Witaminy po grypie są idealnym uzupełnieniem działań, mających na celu wzmocnienie odporności, dodanie energii, stymulację krążenia i pracy narządów wewnętrznych. Organizm po chorobie infekcyjnej jest wymęczony i osłabiony, jednak prawidłowo dobrana dieta uzupełniona świadomą suplementacją, mogą temu przeciwdziałać, korzystnie wspierając zdrowie i samopoczucie. Jakie witaminy po grypie warto przyjmować?
Witamina D
Witamina D powinna być wprawdzie przyjmowana całorocznie i bez względu na stan zdrowia, jednak przejściowo po infekcji wirusowej można zwiększyć jej dawkę. Tym bardziej że nie ma ona dobrych źródeł pokarmowych – jej synteza zachodzi wewnątrzustrojowo w odpowiedzi na ekspozycję skóry na promieniowanie słoneczne. Witamina D intensywnie wzmacnia odporność, bierze udział w wielu reakcjach na poziomie komórkowym oraz działa antyoksydacyjnie. W trakcie grypy (jak i każdej innej choroby) dochodzi do produkcji wolnych rodników tlenowych, dlatego tym bardziej warto włączyć do diety skuteczne antyoksydanty. Udowodniono ponadto, że witamina D może intensywniej stymulować czynność układu immunologicznego niż popularna witamina C.
Witamina C
Mimo tego, że witamina D w wielu przypadkach silniej działa na układ odpornościowy, niż witamina C, po chorobie nie należy pomijać znaczenia tej drugiej. Ona także ma zdolność eliminowania nadmiaru wolnych rodników tlenowych, a dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne, przyczyniając się do sprawniejszego krążenia krwi. Dotlenienie i odżywienie tkanek jest niezmiernie ważne w regeneracji i powrocie do sprawności fizycznej. W przebiegu grypy witamina C łagodzi objawy infekcji, takie jak:
- katar i kaszel;
- ból gardła;
- osłabienie organizmu;
- złe samopoczucie.
Warto zaznaczyć, że najbogatszym znanym źródłem witaminy C jest acerola. Można ją zakupić w formie suplementów diety.
Zobacz również: Czym jest acerola?
Witamina F
Mianem witaminy F określa się potocznie kwasy tłuszczowe Omega 3. Udowodniono, że oddziałują one na komórki układu odpornościowego, przypuszczalnie poprzez modyfikację syntezy mediatorów odpowiedzialnych za komunikację komórek oraz zmianę ekspresji cząsteczek powierzchniowych biorących udział w komunikacji pomiędzy komórkami. Wskutek rozpadu NNKT tworzą się biologicznie czynne związki, tak zwane eikozanoidy (np. prostaglandyny, leukotrieny), będące miejscowymi hormonami o wszechstronnym działaniu. Podsumowując, witamina F moduluje odpowiedź zapalną i odpowiedź immunologiczną, a więc przede wszystkim wzmacnia odporność.
Zobacz również: Jak wzmocnić odporność?
Witaminy z grupy B
Ostatnimi czasy coraz więcej mówi się o wpływie witamin z grupy B na organizm człowieka po przebytej chorobie. I rzeczywiście spora część tych związków będzie korzystnie wpływać na wiele parametrów zdrowotnych. Spośród witamin z grupy B po zachorowaniu na grypę szczególnie ceni się:
- witaminę B1 – wspiera układ nerwowy i układ sercowo-naczyniowy, a także cały układ immunologiczny, głównie dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym. Uczestniczy w wytwarzaniu energii, zatem wzmacnia organizm po chorobie i zwiększa jego poziom witalności. Jako że pośrednio wpływa na produkcję serotoniny, może poprawiać samopoczucie;
- witaminę B6 – uczestniczy w produkcji przeciwciał i limfocytów, warunkuje prawidłową syntezę hemoglobiny, co przyczynia się do dotlenienia organizmu, a także zwiększa przyswajanie jonów magnezu z diety nawet o 40%. Magnez z kolei reguluje syntezę cytokin prozapalnych oraz działa przeciwutleniająco. Chroni narządy wewnętrzne przed uszkodzeniami, które mogą pojawiać się po przebytej chorobie;
- witaminę B12 – uczestniczy w syntezie nowych komórek, zwłaszcza tych bardzo szybko się regenerujących. Niedobory witaminy B12 skutkują osłabieniem odporności, która i tak jest nadszarpnięta po grypie.
Tak naprawdę wszystkie witaminy w odpowiednich proporcjach przyczyniają się do wzmocnienia organizmu po chorobie. Warto zadbać o to, aby dieta dostarczała odpowiednie ich ilości, a jeśli nie jest to możliwe, jak np. w przypadku witaminy D, należy rozważyć suplementację.
Polecane produkty:
Acerola organiczna
Suplement diety Acerola to przede wszystkim źródło naturalnej witaminy C. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym … Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Kałucka S., Grypa – etiologia, epidemiologia, prewencja i leczenie w 2020 roku, Geriatria, 14/2020.
- Brydak L., Grypa groźna dla każdego, Przewodnik Lekarza, 8/2003.
- Zapobieganie, rozpoznawanie i leczenie grypy, Wytyczne Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce (2019), Kraków 2019.