Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Suplementy diety dla seniora

Suplementy diety dla seniora

Suplementy diety dla seniora mogą być realnym, skutecznym wsparciem podstawowej diety, uzupełniając ewentualne niedobory pokarmowe, które obserwuje się najczęściej u osób po 60. roku życia.

Czytaj dalej
Rośliny olejkowe

Rośliny olejkowe

Rośliny olejkowe to takie rośliny, z których części (liści, korzeni, łodyg, kwiatów, nasion) pozyskuje się cenione na całym świecie olejki eteryczne. Te zaś wykorzystywane są

Czytaj dalej
Data minimalnej trwałości

Data minimalnej trwałości

Na opakowaniach produktów spożywczych sprzedawanych w Polsce zauważyć można dwa sformułowania: data minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed…”) lub termin przydatności do spożycia („należy spożyć do…”).

Czytaj dalej
Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy to produkt, którego popularność ostatnimi czasy znacznie wzrasta. Charakteryzuje się wyjątkowym, intensywnym i świeżym zapachem oraz silnymi, potwierdzonymi badaniami właściwościami łagodzącymi. Produkt wykorzystywany

Czytaj dalej
Olejek lawendowy

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy to płynna substancja oleista wyróżniająca się kwiatowym zapachem ze świeżą nutą zielną i balsamiczną nutą drzewną. Ma kolor jasnożółty lub nawet bezbarwny. Znajduje

Czytaj dalej
Eugenol

Eugenol

Eugenol jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona fenoli. W największych ilościach znaleźć go można w goździkach i w cynamonie, a wpływa on na wiele

Czytaj dalej
Kamfora

Kamfora

Kamfora (łac. camphorum) to organiczny związek chemiczny należący do grona terpenów. Pozyskuje się ją z surowców naturalnych, głównie z drewna cynamonowca kamforowego. Znajduje szerokie zastosowanie

Czytaj dalej
Ból gardła

Ból gardła

Ból gardła to jedna z najczęściej odczuwanych dolegliwości zarówno wśród dzieci, jak i pacjentów dorosłych. Opisywana jest jako subiektywne uczucie drapania, kłucia i pieczenia w

Czytaj dalej
Rafinowanie oleju

Rafinowanie oleju

Rafinowanie oleju to jego ostateczne oczyszczanie polegające na odseparowaniu spożywczego oleju od wolnych kwasów tłuszczowych i różnorodnych zanieczyszczeń poprzez zastosowanie związków alkalicznych i wysokich temperatur.

Czytaj dalej
Jak zbadać poziom kolagenu?

Jak zbadać poziom kolagenu?

Jak zbadać poziom kolagenu, aby upewnić się, że suplementacja jest na pewno potrzebna i to właśnie ten moment, w którym powinniśmy rozważyć jej rozpoczęcie? A

Czytaj dalej
Naturalne olejki eteryczne

Naturalne olejki eteryczne

Naturalne olejki eteryczne to substancje pozyskiwane z różnych części surowców roślinnych – najczęściej z kwiatów i liści, ale również z nasion, korzeni czy nawet kory.

Czytaj dalej
Kwasy Omega 3 na stawy

Kwasy Omega 3 na stawy

Kwasy Omega 3 na stawy są cenionym suplementem diety o potwierdzonym klinicznie działaniu. To związki, które powinny być dostarczane wraz z dietą przez każdego człowieka

Czytaj dalej
Kwasy Omega 3 na stany zapalne

Kwasy Omega 3 na stany zapalne

Coraz chętniej rekomendowane są kwasy Omega 3 na stany zapalne. Na podstawie licznych badań klinicznych wykazano, że związki te mogą łagodzić stany zapalne. Zarówno w

Czytaj dalej
Oleje zimno tłoczone

Oleje zimnotłoczone

Oleje zimnotłoczone to takie oleje, które pozyskuje się metodą tłoczenia na zimno, czyli przy wykorzystaniu znacznie niższych temperatur, niż ma to miejsce przy rafinowaniu olejów.

Czytaj dalej
Czy Spirulina odchudza?

Czy Spirulina odchudza?

Wiele osób szuka informacji na temat tego, czy Spirulina odchudza. Często mówi się o wszechstronnych, wielokierunkowych właściwościach tej algi, zatem podejrzewa się, że wpływa ona

Czytaj dalej
Suplementy diety dla seniora

Suplementy diety dla seniora

Suplementy diety dla seniora mogą być realnym, skutecznym wsparciem podstawowej diety, uzupełniając ewentualne niedobory pokarmowe, które obserwuje się najczęściej u osób po 60. roku życia.

Czytaj dalej
Rośliny olejkowe

Rośliny olejkowe

Rośliny olejkowe to takie rośliny, z których części (liści, korzeni, łodyg, kwiatów, nasion) pozyskuje się cenione na całym świecie olejki eteryczne. Te zaś wykorzystywane są

Czytaj dalej
Data minimalnej trwałości

Data minimalnej trwałości

Na opakowaniach produktów spożywczych sprzedawanych w Polsce zauważyć można dwa sformułowania: data minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed…”) lub termin przydatności do spożycia („należy spożyć do…”).

Czytaj dalej
Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy to produkt, którego popularność ostatnimi czasy znacznie wzrasta. Charakteryzuje się wyjątkowym, intensywnym i świeżym zapachem oraz silnymi, potwierdzonymi badaniami właściwościami łagodzącymi. Produkt wykorzystywany

Czytaj dalej
Olejek lawendowy

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy to płynna substancja oleista wyróżniająca się kwiatowym zapachem ze świeżą nutą zielną i balsamiczną nutą drzewną. Ma kolor jasnożółty lub nawet bezbarwny. Znajduje

Czytaj dalej
Eugenol

Eugenol

Eugenol jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona fenoli. W największych ilościach znaleźć go można w goździkach i w cynamonie, a wpływa on na wiele

Czytaj dalej
Kamfora

Kamfora

Kamfora (łac. camphorum) to organiczny związek chemiczny należący do grona terpenów. Pozyskuje się ją z surowców naturalnych, głównie z drewna cynamonowca kamforowego. Znajduje szerokie zastosowanie

Czytaj dalej
Ból gardła

Ból gardła

Ból gardła to jedna z najczęściej odczuwanych dolegliwości zarówno wśród dzieci, jak i pacjentów dorosłych. Opisywana jest jako subiektywne uczucie drapania, kłucia i pieczenia w

Czytaj dalej
Rafinowanie oleju

Rafinowanie oleju

Rafinowanie oleju to jego ostateczne oczyszczanie polegające na odseparowaniu spożywczego oleju od wolnych kwasów tłuszczowych i różnorodnych zanieczyszczeń poprzez zastosowanie związków alkalicznych i wysokich temperatur.

Czytaj dalej
Jak zbadać poziom kolagenu?

Jak zbadać poziom kolagenu?

Jak zbadać poziom kolagenu, aby upewnić się, że suplementacja jest na pewno potrzebna i to właśnie ten moment, w którym powinniśmy rozważyć jej rozpoczęcie? A

Czytaj dalej
Naturalne olejki eteryczne

Naturalne olejki eteryczne

Naturalne olejki eteryczne to substancje pozyskiwane z różnych części surowców roślinnych – najczęściej z kwiatów i liści, ale również z nasion, korzeni czy nawet kory.

Czytaj dalej
Kwasy Omega 3 na stawy

Kwasy Omega 3 na stawy

Kwasy Omega 3 na stawy są cenionym suplementem diety o potwierdzonym klinicznie działaniu. To związki, które powinny być dostarczane wraz z dietą przez każdego człowieka

Czytaj dalej
Kwasy Omega 3 na stany zapalne

Kwasy Omega 3 na stany zapalne

Coraz chętniej rekomendowane są kwasy Omega 3 na stany zapalne. Na podstawie licznych badań klinicznych wykazano, że związki te mogą łagodzić stany zapalne. Zarówno w

Czytaj dalej
Oleje zimno tłoczone

Oleje zimnotłoczone

Oleje zimnotłoczone to takie oleje, które pozyskuje się metodą tłoczenia na zimno, czyli przy wykorzystaniu znacznie niższych temperatur, niż ma to miejsce przy rafinowaniu olejów.

Czytaj dalej
Czy Spirulina odchudza?

Czy Spirulina odchudza?

Wiele osób szuka informacji na temat tego, czy Spirulina odchudza. Często mówi się o wszechstronnych, wielokierunkowych właściwościach tej algi, zatem podejrzewa się, że wpływa ona

Czytaj dalej
Witamina K
05lut

Witamina K

Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia

Kolagen do picia
02lut

Kolagen do picia

Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę

Ekstrakt ze Spiruliny
01lut

Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i

Olej z wiesiołka
31sty

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych

Olej z ogórecznika
30sty

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra

Olej z zarodków pszenicy
29sty

Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo

Kwas arachidonowy
26sty

Kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w

Krwiak podskórny
25sty

Krwiak podskórny

Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia

Niedożywienie
24sty

Niedożywienie

Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć

Prolina
22sty

Prolina

Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.

Lizyna
19sty

Lizyna

Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać

Ataksja glutenowa
18sty

Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po

Glutamina
17sty

Glutamina

Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
16sty

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten stanowi wariant nietolerancji pokarmowej spowodowanej spożyciem glutenu – białka znajdującego się w dużych ilościach w zbożu, zwłaszcza w pszenicy, życie czy

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?
15sty

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia? na to pytanie każdy powinien znać odpowiedź. Pozwoli to na zadbanie o profilaktykę rozprzestrzeniania się patogenów. W okresie wzmożonego

Sposób na kaca
12sty

Sposób na kaca

Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie

Acerola naturalna
11sty

Acerola naturalna

Acerola naturalna to suplement diety o silnym działaniu przeciwutleniającym i stymulującym układ odpornościowy. To bogate źródło przede wszystkim witaminy C, ale i innych witamin, minerałów,

Kora Lapacho
10sty

Kora Lapacho

Kora Lapacho pozyskiwana jest z drzewa Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), które w warunkach naturalnych rośnie na obszarach Amazonii. Stanowi cenny surowiec roślinny, od tysięcy lat

Regeneracja po antybiotyku
09sty

Regeneracja po antybiotyku

Regeneracja po antybiotyku jest niezmiernie ważna dla zachowania zdrowia. Należy wiedzieć, że antybiotyki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne nie tylko w stosunku do patogennych, chorobotwórczych szczepów

Wzmocnienie odporności u dzieci
08sty

Wzmocnienie odporności u dzieci

Wzmocnienie odporności u dzieci powinno odbywać się wielotorowo. Działania obejmują profilaktykę, hartowanie organizmu, zbilansowaną i zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i wiele innych aspektów. Liczy

1 16 17 18 19 20 37
Witamina K
05lut

Witamina K

Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia

Kolagen do picia
02lut

Kolagen do picia

Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę

Ekstrakt ze Spiruliny
01lut

Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i

Olej z wiesiołka
31sty

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych

Olej z ogórecznika
30sty

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra

Olej z zarodków pszenicy
29sty

Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo

Kwas arachidonowy
26sty

Kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w

Krwiak podskórny
25sty

Krwiak podskórny

Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia

Niedożywienie
24sty

Niedożywienie

Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć

Prolina
22sty

Prolina

Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.

Lizyna
19sty

Lizyna

Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać

Ataksja glutenowa
18sty

Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po

Glutamina
17sty

Glutamina

Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
16sty

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten stanowi wariant nietolerancji pokarmowej spowodowanej spożyciem glutenu – białka znajdującego się w dużych ilościach w zbożu, zwłaszcza w pszenicy, życie czy

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?
15sty

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia? na to pytanie każdy powinien znać odpowiedź. Pozwoli to na zadbanie o profilaktykę rozprzestrzeniania się patogenów. W okresie wzmożonego

Sposób na kaca
12sty

Sposób na kaca

Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie

Acerola naturalna
11sty

Acerola naturalna

Acerola naturalna to suplement diety o silnym działaniu przeciwutleniającym i stymulującym układ odpornościowy. To bogate źródło przede wszystkim witaminy C, ale i innych witamin, minerałów,

Kora Lapacho
10sty

Kora Lapacho

Kora Lapacho pozyskiwana jest z drzewa Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), które w warunkach naturalnych rośnie na obszarach Amazonii. Stanowi cenny surowiec roślinny, od tysięcy lat

Regeneracja po antybiotyku
09sty

Regeneracja po antybiotyku

Regeneracja po antybiotyku jest niezmiernie ważna dla zachowania zdrowia. Należy wiedzieć, że antybiotyki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne nie tylko w stosunku do patogennych, chorobotwórczych szczepów

Wzmocnienie odporności u dzieci
08sty

Wzmocnienie odporności u dzieci

Wzmocnienie odporności u dzieci powinno odbywać się wielotorowo. Działania obejmują profilaktykę, hartowanie organizmu, zbilansowaną i zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i wiele innych aspektów. Liczy

1 16 17 18 19 20 37