Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Sposób na kaca

Sposób na kaca

Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie

Czytaj dalej
Acerola naturalna

Acerola naturalna

Acerola naturalna to suplement diety o silnym działaniu przeciwutleniającym i stymulującym układ odpornościowy. To bogate źródło przede wszystkim witaminy C, ale i innych witamin, minerałów,

Czytaj dalej
Kora lapacho

Kora Lapacho

Kora Lapacho pozyskiwana jest z drzewa Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), które w warunkach naturalnych rośnie na obszarach Amazonii. Stanowi cenny surowiec roślinny, od tysięcy lat

Czytaj dalej
Regeneracja po antybiotyku

Regeneracja po antybiotyku

Regeneracja po antybiotyku jest niezmiernie ważna dla zachowania zdrowia. Należy wiedzieć, że antybiotyki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne nie tylko w stosunku do patogennych, chorobotwórczych szczepów

Czytaj dalej
Wzmocnienie odporności u dzieci

Wzmocnienie odporności u dzieci

Wzmocnienie odporności u dzieci powinno odbywać się wielotorowo. Działania obejmują profilaktykę, hartowanie organizmu, zbilansowaną i zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i wiele innych aspektów. Liczy

Czytaj dalej
Wahania nastroju

Wahania nastroju

Wahania nastroju to częste zjawisko, które może mieć przyczyny zarówno fizjologiczne (np. związane ze zmianami hormonalnymi wynikającymi z cyklu życia), jak i patologiczne (związane z

Czytaj dalej
Naturalny antybiotyk na zatoki

Naturalny antybiotyk na zatoki

Naturalny antybiotyk na zatoki może stanowić skuteczne uzupełnienie terapii podstawowej, choć według specjalistów działających z wykorzystaniem medycyny alternatywnej, nierzadko bywa głównym produktem leczniczym dla chorego.

Czytaj dalej
Suplementy na zimę

Suplementy na zimę

Suplementy na zimę powinny zostać szczególnie starannie dobrane, mając na uwadze specyfikę tej pory roku. Organizm jest wówczas osłabiony i narażony na niedobory pokarmowe wskutek

Czytaj dalej

Farmakoterapia

Farmakoterapia to inaczej leczenie chorób i problemów zdrowotnych za pomocą odpowiednio dobranych leków. Część z nich można bez problemu kupić w każdej aptece od ręki,

Czytaj dalej

Leukotrieny

Leukotrieny to biologicznie czynne związki, które w organizmie człowieka powstają z kwasu arachidonowego. Można je określić jako lipidy związane z układem immunologicznym. Uczestniczą w mechanizmach

Czytaj dalej
Korzeń traganka

Korzeń traganka

Korzeń traganka to surowiec leczniczy i zielarski wykorzystywany w medycynie alternatywnej od wielu lat. Pochodzi z rośliny nazywanej traganek błoniasty (Astragalus membranaceus). Znana jest ona

Czytaj dalej
Aromaterapia

Aromaterapia

Aromaterapia (inaczej: leczenie za pomocą zapachów) to skuteczna i przyjemna metoda leczenia wielu dolegliwości. Właściwości lecznicze aromatów wyprodukowanych z ziół, kwiatów i owoców są znane

Czytaj dalej
Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa (łac. Echinacea purpurea) należy do grona podstawowych roślin leczniczych z rodziny astrowatych, znajdujących szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Stosuje się je w profilaktyce i

Czytaj dalej
Dieta po antybiotyku

Dieta po antybiotyku

Dieta po antybiotyku to ważny element powrotu do zdrowia, zwłaszcza w kontekście układu pokarmowego, ale i układu odpornościowego. Nawet krótkotrwała antybiotykoterapia zaburza mikroflorę jelitową –

Czytaj dalej
Fibrynogen

Fibrynogen

Fibrynogen to I czynnik krzepnięcia krwi. Białko osocza produkowane w wątrobie, uczestniczące w końcowej fazie procesów krzepnięcia, niezbędne do stworzenia się skrzepu. Jego niedobór negatywnie

Czytaj dalej
propolis

Propolis

Propolis (inaczej: kit pszczeli) jest produkowany przez pszczoły ze smolistych i balsamicznych substancji pączków kwiatowych oraz kory wielu drzew liściastych czy żywic. Następnie zostaje wzbogacany

Czytaj dalej
Zdrowe prezenty świąteczne

Zdrowe prezenty świąteczne

Zdrowe prezenty świąteczne okazują się być rozwiązaniem dla każdego, kto nie ma pomysłu na tegoroczny upominek dla bliskiej osoby. Są unikalne, wyrażają miłość i dbałość

Czytaj dalej
kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy (inaczej: witamina C) to niezbędny składnik codziennej diety człowieka, warunkujący prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów organizmu. Należy do grona witamin rozpuszczalnych w wodzie i

Czytaj dalej
Sposób na kaca

Sposób na kaca

Każda osoba decydująca się na spożywanie alkoholu powinna, choć ogólnikowo, znać przynajmniej jeden sposób na kaca. Nie wiadomo, kiedy może się przydać, a gdy dojdzie

Czytaj dalej
Acerola naturalna

Acerola naturalna

Acerola naturalna to suplement diety o silnym działaniu przeciwutleniającym i stymulującym układ odpornościowy. To bogate źródło przede wszystkim witaminy C, ale i innych witamin, minerałów,

Czytaj dalej
Kora lapacho

Kora Lapacho

Kora Lapacho pozyskiwana jest z drzewa Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), które w warunkach naturalnych rośnie na obszarach Amazonii. Stanowi cenny surowiec roślinny, od tysięcy lat

Czytaj dalej
Regeneracja po antybiotyku

Regeneracja po antybiotyku

Regeneracja po antybiotyku jest niezmiernie ważna dla zachowania zdrowia. Należy wiedzieć, że antybiotyki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne nie tylko w stosunku do patogennych, chorobotwórczych szczepów

Czytaj dalej
Wzmocnienie odporności u dzieci

Wzmocnienie odporności u dzieci

Wzmocnienie odporności u dzieci powinno odbywać się wielotorowo. Działania obejmują profilaktykę, hartowanie organizmu, zbilansowaną i zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i wiele innych aspektów. Liczy

Czytaj dalej
Wahania nastroju

Wahania nastroju

Wahania nastroju to częste zjawisko, które może mieć przyczyny zarówno fizjologiczne (np. związane ze zmianami hormonalnymi wynikającymi z cyklu życia), jak i patologiczne (związane z

Czytaj dalej
Naturalny antybiotyk na zatoki

Naturalny antybiotyk na zatoki

Naturalny antybiotyk na zatoki może stanowić skuteczne uzupełnienie terapii podstawowej, choć według specjalistów działających z wykorzystaniem medycyny alternatywnej, nierzadko bywa głównym produktem leczniczym dla chorego.

Czytaj dalej
Suplementy na zimę

Suplementy na zimę

Suplementy na zimę powinny zostać szczególnie starannie dobrane, mając na uwadze specyfikę tej pory roku. Organizm jest wówczas osłabiony i narażony na niedobory pokarmowe wskutek

Czytaj dalej

Farmakoterapia

Farmakoterapia to inaczej leczenie chorób i problemów zdrowotnych za pomocą odpowiednio dobranych leków. Część z nich można bez problemu kupić w każdej aptece od ręki,

Czytaj dalej

Leukotrieny

Leukotrieny to biologicznie czynne związki, które w organizmie człowieka powstają z kwasu arachidonowego. Można je określić jako lipidy związane z układem immunologicznym. Uczestniczą w mechanizmach

Czytaj dalej
Korzeń traganka

Korzeń traganka

Korzeń traganka to surowiec leczniczy i zielarski wykorzystywany w medycynie alternatywnej od wielu lat. Pochodzi z rośliny nazywanej traganek błoniasty (Astragalus membranaceus). Znana jest ona

Czytaj dalej
Aromaterapia

Aromaterapia

Aromaterapia (inaczej: leczenie za pomocą zapachów) to skuteczna i przyjemna metoda leczenia wielu dolegliwości. Właściwości lecznicze aromatów wyprodukowanych z ziół, kwiatów i owoców są znane

Czytaj dalej
Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa (łac. Echinacea purpurea) należy do grona podstawowych roślin leczniczych z rodziny astrowatych, znajdujących szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Stosuje się je w profilaktyce i

Czytaj dalej
Dieta po antybiotyku

Dieta po antybiotyku

Dieta po antybiotyku to ważny element powrotu do zdrowia, zwłaszcza w kontekście układu pokarmowego, ale i układu odpornościowego. Nawet krótkotrwała antybiotykoterapia zaburza mikroflorę jelitową –

Czytaj dalej
Fibrynogen

Fibrynogen

Fibrynogen to I czynnik krzepnięcia krwi. Białko osocza produkowane w wątrobie, uczestniczące w końcowej fazie procesów krzepnięcia, niezbędne do stworzenia się skrzepu. Jego niedobór negatywnie

Czytaj dalej
propolis

Propolis

Propolis (inaczej: kit pszczeli) jest produkowany przez pszczoły ze smolistych i balsamicznych substancji pączków kwiatowych oraz kory wielu drzew liściastych czy żywic. Następnie zostaje wzbogacany

Czytaj dalej
Zdrowe prezenty świąteczne

Zdrowe prezenty świąteczne

Zdrowe prezenty świąteczne okazują się być rozwiązaniem dla każdego, kto nie ma pomysłu na tegoroczny upominek dla bliskiej osoby. Są unikalne, wyrażają miłość i dbałość

Czytaj dalej
kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy (inaczej: witamina C) to niezbędny składnik codziennej diety człowieka, warunkujący prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów organizmu. Należy do grona witamin rozpuszczalnych w wodzie i

Czytaj dalej
Omega 3
21wrz

Omega 3

Omega 3 (wraz z omega 6) wchodzą w skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Obecne są między innymi w

Działanie kolagenu
13wrz

Działanie kolagenu

Działanie kolagenu jest wszechstronne, ponieważ białko to znajduje się praktycznie w każdej ludzkiej tkance, wpływając na jej funkcjonowanie i wygląd. Stanowi aż 33% wszystkich białek

Produkty bogate w kolagen
22lip

Produkty bogate w kolagen

Produkty bogate w kolagen powinny stanowić element diety każdego człowieka. Zawartość tego białka spada wraz z wiekiem. Jest to istotne przede wszystkim dlatego, że kolagen

Picie kolagenu – efekty
12lip

Picie kolagenu – efekty

Picie kolagenu – efekty może dawać widoczne w poprawie elastyczności skóry oraz wzmacnianiu struktury paznokci i włosów. Współcześnie coraz więcej ludzi przykłada dużą wagę do

Kwas hialuronowy
11lip

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy znajduje się niemal we wszystkich tkankach organizmów żywych. Jego charakterystyczną cechą jest nieswoistość gatunkowa i tkankowa. Oznacza to, że jest identyczny we wszystkich

Olej CBD
09kwi

Olej CBD

Olej CBD należy do nieco kontrowersyjnych produktów leczniczych, jednakże jego popularność wciąż wzrasta. CBD jest drugim najbardziej znanym związkiem (tuż po THC) występującym w konopiach.

Działanie kwasu hialuronowego
08kwi

Działanie kwasu hialuronowego

Działanie kwasu hialuronowego jest dość dobrze poznane. Opiera się na nim między innymi spora część medycyny estetycznej. Należy do substancji bezpiecznych, ponieważ zwykle nie powoduje

Fikocyjanina
05kwi

Fikocyjanina

Fikocyjanina to niebieski pigment występujący w spirulinie. Stosowana w odpowiedniej dawce wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd zewnętrzny. Liczne zdrowotne właściwości tej substancji powodują, że

Kolagen
04kwi

Kolagen

Kolagen jest jednym z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu stanowiąc 33% białek. Jego unikatowe właściwości biologiczne i

Chlorofil
03kwi

Chlorofil

Chlorofil należy do grupy barwników lipidowych występujących w roślinach. Wyróżnić można dwie grupy: a – niebieskozielone i b – zielonożółte. Cząsteczka związku składa się z

Beta-karoten
02kwi

Beta-karoten

Beta-karoten należy do karotenoidów, czyli substancji nadających barwę od żółtej do czerwonej zarówno roślinom jak i zwierzętom. Karotenoidy wchłaniane są do krwi w jelitach, a

Wolne rodniki
29mar

Wolne rodniki

Wolne rodniki odgrywają w organizmie ludzkim istotną rolę, mogą jednak również być przyczyną wielu schorzeń. To atomy lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia. Posiadają jeden

Chlorella czy spirulina?
14mar

Chlorella czy spirulina?

Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, chlorella czy spirulina? Obydwie algi posiadają wiele składników odżywczych oraz korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Zatem którą wybrać?

Właściwości czarnuszki
11mar

Właściwości czarnuszki

Właściwości czarnuszki są coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce. Czarnuszka (nigella sativa) występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Jest uprawiana także

Czarnuszka na włosy
06mar

Czarnuszka na włosy

Czarnuszka jest rośliną stosowaną od wieków w celach leczniczych, zarówno w medycynie jak i na skórę, paznokcie czy włosy. W jej nasionach znajdują się między

Naturalna witamina C
05mar

Naturalna witamina C

Naturalna witamina C w dużej ilości znajduje się w świeżych warzywach, owocach oraz ziołach. Zwana inaczej kwasem askorbinowym posiada liczne właściwości zdrowotne. Powszechnie znana jest

Chlorella
04mar

Chlorella

Chlorella jest mikroalgą należącą do gromady zielenic. To jeden z najlepiej poznanych i przebadanych eukariontów fototroficznych. Chlorella jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego

Źródło witaminy C
01mar

Źródło witaminy C

Źródło witaminy C to przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Dla większości zwierząt jest ona substancją endogenną, która zostaje syntezowana z glukozy. U człowieka natomiast

Właściwości oleju z czarnuszki
01mar

Właściwości oleju z czarnuszki

Właściwości oleju z czarnuszki znane są już od pewnego czasu. Olej charakteryzuje się gorzkim i korzennym posmakiem, natomiast w zapachu wyraźnie czuć nutę pieprzu i

Spirulina
28lut

Spirulina

Spirulina to prosta, jednokomórkowa alga, która rozwija się w ciepłym i zasadowym środowisku wodnym. Nazwa pochodzi od popularnego słowa „spirala”, ponieważ właśnie taki kształt ma alga

1 20 21 22 23
Omega 3
21wrz

Omega 3

Omega 3 (wraz z omega 6) wchodzą w skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Obecne są między innymi w

Działanie kolagenu
13wrz

Działanie kolagenu

Działanie kolagenu jest wszechstronne, ponieważ białko to znajduje się praktycznie w każdej ludzkiej tkance, wpływając na jej funkcjonowanie i wygląd. Stanowi aż 33% wszystkich białek

Produkty bogate w kolagen
22lip

Produkty bogate w kolagen

Produkty bogate w kolagen powinny stanowić element diety każdego człowieka. Zawartość tego białka spada wraz z wiekiem. Jest to istotne przede wszystkim dlatego, że kolagen

Picie kolagenu – efekty
12lip

Picie kolagenu – efekty

Picie kolagenu – efekty może dawać widoczne w poprawie elastyczności skóry oraz wzmacnianiu struktury paznokci i włosów. Współcześnie coraz więcej ludzi przykłada dużą wagę do

Kwas hialuronowy
11lip

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy znajduje się niemal we wszystkich tkankach organizmów żywych. Jego charakterystyczną cechą jest nieswoistość gatunkowa i tkankowa. Oznacza to, że jest identyczny we wszystkich

Olej CBD
09kwi
CBD

Olej CBD

Olej CBD należy do nieco kontrowersyjnych produktów leczniczych, jednakże jego popularność wciąż wzrasta. CBD jest drugim najbardziej znanym związkiem (tuż po THC) występującym w konopiach.

Działanie kwasu hialuronowego
08kwi

Działanie kwasu hialuronowego

Działanie kwasu hialuronowego jest dość dobrze poznane. Opiera się na nim między innymi spora część medycyny estetycznej. Należy do substancji bezpiecznych, ponieważ zwykle nie powoduje

Fikocyjanina
05kwi

Fikocyjanina

Fikocyjanina to niebieski pigment występujący w spirulinie. Stosowana w odpowiedniej dawce wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd zewnętrzny. Liczne zdrowotne właściwości tej substancji powodują, że

Kolagen
04kwi

Kolagen

Kolagen jest jednym z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu stanowiąc 33% białek. Jego unikatowe właściwości biologiczne i

Chlorofil
03kwi

Chlorofil

Chlorofil należy do grupy barwników lipidowych występujących w roślinach. Wyróżnić można dwie grupy: a – niebieskozielone i b – zielonożółte. Cząsteczka związku składa się z

Beta-karoten
02kwi

Beta-karoten

Beta-karoten należy do karotenoidów, czyli substancji nadających barwę od żółtej do czerwonej zarówno roślinom jak i zwierzętom. Karotenoidy wchłaniane są do krwi w jelitach, a

Wolne rodniki
29mar

Wolne rodniki

Wolne rodniki odgrywają w organizmie ludzkim istotną rolę, mogą jednak również być przyczyną wielu schorzeń. To atomy lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia. Posiadają jeden

Chlorella czy spirulina?
14mar

Chlorella czy spirulina?

Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, chlorella czy spirulina? Obydwie algi posiadają wiele składników odżywczych oraz korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Zatem którą wybrać?

Właściwości czarnuszki
11mar

Właściwości czarnuszki

Właściwości czarnuszki są coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce. Czarnuszka (nigella sativa) występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Jest uprawiana także

Czarnuszka na włosy
06mar

Czarnuszka na włosy

Czarnuszka jest rośliną stosowaną od wieków w celach leczniczych, zarówno w medycynie jak i na skórę, paznokcie czy włosy. W jej nasionach znajdują się między

Naturalna witamina C
05mar

Naturalna witamina C

Naturalna witamina C w dużej ilości znajduje się w świeżych warzywach, owocach oraz ziołach. Zwana inaczej kwasem askorbinowym posiada liczne właściwości zdrowotne. Powszechnie znana jest

Chlorella
04mar

Chlorella

Chlorella jest mikroalgą należącą do gromady zielenic. To jeden z najlepiej poznanych i przebadanych eukariontów fototroficznych. Chlorella jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego

Źródło witaminy C
01mar

Źródło witaminy C

Źródło witaminy C to przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Dla większości zwierząt jest ona substancją endogenną, która zostaje syntezowana z glukozy. U człowieka natomiast

Właściwości oleju z czarnuszki
01mar

Właściwości oleju z czarnuszki

Właściwości oleju z czarnuszki znane są już od pewnego czasu. Olej charakteryzuje się gorzkim i korzennym posmakiem, natomiast w zapachu wyraźnie czuć nutę pieprzu i

Spirulina
28lut

Spirulina

Spirulina to prosta, jednokomórkowa alga, która rozwija się w ciepłym i zasadowym środowisku wodnym. Nazwa pochodzi od popularnego słowa „spirala”, ponieważ właśnie taki kształt ma alga

1 20 21 22 23
0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.