Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Węgiel aktywowany

Węgiel aktywowany

Węgiel aktywowany (potocznie: węgiel aktywny) jest popularną substancją o wysokiej porowatości, pozyskiwaną z materiałów organicznych. Znajduje zastosowanie we współczesnej farmakologii i medycynie alternatywnej, choć równie

Czytaj dalej
Przyprawy

Przyprawy

Przyprawy to istotne składniki potraw cenione na całym świecie od tysięcy lat. Mogą znacząco zmienić lub wzbogacić smak dania bez względu na to, czy jest

Czytaj dalej
Witamina H (inaczej: biotyna, witamina B7)

Witamina H

Witamina H (inaczej: biotyna, witamina B7) należy do grona witamin z grupy B i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest znana głównie ze swojego

Czytaj dalej
Osłabiona odporność

Osłabiona odporność

Osłabiona odporność może okresowo pojawiać się u każdego człowieka, np. w związku z niewyspaniem się, silnym lub przewlekłym stresem czy nieodpowiednią dietą. Bywa też konsekwencją

Czytaj dalej
Witamina B3 (niacyna)

Witamina B3

Witamina B3 (niacyna) to jedna z podstawowych witamin z grupy B, rozpuszczalna w wodzie, powszechnie występująca w dostępnej żywności. Dlatego też przy urozmaiconej i zbilansowanej

Czytaj dalej
Kwas hialuronowy dla młodej skóry

Kwas hialuronowy dla młodej skóry

Kwas hialuronowy dla młodej skóry jest jednym z bardziej wartościowych i jednocześnie bezpiecznych suplementów diety. To związek naturalnie występujący w organizmie każdego człowieka, którego spadek

Czytaj dalej
Podrażnienia skóry

Podrażnienia skóry

Podrażnienia skóry to stan, w którym staje się ona zaczerwieniona, swędząca, piekąca lub bolesna, najczęściej wskutek działania czynników zewnętrznych, rzadziej wewnętrznych. Może do nich dojść

Czytaj dalej
Żywność wysokoprzetworzona

Żywność wysokoprzetworzona

Żywność wysokoprzetworzona to wszystkie produkty spożywcze, które w procesie produkcji są poddawane wieloetapowej obróbce, wskutek czego tracą część składników i większość właściwości prozdrowotnych. Jednocześnie nierzadko

Czytaj dalej
Proliferacja

Proliferacja

Proliferacja to inaczej naturalna zdolność do namnażania się komórek, co podlega regulacji cyklu komórkowego. Stanowi niezmiernie ważną cechę i umiejętność organizmów żywych. Niestety nie zawsze

Czytaj dalej
Obrzęk

Obrzęk

Obrzęk to widoczna gołym okiem zmiana na ciele związana z zatrzymaniem się nadmiernej ilości płynu w organizmie. Płyn ten zbiera się na zewnątrz komórek, poza

Czytaj dalej
Zawroty głowy

Zawroty głowy

Zawroty głowy dotyczą 5-10% populacji ogólnej, przy czym ich częstość wzrasta z wiekiem i po 65. roku życia osiąga aż 30%. Stanowią więc jeden z

Czytaj dalej
Mroczki przed oczami

Mroczki przed oczami

Mroczki przed oczami są dość częstym objawem problemów zdrowotnych (różnych układów organizmu), jak i mogą występować u osób całkowicie zdrowych. Dlatego poszukiwanie ich przyczyn nierzadko

Czytaj dalej
Utrata jędrności skóry

Utrata jędrności skóry

Utrata jędrności skóry to naturalne zjawisko pojawiające się wraz z wiekiem, które po raz pierwszy większość ludzi zauważa w okolicach 25. roku życia. To etap,

Czytaj dalej
Nerwica a nerwobóle

Nerwica a nerwobóle

Nerwica a nerwobóle to pojęcia dość mocno ze sobą powiązane. Wszystko z tego względu, że w przebiegu nerwicy zazwyczaj pojawiają się różnego rodzaju i nasilenia

Czytaj dalej
Owoce marynowane

Owoce marynowane

Owoce marynowane od lat cieszą się niemalejącą popularnością na polskich stołach. Są smacznym i atrakcyjnym dodatkiem do deserów, ciast, a nawet dań mięsnych. Bywają też

Czytaj dalej
Mikroelementy

Mikroelementy

Mikroelementy (inaczej: pierwiastki śladowe) to takie minerały, które są niezbędne organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania, lecz jednocześnie nie potrzebuje on ich w bardzo dużych ilościach.

Czytaj dalej
Makroelementy

Makroelementy

Makroelementy (inaczej: makroskładniki odżywcze) są to takie pierwiastki, których organizm potrzebuje w znacznych ilościach do swojego prawidłowego funkcjonowania. Zalicza się je do minerałów, a ich

Czytaj dalej
Nerwoból

Nerwoból

Nerwoból jest rodzajem bólu neurogennego, a więc takiego, który powstaje w obrębie układu nerwowego. Nie odnosi się do żadnej konkretnej struktury czy rodzaju dolegliwości bólowych.

Czytaj dalej
Olejek kamforowy

Olejek kamforowy

Olejek kamforowy to naturalny preparat o oleistej, tłustej konsystencji, pozyskiwany z drzewa kamforowego (cynamonowiec kamforowy). Wykazuje wiele właściwości leczniczych i w związku z tym od

Czytaj dalej
Węgiel aktywowany

Węgiel aktywowany

Węgiel aktywowany (potocznie: węgiel aktywny) jest popularną substancją o wysokiej porowatości, pozyskiwaną z materiałów organicznych. Znajduje zastosowanie we współczesnej farmakologii i medycynie alternatywnej, choć równie

Czytaj dalej
Przyprawy

Przyprawy

Przyprawy to istotne składniki potraw cenione na całym świecie od tysięcy lat. Mogą znacząco zmienić lub wzbogacić smak dania bez względu na to, czy jest

Czytaj dalej
Witamina H (inaczej: biotyna, witamina B7)

Witamina H

Witamina H (inaczej: biotyna, witamina B7) należy do grona witamin z grupy B i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest znana głównie ze swojego

Czytaj dalej
Osłabiona odporność

Osłabiona odporność

Osłabiona odporność może okresowo pojawiać się u każdego człowieka, np. w związku z niewyspaniem się, silnym lub przewlekłym stresem czy nieodpowiednią dietą. Bywa też konsekwencją

Czytaj dalej
Witamina B3 (niacyna)

Witamina B3

Witamina B3 (niacyna) to jedna z podstawowych witamin z grupy B, rozpuszczalna w wodzie, powszechnie występująca w dostępnej żywności. Dlatego też przy urozmaiconej i zbilansowanej

Czytaj dalej
Kwas hialuronowy dla młodej skóry

Kwas hialuronowy dla młodej skóry

Kwas hialuronowy dla młodej skóry jest jednym z bardziej wartościowych i jednocześnie bezpiecznych suplementów diety. To związek naturalnie występujący w organizmie każdego człowieka, którego spadek

Czytaj dalej
Podrażnienia skóry

Podrażnienia skóry

Podrażnienia skóry to stan, w którym staje się ona zaczerwieniona, swędząca, piekąca lub bolesna, najczęściej wskutek działania czynników zewnętrznych, rzadziej wewnętrznych. Może do nich dojść

Czytaj dalej
Żywność wysokoprzetworzona

Żywność wysokoprzetworzona

Żywność wysokoprzetworzona to wszystkie produkty spożywcze, które w procesie produkcji są poddawane wieloetapowej obróbce, wskutek czego tracą część składników i większość właściwości prozdrowotnych. Jednocześnie nierzadko

Czytaj dalej
Proliferacja

Proliferacja

Proliferacja to inaczej naturalna zdolność do namnażania się komórek, co podlega regulacji cyklu komórkowego. Stanowi niezmiernie ważną cechę i umiejętność organizmów żywych. Niestety nie zawsze

Czytaj dalej
Obrzęk

Obrzęk

Obrzęk to widoczna gołym okiem zmiana na ciele związana z zatrzymaniem się nadmiernej ilości płynu w organizmie. Płyn ten zbiera się na zewnątrz komórek, poza

Czytaj dalej
Zawroty głowy

Zawroty głowy

Zawroty głowy dotyczą 5-10% populacji ogólnej, przy czym ich częstość wzrasta z wiekiem i po 65. roku życia osiąga aż 30%. Stanowią więc jeden z

Czytaj dalej
Mroczki przed oczami

Mroczki przed oczami

Mroczki przed oczami są dość częstym objawem problemów zdrowotnych (różnych układów organizmu), jak i mogą występować u osób całkowicie zdrowych. Dlatego poszukiwanie ich przyczyn nierzadko

Czytaj dalej
Utrata jędrności skóry

Utrata jędrności skóry

Utrata jędrności skóry to naturalne zjawisko pojawiające się wraz z wiekiem, które po raz pierwszy większość ludzi zauważa w okolicach 25. roku życia. To etap,

Czytaj dalej
Nerwica a nerwobóle

Nerwica a nerwobóle

Nerwica a nerwobóle to pojęcia dość mocno ze sobą powiązane. Wszystko z tego względu, że w przebiegu nerwicy zazwyczaj pojawiają się różnego rodzaju i nasilenia

Czytaj dalej
Owoce marynowane

Owoce marynowane

Owoce marynowane od lat cieszą się niemalejącą popularnością na polskich stołach. Są smacznym i atrakcyjnym dodatkiem do deserów, ciast, a nawet dań mięsnych. Bywają też

Czytaj dalej
Mikroelementy

Mikroelementy

Mikroelementy (inaczej: pierwiastki śladowe) to takie minerały, które są niezbędne organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania, lecz jednocześnie nie potrzebuje on ich w bardzo dużych ilościach.

Czytaj dalej
Makroelementy

Makroelementy

Makroelementy (inaczej: makroskładniki odżywcze) są to takie pierwiastki, których organizm potrzebuje w znacznych ilościach do swojego prawidłowego funkcjonowania. Zalicza się je do minerałów, a ich

Czytaj dalej
Nerwoból

Nerwoból

Nerwoból jest rodzajem bólu neurogennego, a więc takiego, który powstaje w obrębie układu nerwowego. Nie odnosi się do żadnej konkretnej struktury czy rodzaju dolegliwości bólowych.

Czytaj dalej
Olejek kamforowy

Olejek kamforowy

Olejek kamforowy to naturalny preparat o oleistej, tłustej konsystencji, pozyskiwany z drzewa kamforowego (cynamonowiec kamforowy). Wykazuje wiele właściwości leczniczych i w związku z tym od

Czytaj dalej
Fitoterapeuta
09lip

Fitoterapeuta

Fitoterapeuta to specjalista zajmujący się pozyskiwaniem, przechowywaniem, sprzedażą i doborem różnego rodzaju substancji roślinnych do potrzeb pacjenta. Jest przedstawicielem fitoterapii, będącej działem medycyny i farmakologii,

Czy pękniętą łąkotkę trzeba operować?
07lip

Czy pękniętą łąkotkę trzeba operować?

Dzień dobry, czy pękniętą łąkotkę trzeba operować? Czy są jakieś suplementy diety, które mogłyby mi pomóc w leczeniu kolana?

Insulina
07lip

Insulina

Insulina jest polipeptydem składającym się z 2 łańcuchów aminokwasów połączonych ze sobą mostkami dwusiarczkowymi. To anaboliczny hormon peptydowy o działaniu ogólnoustrojowym, wpływający głównie na metabolizm

Leukocyty
06lip

Leukocyty

Leukocyty to krwinki białe, będące stałym i kluczowym dla zachowania zdrowia elementem ludzkiej krwi. W warunkach prawidłowych ich liczba powinna zawierać się w przedziale 4000-11000

Jakie powinna mieć chlorella dawkowanie u dorosły i u dzieci?
05lip

Jakie powinna mieć chlorella dawkowanie u dorosły i u dzieci?

Pytanie Witam, jakie powinna mieć chlorella dawkowanie u dorosły i u dzieci? Zamówiłam wczoraj u Państwa Chlorellę w tabletkach i proszę o porady kiedy najlepiej

Krew
05lip

Krew

Krew to płyn ustrojowy niezbędny do funkcjonowania każdego organizmu ludzkiego. Ma kolor czerwony, który zawdzięcza obecności hemoglobiny na erytrocytach. Prawidłowa całkowita objętość krwi krążącej po

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno
04lip

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to jeden z cenniejszych olejów roślinnych, dostępnych zarówno w formie płynnej, jak i w postaci suplementów diety. Pozyskiwany jest

Hipoalbuminemia
03lip

Hipoalbuminemia

Hipoalbuminemia to stan patologiczny związany z obniżeniem ilości albumin w osoczu krwi. Diagnozuje się ją wówczas, gdy stężenie albumin spadnie poniżej 34 g/l, prawidłowe stężenie

Mannitol
30cze

Mannitol

Mannitol to organiczny związek chemiczny będący polihydroksylowym alkoholem cukrowym. Znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, jest lekiem m.in. zwiększającym ilość wydalanego moczu i obniżającym ciśnienie. Odkrył

Zaburzenia wchłaniania
29cze

Zaburzenia wchłaniania

Zaburzenia wchłaniania to grono schorzeń układu pokarmowego, występujących u wielu osób w każdym wieku. Co istotne, nie zawsze przyczyną są mniej lub bardziej poważne schorzenia.

Laktaza
28cze

Laktaza

Laktaza to enzym katalizujący hydrolizę disacharydu laktozy na jej 2 komponenty, czyli glukozę i galaktozę. Produkowany jest przez nabłonek jelita cienkiego. To związek niezbędny do

Koenzym Q10 w pożywieniu
27cze

Koenzym Q10 w pożywieniu

Koenzym Q10 w pożywieniu występuje dość powszechnie. Może być również naturalnie syntezowany przez organizm człowieka, jednak w ograniczonych ilościach. Wykazuje działanie wielokierunkowe i bierze udział

Elektrolity
26cze

Elektrolity

Elektrolity to jony soli znajdujące się fizjologicznie w płynach ludzkiego organizmu krwi, osoczu oraz płynach tkankowych. Biorą udział w większości procesów na poziomie komórkowym i

Sorbitol
23cze

Sorbitol

Sorbitol to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, zaliczany do alkoholi heksahydroksylowych. Otrzymuje się go poprzez redukcję glukozy. Jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, oznaczanym

Siarczan magnezu
22cze

Siarczan magnezu

Siarczan magnezu nazywany jest potocznie gorzką solą i posiada wzór MgSO4. To nieorganiczny związek chemiczny, będący solą kwasu siarkowego i magnezu. Wykazuje liczne właściwości zdrowotne

Środki na przeczyszczenie
21cze

Środki na przeczyszczenie

Środki na przeczyszczenie to szeroka grupa różnych substancji (farmakologicznych i niefarmakologicznych), które przyspieszają pasaż jelitowy i ułatwiają wypróżnienie się. Znajdują zastosowanie zwłaszcza podczas zaparć, ale

Odczulanie
19cze

Odczulanie

Odczulanie (inaczej: immunoterapia alergenowa), to jedna z metod walki przyczynowej z alergią. Wyróżnia się największą skutecznością i u wielu osób pozwala na faktyczne pozbycie się

Częste kichanie
16cze

Częste kichanie

Częste kichanie może wskazywać zarówno na toczące się w organizmie patologie, jak i bywa fizjologiczną reakcją organizmu. Mechanizm kichania został bardzo dobrze poznany w każdym

Kwas dokozaheksaenowy (DHA)
15cze

Kwas dokozaheksaenowy (DHA)

Kwas dokozaheksaenowy (w skrócie: kwas DHA) to organiczny związek chemiczny z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Organizm człowieka nie ma zdolności samodzielnego syntezowania go,

Świąd skóry
14cze

Świąd skóry

Świąd skóry to objaw towarzyszący przede wszystkim rozmaitym schorzeniom dermatologicznym, ale nie tylko. Nie należy do dolegliwości specyficznych i może wskazywać na patologie toczące się

1 24 25 26 27 28 37
Fitoterapeuta
09lip

Fitoterapeuta

Fitoterapeuta to specjalista zajmujący się pozyskiwaniem, przechowywaniem, sprzedażą i doborem różnego rodzaju substancji roślinnych do potrzeb pacjenta. Jest przedstawicielem fitoterapii, będącej działem medycyny i farmakologii,

Czy pękniętą łąkotkę trzeba operować?
07lip

Czy pękniętą łąkotkę trzeba operować?

Dzień dobry, czy pękniętą łąkotkę trzeba operować? Czy są jakieś suplementy diety, które mogłyby mi pomóc w leczeniu kolana?

Insulina
07lip

Insulina

Insulina jest polipeptydem składającym się z 2 łańcuchów aminokwasów połączonych ze sobą mostkami dwusiarczkowymi. To anaboliczny hormon peptydowy o działaniu ogólnoustrojowym, wpływający głównie na metabolizm

Leukocyty
06lip

Leukocyty

Leukocyty to krwinki białe, będące stałym i kluczowym dla zachowania zdrowia elementem ludzkiej krwi. W warunkach prawidłowych ich liczba powinna zawierać się w przedziale 4000-11000

Jakie powinna mieć chlorella dawkowanie u dorosły i u dzieci?
05lip

Jakie powinna mieć chlorella dawkowanie u dorosły i u dzieci?

Pytanie Witam, jakie powinna mieć chlorella dawkowanie u dorosły i u dzieci? Zamówiłam wczoraj u Państwa Chlorellę w tabletkach i proszę o porady kiedy najlepiej

Krew
05lip

Krew

Krew to płyn ustrojowy niezbędny do funkcjonowania każdego organizmu ludzkiego. Ma kolor czerwony, który zawdzięcza obecności hemoglobiny na erytrocytach. Prawidłowa całkowita objętość krwi krążącej po

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno
04lip

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to jeden z cenniejszych olejów roślinnych, dostępnych zarówno w formie płynnej, jak i w postaci suplementów diety. Pozyskiwany jest

Hipoalbuminemia
03lip

Hipoalbuminemia

Hipoalbuminemia to stan patologiczny związany z obniżeniem ilości albumin w osoczu krwi. Diagnozuje się ją wówczas, gdy stężenie albumin spadnie poniżej 34 g/l, prawidłowe stężenie

Mannitol
30cze

Mannitol

Mannitol to organiczny związek chemiczny będący polihydroksylowym alkoholem cukrowym. Znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, jest lekiem m.in. zwiększającym ilość wydalanego moczu i obniżającym ciśnienie. Odkrył

Zaburzenia wchłaniania
29cze

Zaburzenia wchłaniania

Zaburzenia wchłaniania to grono schorzeń układu pokarmowego, występujących u wielu osób w każdym wieku. Co istotne, nie zawsze przyczyną są mniej lub bardziej poważne schorzenia.

Laktaza
28cze

Laktaza

Laktaza to enzym katalizujący hydrolizę disacharydu laktozy na jej 2 komponenty, czyli glukozę i galaktozę. Produkowany jest przez nabłonek jelita cienkiego. To związek niezbędny do

Koenzym Q10 w pożywieniu
27cze

Koenzym Q10 w pożywieniu

Koenzym Q10 w pożywieniu występuje dość powszechnie. Może być również naturalnie syntezowany przez organizm człowieka, jednak w ograniczonych ilościach. Wykazuje działanie wielokierunkowe i bierze udział

Elektrolity
26cze

Elektrolity

Elektrolity to jony soli znajdujące się fizjologicznie w płynach ludzkiego organizmu krwi, osoczu oraz płynach tkankowych. Biorą udział w większości procesów na poziomie komórkowym i

Sorbitol
23cze

Sorbitol

Sorbitol to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, zaliczany do alkoholi heksahydroksylowych. Otrzymuje się go poprzez redukcję glukozy. Jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, oznaczanym

Siarczan magnezu
22cze

Siarczan magnezu

Siarczan magnezu nazywany jest potocznie gorzką solą i posiada wzór MgSO4. To nieorganiczny związek chemiczny, będący solą kwasu siarkowego i magnezu. Wykazuje liczne właściwości zdrowotne

Środki na przeczyszczenie
21cze

Środki na przeczyszczenie

Środki na przeczyszczenie to szeroka grupa różnych substancji (farmakologicznych i niefarmakologicznych), które przyspieszają pasaż jelitowy i ułatwiają wypróżnienie się. Znajdują zastosowanie zwłaszcza podczas zaparć, ale

Odczulanie
19cze

Odczulanie

Odczulanie (inaczej: immunoterapia alergenowa), to jedna z metod walki przyczynowej z alergią. Wyróżnia się największą skutecznością i u wielu osób pozwala na faktyczne pozbycie się

Częste kichanie
16cze

Częste kichanie

Częste kichanie może wskazywać zarówno na toczące się w organizmie patologie, jak i bywa fizjologiczną reakcją organizmu. Mechanizm kichania został bardzo dobrze poznany w każdym

Kwas dokozaheksaenowy (DHA)
15cze

Kwas dokozaheksaenowy (DHA)

Kwas dokozaheksaenowy (w skrócie: kwas DHA) to organiczny związek chemiczny z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Organizm człowieka nie ma zdolności samodzielnego syntezowania go,

Świąd skóry
14cze

Świąd skóry

Świąd skóry to objaw towarzyszący przede wszystkim rozmaitym schorzeniom dermatologicznym, ale nie tylko. Nie należy do dolegliwości specyficznych i może wskazywać na patologie toczące się

1 24 25 26 27 28 37