Aktualności
W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).
O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze to chemiczne dodatki do żywności, które mogą mieć pochodzenie naturalne lub sztuczne (tworzy się je w warunkach laboratoryjnych). Ich głównym zadaniem jest nadawanie

Jakie algi są najzdrowsze?
Jakie algi są najzdrowsze i dlaczego warto wprowadzić je do podstawowej diety? Od tysięcy lat jest to grupa żywności ceniona na całym świecie, przy czym

Uczucie zatkanego ucha
Uczucie zatkanego ucha jest jedną z najczęściej występujących dolegliwości otorynolaryngologicznych. Nie zawsze ma jednak patologiczne podłoże, ponieważ może wystąpić np. podczas nagłej zmiany ciśnienia. Jeśli

Zdrowe tłuszcze nienasycone
Zdrowe tłuszcze nienasycone są nieodłącznym elementem zdrowej diety każdego człowieka, bez względu na wiek, płeć, stan zdrowia czy tryb życia. Stanowią źródło energii, materiał budulcowy

Dieta przeciwzapalna
Dieta przeciwzapalna jest optymalnym sposobem żywienia, który wspiera redukcję stanów zapalnych. Rekomenduje się ją współczesnym ludziom, jako że większość osób zbyt często sięga po produkty

Olej z czarnuszki na twarz
Olej z czarnuszki na twarz to jeden z chętniej wybieranych naturalnych produktów kosmetycznych. Zwłaszcza w przypadku osób zmagających się z cerą trądzikową, tłustą i problematyczną.

Sposoby na czkawkę
Domowe sposoby na czkawkę pozwalają na szybsze pozbycie się tego problemu, który z reguły odbierany jest negatywnie, a w skrajnych przypadkach nawet wywołuje ból za

Tłuszcze roślinne w diecie
Tłuszcze roślinne w diecie są obowiązkowym elementem jadłospisu, jeśli chcemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Uznaje się, ze tłuszcze powinny dostarczać średnio 30% z wszystkich

Najsilniejsze produkty przeciwzapalne
Najsilniejsze produkty przeciwzapalne dostępne w niemal każdym gospodarstwie domowym mogą być skutecznym uzupełnieniem diety, jeśli potrzebujemy złagodzić stany zapalne związane z przeciążeniami, urazami, chorobami i

Naturalne witaminy dla seniora
Naturalne witaminy dla seniora powinny zostać szczególnie starannie dobrane, aby maksymalnie wspierać organizm w tym wieku oraz wzmacniać funkcje, które naturalnie zostają stopniowo tracone. Zestaw

Biosynteza
Zgodnie z definicją biosynteza jest procesem biologicznym, w przebiegu którego dochodzi do produkcji (powstawania) nowych związków, cząsteczek, substancji, tkanek. Zachodzi w każdym organizmie żywym, jednak

Olej z czarnuszki na refluks
Olej z czarnuszki na refluks może się okazać niezwykle przydatnym środkiem do zwalczania dolegliwości takich jak zgaga, puste odbijanie czy nieprzyjemny posmak w ustach w

Spirulina platensis
Spirulina platensis to wielokomórkowa, niebieskozielona mikroalga (prokariota), należąca do sinic. W rzeczywistości jest cyjanobakterią, której spożycie wszechstronnie, korzystnie oddziałuje na organizm konsumenta. Od dawna zalicza

Leukocytoza
Leukocytoza to patologiczny stan związany z podwyższeniem poziomu leukocytów we krwi powyżej przyjętej powszechnie górnej granicy. Można to z łatwością zdiagnozować na podstawie prostych badań

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy, a więc czy zakupiony produkt charakteryzuje się wysoką jakością? Tak naprawdę jest to bardzo proste – wystarczy znać kilka

Czy można jeść same ziarna czarnuszki
Czy można jeść same ziarna czarnuszki i jak wpłyną one na zdrowie? Czy rzeczywiście są tak polecane w codziennej diecie i jaka może być alternatywa

Suplementy po terminie przydatności
Czy można przyjmować suplementy po terminie przydatności? Czym dokładnie jest termin przydatności do spożycia i czym różni się od daty minimalnej trwałości? Odpowiedzi na te

Białka
Białka (inaczej: proteiny) to wielkocząsteczkowe związki azotowe pod względem chemicznym składające się z poszczególnych aminokwasów. Nie można zastąpić ich innymi związkami odżywczymi, a organizm nie

Zielona herbata
Zielona herbata to popularny i lubiany na całym świecie napar pozyskiwany z liści herbaty chińskiej (łac. Camellia sinensis). Charakteryzuje się on delikatnie żółto-zielonkawym kolorem i

Sole mineralne
Sole mineralne to szerokie grono nieorganicznych związków chemicznych zaliczanych do grona soli. Zazwyczaj są to sole występujące powszechnie w naturze, w tym również w organizmach

Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze to chemiczne dodatki do żywności, które mogą mieć pochodzenie naturalne lub sztuczne (tworzy się je w warunkach laboratoryjnych). Ich głównym zadaniem jest nadawanie

Jakie algi są najzdrowsze?
Jakie algi są najzdrowsze i dlaczego warto wprowadzić je do podstawowej diety? Od tysięcy lat jest to grupa żywności ceniona na całym świecie, przy czym

Uczucie zatkanego ucha
Uczucie zatkanego ucha jest jedną z najczęściej występujących dolegliwości otorynolaryngologicznych. Nie zawsze ma jednak patologiczne podłoże, ponieważ może wystąpić np. podczas nagłej zmiany ciśnienia. Jeśli

Zdrowe tłuszcze nienasycone
Zdrowe tłuszcze nienasycone są nieodłącznym elementem zdrowej diety każdego człowieka, bez względu na wiek, płeć, stan zdrowia czy tryb życia. Stanowią źródło energii, materiał budulcowy

Dieta przeciwzapalna
Dieta przeciwzapalna jest optymalnym sposobem żywienia, który wspiera redukcję stanów zapalnych. Rekomenduje się ją współczesnym ludziom, jako że większość osób zbyt często sięga po produkty

Olej z czarnuszki na twarz
Olej z czarnuszki na twarz to jeden z chętniej wybieranych naturalnych produktów kosmetycznych. Zwłaszcza w przypadku osób zmagających się z cerą trądzikową, tłustą i problematyczną.

Sposoby na czkawkę
Domowe sposoby na czkawkę pozwalają na szybsze pozbycie się tego problemu, który z reguły odbierany jest negatywnie, a w skrajnych przypadkach nawet wywołuje ból za

Tłuszcze roślinne w diecie
Tłuszcze roślinne w diecie są obowiązkowym elementem jadłospisu, jeśli chcemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Uznaje się, ze tłuszcze powinny dostarczać średnio 30% z wszystkich

Najsilniejsze produkty przeciwzapalne
Najsilniejsze produkty przeciwzapalne dostępne w niemal każdym gospodarstwie domowym mogą być skutecznym uzupełnieniem diety, jeśli potrzebujemy złagodzić stany zapalne związane z przeciążeniami, urazami, chorobami i

Naturalne witaminy dla seniora
Naturalne witaminy dla seniora powinny zostać szczególnie starannie dobrane, aby maksymalnie wspierać organizm w tym wieku oraz wzmacniać funkcje, które naturalnie zostają stopniowo tracone. Zestaw

Biosynteza
Zgodnie z definicją biosynteza jest procesem biologicznym, w przebiegu którego dochodzi do produkcji (powstawania) nowych związków, cząsteczek, substancji, tkanek. Zachodzi w każdym organizmie żywym, jednak

Olej z czarnuszki na refluks
Olej z czarnuszki na refluks może się okazać niezwykle przydatnym środkiem do zwalczania dolegliwości takich jak zgaga, puste odbijanie czy nieprzyjemny posmak w ustach w

Spirulina platensis
Spirulina platensis to wielokomórkowa, niebieskozielona mikroalga (prokariota), należąca do sinic. W rzeczywistości jest cyjanobakterią, której spożycie wszechstronnie, korzystnie oddziałuje na organizm konsumenta. Od dawna zalicza

Leukocytoza
Leukocytoza to patologiczny stan związany z podwyższeniem poziomu leukocytów we krwi powyżej przyjętej powszechnie górnej granicy. Można to z łatwością zdiagnozować na podstawie prostych badań

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy, a więc czy zakupiony produkt charakteryzuje się wysoką jakością? Tak naprawdę jest to bardzo proste – wystarczy znać kilka

Czy można jeść same ziarna czarnuszki
Czy można jeść same ziarna czarnuszki i jak wpłyną one na zdrowie? Czy rzeczywiście są tak polecane w codziennej diecie i jaka może być alternatywa

Suplementy po terminie przydatności
Czy można przyjmować suplementy po terminie przydatności? Czym dokładnie jest termin przydatności do spożycia i czym różni się od daty minimalnej trwałości? Odpowiedzi na te

Białka
Białka (inaczej: proteiny) to wielkocząsteczkowe związki azotowe pod względem chemicznym składające się z poszczególnych aminokwasów. Nie można zastąpić ich innymi związkami odżywczymi, a organizm nie

Zielona herbata
Zielona herbata to popularny i lubiany na całym świecie napar pozyskiwany z liści herbaty chińskiej (łac. Camellia sinensis). Charakteryzuje się on delikatnie żółto-zielonkawym kolorem i

Sole mineralne
Sole mineralne to szerokie grono nieorganicznych związków chemicznych zaliczanych do grona soli. Zazwyczaj są to sole występujące powszechnie w naturze, w tym również w organizmach
Witamina K
Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia
Kolagen do picia
Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę
Ekstrakt ze Spiruliny
Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i
Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych
Olej z ogórecznika
Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra
Olej z zarodków pszenicy
Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo
Kwas arachidonowy
Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w
Krwiak podskórny
Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia
Niedożywienie
Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć
Prolina
Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.
Lizyna
Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać
Ataksja glutenowa
Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po
Glutamina
Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten stanowi wariant nietolerancji pokarmowej spowodowanej spożyciem glutenu – białka znajdującego się w dużych ilościach w zbożu, zwłaszcza w pszenicy, życie czy
Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?
Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia? na to pytanie każdy powinien znać odpowiedź. Pozwoli to na zadbanie o profilaktykę rozprzestrzeniania się patogenów. W okresie wzmożonego
Sposób na kaca
Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie
Acerola naturalna
Acerola naturalna to suplement diety o silnym działaniu przeciwutleniającym i stymulującym układ odpornościowy. To bogate źródło przede wszystkim witaminy C, ale i innych witamin, minerałów,
Kora Lapacho
Kora Lapacho pozyskiwana jest z drzewa Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), które w warunkach naturalnych rośnie na obszarach Amazonii. Stanowi cenny surowiec roślinny, od tysięcy lat
Regeneracja po antybiotyku
Regeneracja po antybiotyku jest niezmiernie ważna dla zachowania zdrowia. Należy wiedzieć, że antybiotyki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne nie tylko w stosunku do patogennych, chorobotwórczych szczepów
Wzmocnienie odporności u dzieci
Wzmocnienie odporności u dzieci powinno odbywać się wielotorowo. Działania obejmują profilaktykę, hartowanie organizmu, zbilansowaną i zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i wiele innych aspektów. Liczy
Witamina K
Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia
Kolagen do picia
Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę
Ekstrakt ze Spiruliny
Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i
Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych
Olej z ogórecznika
Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra
Olej z zarodków pszenicy
Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo
Kwas arachidonowy
Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w
Krwiak podskórny
Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia
Niedożywienie
Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć
Prolina
Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.
Lizyna
Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać
Ataksja glutenowa
Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po
Glutamina
Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten stanowi wariant nietolerancji pokarmowej spowodowanej spożyciem glutenu – białka znajdującego się w dużych ilościach w zbożu, zwłaszcza w pszenicy, życie czy
Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?
Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia? na to pytanie każdy powinien znać odpowiedź. Pozwoli to na zadbanie o profilaktykę rozprzestrzeniania się patogenów. W okresie wzmożonego
Sposób na kaca
Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie
Acerola naturalna
Acerola naturalna to suplement diety o silnym działaniu przeciwutleniającym i stymulującym układ odpornościowy. To bogate źródło przede wszystkim witaminy C, ale i innych witamin, minerałów,
Kora Lapacho
Kora Lapacho pozyskiwana jest z drzewa Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), które w warunkach naturalnych rośnie na obszarach Amazonii. Stanowi cenny surowiec roślinny, od tysięcy lat
Regeneracja po antybiotyku
Regeneracja po antybiotyku jest niezmiernie ważna dla zachowania zdrowia. Należy wiedzieć, że antybiotyki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne nie tylko w stosunku do patogennych, chorobotwórczych szczepów
Wzmocnienie odporności u dzieci
Wzmocnienie odporności u dzieci powinno odbywać się wielotorowo. Działania obejmują profilaktykę, hartowanie organizmu, zbilansowaną i zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i wiele innych aspektów. Liczy