Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B to zbiór różnego rodzaju związków biologicznie aktywnych, rozpuszczalnych w wodzie i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ich przedawkowanie wraz z

Czytaj dalej
Pytania do specjalisty

Kwas hialuronowy czy kolagen?

Czy wystarczy jak będę suplementował sam kwas hialuronowy czy kolagen, który także znalazłem na Waszej stronie dołączyć do tego? Mam 62 lata i rezonans magnetyczny kolan wykrył zwyrodnienia III i IV stopnia. Ortopeda …

Czytaj dalej
Witamina D3

Witamina D3

Witamina D3 (inaczej: cholekalcyferol) stanowi jedną z dwóch form witaminy D, tuż obok formy D2, czyli ergokalcyferolu. To właśnie forma D3 jest tak ważna dla

Czytaj dalej
Chlorella i jęczmień

Chlorella i jęczmień

Chlorella i jęczmień to dwa niezwykle cenne produkty spożywcze, przeważnie stosowane w formie suplementów diety. Oba charakteryzują się ponadprzeciętną zawartością chlorofilu, a także zdolnościami do

Czytaj dalej
Algi Chlorella

Algi Chlorella

Algi Chlorella, tuż obok Spiruliny, są jednym z najcenniejszych produktów pochodzenia roślinnego (choć w rzeczywistości Spirulina jest cyjanobakterią, o algach ogólnie mówi się jako o

Czytaj dalej
Nasiona czarnuszki siewnej

Nasiona czarnuszki siewnej

Nasiona czarnuszki siewnej pozyskiwane są z rośliny Nigella Sativa, nazywanej także czarnym kminkiem. Są skarbnicą cennych związków odżywczych i biologicznie aktywnych, spośród których szczególną rolę

Czytaj dalej
witamina k

Witamina K

Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia

Czytaj dalej
Kolagen do picia

Kolagen do picia

Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę

Czytaj dalej
Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i

Czytaj dalej
Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych

Czytaj dalej
Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra

Czytaj dalej
Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo

Czytaj dalej
kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w

Czytaj dalej
krwiak podskórny

Krwiak podskórny

Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia

Czytaj dalej
Niedożywienie

Niedożywienie

Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć

Czytaj dalej
prolina

Prolina

Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.

Czytaj dalej
Lizyna

Lizyna

Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać

Czytaj dalej
Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po

Czytaj dalej
Glutamina

Glutamina

Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego

Czytaj dalej
Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B to zbiór różnego rodzaju związków biologicznie aktywnych, rozpuszczalnych w wodzie i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ich przedawkowanie wraz z

Czytaj dalej
Pytania do specjalisty

Kwas hialuronowy czy kolagen?

Czy wystarczy jak będę suplementował sam kwas hialuronowy czy kolagen, który także znalazłem na Waszej stronie dołączyć do tego? Mam 62 lata i rezonans magnetyczny kolan wykrył zwyrodnienia III i IV stopnia. Ortopeda …

Czytaj dalej
Witamina D3

Witamina D3

Witamina D3 (inaczej: cholekalcyferol) stanowi jedną z dwóch form witaminy D, tuż obok formy D2, czyli ergokalcyferolu. To właśnie forma D3 jest tak ważna dla

Czytaj dalej
Chlorella i jęczmień

Chlorella i jęczmień

Chlorella i jęczmień to dwa niezwykle cenne produkty spożywcze, przeważnie stosowane w formie suplementów diety. Oba charakteryzują się ponadprzeciętną zawartością chlorofilu, a także zdolnościami do

Czytaj dalej
Algi Chlorella

Algi Chlorella

Algi Chlorella, tuż obok Spiruliny, są jednym z najcenniejszych produktów pochodzenia roślinnego (choć w rzeczywistości Spirulina jest cyjanobakterią, o algach ogólnie mówi się jako o

Czytaj dalej
Nasiona czarnuszki siewnej

Nasiona czarnuszki siewnej

Nasiona czarnuszki siewnej pozyskiwane są z rośliny Nigella Sativa, nazywanej także czarnym kminkiem. Są skarbnicą cennych związków odżywczych i biologicznie aktywnych, spośród których szczególną rolę

Czytaj dalej
witamina k

Witamina K

Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia

Czytaj dalej
Kolagen do picia

Kolagen do picia

Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę

Czytaj dalej
Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i

Czytaj dalej
Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych

Czytaj dalej
Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra

Czytaj dalej
Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo

Czytaj dalej
kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w

Czytaj dalej
krwiak podskórny

Krwiak podskórny

Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia

Czytaj dalej
Niedożywienie

Niedożywienie

Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć

Czytaj dalej
prolina

Prolina

Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.

Czytaj dalej
Lizyna

Lizyna

Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać

Czytaj dalej
Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po

Czytaj dalej
Glutamina

Glutamina

Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego

Czytaj dalej
Diabetyk
17lip

Diabetyk

Diabetyk to inaczej osoba chorująca na cukrzycę typu 1 lub cukrzycę typu 2, a więc choroby zaliczane do najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych. Szacuje się, że

Herbicydy
14lip

Herbicydy

Herbicydy to związki chemiczne wykazujące zdolność do niszczenia i ograniczania wzrostu oraz rozwoju roślinności. Zazwyczaj wykorzystuje się je w produkcji rolniczej i ogrodniczej, jak również

Chlorella pyrenoidosa sorokiniana czy vulgaris?
13lip

Chlorella pyrenoidosa sorokiniana czy vulgaris?

Proszę o poradę. Dużo słyszałam dobrego o właściwościach chlorelli. Tylko nie wiem jaką wybrać, czy lepiej chlorellę pyrenoidose czy chlorellę sorokinianę? Proszę o podpowiedź, ponieważ

Pestycydy
13lip

Pestycydy

Pestycydy to substancje chemiczne, syntetyczne lub naturalne, wykorzystywane powszechnie do ochrony roślin, zwierząt i ludzi przed różnego rodzaju szkodnikami. Ich podstawowym celem jest zapewnienie wysokiej

Ubichinon czy ubichinol?
12lip

Ubichinon czy ubichinol?

Witam, z racji kłopotów z sercem staram się regularnie przyjmować koenzym q10. Ubichinion czy ubichinol będzie leszą formą suplementu w moim przypadku? Jak Pan sądzi?

Fotoprotekcja
12lip

Fotoprotekcja

Fotoprotekcja to zbiór czynności stosowanych celem ochrony przed nadmiernym, szkodliwym promieniowaniem UV. Odnosi się głównie do stosowania kremów z filtrami UV. Choć ekspozycja ciała na

Tymochinon
11lip

Tymochinon

Tymochinon to związek fitochemiczny występujący w dużych ilościach w czarnuszce siewnej, nazywanej również czarnym kminkiem. Jest on obecny w jej nasionach, z których następnie tłoczy

Fitoterapeuta
09lip

Fitoterapeuta

Fitoterapeuta to specjalista zajmujący się pozyskiwaniem, przechowywaniem, sprzedażą i doborem różnego rodzaju substancji roślinnych do potrzeb pacjenta. Jest przedstawicielem fitoterapii, będącej działem medycyny i farmakologii,

Czy pękniętą łąkotkę trzeba operować?
07lip

Czy pękniętą łąkotkę trzeba operować?

Dzień dobry, czy pękniętą łąkotkę trzeba operować? Czy są jakieś suplementy diety, które mogłyby mi pomóc w leczeniu kolana?

Insulina
07lip

Insulina

Insulina jest polipeptydem składającym się z 2 łańcuchów aminokwasów połączonych ze sobą mostkami dwusiarczkowymi. To anaboliczny hormon peptydowy o działaniu ogólnoustrojowym, wpływający głównie na metabolizm

Leukocyty
06lip

Leukocyty

Leukocyty to krwinki białe, będące stałym i kluczowym dla zachowania zdrowia elementem ludzkiej krwi. W warunkach prawidłowych ich liczba powinna zawierać się w przedziale 4000-11000

Jakie powinna mieć chlorella dawkowanie u dorosły i u dzieci?
05lip

Jakie powinna mieć chlorella dawkowanie u dorosły i u dzieci?

Pytanie Witam, jakie powinna mieć chlorella dawkowanie u dorosły i u dzieci? Zamówiłam wczoraj u Państwa Chlorellę w tabletkach i proszę o porady kiedy najlepiej

Krew
05lip

Krew

Krew to płyn ustrojowy niezbędny do funkcjonowania każdego organizmu ludzkiego. Ma kolor czerwony, który zawdzięcza obecności hemoglobiny na erytrocytach. Prawidłowa całkowita objętość krwi krążącej po

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno
04lip

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to jeden z cenniejszych olejów roślinnych, dostępnych zarówno w formie płynnej, jak i w postaci suplementów diety. Pozyskiwany jest

Hipoalbuminemia
03lip

Hipoalbuminemia

Hipoalbuminemia to stan patologiczny związany z obniżeniem ilości albumin w osoczu krwi. Diagnozuje się ją wówczas, gdy stężenie albumin spadnie poniżej 34 g/l, prawidłowe stężenie

Mannitol
30cze

Mannitol

Mannitol to organiczny związek chemiczny będący polihydroksylowym alkoholem cukrowym. Znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, jest lekiem m.in. zwiększającym ilość wydalanego moczu i obniżającym ciśnienie. Odkrył

Zaburzenia wchłaniania
29cze

Zaburzenia wchłaniania

Zaburzenia wchłaniania to grono schorzeń układu pokarmowego, występujących u wielu osób w każdym wieku. Co istotne, nie zawsze przyczyną są mniej lub bardziej poważne schorzenia.

Laktaza
28cze

Laktaza

Laktaza to enzym katalizujący hydrolizę disacharydu laktozy na jej 2 komponenty, czyli glukozę i galaktozę. Produkowany jest przez nabłonek jelita cienkiego. To związek niezbędny do

Koenzym Q10 w pożywieniu
27cze

Koenzym Q10 w pożywieniu

Koenzym Q10 w pożywieniu występuje dość powszechnie. Może być również naturalnie syntezowany przez organizm człowieka, jednak w ograniczonych ilościach. Wykazuje działanie wielokierunkowe i bierze udział

Elektrolity
26cze

Elektrolity

Elektrolity to jony soli znajdujące się fizjologicznie w płynach ludzkiego organizmu krwi, osoczu oraz płynach tkankowych. Biorą udział w większości procesów na poziomie komórkowym i

1 10 11 12 13 14 23
Diabetyk
17lip

Diabetyk

Diabetyk to inaczej osoba chorująca na cukrzycę typu 1 lub cukrzycę typu 2, a więc choroby zaliczane do najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych. Szacuje się, że

Herbicydy
14lip

Herbicydy

Herbicydy to związki chemiczne wykazujące zdolność do niszczenia i ograniczania wzrostu oraz rozwoju roślinności. Zazwyczaj wykorzystuje się je w produkcji rolniczej i ogrodniczej, jak również

Chlorella pyrenoidosa sorokiniana czy vulgaris?
13lip

Chlorella pyrenoidosa sorokiniana czy vulgaris?

Proszę o poradę. Dużo słyszałam dobrego o właściwościach chlorelli. Tylko nie wiem jaką wybrać, czy lepiej chlorellę pyrenoidose czy chlorellę sorokinianę? Proszę o podpowiedź, ponieważ

Pestycydy
13lip

Pestycydy

Pestycydy to substancje chemiczne, syntetyczne lub naturalne, wykorzystywane powszechnie do ochrony roślin, zwierząt i ludzi przed różnego rodzaju szkodnikami. Ich podstawowym celem jest zapewnienie wysokiej

Ubichinon czy ubichinol?
12lip

Ubichinon czy ubichinol?

Witam, z racji kłopotów z sercem staram się regularnie przyjmować koenzym q10. Ubichinion czy ubichinol będzie leszą formą suplementu w moim przypadku? Jak Pan sądzi?

Fotoprotekcja
12lip

Fotoprotekcja

Fotoprotekcja to zbiór czynności stosowanych celem ochrony przed nadmiernym, szkodliwym promieniowaniem UV. Odnosi się głównie do stosowania kremów z filtrami UV. Choć ekspozycja ciała na

Tymochinon
11lip

Tymochinon

Tymochinon to związek fitochemiczny występujący w dużych ilościach w czarnuszce siewnej, nazywanej również czarnym kminkiem. Jest on obecny w jej nasionach, z których następnie tłoczy

Fitoterapeuta
09lip

Fitoterapeuta

Fitoterapeuta to specjalista zajmujący się pozyskiwaniem, przechowywaniem, sprzedażą i doborem różnego rodzaju substancji roślinnych do potrzeb pacjenta. Jest przedstawicielem fitoterapii, będącej działem medycyny i farmakologii,

Czy pękniętą łąkotkę trzeba operować?
07lip

Czy pękniętą łąkotkę trzeba operować?

Dzień dobry, czy pękniętą łąkotkę trzeba operować? Czy są jakieś suplementy diety, które mogłyby mi pomóc w leczeniu kolana?

Insulina
07lip

Insulina

Insulina jest polipeptydem składającym się z 2 łańcuchów aminokwasów połączonych ze sobą mostkami dwusiarczkowymi. To anaboliczny hormon peptydowy o działaniu ogólnoustrojowym, wpływający głównie na metabolizm

Leukocyty
06lip

Leukocyty

Leukocyty to krwinki białe, będące stałym i kluczowym dla zachowania zdrowia elementem ludzkiej krwi. W warunkach prawidłowych ich liczba powinna zawierać się w przedziale 4000-11000

Jakie powinna mieć chlorella dawkowanie u dorosły i u dzieci?
05lip

Jakie powinna mieć chlorella dawkowanie u dorosły i u dzieci?

Pytanie Witam, jakie powinna mieć chlorella dawkowanie u dorosły i u dzieci? Zamówiłam wczoraj u Państwa Chlorellę w tabletkach i proszę o porady kiedy najlepiej

Krew
05lip

Krew

Krew to płyn ustrojowy niezbędny do funkcjonowania każdego organizmu ludzkiego. Ma kolor czerwony, który zawdzięcza obecności hemoglobiny na erytrocytach. Prawidłowa całkowita objętość krwi krążącej po

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno
04lip

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to jeden z cenniejszych olejów roślinnych, dostępnych zarówno w formie płynnej, jak i w postaci suplementów diety. Pozyskiwany jest

Hipoalbuminemia
03lip

Hipoalbuminemia

Hipoalbuminemia to stan patologiczny związany z obniżeniem ilości albumin w osoczu krwi. Diagnozuje się ją wówczas, gdy stężenie albumin spadnie poniżej 34 g/l, prawidłowe stężenie

Mannitol
30cze

Mannitol

Mannitol to organiczny związek chemiczny będący polihydroksylowym alkoholem cukrowym. Znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, jest lekiem m.in. zwiększającym ilość wydalanego moczu i obniżającym ciśnienie. Odkrył

Zaburzenia wchłaniania
29cze

Zaburzenia wchłaniania

Zaburzenia wchłaniania to grono schorzeń układu pokarmowego, występujących u wielu osób w każdym wieku. Co istotne, nie zawsze przyczyną są mniej lub bardziej poważne schorzenia.

Laktaza
28cze

Laktaza

Laktaza to enzym katalizujący hydrolizę disacharydu laktozy na jej 2 komponenty, czyli glukozę i galaktozę. Produkowany jest przez nabłonek jelita cienkiego. To związek niezbędny do

Koenzym Q10 w pożywieniu
27cze

Koenzym Q10 w pożywieniu

Koenzym Q10 w pożywieniu występuje dość powszechnie. Może być również naturalnie syntezowany przez organizm człowieka, jednak w ograniczonych ilościach. Wykazuje działanie wielokierunkowe i bierze udział

Elektrolity
26cze

Elektrolity

Elektrolity to jony soli znajdujące się fizjologicznie w płynach ludzkiego organizmu krwi, osoczu oraz płynach tkankowych. Biorą udział w większości procesów na poziomie komórkowym i

1 10 11 12 13 14 23
0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.