Aktualności
W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).
O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Hipoalergiczność
Hipoalergiczność według słownika języka polskiego to pojęcie, które jest równoznaczne z niewywoływaniem alergii. W praktyce jednak opisujemy nim wszystkie związki i substancje, które nie tylko

Sól fizjologiczna
Sól fizjologiczna to wodny roztwór chlorku sodu, wykazujący silne działanie nawilżające. W medycynie 0,9% sól fizjologiczną wykorzystuje się jako płyn infuzyjny, ponieważ roztwór o takim

Odruch wymiotny
Odruch wymiotny to rytmiczne, spazmatyczne ruchy przepony i mięśni brzucha, które pojawiają się obok nudności i zazwyczaj prowadzą do wystąpienia wymiotów. Z kolei wymiotami nazywamy

Koenzym Q10 suplement
Koenzym Q10 to suplement diety niezwykle popularny i powszechnie stosowany. Wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne. Biodostępność

Kwas α-linolenowy
Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, będący niezwykle istotnym elementem codziennej diety człowieka w każdym wieku. Ludzki organizm

Mocne otarcie skóry
Mocne otarcie skóry może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika z doznanych urazów, np. upadku i przesunięciu ciała po nawierzchni, jednak może mieć zupełnie inne źródła.

Stan podgorączkowy
Stan podgorączkowy to inaczej podwyższona temperatura ciała, najczęściej wskutek toczących się w ustroju procesów patologicznych. Zwykle stan ten nie jest niebezpieczny, o ile nie ma

Najlepszy olej z czarnuszki
Jaki jest najlepszy olej z czarnuszki i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Te informacje mogą pomóc w wyborze pełnowartościowego produktu o wysokiej jakości,

Histamina
Histamina to ważny, organiczny związek chemiczny, będący pochodną imidazolu i zawierającą boczny łańcuch etyloaminowy. Znajduje się w wielu tkankach ludzkiego ustroju, pełniąc funkcję mediatora procesów

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza
Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza mogą pomóc anemikom i osobom z niedoborami tego pierwiastka poprawić stan zdrowia. Ważne, aby skonsultować wszelkie podejmowane decyzje z

Olej rafinowany czy nierafinowany?
Olej rafinowany czy nierafinowany? To pytanie jest zadawane coraz częściej w związku ze wzrostem świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Przyjęło się, że oleje rafinowane

Która Spirulina jest najlepsza?
Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów

Szybki sposób na zatwardzenie
Szybki sposób na zatwardzenie może znacznie wspomóc defekację i przyspieszyć wizytę w toalecie. Zaparcia są nieprzyjemną, często wręcz bolesną dolegliwością, która może przydarzyć się każdej

Analiza mikrobiologiczna
Analiza mikrobiologiczna (inaczej: badanie mikrobiologiczne) umożliwia charakteryzację mikroorganizmów na lub w wyrobie medycznym, opakowaniu, surowcu lub składniku. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w

Co jeść przy biegunce?
Biegunka jest nieprzyjemną dolegliwością towarzyszącą wielu chorobom czy infekcjom. Jeśli się przedłuża, może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia. Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych i

Tłoczenie oleju na zimno
Tłoczenie oleju na zimno jest jedną z najcenniejszych obróbek roślin oleistych. W jej efekcie możemy otrzymać oleje pełne cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, których

Mangan
Mangan (łac. manganum symbol: Mn) to pierwiastek należący do grupy manganowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest mikroelementem niezbędnym w procesach przenoszenia tlenu i dla prawidłowego

Waginoza bakteryjna
Waginoza bakteryjna to najczęściej diagnozowany stan zapalny żeńskich dróg rodnych, odnoszący się do patologicznych zmian w obrębie mikroflory jelitowej. W jej przebiegu dochodzi do występowania

Infekcja wirusowa a bakteryjna
Infekcja wirusowa a bakteryjna to dwa zupełnie różne schorzenia, a różnica ta wynika zarówno z czynnika sprawczego, jak i z pojawiających się objawów. Także metoda

Alergeny
Alergeny to inaczej wszystkie antygeny zewnątrzpochodne, które po przedostaniu się do organizmu człowieka wywołują nadmierną reakcję układu immunologicznego (reakcję uczuleniową). Takie związki mogą znajdować się

Hipoalergiczność
Hipoalergiczność według słownika języka polskiego to pojęcie, które jest równoznaczne z niewywoływaniem alergii. W praktyce jednak opisujemy nim wszystkie związki i substancje, które nie tylko

Sól fizjologiczna
Sól fizjologiczna to wodny roztwór chlorku sodu, wykazujący silne działanie nawilżające. W medycynie 0,9% sól fizjologiczną wykorzystuje się jako płyn infuzyjny, ponieważ roztwór o takim

Odruch wymiotny
Odruch wymiotny to rytmiczne, spazmatyczne ruchy przepony i mięśni brzucha, które pojawiają się obok nudności i zazwyczaj prowadzą do wystąpienia wymiotów. Z kolei wymiotami nazywamy

Koenzym Q10 suplement
Koenzym Q10 to suplement diety niezwykle popularny i powszechnie stosowany. Wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne. Biodostępność

Kwas α-linolenowy
Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, będący niezwykle istotnym elementem codziennej diety człowieka w każdym wieku. Ludzki organizm

Mocne otarcie skóry
Mocne otarcie skóry może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika z doznanych urazów, np. upadku i przesunięciu ciała po nawierzchni, jednak może mieć zupełnie inne źródła.

Stan podgorączkowy
Stan podgorączkowy to inaczej podwyższona temperatura ciała, najczęściej wskutek toczących się w ustroju procesów patologicznych. Zwykle stan ten nie jest niebezpieczny, o ile nie ma

Najlepszy olej z czarnuszki
Jaki jest najlepszy olej z czarnuszki i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Te informacje mogą pomóc w wyborze pełnowartościowego produktu o wysokiej jakości,

Histamina
Histamina to ważny, organiczny związek chemiczny, będący pochodną imidazolu i zawierającą boczny łańcuch etyloaminowy. Znajduje się w wielu tkankach ludzkiego ustroju, pełniąc funkcję mediatora procesów

Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza
Domowe sposoby na podniesienie poziomu żelaza mogą pomóc anemikom i osobom z niedoborami tego pierwiastka poprawić stan zdrowia. Ważne, aby skonsultować wszelkie podejmowane decyzje z

Olej rafinowany czy nierafinowany?
Olej rafinowany czy nierafinowany? To pytanie jest zadawane coraz częściej w związku ze wzrostem świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Przyjęło się, że oleje rafinowane

Która Spirulina jest najlepsza?
Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów

Szybki sposób na zatwardzenie
Szybki sposób na zatwardzenie może znacznie wspomóc defekację i przyspieszyć wizytę w toalecie. Zaparcia są nieprzyjemną, często wręcz bolesną dolegliwością, która może przydarzyć się każdej

Analiza mikrobiologiczna
Analiza mikrobiologiczna (inaczej: badanie mikrobiologiczne) umożliwia charakteryzację mikroorganizmów na lub w wyrobie medycznym, opakowaniu, surowcu lub składniku. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w

Co jeść przy biegunce?
Biegunka jest nieprzyjemną dolegliwością towarzyszącą wielu chorobom czy infekcjom. Jeśli się przedłuża, może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia. Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych i

Tłoczenie oleju na zimno
Tłoczenie oleju na zimno jest jedną z najcenniejszych obróbek roślin oleistych. W jej efekcie możemy otrzymać oleje pełne cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, których

Mangan
Mangan (łac. manganum symbol: Mn) to pierwiastek należący do grupy manganowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest mikroelementem niezbędnym w procesach przenoszenia tlenu i dla prawidłowego

Waginoza bakteryjna
Waginoza bakteryjna to najczęściej diagnozowany stan zapalny żeńskich dróg rodnych, odnoszący się do patologicznych zmian w obrębie mikroflory jelitowej. W jej przebiegu dochodzi do występowania

Infekcja wirusowa a bakteryjna
Infekcja wirusowa a bakteryjna to dwa zupełnie różne schorzenia, a różnica ta wynika zarówno z czynnika sprawczego, jak i z pojawiających się objawów. Także metoda

Alergeny
Alergeny to inaczej wszystkie antygeny zewnątrzpochodne, które po przedostaniu się do organizmu człowieka wywołują nadmierną reakcję układu immunologicznego (reakcję uczuleniową). Takie związki mogą znajdować się
Chlorella
Chlorella jest mikroalgą należącą do gromady zielenic. To jeden z najlepiej poznanych i przebadanych eukariontów fototroficznych. Chlorella jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego
Źródło witaminy C
Źródło witaminy C to przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Dla większości zwierząt jest ona substancją endogenną, która zostaje syntezowana z glukozy. U człowieka natomiast
Właściwości oleju z czarnuszki
Właściwości oleju z czarnuszki znane są już od pewnego czasu. Olej charakteryzuje się gorzkim i korzennym posmakiem, natomiast w zapachu wyraźnie czuć nutę pieprzu i
Spirulina
Spirulina to prosta, jednokomórkowa alga, która rozwija się w ciepłym i zasadowym środowisku wodnym. Nazwa pochodzi od popularnego słowa „spirala”, ponieważ właśnie taki kształt ma alga
Czarnuszka
Czarnuszka (Nigella sativa) jest gatunkiem rośliny z rodziny jaskrowatych. Dziko rośnie w basenie Morza Śródziemnego, ale w wielu krajach, również w Polsce, uprawia się ją
Źródła kolagenu
Źródła kolagenu mogą być zarówno naturalne (w pokarmie) jak i na bazie suplementów diety. Kolagen należy do białek fibrylarnych, które są głównym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej
Oczyszczanie organizmu z toksyn – czy warto to robić?
Oczyszczanie organizmu z toksyn to zabieg, który warto zafundować sobie raz na jakiś czas. Zwykle przeprowadza się go raz w roku. Dbanie o swój organizm
Olej z czarnuszki
Wiele osób, które cierpią na różnego rodzaju choroby stara się znaleźć taki środek, który skutecznie i szybko pomoże w pozbyciu się niechcianego problemu. Jednym z
Acerola
Coraz więcej Polaków świadomie sięga po naturalną suplementację, aby wzmocnić swój organizm lub drogą naturalną pokonać dolegliwości zdrowotne. Środki stworzone na bazie ziół, warzyw lub
Czysta Spirulina
Czysta Spirulina to produkt zaliczany do grupy tzw. superfoods, czyli produktów o szczególnych właściwościach prozdrowotnych. Spirulina to suplement diety uzyskiwany z alg. Nazwa ta może
Kolagen rybi
Kolagen rybi jest wyjątkowo korzystnym produktem ze względu na podobieństwo jego budowy do kolagenu ludzkiego. Wykazano, że do poziomu połączeń trzeciorzędowych, budowa kolagenu rybiego nie
Dawkowanie chlorelli
Dawkowanie Chlorelli zależy od kilku czynników, a ich znajomość jest niezwykle ważna, aby cała suplementacja przebiegała w sposób bezpieczny oraz efektywny. W badaniach klinicznych potwierdzono,
Zalety Spiruliny
Zalety Spiruliny są wiodącym tematem wśród rozmów o suplementach diety od wielu lat. Potwierdzono je licznymi badaniami klinicznymi, przeprowadzanymi na różnych grupach badawczych. To alga
Chlorella
Chlorella jest mikroalgą należącą do gromady zielenic. To jeden z najlepiej poznanych i przebadanych eukariontów fototroficznych. Chlorella jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego
Źródło witaminy C
Źródło witaminy C to przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Dla większości zwierząt jest ona substancją endogenną, która zostaje syntezowana z glukozy. U człowieka natomiast
Właściwości oleju z czarnuszki
Właściwości oleju z czarnuszki znane są już od pewnego czasu. Olej charakteryzuje się gorzkim i korzennym posmakiem, natomiast w zapachu wyraźnie czuć nutę pieprzu i
Spirulina
Spirulina to prosta, jednokomórkowa alga, która rozwija się w ciepłym i zasadowym środowisku wodnym. Nazwa pochodzi od popularnego słowa „spirala”, ponieważ właśnie taki kształt ma alga
Czarnuszka
Czarnuszka (Nigella sativa) jest gatunkiem rośliny z rodziny jaskrowatych. Dziko rośnie w basenie Morza Śródziemnego, ale w wielu krajach, również w Polsce, uprawia się ją
Źródła kolagenu
Źródła kolagenu mogą być zarówno naturalne (w pokarmie) jak i na bazie suplementów diety. Kolagen należy do białek fibrylarnych, które są głównym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej
Oczyszczanie organizmu z toksyn – czy warto to robić?
Oczyszczanie organizmu z toksyn to zabieg, który warto zafundować sobie raz na jakiś czas. Zwykle przeprowadza się go raz w roku. Dbanie o swój organizm
Olej z czarnuszki
Wiele osób, które cierpią na różnego rodzaju choroby stara się znaleźć taki środek, który skutecznie i szybko pomoże w pozbyciu się niechcianego problemu. Jednym z
Acerola
Coraz więcej Polaków świadomie sięga po naturalną suplementację, aby wzmocnić swój organizm lub drogą naturalną pokonać dolegliwości zdrowotne. Środki stworzone na bazie ziół, warzyw lub
Czysta Spirulina
Czysta Spirulina to produkt zaliczany do grupy tzw. superfoods, czyli produktów o szczególnych właściwościach prozdrowotnych. Spirulina to suplement diety uzyskiwany z alg. Nazwa ta może
Kolagen rybi
Kolagen rybi jest wyjątkowo korzystnym produktem ze względu na podobieństwo jego budowy do kolagenu ludzkiego. Wykazano, że do poziomu połączeń trzeciorzędowych, budowa kolagenu rybiego nie
Dawkowanie chlorelli
Dawkowanie Chlorelli zależy od kilku czynników, a ich znajomość jest niezwykle ważna, aby cała suplementacja przebiegała w sposób bezpieczny oraz efektywny. W badaniach klinicznych potwierdzono,
Zalety Spiruliny
Zalety Spiruliny są wiodącym tematem wśród rozmów o suplementach diety od wielu lat. Potwierdzono je licznymi badaniami klinicznymi, przeprowadzanymi na różnych grupach badawczych. To alga