Jak zwalczyć przeziębienie domowymi sposobami, aby było to jednocześnie skuteczne i bezpieczne? Przy nadchodzących miesiącach jesienno-zimowych szczególnie ważna jest ta wiedza. Sposobów jest wiele, dlatego zawsze wart dopasować je do własnych potrzeb, wieku, preferencji i dostępnych w domu składników. W większości przypadków będą wystarczające do poprawy stanu zdrowia.
Odpoczynek
Najistotniejszym aspektem zwalczania wszelkich infekcji (w tym przeziębienia i grypy) jest odpoczynek i regeneracja organizmu. Przemęczony człowiek ma znacznie mniej wydolny układ immunologiczny, który odpowiada za walkę z chorobą. Warto więc stworzyć mu optymalne warunki do pracy, a więc do zwalczania infekcji. Jeśli to możliwe, należy jak najwięcej spać, ponieważ to właśnie podczas snu miejsce ma najintensywniejsza produkcja hormonów wzrostu i czynników związanych bezpośrednio z gojeniem się tkanek.
Zdrowa dieta i suplementacja
Uzupełnieniem odpoczynku jest zbilansowana, zdrowa dieta i świadoma suplementacja. Warto przyjmować dodatkową porcję witaminy C (np. w postaci aceroli), ponieważ łagodzi ona stany zapalne, uszczelnia naczynia krwionośne, dodaje energii oraz pobudza przeciwciała do pracy. Witamina D również bezpośrednio wiąże się ze wzmacnianiem odporności. Można rozważyć też przyjmowanie Chlorelli, czyli zielonej algi o właściwościach oczyszczających, detoksykujących oraz silnie odżywczych.
Dieta natomiast powinna być raczej lekkostrawna, bogata w świeże owoce i warzywa, źródła kwasów Omega 3 (zwłaszcza tłuste ryby morskie, owoce morza, oleje roślinne tłoczone na zimno), a także antyoksydanty. Warto włączyć do niej naturalną żywność probiotyczną, ponieważ nie od dziś wiadomo, że odporność organizmu pochodzi z jelit. Przykładami takich produktów są:
- kiszonki;
- zakwas;
- fermentowane napoje mleczne.
Przy przeziębieniu rekomenduje się też picie co najmniej 1,5 l wody dziennie.
Zobacz również: Przewlekłe przeziębienie.
Napary ziołowe
Ziołolecznictwo cieszy się niemalejącą popularnością od tysięcy lat. W przypadku przeziębienia najlepiej sprawdzają się:
Do naparów dodawać można ponadto cytrynę, naturalny miód, goździki, cynamon, anyż, kardamon, a nawet chili. To produkty wzmacniające, przeciwzapalne, antyoksydacyjne. Wiele spośród nich zaliczana jest do grona naturalnych antybiotyków. Napary ziołowe należy pić nawet 2-3 razy dziennie w liczbie 3 filiżanek.
Zobacz również: Napary na przeziębienie.
Złote mleko
Złote mleko jest jednym z silniej działających naturalnych, samodzielnie wykonywanych produktów łagodzących objawy przeziębienia i grypy. Jego podstawowym składnikiem jest kurkuma oraz mleko. Należy 250 ml mleka (krowiego, koziego lub roślinnego) połączyć z 2 łyżeczkami sproszkowanej kurkumy, szczyptą czarnego pieprzu (ewentualnie chili), szczyptą imbiru, łyżeczką oleju migdałowego lub oleju z czarnuszki siewnej oraz odrobiną miodu do smaku. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym gazie przez około 5-8 minut. Nie mogą się jednak zagotować. Po podgrzaniu złote mleko nadaje się do wypicia.
Zobacz również: Zdrowie jesienią.
Napar z imbiru
Równie skuteczne działanie wykazuje napar z imbiru. Choć jest on najczęściej stosowany przez kobiety ciężarne oraz osoby zmagające się z nudnościami, bardzo dobrze radzi sobie też z innymi oznakami przeziębienia i infekcji wirusowych. Świeży korzeń imbiru należy obrać ze skórki, połowę zetrzeć na tarce, a drugą połowę pokroić w plasterki. Całość imbiru wrzucamy następnie do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po upływie tego czasu wywar przecedza się i dodaje do niego sok z cytryny, sok z malin, plasterki pomarańczy oraz 30 g suszonej żurawiny. Napar nakrywamy i pozostawiamy do zaparzenia jeszcze na kilka minut. Najlepiej pić go, jak jest jeszcze ciepły.
Zobacz również: Witaminy na przeziębienie.
Syrop z cebuli
Cebula jest naturalnym antybiotykiem, wykazującym ponadto działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Wystarczy 2 cebule obrać i poszatkować (lub pokroić w bardzo drobną kostkę), a następnie układać warstwami w słoiku, przekładając je naturalnym miodem i plasterkami cytryny. Słoik pozostawia się w ciepłym miejscu na około 5 godzin, po czym powstały syrop przelewa do innego naczynia. Przyjmuje się go w dawkach 1-2 łyżki jednorazowo, 2-3 razy dziennie.
Polecane produkty:
Olej z czarnuszki
Czarnuszka to wszechstronny, naturalny produkt o potwierdzonym, niezwykle szerokim działaniu. Wykazuje właściwości m.in. antyseptyczne, antywirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Mik E., Stopiński M., Mrozińska M., Przeziębienie, Przewodnik Lekarza, 9/2003.
- Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Leczenie przeziębienia i grypy u dzieci, Lek w Polsce, 11/2019.
- Mrozińska M., Przeziębienie – profilaktyka, leczenie, Czasopismo Aptekarskie, 11/2006.
- Senderski M., Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie, Wydawnictwo Mateusz E. Senderski, 2020.
- Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K., Właściwości prozdrowotne imbiru, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2017.