Brak odporności to osłabienie układu immunologicznego, co może mieć wiele przyczyn. Zarówno tych związanych z nawykami dnia codziennego, jak i tych patologicznych, chorobowych. Za pomocą modyfikacji codziennych nawyków można jednak w dużej mierze przeciwdziałać temu, a więc wzmacniać odporność organizmu.

Brak odporności – przyczyny
Przyczyny i czynniki ryzyka braku odporności można podzielić na te związane bezpośrednio ze zdrowiem i te związane z nawykami dnia codziennego.
W pierwszej grupie znajdują się między innymi:
- choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, niewydolność nerek, zakażenie wirusem HIV;
- choroby nowotworowe, zwłaszcza te dotyczące szpiku kostnego i układu krwionośnego;
- przyjmowanie niektórych leków, w szczególności leków immunosupresyjnych mających zastosowanie w leczeniu chorób autoimmunologicznych lub po przeszczepach narządów;
- zaburzenia genetyczne, w tym zespół Downa czy zespół Wiskotta-Aldricha;
- pierwotne niedobory odporności, w tym wrodzone zaburzenia immunologiczne tak częste u młodych pacjentów.
Jeśli chodzi o choroby, obniżoną odporność obserwuje się w największym stopniu właśnie przy nowotworach oraz przy schorzeniach natury autoimmunizacyjnej, takich jak celiakia, stwardnienie rozsiane, choroba Hashimoto, toczeń rumieniowaty układowy, reumatoidalne zapalenie stawów.
Drugą grupą problemów zdrowotnych związanych ze spadkiem odporności są błędne nawyki, takie jak:
- przewlekły, chroniczny stres, zwłaszcza przy braku umiejętności radzenia sobie z nim;
- niedobór snu, zwłaszcza przewlekły;
- nieodpowiednia dieta bogata w żywność wysokoprzetworzoną, cukry proste, tłuszcze trans, a uboga w witaminy, minerały, antyoksydanty czy cenne kwasy tłuszczowe Omega 3, a co się z tym wiąże, niedobory pokarmowe;
- nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i sięganie po inne używki;
- częsta lub długo trwająca antybiotykoterapia, która skutecznie niszczy nie tylko patogenne bakterie, ale i ważną mikroflorę jelitową (jak wykazano już dawno, ma ona realny wpływ na ogólną odporność organizmu, nie tylko na procesy trawienne).
Spadek odporności obserwuje się też u osób starszych, a także u bardzo małych dzieci, które jeszcze nie zdążyły wykształcić prawidłowej pracy układu immunologicznego.
Brak odporności – objawy
Przede wszystkim główną oznaką braku odporności są nawracające infekcje, takie jak częste przeziębienia, grypy, zapalenia gardła, opryszczki wargowe, grzybice jamy ustnej, skóry i/lub paznokci. U osób z osłabioną odpornością obserwuje się też przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu, problemy ze snem (zwłaszcza pod kątem bezsenności), pogorszenie regeneracji (np. po urazach, operacjach, ale i po poważniejszych zabiegach operacyjnych).
U niektórych rozwija się wręcz zespół chronicznego zmęczenia. Zmiany w jamie ustnej również należą do grona objawów typowych, a są nimi m.in. pleśniawki, afty, częste stany zapalne dziąseł i związane z tym krwawienia dziąsłowe. Wszelkie skaleczenia goją się dłużej.
Osłabiona lub brak odporności, w zależności od przyczyn, może też przebiegać z bólami głowy, szumami usznymi, pogorszeniem samopoczucia po wysiłku, zaburzeniami pamięci i problemami ze skupieniem uwagi. Pojawienie się wszystkich tych objawów, zwłaszcza jeśli utrzymują się one przewlekle, może wymagać konsultacji z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej.
Domowe sposoby na poprawę odporności
Odporność można poprawiać na wiele sposobów, jednak jeśli wynika ona z chorób, należy leczyć je przyczynowo, np. za pomocą farmakologii. W każdym innym przypadku sprawdzą się z reguły domowe sposoby, takie jak np.:
- zdrowa, zbilansowana dieta – sprawdza się zwłaszcza codzienne spożywanie dużych porcji świeżych warzyw i owoców, koktajlów owocowo-warzywnych, naturalnych antybiotyków (takich jak np. czosnek i cebula), produktów pełnoziarnistych, pełnowartościowego białka oraz źródeł kwasów tłuszczowych Omega 3. Także miód, kurkuma czy imbir działają przeciwzapalnie, stymulując układ odpornościowy;
- systematyczna aktywność fizyczna – najlepiej o umiarkowanej intensywności, ale codziennie. Warto zaznaczyć, że częste przetrenowanie się nie wpływa pozytywnie na odporność;
- sen (optymalnie 7-8 godzin na dobę) i czas na regenerację;
- unikanie stresu;
- suplementacja wzmacniająca odporność, zwłaszcza przyjmowanie witaminy D, aceroli, kwasów Omega 3, Chlorelli (która wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn), Spiruliny (która odżywia organizm i mocno go wzmacnia), ale i niektórych ziół, np. takich jak żeń-szeń, jeżówka, czarny bez, dzika róża;
- właściwe nawodnienie organizmu;
- spożywanie naturalnej żywności probiotycznej, takiej jak kefir, maślanka, zsiadłe mleko;
- częste przebywanie na słońcu, kąpiele słoneczne.
Zobacz również: Jak wzmocnić odporność?
W razie wątpliwości zawsze warto skonsultować się z lekarzem, dietetykiem czy trenerem personalnym, którzy ułożą odpowiedni plan wzmacniania odporności.
Polecane produkty:
|
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |
|
Chlorella – tabletki na oczyszczenie organizmu
Chlorella w tabletkach to naturalna alga z rozerwaną ścianą komórkową (chroniona patentem) w postaci suplementu diety. Została wytworzona wyłącznie z suszonych, jednokomórkowych mikroskopijnych alg. Chlorella pomaga wyeliminować metale ciężkie z organizmu Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
- Kotyla P., Pierwotne niedobory odporności – wstęp do chorób autoimmunizacyjnych, Forum Reumatologiczne 2015, tom 1, nr 1, 30–37.


