Jakie algi są najzdrowsze?

Jakie algi są najzdrowsze i dlaczego warto wprowadzić je do podstawowej diety? Od tysięcy lat jest to grupa żywności ceniona na całym świecie, przy czym ostatnio zyskuje popularność także w kontekście naturalnych suplementów diety. Wszystko dlatego, że algi są coraz lepiej przebadane, a ich właściwości potwierdzone naukowo. Oto najistotniejsze informacje dotyczące tego rodzaju roślin i ich korzystnego wpływu na ludzkie zdrowie.

Jakie algi są najzdrowsze?

Jakie algi są najzdrowsze?

Wszystkie algi uznawane są za niezwykle zdrowe, ponieważ stanowią źródło składników mineralnych, witamin i antyoksydantów, które czerpią w dużej mierze z wody, w której wzrastają. Poniżej wyszczególniono te algi, które na całym świecie są najpopularniejsze i jednocześnie uznawane są za jedne z najzdrowszych.

Spirulina

Spirulina jest algą o wszechstronnym, korzystnym działaniu na zdrowie człowieka. Ze względu na bogaty skład i liczne właściwości stała się tak popularna, że zaliczono ją do superfoods – naturalnej żywności o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym na podstawie badań klinicznych oraz ponadprzeciętnym składzie. Spirulina słynie głównie z tego, że stanowi źródło:

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wpływa korzystnie na usuwanie wolnych rodników tlenowych w organizmie, które z kolei przyczyniają się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych i wywołują starzenie się organizmu. Zaobserwowano, że dzięki temu może wywierać działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo zmniejsza wyraźnie stężenie szkodliwej frakcji cholesterolu LDL oraz podnosi stężenie frakcji HDL o korzystnym działaniu, a to właśnie odpowiednie proporcje często decydują o prawidłowej czynności układu sercowo-naczyniowego. Systematycznie przyjmowana Spirulina wzmacnia odporność, rozszerza naczynia krwionośne, silnie odżywia organizm. Wspiera skład i różnicowanie się naturalnej mikroflory jelit, co jest niezbędne dla prawidłowych procesów trawiennych.

Chlorella

Chlorella to jednokomórkowa, słodkowodna alga stanowiąca najbogatsze źródło chlorofilu spośród wszystkich roślina żyjących na ziemi. W swoim składzie zawiera blisko 60% białka (posiada wszystkie niezbędne aminokwasy), NNKT, jak również biotynę, kwas foliowy oraz czynnik wzrostu Chlorelli (CGF – Chlorella Growth Factor) o właściwościach, jakich nie ma żaden inny związek roślinny. Znajduje się w niej także ponad 20 minerałów, takich jak m.in. żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor oraz szereg witamin. Chlorella znana jest głównie ze swoich właściwości immunostymulujących. Efektywnie usuwa nadmiar reaktywnych form tlenu, w związku z czym zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego. Na całym świecie kojarzona jest jednak zwłaszcza ze swoich właściwości oczyszczającymi (detoksykującymi) organizm człowieka.

Na podstawie licznych badań i obserwacji udowodniono, że posiada zdolność wyłapywania toksyn i metali ciężkich krążących po organizmie, po czym bezpiecznie je wydala z organizmu, głównie drogą pokarmową. W związku z czym oczyszcza organizm, co wpływa korzystnie zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. W dzisiejszych czasach każdy człowiek narażony jest na gromadzenie się w ciele toksyn i zanieczyszczeń, które znajdują się w pewnych ilościach w powietrzu, żywności czy wodzie. Dlatego tak mocno podkreśla się znaczenie detoksu za pomocą naturalnych surowców roślinnych. Tym bardziej jeśli dodatkowo odżywiają organizm i regulują jego parametry biochemiczne.

Wakame

Wakame hoduje się w zbiornikach wodnych nie głębszych niż 6 metrów, ponieważ w ich wzroście bardzo ważny jest dostęp do naturalnego światła słonecznego. Są to dużych rozmiarów, osiadłe glony morskie, przyczepiające się do podłoża chwytnikami. Posiadają oliwkowozielony kolor i występują jako cienkie, skręcone pasma. Działają przeciwnadciśnieniowo, oczyszczająco, regenerująco, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Ze względu na bogactwo antyoksydantów usuwa nadmiar wolnych rodników w organizmie, których źródłem jest choćby wszechobecny stres. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku pozostałych rodzajów alg. Wakame zmieniają w sposób korzystny metabolizm glukozy i lipidów, regulując procesy odchudzania się i homeostazy. Ich systematyczne spożycie sprawia, że osiągamy wewnętrzną równowagę, co wpływa pozytywnie zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
  4. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *