Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Hipotermia

Hipotermia

Hipotermia to inaczej stan wychłodzenia organizmu, co w skrajnych przypadkach stanowi nawet zagrożenie życia. O patologii tej mówi się wówczas, gdy temperatura ciała spadnie poniżej

Czytaj dalej
Amigdalina

Amigdalina

Amigdalina (inaczej: witamina B17) jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona glikozydów o wzorze sumarycznym C20H27NO11. Znaleźć ją można w wielu różnych surowcach roślinnych, przy

Czytaj dalej
Kwasy tłuszczowe Omega 3

Kwasy tłuszczowe Omega 3

Kwasy tłuszczowe Omega 3 to grupa organicznych związków chemicznych o charakterze lipidowym, niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu już od momentu poczęcia, aż do śmierci. Jako

Czytaj dalej
Kolagen najwyższej jakości

Kolagen najwyższej jakości

Kolagen najwyższej jakości to taki, który wyróżnia się naturalnymi składem, dobrym pochodzeniem, wysoką biodostępnością oraz przystępną formą. Innymi słowy, konsument ma mieć pewność, że wybrany

Czytaj dalej
Odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie organizmu to złożony proces przywracania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej ustrojowi, do której zaburzenia dochodzi w momencie np. stosowania nieodpowiedniej diety. Czynność rekomendowana jest każdemu współczesnemu

Czytaj dalej
Kolagen na stawy dla sportowców

Kolagen na stawy dla sportowców

Kolagen na stawy dla sportowców jest suplementem diety wręcz obowiązkowym, jeśli chcemy kompleksowo i od wewnątrz zadbać o kondycję struktur stawowych, zmniejszyć ryzyko kontuzji oraz

Czytaj dalej
Wolne kwasy tłuszczowe

Wolne kwasy tłuszczowe

Wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids – FFA) to takie substancje tłuszczowe, które występują we krwi w stanie wolnym, niezwiązane z glicerolem jako trójglicerydy.

Czytaj dalej
Jakie kwasy omega suplementować?

Jakie kwasy omega suplementować?

Jakie kwasy omega suplementować, aby na co dzień cieszyć się energią, pełnią sił, zdrowiem fizycznym oraz zdrowiem psychicznym? Sama suplementacja nie jest wystarczająca, aby uzyskać

Czytaj dalej
Disacharydy

Disacharydy

Disacharydy (inaczej: dwucukry) to węglowodany składające się z dwóch cząsteczek monosacharydów (cukry proste). Znaleźć je można w wielu produktach pochodzenia naturalnego (np. w niektórych grzybach),

Czytaj dalej
Kolagen do picia dla mężczyzn

Kolagen do picia dla mężczyzn

Kolagen do picia dla mężczyzn jest z pewnością suplementem diety godnym rozważenia. Tak naprawdę powinny sięgać po niego wszystkie osoby bez przeciwwskazań zdrowotnych po 30.

Czytaj dalej
Destylacja

Destylacja

Destylacja stanowi jedną z najpopularniejszych technik wykorzystywanych celem oczyszczania (destylacja prosta) lub rozdzielania (destylacja frakcyjna) cieczy. Polega na przeprowadzeniu cieczy w wyniku wrzenia w stan

Czytaj dalej
Sterole roślinne (fitosterole)

Sterole roślinne

Sterole roślinne (inaczej: fitosterole) swoją budową chemiczną przypominają cholesterol (sterol zwierzęcy), jednak dla organizmu człowieka są znacznie korzystniejsze. Nie przyczyniają się do zwiększania ryzyka rozwoju

Czytaj dalej
Typy kolagenu w skórze

Typy kolagenu w skórze

Typy kolagenu w skórze to inaczej charakterystycznej budowy struktury kolagenowe, które w największej ilości spotkać można właśnie w tkance skórnej. Budują ją, nadają jej wytrzymałość

Czytaj dalej
Dieta wiosenna

Dieta wiosenna

Dieta wiosenna to plan żywienia oparty na sezonowych, wiosennych produktach, głównie owocach i warzywach wzrastających w tym czasie. Taka dieta jest z reguły świeża, lekka,

Czytaj dalej
Typy kolagenu

Typy kolagenu

Jakie są typy kolagenu w organizmie człowieka, gdzie występują w największych ilościach i jakie właściwie spełniają funkcje? To istotne informacje z punktu widzenia fizjologii ludzkiego

Czytaj dalej
Nerwica

Nerwica

Nerwica to pojęcie medyczne odnoszące się do opisu niepsychotycznych zaburzeń związanych z odczuwaniem cierpienia i lęku, które negatywnie wpływają na jakość życia codziennego, upośledzając je.

Czytaj dalej
Dieta fleksitariańska

Dieta fleksitariańska

Dieta fleksitariańska to charakterystyczny styl żywienia łączący cechy diety wegetariańskiej z cechami typowymi dla diety standardowej, mięsnej. Zgodnie z jej zasadami konsument powinien przez większość

Czytaj dalej
Metale ciężkie

Metale ciężkie

Metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, rtęć czy tal należą do grupy najgroźniejszych zanieczyszczeń środowiska. Jeśli przedostaną się do ustroju człowieka, mogą kumulować się w

Czytaj dalej
Hipotermia

Hipotermia

Hipotermia to inaczej stan wychłodzenia organizmu, co w skrajnych przypadkach stanowi nawet zagrożenie życia. O patologii tej mówi się wówczas, gdy temperatura ciała spadnie poniżej

Czytaj dalej
Amigdalina

Amigdalina

Amigdalina (inaczej: witamina B17) jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona glikozydów o wzorze sumarycznym C20H27NO11. Znaleźć ją można w wielu różnych surowcach roślinnych, przy

Czytaj dalej
Kwasy tłuszczowe Omega 3

Kwasy tłuszczowe Omega 3

Kwasy tłuszczowe Omega 3 to grupa organicznych związków chemicznych o charakterze lipidowym, niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu już od momentu poczęcia, aż do śmierci. Jako

Czytaj dalej
Kolagen najwyższej jakości

Kolagen najwyższej jakości

Kolagen najwyższej jakości to taki, który wyróżnia się naturalnymi składem, dobrym pochodzeniem, wysoką biodostępnością oraz przystępną formą. Innymi słowy, konsument ma mieć pewność, że wybrany

Czytaj dalej
Odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie organizmu to złożony proces przywracania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej ustrojowi, do której zaburzenia dochodzi w momencie np. stosowania nieodpowiedniej diety. Czynność rekomendowana jest każdemu współczesnemu

Czytaj dalej
Kolagen na stawy dla sportowców

Kolagen na stawy dla sportowców

Kolagen na stawy dla sportowców jest suplementem diety wręcz obowiązkowym, jeśli chcemy kompleksowo i od wewnątrz zadbać o kondycję struktur stawowych, zmniejszyć ryzyko kontuzji oraz

Czytaj dalej
Wolne kwasy tłuszczowe

Wolne kwasy tłuszczowe

Wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids – FFA) to takie substancje tłuszczowe, które występują we krwi w stanie wolnym, niezwiązane z glicerolem jako trójglicerydy.

Czytaj dalej
Jakie kwasy omega suplementować?

Jakie kwasy omega suplementować?

Jakie kwasy omega suplementować, aby na co dzień cieszyć się energią, pełnią sił, zdrowiem fizycznym oraz zdrowiem psychicznym? Sama suplementacja nie jest wystarczająca, aby uzyskać

Czytaj dalej
Disacharydy

Disacharydy

Disacharydy (inaczej: dwucukry) to węglowodany składające się z dwóch cząsteczek monosacharydów (cukry proste). Znaleźć je można w wielu produktach pochodzenia naturalnego (np. w niektórych grzybach),

Czytaj dalej
Kolagen do picia dla mężczyzn

Kolagen do picia dla mężczyzn

Kolagen do picia dla mężczyzn jest z pewnością suplementem diety godnym rozważenia. Tak naprawdę powinny sięgać po niego wszystkie osoby bez przeciwwskazań zdrowotnych po 30.

Czytaj dalej
Destylacja

Destylacja

Destylacja stanowi jedną z najpopularniejszych technik wykorzystywanych celem oczyszczania (destylacja prosta) lub rozdzielania (destylacja frakcyjna) cieczy. Polega na przeprowadzeniu cieczy w wyniku wrzenia w stan

Czytaj dalej
Sterole roślinne (fitosterole)

Sterole roślinne

Sterole roślinne (inaczej: fitosterole) swoją budową chemiczną przypominają cholesterol (sterol zwierzęcy), jednak dla organizmu człowieka są znacznie korzystniejsze. Nie przyczyniają się do zwiększania ryzyka rozwoju

Czytaj dalej
Typy kolagenu w skórze

Typy kolagenu w skórze

Typy kolagenu w skórze to inaczej charakterystycznej budowy struktury kolagenowe, które w największej ilości spotkać można właśnie w tkance skórnej. Budują ją, nadają jej wytrzymałość

Czytaj dalej
Dieta wiosenna

Dieta wiosenna

Dieta wiosenna to plan żywienia oparty na sezonowych, wiosennych produktach, głównie owocach i warzywach wzrastających w tym czasie. Taka dieta jest z reguły świeża, lekka,

Czytaj dalej
Typy kolagenu

Typy kolagenu

Jakie są typy kolagenu w organizmie człowieka, gdzie występują w największych ilościach i jakie właściwie spełniają funkcje? To istotne informacje z punktu widzenia fizjologii ludzkiego

Czytaj dalej
Nerwica

Nerwica

Nerwica to pojęcie medyczne odnoszące się do opisu niepsychotycznych zaburzeń związanych z odczuwaniem cierpienia i lęku, które negatywnie wpływają na jakość życia codziennego, upośledzając je.

Czytaj dalej
Dieta fleksitariańska

Dieta fleksitariańska

Dieta fleksitariańska to charakterystyczny styl żywienia łączący cechy diety wegetariańskiej z cechami typowymi dla diety standardowej, mięsnej. Zgodnie z jej zasadami konsument powinien przez większość

Czytaj dalej
Metale ciężkie

Metale ciężkie

Metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, rtęć czy tal należą do grupy najgroźniejszych zanieczyszczeń środowiska. Jeśli przedostaną się do ustroju człowieka, mogą kumulować się w

Czytaj dalej
Witamina K
05lut

Witamina K

Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia

Kolagen do picia
02lut

Kolagen do picia

Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę

Ekstrakt ze Spiruliny
01lut

Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i

Olej z wiesiołka
31sty

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych

Olej z ogórecznika
30sty

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra

Olej z zarodków pszenicy
29sty

Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo

Kwas arachidonowy
26sty

Kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w

Krwiak podskórny
25sty

Krwiak podskórny

Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia

Niedożywienie
24sty

Niedożywienie

Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć

Prolina
22sty

Prolina

Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.

Lizyna
19sty

Lizyna

Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać

Ataksja glutenowa
18sty

Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po

Glutamina
17sty

Glutamina

Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
16sty

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten stanowi wariant nietolerancji pokarmowej spowodowanej spożyciem glutenu – białka znajdującego się w dużych ilościach w zbożu, zwłaszcza w pszenicy, życie czy

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?
15sty

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia? na to pytanie każdy powinien znać odpowiedź. Pozwoli to na zadbanie o profilaktykę rozprzestrzeniania się patogenów. W okresie wzmożonego

Sposób na kaca
12sty

Sposób na kaca

Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie

Acerola naturalna
11sty

Acerola naturalna

Acerola naturalna to suplement diety o silnym działaniu przeciwutleniającym i stymulującym układ odpornościowy. To bogate źródło przede wszystkim witaminy C, ale i innych witamin, minerałów,

Kora Lapacho
10sty

Kora Lapacho

Kora Lapacho pozyskiwana jest z drzewa Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), które w warunkach naturalnych rośnie na obszarach Amazonii. Stanowi cenny surowiec roślinny, od tysięcy lat

Regeneracja po antybiotyku
09sty

Regeneracja po antybiotyku

Regeneracja po antybiotyku jest niezmiernie ważna dla zachowania zdrowia. Należy wiedzieć, że antybiotyki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne nie tylko w stosunku do patogennych, chorobotwórczych szczepów

Wzmocnienie odporności u dzieci
08sty

Wzmocnienie odporności u dzieci

Wzmocnienie odporności u dzieci powinno odbywać się wielotorowo. Działania obejmują profilaktykę, hartowanie organizmu, zbilansowaną i zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i wiele innych aspektów. Liczy

1 16 17 18 19 20 37
Witamina K
05lut

Witamina K

Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia

Kolagen do picia
02lut

Kolagen do picia

Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę

Ekstrakt ze Spiruliny
01lut

Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i

Olej z wiesiołka
31sty

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych

Olej z ogórecznika
30sty

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra

Olej z zarodków pszenicy
29sty

Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo

Kwas arachidonowy
26sty

Kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w

Krwiak podskórny
25sty

Krwiak podskórny

Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia

Niedożywienie
24sty

Niedożywienie

Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć

Prolina
22sty

Prolina

Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.

Lizyna
19sty

Lizyna

Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać

Ataksja glutenowa
18sty

Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po

Glutamina
17sty

Glutamina

Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
16sty

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten stanowi wariant nietolerancji pokarmowej spowodowanej spożyciem glutenu – białka znajdującego się w dużych ilościach w zbożu, zwłaszcza w pszenicy, życie czy

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?
15sty

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia? na to pytanie każdy powinien znać odpowiedź. Pozwoli to na zadbanie o profilaktykę rozprzestrzeniania się patogenów. W okresie wzmożonego

Sposób na kaca
12sty

Sposób na kaca

Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie

Acerola naturalna
11sty

Acerola naturalna

Acerola naturalna to suplement diety o silnym działaniu przeciwutleniającym i stymulującym układ odpornościowy. To bogate źródło przede wszystkim witaminy C, ale i innych witamin, minerałów,

Kora Lapacho
10sty

Kora Lapacho

Kora Lapacho pozyskiwana jest z drzewa Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), które w warunkach naturalnych rośnie na obszarach Amazonii. Stanowi cenny surowiec roślinny, od tysięcy lat

Regeneracja po antybiotyku
09sty

Regeneracja po antybiotyku

Regeneracja po antybiotyku jest niezmiernie ważna dla zachowania zdrowia. Należy wiedzieć, że antybiotyki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne nie tylko w stosunku do patogennych, chorobotwórczych szczepów

Wzmocnienie odporności u dzieci
08sty

Wzmocnienie odporności u dzieci

Wzmocnienie odporności u dzieci powinno odbywać się wielotorowo. Działania obejmują profilaktykę, hartowanie organizmu, zbilansowaną i zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i wiele innych aspektów. Liczy

1 16 17 18 19 20 37