Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze to chemiczne dodatki do żywności, które mogą mieć pochodzenie naturalne lub sztuczne (tworzy się je w warunkach laboratoryjnych). Ich głównym zadaniem jest nadawanie

Czytaj dalej
Uczucie zatkanego ucha

Uczucie zatkanego ucha

Uczucie zatkanego ucha jest jedną z najczęściej występujących dolegliwości otorynolaryngologicznych. Nie zawsze ma jednak patologiczne podłoże, ponieważ może wystąpić np. podczas nagłej zmiany ciśnienia. Jeśli

Czytaj dalej
Zdrowe tłuszcze nienasycone

Zdrowe tłuszcze nienasycone

Zdrowe tłuszcze nienasycone są nieodłącznym elementem zdrowej diety każdego człowieka, bez względu na wiek, płeć, stan zdrowia czy tryb życia. Stanowią źródło energii, materiał budulcowy

Czytaj dalej
Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna jest optymalnym sposobem żywienia, który wspiera redukcję stanów zapalnych. Rekomenduje się ją współczesnym ludziom, jako że większość osób zbyt często sięga po produkty

Czytaj dalej
Olej z czarnuszki na twarz

Olej z czarnuszki na twarz

Olej z czarnuszki na twarz to jeden z chętniej wybieranych naturalnych produktów kosmetycznych. Zwłaszcza w przypadku osób zmagających się z cerą trądzikową, tłustą i problematyczną.

Czytaj dalej
Sposoby na czkawkę

Sposoby na czkawkę

Domowe sposoby na czkawkę pozwalają na szybsze pozbycie się tego problemu, który z reguły odbierany jest negatywnie, a w skrajnych przypadkach nawet wywołuje ból za

Czytaj dalej
Tłuszcze roślinne w diecie

Tłuszcze roślinne w diecie

Tłuszcze roślinne w diecie są obowiązkowym elementem jadłospisu, jeśli chcemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Uznaje się, ze tłuszcze powinny dostarczać średnio 30% z wszystkich

Czytaj dalej
Najsilniejsze produkty przeciwzapalne

Najsilniejsze produkty przeciwzapalne

Najsilniejsze produkty przeciwzapalne dostępne w niemal każdym gospodarstwie domowym mogą być skutecznym uzupełnieniem diety, jeśli potrzebujemy złagodzić stany zapalne związane z przeciążeniami, urazami, chorobami i

Czytaj dalej
Naturalne witaminy dla seniora

Naturalne witaminy dla seniora

Naturalne witaminy dla seniora powinny zostać szczególnie starannie dobrane, aby maksymalnie wspierać organizm w tym wieku oraz wzmacniać funkcje, które naturalnie zostają stopniowo tracone. Zestaw

Czytaj dalej
Biosynteza

Biosynteza

Zgodnie z definicją biosynteza jest procesem biologicznym, w przebiegu którego dochodzi do produkcji (powstawania) nowych związków, cząsteczek, substancji, tkanek. Zachodzi w każdym organizmie żywym, jednak

Czytaj dalej
Olej z czarnuszki na refluks

Olej z czarnuszki na refluks

Olej z czarnuszki na refluks może się okazać niezwykle przydatnym środkiem do zwalczania dolegliwości takich jak zgaga, puste odbijanie czy nieprzyjemny posmak w ustach w

Czytaj dalej
Spirulina platensis

Spirulina platensis

Spirulina platensis to wielokomórkowa, niebieskozielona mikroalga (prokariota), należąca do sinic. W rzeczywistości jest cyjanobakterią, której spożycie wszechstronnie, korzystnie oddziałuje na organizm konsumenta. Od dawna zalicza

Czytaj dalej
Leukocytoza

Leukocytoza

Leukocytoza to patologiczny stan związany z podwyższeniem poziomu leukocytów we krwi powyżej przyjętej powszechnie górnej granicy. Można to z łatwością zdiagnozować na podstawie prostych badań

Czytaj dalej
Białka

Białka

Białka (inaczej: proteiny) to wielkocząsteczkowe związki azotowe pod względem chemicznym składające się z poszczególnych aminokwasów. Nie można zastąpić ich innymi związkami odżywczymi, a organizm nie

Czytaj dalej
Zielona herbata

Zielona herbata

Zielona herbata to popularny i lubiany na całym świecie napar pozyskiwany z liści herbaty chińskiej (łac. Camellia sinensis). Charakteryzuje się on delikatnie żółto-zielonkawym kolorem i

Czytaj dalej
Sole mineralne

Sole mineralne

Sole mineralne to szerokie grono nieorganicznych związków chemicznych zaliczanych do grona soli. Zazwyczaj są to sole występujące powszechnie w naturze, w tym również w organizmach

Czytaj dalej
Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze to chemiczne dodatki do żywności, które mogą mieć pochodzenie naturalne lub sztuczne (tworzy się je w warunkach laboratoryjnych). Ich głównym zadaniem jest nadawanie

Czytaj dalej
Uczucie zatkanego ucha

Uczucie zatkanego ucha

Uczucie zatkanego ucha jest jedną z najczęściej występujących dolegliwości otorynolaryngologicznych. Nie zawsze ma jednak patologiczne podłoże, ponieważ może wystąpić np. podczas nagłej zmiany ciśnienia. Jeśli

Czytaj dalej
Zdrowe tłuszcze nienasycone

Zdrowe tłuszcze nienasycone

Zdrowe tłuszcze nienasycone są nieodłącznym elementem zdrowej diety każdego człowieka, bez względu na wiek, płeć, stan zdrowia czy tryb życia. Stanowią źródło energii, materiał budulcowy

Czytaj dalej
Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna jest optymalnym sposobem żywienia, który wspiera redukcję stanów zapalnych. Rekomenduje się ją współczesnym ludziom, jako że większość osób zbyt często sięga po produkty

Czytaj dalej
Olej z czarnuszki na twarz

Olej z czarnuszki na twarz

Olej z czarnuszki na twarz to jeden z chętniej wybieranych naturalnych produktów kosmetycznych. Zwłaszcza w przypadku osób zmagających się z cerą trądzikową, tłustą i problematyczną.

Czytaj dalej
Sposoby na czkawkę

Sposoby na czkawkę

Domowe sposoby na czkawkę pozwalają na szybsze pozbycie się tego problemu, który z reguły odbierany jest negatywnie, a w skrajnych przypadkach nawet wywołuje ból za

Czytaj dalej
Tłuszcze roślinne w diecie

Tłuszcze roślinne w diecie

Tłuszcze roślinne w diecie są obowiązkowym elementem jadłospisu, jeśli chcemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Uznaje się, ze tłuszcze powinny dostarczać średnio 30% z wszystkich

Czytaj dalej
Najsilniejsze produkty przeciwzapalne

Najsilniejsze produkty przeciwzapalne

Najsilniejsze produkty przeciwzapalne dostępne w niemal każdym gospodarstwie domowym mogą być skutecznym uzupełnieniem diety, jeśli potrzebujemy złagodzić stany zapalne związane z przeciążeniami, urazami, chorobami i

Czytaj dalej
Naturalne witaminy dla seniora

Naturalne witaminy dla seniora

Naturalne witaminy dla seniora powinny zostać szczególnie starannie dobrane, aby maksymalnie wspierać organizm w tym wieku oraz wzmacniać funkcje, które naturalnie zostają stopniowo tracone. Zestaw

Czytaj dalej
Biosynteza

Biosynteza

Zgodnie z definicją biosynteza jest procesem biologicznym, w przebiegu którego dochodzi do produkcji (powstawania) nowych związków, cząsteczek, substancji, tkanek. Zachodzi w każdym organizmie żywym, jednak

Czytaj dalej
Olej z czarnuszki na refluks

Olej z czarnuszki na refluks

Olej z czarnuszki na refluks może się okazać niezwykle przydatnym środkiem do zwalczania dolegliwości takich jak zgaga, puste odbijanie czy nieprzyjemny posmak w ustach w

Czytaj dalej
Spirulina platensis

Spirulina platensis

Spirulina platensis to wielokomórkowa, niebieskozielona mikroalga (prokariota), należąca do sinic. W rzeczywistości jest cyjanobakterią, której spożycie wszechstronnie, korzystnie oddziałuje na organizm konsumenta. Od dawna zalicza

Czytaj dalej
Leukocytoza

Leukocytoza

Leukocytoza to patologiczny stan związany z podwyższeniem poziomu leukocytów we krwi powyżej przyjętej powszechnie górnej granicy. Można to z łatwością zdiagnozować na podstawie prostych badań

Czytaj dalej
Białka

Białka

Białka (inaczej: proteiny) to wielkocząsteczkowe związki azotowe pod względem chemicznym składające się z poszczególnych aminokwasów. Nie można zastąpić ich innymi związkami odżywczymi, a organizm nie

Czytaj dalej
Zielona herbata

Zielona herbata

Zielona herbata to popularny i lubiany na całym świecie napar pozyskiwany z liści herbaty chińskiej (łac. Camellia sinensis). Charakteryzuje się on delikatnie żółto-zielonkawym kolorem i

Czytaj dalej
Sole mineralne

Sole mineralne

Sole mineralne to szerokie grono nieorganicznych związków chemicznych zaliczanych do grona soli. Zazwyczaj są to sole występujące powszechnie w naturze, w tym również w organizmach

Czytaj dalej
Witamina K
05lut

Witamina K

Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia

Kolagen do picia
02lut

Kolagen do picia

Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę

Ekstrakt ze Spiruliny
01lut

Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i

Olej z wiesiołka
31sty

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych

Olej z ogórecznika
30sty

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra

Olej z zarodków pszenicy
29sty

Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo

Kwas arachidonowy
26sty

Kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w

Krwiak podskórny
25sty

Krwiak podskórny

Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia

Niedożywienie
24sty

Niedożywienie

Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć

Prolina
22sty

Prolina

Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.

Lizyna
19sty

Lizyna

Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać

Ataksja glutenowa
18sty

Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po

Glutamina
17sty

Glutamina

Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
16sty

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten stanowi wariant nietolerancji pokarmowej spowodowanej spożyciem glutenu – białka znajdującego się w dużych ilościach w zbożu, zwłaszcza w pszenicy, życie czy

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?
15sty

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia? na to pytanie każdy powinien znać odpowiedź. Pozwoli to na zadbanie o profilaktykę rozprzestrzeniania się patogenów. W okresie wzmożonego

Sposób na kaca
12sty

Sposób na kaca

Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie

Acerola naturalna
11sty

Acerola naturalna

Acerola naturalna to suplement diety o silnym działaniu przeciwutleniającym i stymulującym układ odpornościowy. To bogate źródło przede wszystkim witaminy C, ale i innych witamin, minerałów,

Kora Lapacho
10sty

Kora Lapacho

Kora Lapacho pozyskiwana jest z drzewa Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), które w warunkach naturalnych rośnie na obszarach Amazonii. Stanowi cenny surowiec roślinny, od tysięcy lat

Regeneracja po antybiotyku
09sty

Regeneracja po antybiotyku

Regeneracja po antybiotyku jest niezmiernie ważna dla zachowania zdrowia. Należy wiedzieć, że antybiotyki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne nie tylko w stosunku do patogennych, chorobotwórczych szczepów

Wzmocnienie odporności u dzieci
08sty

Wzmocnienie odporności u dzieci

Wzmocnienie odporności u dzieci powinno odbywać się wielotorowo. Działania obejmują profilaktykę, hartowanie organizmu, zbilansowaną i zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i wiele innych aspektów. Liczy

1 16 17 18 19 20 37
Witamina K
05lut

Witamina K

Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia

Kolagen do picia
02lut

Kolagen do picia

Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę

Ekstrakt ze Spiruliny
01lut

Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i

Olej z wiesiołka
31sty

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych

Olej z ogórecznika
30sty

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra

Olej z zarodków pszenicy
29sty

Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo

Kwas arachidonowy
26sty

Kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w

Krwiak podskórny
25sty

Krwiak podskórny

Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia

Niedożywienie
24sty

Niedożywienie

Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć

Prolina
22sty

Prolina

Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.

Lizyna
19sty

Lizyna

Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać

Ataksja glutenowa
18sty

Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po

Glutamina
17sty

Glutamina

Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
16sty

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten stanowi wariant nietolerancji pokarmowej spowodowanej spożyciem glutenu – białka znajdującego się w dużych ilościach w zbożu, zwłaszcza w pszenicy, życie czy

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?
15sty

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia?

Jak długo zaraża się wirusem przeziębienia? na to pytanie każdy powinien znać odpowiedź. Pozwoli to na zadbanie o profilaktykę rozprzestrzeniania się patogenów. W okresie wzmożonego

Sposób na kaca
12sty

Sposób na kaca

Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie

Acerola naturalna
11sty

Acerola naturalna

Acerola naturalna to suplement diety o silnym działaniu przeciwutleniającym i stymulującym układ odpornościowy. To bogate źródło przede wszystkim witaminy C, ale i innych witamin, minerałów,

Kora Lapacho
10sty

Kora Lapacho

Kora Lapacho pozyskiwana jest z drzewa Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), które w warunkach naturalnych rośnie na obszarach Amazonii. Stanowi cenny surowiec roślinny, od tysięcy lat

Regeneracja po antybiotyku
09sty

Regeneracja po antybiotyku

Regeneracja po antybiotyku jest niezmiernie ważna dla zachowania zdrowia. Należy wiedzieć, że antybiotyki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne nie tylko w stosunku do patogennych, chorobotwórczych szczepów

Wzmocnienie odporności u dzieci
08sty

Wzmocnienie odporności u dzieci

Wzmocnienie odporności u dzieci powinno odbywać się wielotorowo. Działania obejmują profilaktykę, hartowanie organizmu, zbilansowaną i zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i wiele innych aspektów. Liczy

1 16 17 18 19 20 37