia organizmu, co w skrajnych przypadkach stanowi nawet zagrożenie życia. O patologii tej mówi się wówczas, gdy temperatura ciała spadnie poniżej

Czytaj dalej
Amigdalina

Amigdalina

Amigdalina (inaczej: witamina B17) jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona glikozydów o wzorze sumarycznym C20H27NO11. Znaleźć ją można w wielu różnych surowcach roślinnych, przy

Czytaj dalej
Kwasy tłuszczowe Omega 3

Kwasy tłuszczowe Omega 3

Kwasy tłuszczowe Omega 3 to grupa organicznych związków chemicznych o charakterze lipidowym, niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu już od momentu poczęcia, aż do śmierci. Jako

Czytaj dalej
Kolagen najwyższej jakości

Kolagen najwyższej jakości

Kolagen najwyższej jakości to taki, który wyróżnia się naturalnymi składem, dobrym pochodzeniem, wysoką biodostępnością oraz przystępną formą. Innymi słowy, konsument ma mieć pewność, że wybrany

Czytaj dalej
Odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie organizmu to złożony proces przywracania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej ustrojowi, do której zaburzenia dochodzi w momencie np. stosowania nieodpowiedniej diety. Czynność rekomendowana jest każdemu współczesnemu

Czytaj dalej
Kolagen na stawy dla sportowców

Kolagen na stawy dla sportowców

Kolagen na stawy dla sportowców jest suplementem diety wręcz obowiązkowym, jeśli chcemy kompleksowo i od wewnątrz zadbać o kondycję struktur stawowych, zmniejszyć ryzyko kontuzji oraz

Czytaj dalej
Wolne kwasy tłuszczowe

Wolne kwasy tłuszczowe

Wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids – FFA) to takie substancje tłuszczowe, które występują we krwi w stanie wolnym, niezwiązane z glicerolem jako trójglicerydy.

Czytaj dalej
Jakie kwasy omega suplementować?

Jakie kwasy omega suplementować?

Jakie kwasy omega suplementować, aby na co dzień cieszyć się energią, pełnią sił, zdrowiem fizycznym oraz zdrowiem psychicznym? Sama suplementacja nie jest wystarczająca, aby uzyskać

Czytaj dalej
Disacharydy

Disacharydy

Disacharydy (inaczej: dwucukry) to węglowodany składające się z dwóch cząsteczek monosacharydów (cukry proste). Znaleźć je można w wielu produktach pochodzenia naturalnego (np. w niektórych grzybach),

Czytaj dalej
Kolagen do picia dla mężczyzn

Kolagen do picia dla mężczyzn

Kolagen do picia dla mężczyzn jest z pewnością suplementem diety godnym rozważenia. Tak naprawdę powinny sięgać po niego wszystkie osoby bez przeciwwskazań zdrowotnych po 30.

Czytaj dalej
Destylacja

Destylacja

Destylacja stanowi jedną z najpopularniejszych technik wykorzystywanych celem oczyszczania (destylacja prosta) lub rozdzielania (destylacja frakcyjna) cieczy. Polega na przeprowadzeniu cieczy w wyniku wrzenia w stan

Czytaj dalej
Sterole roślinne (fitosterole)

Sterole roślinne

Sterole roślinne (inaczej: fitosterole) swoją budową chemiczną przypominają cholesterol (sterol zwierzęcy), jednak dla organizmu człowieka są znacznie korzystniejsze. Nie przyczyniają się do zwiększania ryzyka rozwoju

Czytaj dalej
Typy kolagenu w skórze

Typy kolagenu w skórze

Typy kolagenu w skórze to inaczej charakterystycznej budowy struktury kolagenowe, które w największej ilości spotkać można właśnie w tkance skórnej. Budują ją, nadają jej wytrzymałość

Czytaj dalej
Dieta wiosenna

Dieta wiosenna

Dieta wiosenna to plan żywienia oparty na sezonowych, wiosennych produktach, głównie owocach i warzywach wzrastających w tym czasie. Taka dieta jest z reguły świeża, lekka,

Czytaj dalej
Typy kolagenu

Typy kolagenu

Jakie są typy kolagenu w organizmie człowieka, gdzie występują w największych ilościach i jakie właściwie spełniają funkcje? To istotne informacje z punktu widzenia fizjologii ludzkiego

Czytaj dalej
Nerwica

Nerwica

Nerwica to pojęcie medyczne odnoszące się do opisu niepsychotycznych zaburzeń związanych z odczuwaniem cierpienia i lęku, które negatywnie wpływają na jakość życia codziennego, upośledzając je.

Czytaj dalej
Dieta fleksitariańska

Dieta fleksitariańska

Dieta fleksitariańska to charakterystyczny styl żywienia łączący cechy diety wegetariańskiej z cechami typowymi dla diety standardowej, mięsnej. Zgodnie z jej zasadami konsument powinien przez większość

Czytaj dalej
Metale ciężkie

Metale ciężkie

Metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, rtęć czy tal należą do grupy najgroźniejszych zanieczyszczeń środowiska. Jeśli przedostaną się do ustroju człowieka, mogą kumulować się w

Czytaj dalej
Hipotermia

Hipotermia

Hipotermia to inaczej stan wychłodzenia organizmu, co w skrajnych przypadkach stanowi nawet zagrożenie życia. O patologii tej mówi się wówczas, gdy temperatura ciała spadnie poniżej

Czytaj dalej
Amigdalina

Amigdalina

Amigdalina (inaczej: witamina B17) jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona glikozydów o wzorze sumarycznym C20H27NO11. Znaleźć ją można w wielu różnych surowcach roślinnych, przy

Czytaj dalej
Kwasy tłuszczowe Omega 3

Kwasy tłuszczowe Omega 3

Kwasy tłuszczowe Omega 3 to grupa organicznych związków chemicznych o charakterze lipidowym, niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu już od momentu poczęcia, aż do śmierci. Jako

Czytaj dalej
Kolagen najwyższej jakości

Kolagen najwyższej jakości

Kolagen najwyższej jakości to taki, który wyróżnia się naturalnymi składem, dobrym pochodzeniem, wysoką biodostępnością oraz przystępną formą. Innymi słowy, konsument ma mieć pewność, że wybrany

Czytaj dalej
Odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie organizmu to złożony proces przywracania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej ustrojowi, do której zaburzenia dochodzi w momencie np. stosowania nieodpowiedniej diety. Czynność rekomendowana jest każdemu współczesnemu

Czytaj dalej
Kolagen na stawy dla sportowców

Kolagen na stawy dla sportowców

Kolagen na stawy dla sportowców jest suplementem diety wręcz obowiązkowym, jeśli chcemy kompleksowo i od wewnątrz zadbać o kondycję struktur stawowych, zmniejszyć ryzyko kontuzji oraz

Czytaj dalej
Wolne kwasy tłuszczowe

Wolne kwasy tłuszczowe

Wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids – FFA) to takie substancje tłuszczowe, które występują we krwi w stanie wolnym, niezwiązane z glicerolem jako trójglicerydy.

Czytaj dalej
Jakie kwasy omega suplementować?

Jakie kwasy omega suplementować?

Jakie kwasy omega suplementować, aby na co dzień cieszyć się energią, pełnią sił, zdrowiem fizycznym oraz zdrowiem psychicznym? Sama suplementacja nie jest wystarczająca, aby uzyskać

Czytaj dalej
Disacharydy

Disacharydy

Disacharydy (inaczej: dwucukry) to węglowodany składające się z dwóch cząsteczek monosacharydów (cukry proste). Znaleźć je można w wielu produktach pochodzenia naturalnego (np. w niektórych grzybach),

Czytaj dalej
Kolagen do picia dla mężczyzn

Kolagen do picia dla mężczyzn

Kolagen do picia dla mężczyzn jest z pewnością suplementem diety godnym rozważenia. Tak naprawdę powinny sięgać po niego wszystkie osoby bez przeciwwskazań zdrowotnych po 30.

Czytaj dalej
Destylacja

Destylacja

Destylacja stanowi jedną z najpopularniejszych technik wykorzystywanych celem oczyszczania (destylacja prosta) lub rozdzielania (destylacja frakcyjna) cieczy. Polega na przeprowadzeniu cieczy w wyniku wrzenia w stan

Czytaj dalej
Sterole roślinne (fitosterole)

Sterole roślinne

Sterole roślinne (inaczej: fitosterole) swoją budową chemiczną przypominają cholesterol (sterol zwierzęcy), jednak dla organizmu człowieka są znacznie korzystniejsze. Nie przyczyniają się do zwiększania ryzyka rozwoju

Czytaj dalej
Typy kolagenu w skórze

Typy kolagenu w skórze

Typy kolagenu w skórze to inaczej charakterystycznej budowy struktury kolagenowe, które w największej ilości spotkać można właśnie w tkance skórnej. Budują ją, nadają jej wytrzymałość

Czytaj dalej
Dieta wiosenna

Dieta wiosenna

Dieta wiosenna to plan żywienia oparty na sezonowych, wiosennych produktach, głównie owocach i warzywach wzrastających w tym czasie. Taka dieta jest z reguły świeża, lekka,

Czytaj dalej
Typy kolagenu

Typy kolagenu

Jakie są typy kolagenu w organizmie człowieka, gdzie występują w największych ilościach i jakie właściwie spełniają funkcje? To istotne informacje z punktu widzenia fizjologii ludzkiego

Czytaj dalej
Nerwica

Nerwica

Nerwica to pojęcie medyczne odnoszące się do opisu niepsychotycznych zaburzeń związanych z odczuwaniem cierpienia i lęku, które negatywnie wpływają na jakość życia codziennego, upośledzając je.

Czytaj dalej
Dieta fleksitariańska

Dieta fleksitariańska

Dieta fleksitariańska to charakterystyczny styl żywienia łączący cechy diety wegetariańskiej z cechami typowymi dla diety standardowej, mięsnej. Zgodnie z jej zasadami konsument powinien przez większość

Czytaj dalej
Metale ciężkie

Metale ciężkie

Metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, rtęć czy tal należą do grupy najgroźniejszych zanieczyszczeń środowiska. Jeśli przedostaną się do ustroju człowieka, mogą kumulować się w

Czytaj dalej
Zatrucie pokarmowe
19kwi

Zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe to choroba dotycząca głównie układu pokarmowego, będąca zbiorem rozmaitych objawów ogólnoustrojowych i gastrycznych, pojawiających się w związku ze spożyciem pokarmu zawierającego chorobotwórcze bakterie.

Endocytoza
18kwi

Endocytoza

Endocytoza to rodzaj transportu pęcherzykowego, który polega na pobieraniu przez komórki eukariotyczne związków rozpuszczonych lub zawieszonych w roztworach wodnych. Efektem jest przedostanie się dużych cząsteczek

Pasożyty
17kwi

Pasożyty

Pasożyty to niepożądane organizmy, których obecność w organizmie prowadzi do licznych konsekwencji zdrowotnych. Nazwa „pasożyt” pochodzi od greckiego słowa parasitos, co oznacza „darmozjad”. W praktyce

Hormony steroidowe
14kwi

Hormony steroidowe

Hormony steroidowe to związki pełniące kluczową rolę zarówno w organizmie mężczyzny, jak i kobiety. Wyróżniają się tym, że do ich powstania niezbędny jest cholesterol. Podstawową

Uczulenie na słońce
13kwi

Uczulenie na słońce

Uczulenie na słońce to potoczne sformułowanie wykorzystywane w odniesieniu do rozmaitych zmian skórnych wywołanych ekspozycją na promieniowanie UV. Tego typu dolegliwości zalicza się do grona

Alergia na pyłki
12kwi

Alergia na pyłki

Alergia na pyłki to najpowszechniej występująca choroba układu oddechowego, zaliczana do grona schorzeń cywilizacyjnych i autoimmunologicznych. Szacuje się, że dotyczy nawet do 20% populacji na

Infekcja grzybicza
11kwi

Infekcja grzybicza

Infekcja grzybicza ma charakterystyczny przebieg, jednak dokładne objawy zależą od lokalizacji zakażenia. Leczenie może być proste lub czasochłonne i skomplikowane, wszystko zależy od rodzaju infekcji.

Zgaga
07kwi

Zgaga

Zgaga odnosi się do zarzucania kwaśnej treści pokarmowej żołądka do przełyku, co podrażnia jego delikatne ściany i wywołuje nieprzyjemne dolegliwości, głównie w postaci pieczenia za

Kaszel alergiczny
06kwi

Kaszel alergiczny

Kaszel alergiczny to jeden z objawów alergii, zaliczanej do grona chorób cywilizacyjnych ze względu na częstotliwość występowania. Bezpośrednie przyczyny alergii nie są znane. Kaszel najczęściej

Uczulenie na alkohol
05kwi

Uczulenie na alkohol

Uczulenie na alkohol (czyli jego nietolerancja) w praktyce nie jest tak powszechnie spotykane. Objawy pojawiają się natychmiast po spożyciu napoju alkoholowego lub wiele godzin później,

Elastyna
04kwi

Elastyna

Elastyna jest hydrofobowym białkiem strukturalnym obficie występującym w tkance łącznej. Znajdziemy ją m.in. w skórze, ścianach naczyń krwionośnych i ścianach narządów wewnętrznych. Odpowiada głównie za

Likopen
03kwi

Likopen

Likopen to intensywnie czerwony barwnik naturalny z licznymi skumulowanymi wiązaniami podwójnymi w łańcuchu węglowodorowym. Jest jednym z czerwonych barwników występujących w pomidorach i jako ekstrakt

Dieta eliminacyjna
03kwi

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna polega na stałym lub okresowym wyłączaniu z jadłospisu osoby chorej produktu lub grupy produktów podejrzanych o powodowanie alergii. Jest więc metodą diagnostyczną i

Witamina B6
02kwi

Witamina B6

Witamina B6 (pirydoksyna) to witamina wchodząca w skład tak zwanych witamin z grupy B. Rzadko mówi się o zapotrzebowaniu organizmu na pirydoksynę, jednak z pewnością

Jod
01kwi

Jod

Jod (łac. iodum, symbol: I) jest śladowym pierwiastkiem niezbędnym do życia. Występuje głównie w rybach morskich i roślinach rosnących na terenach nadmorskich. Dzięki niemu możliwe

Liczne bakterie w moczu
31mar

Liczne bakterie w moczu

Liczne bakterie w moczu świadczą o infekcji bakteryjnej układu moczowego i są łatwe do wykrycia. Bardzo często do wykonania badania moczu zmuszają uporczywe dolegliwości, takie

Bóle głowy
30mar

Bóle głowy

Bóle głowy to coraz powszechniej obserwowane zjawisko, dlatego współcześnie często zalicza się je do problemów cywilizacyjnych. Istnieje wiele rodzajów bólu głowy np. migreny, klasterowe bóle

Hiperwitaminoza
29mar

Hiperwitaminoza

Hiperwitaminoza to zespół dolegliwości i problemów zdrowotnych spowodowanych nadmiarem poszczególnych witamin w organizmie człowieka. Przeciwnym zjawiskiem jest hipowitaminoza, czyli niedobór witamin, co diagnozuje się znacznie

Białko
28mar

Białko

Białko to grupa wielkocząsteczkowych związków zbudowanych z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Stanowią jedne z podstawowych składników diety każdego człowieka, tuż obok węglowodanów oraz

Infekcje
27mar

Infekcje

Infekcje (inaczej: zakażenia) to dolegliwości zdrowotne spowodowane wniknięciem do organizmu patogenów chorobotwórczych. Mogą nimi być grzyby, wirusy, bakterie i inne mikroorganizmy, które aktywują układ odpornościowy.

1 27 28 29 30 31 37
Zatrucie pokarmowe
19kwi

Zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe to choroba dotycząca głównie układu pokarmowego, będąca zbiorem rozmaitych objawów ogólnoustrojowych i gastrycznych, pojawiających się w związku ze spożyciem pokarmu zawierającego chorobotwórcze bakterie.

Endocytoza
18kwi

Endocytoza

Endocytoza to rodzaj transportu pęcherzykowego, który polega na pobieraniu przez komórki eukariotyczne związków rozpuszczonych lub zawieszonych w roztworach wodnych. Efektem jest przedostanie się dużych cząsteczek

Pasożyty
17kwi

Pasożyty

Pasożyty to niepożądane organizmy, których obecność w organizmie prowadzi do licznych konsekwencji zdrowotnych. Nazwa „pasożyt” pochodzi od greckiego słowa parasitos, co oznacza „darmozjad”. W praktyce

Hormony steroidowe
14kwi

Hormony steroidowe

Hormony steroidowe to związki pełniące kluczową rolę zarówno w organizmie mężczyzny, jak i kobiety. Wyróżniają się tym, że do ich powstania niezbędny jest cholesterol. Podstawową

Uczulenie na słońce
13kwi

Uczulenie na słońce

Uczulenie na słońce to potoczne sformułowanie wykorzystywane w odniesieniu do rozmaitych zmian skórnych wywołanych ekspozycją na promieniowanie UV. Tego typu dolegliwości zalicza się do grona

Alergia na pyłki
12kwi

Alergia na pyłki

Alergia na pyłki to najpowszechniej występująca choroba układu oddechowego, zaliczana do grona schorzeń cywilizacyjnych i autoimmunologicznych. Szacuje się, że dotyczy nawet do 20% populacji na

Infekcja grzybicza
11kwi

Infekcja grzybicza

Infekcja grzybicza ma charakterystyczny przebieg, jednak dokładne objawy zależą od lokalizacji zakażenia. Leczenie może być proste lub czasochłonne i skomplikowane, wszystko zależy od rodzaju infekcji.

Zgaga
07kwi

Zgaga

Zgaga odnosi się do zarzucania kwaśnej treści pokarmowej żołądka do przełyku, co podrażnia jego delikatne ściany i wywołuje nieprzyjemne dolegliwości, głównie w postaci pieczenia za

Kaszel alergiczny
06kwi

Kaszel alergiczny

Kaszel alergiczny to jeden z objawów alergii, zaliczanej do grona chorób cywilizacyjnych ze względu na częstotliwość występowania. Bezpośrednie przyczyny alergii nie są znane. Kaszel najczęściej

Uczulenie na alkohol
05kwi

Uczulenie na alkohol

Uczulenie na alkohol (czyli jego nietolerancja) w praktyce nie jest tak powszechnie spotykane. Objawy pojawiają się natychmiast po spożyciu napoju alkoholowego lub wiele godzin później,

Elastyna
04kwi

Elastyna

Elastyna jest hydrofobowym białkiem strukturalnym obficie występującym w tkance łącznej. Znajdziemy ją m.in. w skórze, ścianach naczyń krwionośnych i ścianach narządów wewnętrznych. Odpowiada głównie za

Likopen
03kwi

Likopen

Likopen to intensywnie czerwony barwnik naturalny z licznymi skumulowanymi wiązaniami podwójnymi w łańcuchu węglowodorowym. Jest jednym z czerwonych barwników występujących w pomidorach i jako ekstrakt

Dieta eliminacyjna
03kwi

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna polega na stałym lub okresowym wyłączaniu z jadłospisu osoby chorej produktu lub grupy produktów podejrzanych o powodowanie alergii. Jest więc metodą diagnostyczną i

Witamina B6
02kwi

Witamina B6

Witamina B6 (pirydoksyna) to witamina wchodząca w skład tak zwanych witamin z grupy B. Rzadko mówi się o zapotrzebowaniu organizmu na pirydoksynę, jednak z pewnością

Jod
01kwi

Jod

Jod (łac. iodum, symbol: I) jest śladowym pierwiastkiem niezbędnym do życia. Występuje głównie w rybach morskich i roślinach rosnących na terenach nadmorskich. Dzięki niemu możliwe

Liczne bakterie w moczu
31mar

Liczne bakterie w moczu

Liczne bakterie w moczu świadczą o infekcji bakteryjnej układu moczowego i są łatwe do wykrycia. Bardzo często do wykonania badania moczu zmuszają uporczywe dolegliwości, takie

Bóle głowy
30mar

Bóle głowy

Bóle głowy to coraz powszechniej obserwowane zjawisko, dlatego współcześnie często zalicza się je do problemów cywilizacyjnych. Istnieje wiele rodzajów bólu głowy np. migreny, klasterowe bóle

Hiperwitaminoza
29mar

Hiperwitaminoza

Hiperwitaminoza to zespół dolegliwości i problemów zdrowotnych spowodowanych nadmiarem poszczególnych witamin w organizmie człowieka. Przeciwnym zjawiskiem jest hipowitaminoza, czyli niedobór witamin, co diagnozuje się znacznie

Białko
28mar

Białko

Białko to grupa wielkocząsteczkowych związków zbudowanych z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Stanowią jedne z podstawowych składników diety każdego człowieka, tuż obok węglowodanów oraz

Infekcje
27mar

Infekcje

Infekcje (inaczej: zakażenia) to dolegliwości zdrowotne spowodowane wniknięciem do organizmu patogenów chorobotwórczych. Mogą nimi być grzyby, wirusy, bakterie i inne mikroorganizmy, które aktywują układ odpornościowy.

1 27 28 29 30 31 37