Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B to zbiór różnego rodzaju związków biologicznie aktywnych, rozpuszczalnych w wodzie i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ich przedawkowanie wraz z

Czytaj dalej
Pytania do specjalisty

Kwas hialuronowy czy kolagen?

Czy wystarczy jak będę suplementował sam kwas hialuronowy czy kolagen, który także znalazłem na Waszej stronie dołączyć do tego? Mam 62 lata i rezonans magnetyczny kolan wykrył zwyrodnienia III i IV stopnia. Ortopeda …

Czytaj dalej
Witamina D3

Witamina D3

Witamina D3 (inaczej: cholekalcyferol) stanowi jedną z dwóch form witaminy D, tuż obok formy D2, czyli ergokalcyferolu. To właśnie forma D3 jest tak ważna dla

Czytaj dalej
Chlorella i jęczmień

Chlorella i jęczmień

Chlorella i jęczmień to dwa niezwykle cenne produkty spożywcze, przeważnie stosowane w formie suplementów diety. Oba charakteryzują się ponadprzeciętną zawartością chlorofilu, a także zdolnościami do

Czytaj dalej
Algi Chlorella

Algi Chlorella

Algi Chlorella, tuż obok Spiruliny, są jednym z najcenniejszych produktów pochodzenia roślinnego (choć w rzeczywistości Spirulina jest cyjanobakterią, o algach ogólnie mówi się jako o

Czytaj dalej
Nasiona czarnuszki siewnej

Nasiona czarnuszki siewnej

Nasiona czarnuszki siewnej pozyskiwane są z rośliny Nigella Sativa, nazywanej także czarnym kminkiem. Są skarbnicą cennych związków odżywczych i biologicznie aktywnych, spośród których szczególną rolę

Czytaj dalej
witamina k

Witamina K

Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia

Czytaj dalej
Kolagen do picia

Kolagen do picia

Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę

Czytaj dalej
Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i

Czytaj dalej
Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych

Czytaj dalej
Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra

Czytaj dalej
Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo

Czytaj dalej
kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w

Czytaj dalej
krwiak podskórny

Krwiak podskórny

Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia

Czytaj dalej
Niedożywienie

Niedożywienie

Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć

Czytaj dalej
prolina

Prolina

Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.

Czytaj dalej
Lizyna

Lizyna

Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać

Czytaj dalej
Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po

Czytaj dalej
Glutamina

Glutamina

Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego

Czytaj dalej
Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B to zbiór różnego rodzaju związków biologicznie aktywnych, rozpuszczalnych w wodzie i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ich przedawkowanie wraz z

Czytaj dalej
Pytania do specjalisty

Kwas hialuronowy czy kolagen?

Czy wystarczy jak będę suplementował sam kwas hialuronowy czy kolagen, który także znalazłem na Waszej stronie dołączyć do tego? Mam 62 lata i rezonans magnetyczny kolan wykrył zwyrodnienia III i IV stopnia. Ortopeda …

Czytaj dalej
Witamina D3

Witamina D3

Witamina D3 (inaczej: cholekalcyferol) stanowi jedną z dwóch form witaminy D, tuż obok formy D2, czyli ergokalcyferolu. To właśnie forma D3 jest tak ważna dla

Czytaj dalej
Chlorella i jęczmień

Chlorella i jęczmień

Chlorella i jęczmień to dwa niezwykle cenne produkty spożywcze, przeważnie stosowane w formie suplementów diety. Oba charakteryzują się ponadprzeciętną zawartością chlorofilu, a także zdolnościami do

Czytaj dalej
Algi Chlorella

Algi Chlorella

Algi Chlorella, tuż obok Spiruliny, są jednym z najcenniejszych produktów pochodzenia roślinnego (choć w rzeczywistości Spirulina jest cyjanobakterią, o algach ogólnie mówi się jako o

Czytaj dalej
Nasiona czarnuszki siewnej

Nasiona czarnuszki siewnej

Nasiona czarnuszki siewnej pozyskiwane są z rośliny Nigella Sativa, nazywanej także czarnym kminkiem. Są skarbnicą cennych związków odżywczych i biologicznie aktywnych, spośród których szczególną rolę

Czytaj dalej
witamina k

Witamina K

Witamina K to grupa egzogennych związków chemicznych o zbliżonej budowie, odgrywających kluczową rolę między innymi w procesie hemostazy. Jej niedobór prowadzi głównie do zaburzeń krzepnięcia

Czytaj dalej
Kolagen do picia

Kolagen do picia

Kolagen do picia to jeden z najcenniejszych suplementów diety, rekomendowanych również przez kosmetologów, lekarzy i fizjoterapeutów. Jego systematyczne przyjmowanie oddziałuje w pierwszej kolejności na skórę

Czytaj dalej
Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny

Ekstrakt ze Spiruliny to nazwa stosowana w odniesieniu do sproszkowanej algi nazywanej Arthrospira platensis. Jest ona sinicą (cyjanobakterią) hodowaną zarówno w wodach słodkich, jak i

Czytaj dalej
Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka pozyskiwany jest z nasion wiesiołka, rośliny oleistej powszechnie wykorzystywanej w lecznictwie. Najlepszej jakości oleje tłoczy się na zimno. Wówczas mają najwięcej cennych

Czytaj dalej
Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika (pełna nazwa: olej z ogórecznika lekarskiego) to cenny olej pozyskiwany z nasion tej rośliny. Jego ogromną zaletą jest szybkie wysychanie i dobra

Czytaj dalej
Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy

Olej z zarodków pszenicy (inaczej: olej z kiełków pszenicy) to jeden z cenniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce oraz gastronomii, głównie ze względu na bardzo

Czytaj dalej
kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy

Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do tłuszczów, a dokładniej do kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. W największych ilościach znajduje się w

Czytaj dalej
krwiak podskórny

Krwiak podskórny

Krwiak podskórny (inaczej: siniak) to objaw, który każdy człowiek zaobserwował u siebie przynajmniej raz w życiu. Odnosi się do podskórnego wylewu krwi wskutek uszkodzenia naczynia

Czytaj dalej
Niedożywienie

Niedożywienie

Niedożywienie określa stan chorobowy wywołany niedostatecznym spożyciem składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeważnie dochodzi do niego w konsekwencji rozmaitych chorób, choć

Czytaj dalej
prolina

Prolina

Prolina (nazwa skrótowa Pro lub P) to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być produkowany przez organizm człowieka w ilościach wystarczających do pokrycia dziennego zapotrzebowania.

Czytaj dalej
Lizyna

Lizyna

Lizyna to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych i jednocześnie aminokwasów egzogennych (których synteza nie odbywa się w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać

Czytaj dalej
Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa

Ataksja glutenowa to rzadko występujące powikłanie nietolerancji glutenu, zaliczane go grona zaburzeń neurologicznych. Objawia się m.in. występowaniem drgawek, niezborności ruchów czy silnych bólów głowy po

Czytaj dalej
Glutamina

Glutamina

Glutamina to aminokwas endogenny, czyli taki, który może być syntezowany przez organizm człowieka w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Stanowi amid kwasu glutaminowego

Czytaj dalej
Omega 3
21wrz

Omega 3

Omega 3 (wraz z omega 6) wchodzą w skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Obecne są między innymi w

Działanie kolagenu
13wrz

Działanie kolagenu

Działanie kolagenu jest wszechstronne, ponieważ białko to znajduje się praktycznie w każdej ludzkiej tkance, wpływając na jej funkcjonowanie i wygląd. Stanowi aż 33% wszystkich białek

Produkty bogate w kolagen
22lip

Produkty bogate w kolagen

Produkty bogate w kolagen powinny stanowić element diety każdego człowieka. Zawartość tego białka spada wraz z wiekiem. Jest to istotne przede wszystkim dlatego, że kolagen

Picie kolagenu – efekty
12lip

Picie kolagenu – efekty

Picie kolagenu – efekty może dawać widoczne w poprawie elastyczności skóry oraz wzmacnianiu struktury paznokci i włosów. Współcześnie coraz więcej ludzi przykłada dużą wagę do

Kwas hialuronowy
11lip

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy znajduje się niemal we wszystkich tkankach organizmów żywych. Jego charakterystyczną cechą jest nieswoistość gatunkowa i tkankowa. Oznacza to, że jest identyczny we wszystkich

Olej CBD
09kwi

Olej CBD

Olej CBD należy do nieco kontrowersyjnych produktów leczniczych, jednakże jego popularność wciąż wzrasta. CBD jest drugim najbardziej znanym związkiem (tuż po THC) występującym w konopiach.

Działanie kwasu hialuronowego
08kwi

Działanie kwasu hialuronowego

Działanie kwasu hialuronowego jest dość dobrze poznane. Opiera się na nim między innymi spora część medycyny estetycznej. Należy do substancji bezpiecznych, ponieważ zwykle nie powoduje

Fikocyjanina
05kwi

Fikocyjanina

Fikocyjanina to niebieski pigment występujący w spirulinie. Stosowana w odpowiedniej dawce wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd zewnętrzny. Liczne zdrowotne właściwości tej substancji powodują, że

Kolagen
04kwi

Kolagen

Kolagen jest jednym z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu stanowiąc 33% białek. Jego unikatowe właściwości biologiczne i

Chlorofil
03kwi

Chlorofil

Chlorofil należy do grupy barwników lipidowych występujących w roślinach. Wyróżnić można dwie grupy: a – niebieskozielone i b – zielonożółte. Cząsteczka związku składa się z

Beta-karoten
02kwi

Beta-karoten

Beta-karoten należy do karotenoidów, czyli substancji nadających barwę od żółtej do czerwonej zarówno roślinom jak i zwierzętom. Karotenoidy wchłaniane są do krwi w jelitach, a

Wolne rodniki
29mar

Wolne rodniki

Wolne rodniki odgrywają w organizmie ludzkim istotną rolę, mogą jednak również być przyczyną wielu schorzeń. To atomy lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia. Posiadają jeden

Chlorella czy spirulina?
14mar

Chlorella czy spirulina?

Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, chlorella czy spirulina? Obydwie algi posiadają wiele składników odżywczych oraz korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Zatem którą wybrać?

Właściwości czarnuszki
11mar

Właściwości czarnuszki

Właściwości czarnuszki są coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce. Czarnuszka (nigella sativa) występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Jest uprawiana także

Czarnuszka na włosy
06mar

Czarnuszka na włosy

Czarnuszka jest rośliną stosowaną od wieków w celach leczniczych, zarówno w medycynie jak i na skórę, paznokcie czy włosy. W jej nasionach znajdują się między

Naturalna witamina C
05mar

Naturalna witamina C

Naturalna witamina C w dużej ilości znajduje się w świeżych warzywach, owocach oraz ziołach. Zwana inaczej kwasem askorbinowym posiada liczne właściwości zdrowotne. Powszechnie znana jest

Chlorella
04mar

Chlorella

Chlorella jest mikroalgą należącą do gromady zielenic. To jeden z najlepiej poznanych i przebadanych eukariontów fototroficznych. Chlorella jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego

Źródło witaminy C
01mar

Źródło witaminy C

Źródło witaminy C to przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Dla większości zwierząt jest ona substancją endogenną, która zostaje syntezowana z glukozy. U człowieka natomiast

Właściwości oleju z czarnuszki
01mar

Właściwości oleju z czarnuszki

Właściwości oleju z czarnuszki znane są już od pewnego czasu. Olej charakteryzuje się gorzkim i korzennym posmakiem, natomiast w zapachu wyraźnie czuć nutę pieprzu i

Spirulina
28lut

Spirulina

Spirulina to prosta, jednokomórkowa alga, która rozwija się w ciepłym i zasadowym środowisku wodnym. Nazwa pochodzi od popularnego słowa „spirala”, ponieważ właśnie taki kształt ma alga

1 20 21 22 23
Omega 3
21wrz

Omega 3

Omega 3 (wraz z omega 6) wchodzą w skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Obecne są między innymi w

Działanie kolagenu
13wrz

Działanie kolagenu

Działanie kolagenu jest wszechstronne, ponieważ białko to znajduje się praktycznie w każdej ludzkiej tkance, wpływając na jej funkcjonowanie i wygląd. Stanowi aż 33% wszystkich białek

Produkty bogate w kolagen
22lip

Produkty bogate w kolagen

Produkty bogate w kolagen powinny stanowić element diety każdego człowieka. Zawartość tego białka spada wraz z wiekiem. Jest to istotne przede wszystkim dlatego, że kolagen

Picie kolagenu – efekty
12lip

Picie kolagenu – efekty

Picie kolagenu – efekty może dawać widoczne w poprawie elastyczności skóry oraz wzmacnianiu struktury paznokci i włosów. Współcześnie coraz więcej ludzi przykłada dużą wagę do

Kwas hialuronowy
11lip

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy znajduje się niemal we wszystkich tkankach organizmów żywych. Jego charakterystyczną cechą jest nieswoistość gatunkowa i tkankowa. Oznacza to, że jest identyczny we wszystkich

Olej CBD
09kwi
CBD

Olej CBD

Olej CBD należy do nieco kontrowersyjnych produktów leczniczych, jednakże jego popularność wciąż wzrasta. CBD jest drugim najbardziej znanym związkiem (tuż po THC) występującym w konopiach.

Działanie kwasu hialuronowego
08kwi

Działanie kwasu hialuronowego

Działanie kwasu hialuronowego jest dość dobrze poznane. Opiera się na nim między innymi spora część medycyny estetycznej. Należy do substancji bezpiecznych, ponieważ zwykle nie powoduje

Fikocyjanina
05kwi

Fikocyjanina

Fikocyjanina to niebieski pigment występujący w spirulinie. Stosowana w odpowiedniej dawce wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd zewnętrzny. Liczne zdrowotne właściwości tej substancji powodują, że

Kolagen
04kwi

Kolagen

Kolagen jest jednym z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu stanowiąc 33% białek. Jego unikatowe właściwości biologiczne i

Chlorofil
03kwi

Chlorofil

Chlorofil należy do grupy barwników lipidowych występujących w roślinach. Wyróżnić można dwie grupy: a – niebieskozielone i b – zielonożółte. Cząsteczka związku składa się z

Beta-karoten
02kwi

Beta-karoten

Beta-karoten należy do karotenoidów, czyli substancji nadających barwę od żółtej do czerwonej zarówno roślinom jak i zwierzętom. Karotenoidy wchłaniane są do krwi w jelitach, a

Wolne rodniki
29mar

Wolne rodniki

Wolne rodniki odgrywają w organizmie ludzkim istotną rolę, mogą jednak również być przyczyną wielu schorzeń. To atomy lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia. Posiadają jeden

Chlorella czy spirulina?
14mar

Chlorella czy spirulina?

Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, chlorella czy spirulina? Obydwie algi posiadają wiele składników odżywczych oraz korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Zatem którą wybrać?

Właściwości czarnuszki
11mar

Właściwości czarnuszki

Właściwości czarnuszki są coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce. Czarnuszka (nigella sativa) występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Jest uprawiana także

Czarnuszka na włosy
06mar

Czarnuszka na włosy

Czarnuszka jest rośliną stosowaną od wieków w celach leczniczych, zarówno w medycynie jak i na skórę, paznokcie czy włosy. W jej nasionach znajdują się między

Naturalna witamina C
05mar

Naturalna witamina C

Naturalna witamina C w dużej ilości znajduje się w świeżych warzywach, owocach oraz ziołach. Zwana inaczej kwasem askorbinowym posiada liczne właściwości zdrowotne. Powszechnie znana jest

Chlorella
04mar

Chlorella

Chlorella jest mikroalgą należącą do gromady zielenic. To jeden z najlepiej poznanych i przebadanych eukariontów fototroficznych. Chlorella jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego

Źródło witaminy C
01mar

Źródło witaminy C

Źródło witaminy C to przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Dla większości zwierząt jest ona substancją endogenną, która zostaje syntezowana z glukozy. U człowieka natomiast

Właściwości oleju z czarnuszki
01mar

Właściwości oleju z czarnuszki

Właściwości oleju z czarnuszki znane są już od pewnego czasu. Olej charakteryzuje się gorzkim i korzennym posmakiem, natomiast w zapachu wyraźnie czuć nutę pieprzu i

Spirulina
28lut

Spirulina

Spirulina to prosta, jednokomórkowa alga, która rozwija się w ciepłym i zasadowym środowisku wodnym. Nazwa pochodzi od popularnego słowa „spirala”, ponieważ właśnie taki kształt ma alga

1 20 21 22 23
0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.