Aktualności
W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).
O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Hipotermia
Hipotermia to inaczej stan wychłodzenia organizmu, co w skrajnych przypadkach stanowi nawet zagrożenie życia. O patologii tej mówi się wówczas, gdy temperatura ciała spadnie poniżej

Czy kwasy Omega 3 obniżają trójglicerydy?
Czy kwasy Omega 3 obniżają trójglicerydy? I jak właściwie wpływają one na zdrowie całego układu sercowo-naczyniowego? Kwestie te są badane od wielu lat, dzięki czemu

Amigdalina
Amigdalina (inaczej: witamina B17) jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona glikozydów o wzorze sumarycznym C20H27NO11. Znaleźć ją można w wielu różnych surowcach roślinnych, przy

Kwasy tłuszczowe Omega 3
Kwasy tłuszczowe Omega 3 to grupa organicznych związków chemicznych o charakterze lipidowym, niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu już od momentu poczęcia, aż do śmierci. Jako

Moczenie nóg w ciepłej wodzie z solą
Moczenie nóg w ciepłej wodzie z solą to metoda, która może mieć zarówno działanie terapeutyczne, jak i relaksujące czy pielęgnacyjne. Znana jest od wielu lat

Kolagen najwyższej jakości
Kolagen najwyższej jakości to taki, który wyróżnia się naturalnymi składem, dobrym pochodzeniem, wysoką biodostępnością oraz przystępną formą. Innymi słowy, konsument ma mieć pewność, że wybrany

Odkwaszanie organizmu
Odkwaszanie organizmu to złożony proces przywracania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej ustrojowi, do której zaburzenia dochodzi w momencie np. stosowania nieodpowiedniej diety. Czynność rekomendowana jest każdemu współczesnemu

Kolagen na stawy dla sportowców
Kolagen na stawy dla sportowców jest suplementem diety wręcz obowiązkowym, jeśli chcemy kompleksowo i od wewnątrz zadbać o kondycję struktur stawowych, zmniejszyć ryzyko kontuzji oraz

Wolne kwasy tłuszczowe
Wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids – FFA) to takie substancje tłuszczowe, które występują we krwi w stanie wolnym, niezwiązane z glicerolem jako trójglicerydy.

Jakie kwasy omega suplementować?
Jakie kwasy omega suplementować, aby na co dzień cieszyć się energią, pełnią sił, zdrowiem fizycznym oraz zdrowiem psychicznym? Sama suplementacja nie jest wystarczająca, aby uzyskać

Disacharydy
Disacharydy (inaczej: dwucukry) to węglowodany składające się z dwóch cząsteczek monosacharydów (cukry proste). Znaleźć je można w wielu produktach pochodzenia naturalnego (np. w niektórych grzybach),

Kolagen do picia dla mężczyzn
Kolagen do picia dla mężczyzn jest z pewnością suplementem diety godnym rozważenia. Tak naprawdę powinny sięgać po niego wszystkie osoby bez przeciwwskazań zdrowotnych po 30.

Destylacja
Destylacja stanowi jedną z najpopularniejszych technik wykorzystywanych celem oczyszczania (destylacja prosta) lub rozdzielania (destylacja frakcyjna) cieczy. Polega na przeprowadzeniu cieczy w wyniku wrzenia w stan

Sterole roślinne
Sterole roślinne (inaczej: fitosterole) swoją budową chemiczną przypominają cholesterol (sterol zwierzęcy), jednak dla organizmu człowieka są znacznie korzystniejsze. Nie przyczyniają się do zwiększania ryzyka rozwoju

Typy kolagenu w skórze
Typy kolagenu w skórze to inaczej charakterystycznej budowy struktury kolagenowe, które w największej ilości spotkać można właśnie w tkance skórnej. Budują ją, nadają jej wytrzymałość

Dieta wiosenna
Dieta wiosenna to plan żywienia oparty na sezonowych, wiosennych produktach, głównie owocach i warzywach wzrastających w tym czasie. Taka dieta jest z reguły świeża, lekka,

Typy kolagenu
Jakie są typy kolagenu w organizmie człowieka, gdzie występują w największych ilościach i jakie właściwie spełniają funkcje? To istotne informacje z punktu widzenia fizjologii ludzkiego

Nerwica
Nerwica to pojęcie medyczne odnoszące się do opisu niepsychotycznych zaburzeń związanych z odczuwaniem cierpienia i lęku, które negatywnie wpływają na jakość życia codziennego, upośledzając je.

Dieta fleksitariańska
Dieta fleksitariańska to charakterystyczny styl żywienia łączący cechy diety wegetariańskiej z cechami typowymi dla diety standardowej, mięsnej. Zgodnie z jej zasadami konsument powinien przez większość

Metale ciężkie
Metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, rtęć czy tal należą do grupy najgroźniejszych zanieczyszczeń środowiska. Jeśli przedostaną się do ustroju człowieka, mogą kumulować się w

Hipotermia
Hipotermia to inaczej stan wychłodzenia organizmu, co w skrajnych przypadkach stanowi nawet zagrożenie życia. O patologii tej mówi się wówczas, gdy temperatura ciała spadnie poniżej

Czy kwasy Omega 3 obniżają trójglicerydy?
Czy kwasy Omega 3 obniżają trójglicerydy? I jak właściwie wpływają one na zdrowie całego układu sercowo-naczyniowego? Kwestie te są badane od wielu lat, dzięki czemu

Amigdalina
Amigdalina (inaczej: witamina B17) jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona glikozydów o wzorze sumarycznym C20H27NO11. Znaleźć ją można w wielu różnych surowcach roślinnych, przy

Kwasy tłuszczowe Omega 3
Kwasy tłuszczowe Omega 3 to grupa organicznych związków chemicznych o charakterze lipidowym, niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu już od momentu poczęcia, aż do śmierci. Jako

Moczenie nóg w ciepłej wodzie z solą
Moczenie nóg w ciepłej wodzie z solą to metoda, która może mieć zarówno działanie terapeutyczne, jak i relaksujące czy pielęgnacyjne. Znana jest od wielu lat

Kolagen najwyższej jakości
Kolagen najwyższej jakości to taki, który wyróżnia się naturalnymi składem, dobrym pochodzeniem, wysoką biodostępnością oraz przystępną formą. Innymi słowy, konsument ma mieć pewność, że wybrany

Odkwaszanie organizmu
Odkwaszanie organizmu to złożony proces przywracania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej ustrojowi, do której zaburzenia dochodzi w momencie np. stosowania nieodpowiedniej diety. Czynność rekomendowana jest każdemu współczesnemu

Kolagen na stawy dla sportowców
Kolagen na stawy dla sportowców jest suplementem diety wręcz obowiązkowym, jeśli chcemy kompleksowo i od wewnątrz zadbać o kondycję struktur stawowych, zmniejszyć ryzyko kontuzji oraz

Wolne kwasy tłuszczowe
Wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids – FFA) to takie substancje tłuszczowe, które występują we krwi w stanie wolnym, niezwiązane z glicerolem jako trójglicerydy.

Jakie kwasy omega suplementować?
Jakie kwasy omega suplementować, aby na co dzień cieszyć się energią, pełnią sił, zdrowiem fizycznym oraz zdrowiem psychicznym? Sama suplementacja nie jest wystarczająca, aby uzyskać

Disacharydy
Disacharydy (inaczej: dwucukry) to węglowodany składające się z dwóch cząsteczek monosacharydów (cukry proste). Znaleźć je można w wielu produktach pochodzenia naturalnego (np. w niektórych grzybach),

Kolagen do picia dla mężczyzn
Kolagen do picia dla mężczyzn jest z pewnością suplementem diety godnym rozważenia. Tak naprawdę powinny sięgać po niego wszystkie osoby bez przeciwwskazań zdrowotnych po 30.

Destylacja
Destylacja stanowi jedną z najpopularniejszych technik wykorzystywanych celem oczyszczania (destylacja prosta) lub rozdzielania (destylacja frakcyjna) cieczy. Polega na przeprowadzeniu cieczy w wyniku wrzenia w stan

Sterole roślinne
Sterole roślinne (inaczej: fitosterole) swoją budową chemiczną przypominają cholesterol (sterol zwierzęcy), jednak dla organizmu człowieka są znacznie korzystniejsze. Nie przyczyniają się do zwiększania ryzyka rozwoju

Typy kolagenu w skórze
Typy kolagenu w skórze to inaczej charakterystycznej budowy struktury kolagenowe, które w największej ilości spotkać można właśnie w tkance skórnej. Budują ją, nadają jej wytrzymałość

Dieta wiosenna
Dieta wiosenna to plan żywienia oparty na sezonowych, wiosennych produktach, głównie owocach i warzywach wzrastających w tym czasie. Taka dieta jest z reguły świeża, lekka,

Typy kolagenu
Jakie są typy kolagenu w organizmie człowieka, gdzie występują w największych ilościach i jakie właściwie spełniają funkcje? To istotne informacje z punktu widzenia fizjologii ludzkiego

Nerwica
Nerwica to pojęcie medyczne odnoszące się do opisu niepsychotycznych zaburzeń związanych z odczuwaniem cierpienia i lęku, które negatywnie wpływają na jakość życia codziennego, upośledzając je.

Dieta fleksitariańska
Dieta fleksitariańska to charakterystyczny styl żywienia łączący cechy diety wegetariańskiej z cechami typowymi dla diety standardowej, mięsnej. Zgodnie z jej zasadami konsument powinien przez większość

Metale ciężkie
Metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, rtęć czy tal należą do grupy najgroźniejszych zanieczyszczeń środowiska. Jeśli przedostaną się do ustroju człowieka, mogą kumulować się w
Erytrocyty
Erytrocyty (krwinki czerwone) są podstawowymi elementami morfotycznymi we krwi każdego człowieka. Odpowiadają głównie za transport tlenu dzięki zawartości hemoglobiny i charakterystycznemu, dwuwklęsłemu kształtowi. Dokładniej zbadać
Zespół złego wchłaniania
Zespół złego wchłaniania to przewlekła dolegliwość układu pokarmowego, w przebiegu której organizm traci swoją zdolność do pobierania i wchłaniania składników odżywczych z trawionego pożywienia. Przyczyn
Alergia na słońce
Alergia na słońce jest w dzisiejszych czasach dość częstą przypadłością, która dotyka zwłaszcza osoby z jasną karnacją. Manifestuje się objawami skórnymi po krótszej lub dłuższej
Odporność wrodzona
Odporność wrodzona (inaczej: odporność nieswoista) stanowi pierwszą, najważniejszą linię obrony organizmu przed patogenami chorobotwórczymi i szkodliwymi cząsteczkami. Jednocześnie jest ewolucyjnie starsza od odporności nabytej, na
Leczenie biologiczne RZS
Leczenie biologiczne RZS jest aktualnie jedną z najchętniej wykorzystywanych, najskuteczniejszych metod leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów. RZS to najczęściej diagnozowana choroba reumatyczna, prowadząca do stopniowej utraty
Morfologia
Morfologia to podstawowe, najczęściej wykonywane badanie laboratoryjne we współczesnej medycynie. Rekomenduje się je rutynowo każdemu człowiekowi (także bez problemów zdrowotnych) raz w roku, aby móc
Leczenie biologiczne łuszczycy
Leczenie biologiczne łuszczycy jest wysoce skuteczne, dlatego coraz częściej znajduje zastosowanie, wypierając przy tym wcześniej stosowane, standardowe metody terapeutyczne. Bazuje na wykorzystaniu tzw. leków biologicznych,
Dieta lecznicza
Dieta lecznicza to taki sposób żywienia, w którego przebiegu dochodzi do złagodzenia objawów choroby lub nawet do jej wyeliminowania. To bardzo ważny element tzw. dietoterapii.
Leczenie biologiczne
Leczenie biologiczne znajduje zastosowanie w dermatologii, gastroenterologii, reumatologii i wielu innych dziedzinach medycyny. To innowacyjna metoda terapeutyczna wykorzystująca specjalne białka uzyskiwane za pomocą technik inżynierii
Powikłania pogrypowe
Powikłania pogrypowe zdarzają się częściej, niż można przypuszczać – zwłaszcza w sytuacjach, w których pacjent jest już obarczony innymi problemami zdrowotnymi, ma słabą ogólną odporność
Probiotykoterapia
Probiotykoterapia to skuteczna, bezpieczna, potwierdzona klinicznie metoda na wsparcie jakości i kondycji mikroflory jelitowej człowieka. Stosuje się ją zarówno w celach profilaktycznych (np. przy antybiotykoterapii,
Fibromialgia
Fibromialgia (fibromyalgia syndrome, FMS) nazywana także idiopatycznym rozlanym zespołem bólowym lub zaburzeniami snu uniemożliwiającymi regenerację jest schorzeniem względnie często rozpoznawanym. Umiejscowiona jest w grupie IX
Kwas laurynowy
Kwas laurynowy to organiczny związek chemiczny powszechnie występujący w ogólnodostępnej żywności. Należy do grona nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar może być niebezpieczny dla zdrowia. We
Kortyzol
Kortyzol nazywany jest potocznie hormonem stresu, ponieważ do jego syntezy w znacznych ilościach dochodzi właśnie podczas sytuacji stresowych, w efekcie czego pobudza on układ współczulny,
Olej z czarnego kminku
Olej z czarnego kminku (inaczej: olej z czarnuszki siewnej) nazywany jest również złotem faraonów, ponieważ jego zalety doceniane były już w starożytnym Egipcie. To produkt
Włókna kolagenowe
Włókna kolagenowe to struktury zbudowane z białka kolagenu, który z kolei składa się z aminokwasów takich jak glicyna, prolina, hydroksyprolina i hydroksylizyna. Kolagen jest najbardziej
Mocznik
Mocznik to organiczny związek chemiczny będący diamidem kwasu węglowego. Znajduje się fizjologicznie w organizmie każdego człowieka, jednak jego nadmiar jest szkodliwy. W odpowiednich stężeniach wykorzystuje
Cholina
Cholina (inaczej: witamina B4) to organiczny związek chemiczny, bardzo robrze rozpuszczalny w wodzie, jest składnikiem żywności spożywanej każdego dnia. Bierze udział w kluczowych dla człowieka
Liszaj płaski
Liszaj płaski (łac. lichen planus) jest przewlekłą dermatozą o charakterze zapalnym, przebiegającą ze świądem skóry i zmianami skórnymi. Etiologia nie została do końca poznana. Rzadko
Immunoterapia
Immunoterapia to forma leczenia przeciwnowotworowego, mająca na celu aktywowanie układu odpornościowego pacjenta do walki z chorobą. Cieszy się bardzo dużą skutecznością i nieco mniejszym ryzykiem
Erytrocyty
Erytrocyty (krwinki czerwone) są podstawowymi elementami morfotycznymi we krwi każdego człowieka. Odpowiadają głównie za transport tlenu dzięki zawartości hemoglobiny i charakterystycznemu, dwuwklęsłemu kształtowi. Dokładniej zbadać
Zespół złego wchłaniania
Zespół złego wchłaniania to przewlekła dolegliwość układu pokarmowego, w przebiegu której organizm traci swoją zdolność do pobierania i wchłaniania składników odżywczych z trawionego pożywienia. Przyczyn
Alergia na słońce
Alergia na słońce jest w dzisiejszych czasach dość częstą przypadłością, która dotyka zwłaszcza osoby z jasną karnacją. Manifestuje się objawami skórnymi po krótszej lub dłuższej
Odporność wrodzona
Odporność wrodzona (inaczej: odporność nieswoista) stanowi pierwszą, najważniejszą linię obrony organizmu przed patogenami chorobotwórczymi i szkodliwymi cząsteczkami. Jednocześnie jest ewolucyjnie starsza od odporności nabytej, na
Leczenie biologiczne RZS
Leczenie biologiczne RZS jest aktualnie jedną z najchętniej wykorzystywanych, najskuteczniejszych metod leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów. RZS to najczęściej diagnozowana choroba reumatyczna, prowadząca do stopniowej utraty
Morfologia
Morfologia to podstawowe, najczęściej wykonywane badanie laboratoryjne we współczesnej medycynie. Rekomenduje się je rutynowo każdemu człowiekowi (także bez problemów zdrowotnych) raz w roku, aby móc
Leczenie biologiczne łuszczycy
Leczenie biologiczne łuszczycy jest wysoce skuteczne, dlatego coraz częściej znajduje zastosowanie, wypierając przy tym wcześniej stosowane, standardowe metody terapeutyczne. Bazuje na wykorzystaniu tzw. leków biologicznych,
Dieta lecznicza
Dieta lecznicza to taki sposób żywienia, w którego przebiegu dochodzi do złagodzenia objawów choroby lub nawet do jej wyeliminowania. To bardzo ważny element tzw. dietoterapii.
Leczenie biologiczne
Leczenie biologiczne znajduje zastosowanie w dermatologii, gastroenterologii, reumatologii i wielu innych dziedzinach medycyny. To innowacyjna metoda terapeutyczna wykorzystująca specjalne białka uzyskiwane za pomocą technik inżynierii
Powikłania pogrypowe
Powikłania pogrypowe zdarzają się częściej, niż można przypuszczać – zwłaszcza w sytuacjach, w których pacjent jest już obarczony innymi problemami zdrowotnymi, ma słabą ogólną odporność
Probiotykoterapia
Probiotykoterapia to skuteczna, bezpieczna, potwierdzona klinicznie metoda na wsparcie jakości i kondycji mikroflory jelitowej człowieka. Stosuje się ją zarówno w celach profilaktycznych (np. przy antybiotykoterapii,
Fibromialgia
Fibromialgia (fibromyalgia syndrome, FMS) nazywana także idiopatycznym rozlanym zespołem bólowym lub zaburzeniami snu uniemożliwiającymi regenerację jest schorzeniem względnie często rozpoznawanym. Umiejscowiona jest w grupie IX
Kwas laurynowy
Kwas laurynowy to organiczny związek chemiczny powszechnie występujący w ogólnodostępnej żywności. Należy do grona nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar może być niebezpieczny dla zdrowia. We
Kortyzol
Kortyzol nazywany jest potocznie hormonem stresu, ponieważ do jego syntezy w znacznych ilościach dochodzi właśnie podczas sytuacji stresowych, w efekcie czego pobudza on układ współczulny,
Olej z czarnego kminku
Olej z czarnego kminku (inaczej: olej z czarnuszki siewnej) nazywany jest również złotem faraonów, ponieważ jego zalety doceniane były już w starożytnym Egipcie. To produkt
Włókna kolagenowe
Włókna kolagenowe to struktury zbudowane z białka kolagenu, który z kolei składa się z aminokwasów takich jak glicyna, prolina, hydroksyprolina i hydroksylizyna. Kolagen jest najbardziej
Mocznik
Mocznik to organiczny związek chemiczny będący diamidem kwasu węglowego. Znajduje się fizjologicznie w organizmie każdego człowieka, jednak jego nadmiar jest szkodliwy. W odpowiednich stężeniach wykorzystuje
Cholina
Cholina (inaczej: witamina B4) to organiczny związek chemiczny, bardzo robrze rozpuszczalny w wodzie, jest składnikiem żywności spożywanej każdego dnia. Bierze udział w kluczowych dla człowieka
Liszaj płaski
Liszaj płaski (łac. lichen planus) jest przewlekłą dermatozą o charakterze zapalnym, przebiegającą ze świądem skóry i zmianami skórnymi. Etiologia nie została do końca poznana. Rzadko
Immunoterapia
Immunoterapia to forma leczenia przeciwnowotworowego, mająca na celu aktywowanie układu odpornościowego pacjenta do walki z chorobą. Cieszy się bardzo dużą skutecznością i nieco mniejszym ryzykiem