Aktualności

W dzisiejszych czasach podstawowa dieta (nawet zdrowa i urozmaicona) to często za mało. Żyjemy w biegu, otacza nas wszechobecny stres, jakość jedzenia znacznie spada, a my jesteśmy na każdym kroku narażeni na zanieczyszczenia i toksyny. Dlatego podwójnie należy dbać o zdrowie, urodę i samopoczucie. Pomogą w tym wysokiej jakości suplementy diety, które uzupełnią podstawową dietę, wywierając liczne korzyści zdrowotne. Nawet gdy naszej diecie niczego nie brakuje, warto wówczas sięgnąć po suplementy diety uniwersalne, takie jak np. Chlorella (która oczyszcza organizm z toksyn) lub kwas hialuronowy (którego nie dostarczymy wraz z pożywieniem, a także którego fizjologiczna synteza w organizmie spada już po 25. roku życia – jego braki uwidaczniają się pod postacią m.in. zmarszczek lub bólów stawów).

O tych naturalnych produktach, poradach czy innych ciekawostkach związanych ze zdrowiem i suplementami diety, które je wspierają, można przeczytać w aktualnościach.

Hipoalergiczność

Hipoalergiczność

Hipoalergiczność według słownika języka polskiego to pojęcie, które jest równoznaczne z niewywoływaniem alergii. W praktyce jednak opisujemy nim wszystkie związki i substancje, które nie tylko

Czytaj dalej
Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna to wodny roztwór chlorku sodu, wykazujący silne działanie nawilżające. W medycynie 0,9% sól fizjologiczną wykorzystuje się jako płyn infuzyjny, ponieważ roztwór o takim

Czytaj dalej
Odruch wymiotny

Odruch wymiotny

Odruch wymiotny to rytmiczne, spazmatyczne ruchy przepony i mięśni brzucha, które pojawiają się obok nudności i zazwyczaj prowadzą do wystąpienia wymiotów. Z kolei wymiotami nazywamy

Czytaj dalej
Koenzym Q10 suplement

Koenzym Q10 suplement

Koenzym Q10 to suplement diety niezwykle popularny i powszechnie stosowany. Wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne. Biodostępność

Czytaj dalej
Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA)

Kwas α-linolenowy

Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, będący niezwykle istotnym elementem codziennej diety człowieka w każdym wieku. Ludzki organizm

Czytaj dalej
Mocne otarcie skóry

Mocne otarcie skóry

Mocne otarcie skóry może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika z doznanych urazów, np. upadku i przesunięciu ciała po nawierzchni, jednak może mieć zupełnie inne źródła.

Czytaj dalej
Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy to inaczej podwyższona temperatura ciała, najczęściej wskutek toczących się w ustroju procesów patologicznych. Zwykle stan ten nie jest niebezpieczny, o ile nie ma

Czytaj dalej
Najlepszy olej z czarnuszki

Najlepszy olej z czarnuszki

Jaki jest najlepszy olej z czarnuszki i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Te informacje mogą pomóc w wyborze pełnowartościowego produktu o wysokiej jakości,

Czytaj dalej
Histamina

Histamina

Histamina to ważny, organiczny związek chemiczny, będący pochodną imidazolu i zawierającą boczny łańcuch etyloaminowy. Znajduje się w wielu tkankach ludzkiego ustroju, pełniąc funkcję mediatora procesów

Czytaj dalej
Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany? To pytanie jest zadawane coraz częściej w związku ze wzrostem świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Przyjęło się, że oleje rafinowane

Czytaj dalej
Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów

Czytaj dalej
Szybki sposób na zatwardzenie

Szybki sposób na zatwardzenie

Szybki sposób na zatwardzenie może znacznie wspomóc defekację i przyspieszyć wizytę w toalecie. Zaparcia są nieprzyjemną, często wręcz bolesną dolegliwością, która może przydarzyć się każdej

Czytaj dalej
Analiza mikrobiologiczna

Analiza mikrobiologiczna

Analiza mikrobiologiczna (inaczej: badanie mikrobiologiczne) umożliwia charakteryzację mikroorganizmów na lub w wyrobie medycznym, opakowaniu, surowcu lub składniku. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w

Czytaj dalej
Co jeść przy biegunce?

Co jeść przy biegunce?

Biegunka jest nieprzyjemną dolegliwością towarzyszącą wielu chorobom czy infekcjom. Jeśli się przedłuża, może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia. Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych i

Czytaj dalej
Tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno jest jedną z najcenniejszych obróbek roślin oleistych. W jej efekcie możemy otrzymać oleje pełne cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, których

Czytaj dalej
Mangan

Mangan

Mangan (łac. manganum symbol: Mn) to pierwiastek należący do grupy manganowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest mikroelementem niezbędnym w procesach przenoszenia tlenu i dla prawidłowego

Czytaj dalej
Waginoza bakteryjna

Waginoza bakteryjna

Waginoza bakteryjna to najczęściej diagnozowany stan zapalny żeńskich dróg rodnych, odnoszący się do patologicznych zmian w obrębie mikroflory jelitowej. W jej przebiegu dochodzi do występowania

Czytaj dalej
Alergen

Alergeny

Alergeny to inaczej wszystkie antygeny zewnątrzpochodne, które po przedostaniu się do organizmu człowieka wywołują nadmierną reakcję układu immunologicznego (reakcję uczuleniową). Takie związki mogą znajdować się

Czytaj dalej
Hipoalergiczność

Hipoalergiczność

Hipoalergiczność według słownika języka polskiego to pojęcie, które jest równoznaczne z niewywoływaniem alergii. W praktyce jednak opisujemy nim wszystkie związki i substancje, które nie tylko

Czytaj dalej
Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna

Sól fizjologiczna to wodny roztwór chlorku sodu, wykazujący silne działanie nawilżające. W medycynie 0,9% sól fizjologiczną wykorzystuje się jako płyn infuzyjny, ponieważ roztwór o takim

Czytaj dalej
Odruch wymiotny

Odruch wymiotny

Odruch wymiotny to rytmiczne, spazmatyczne ruchy przepony i mięśni brzucha, które pojawiają się obok nudności i zazwyczaj prowadzą do wystąpienia wymiotów. Z kolei wymiotami nazywamy

Czytaj dalej
Koenzym Q10 suplement

Koenzym Q10 suplement

Koenzym Q10 to suplement diety niezwykle popularny i powszechnie stosowany. Wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Jego przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne. Biodostępność

Czytaj dalej
Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA)

Kwas α-linolenowy

Kwas α-linolenowy (kwas alfa-linolenowy, ALA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 3, będący niezwykle istotnym elementem codziennej diety człowieka w każdym wieku. Ludzki organizm

Czytaj dalej
Mocne otarcie skóry

Mocne otarcie skóry

Mocne otarcie skóry może mieć wiele przyczyn. Najczęściej wynika z doznanych urazów, np. upadku i przesunięciu ciała po nawierzchni, jednak może mieć zupełnie inne źródła.

Czytaj dalej
Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy to inaczej podwyższona temperatura ciała, najczęściej wskutek toczących się w ustroju procesów patologicznych. Zwykle stan ten nie jest niebezpieczny, o ile nie ma

Czytaj dalej
Najlepszy olej z czarnuszki

Najlepszy olej z czarnuszki

Jaki jest najlepszy olej z czarnuszki i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Te informacje mogą pomóc w wyborze pełnowartościowego produktu o wysokiej jakości,

Czytaj dalej
Histamina

Histamina

Histamina to ważny, organiczny związek chemiczny, będący pochodną imidazolu i zawierającą boczny łańcuch etyloaminowy. Znajduje się w wielu tkankach ludzkiego ustroju, pełniąc funkcję mediatora procesów

Czytaj dalej
Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Olej rafinowany czy nierafinowany? To pytanie jest zadawane coraz częściej w związku ze wzrostem świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Przyjęło się, że oleje rafinowane

Czytaj dalej
Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza?

Która Spirulina jest najlepsza? To pytanie często zadają sobie osoby rozpoczynające przygodę z suplementacją alg, zarówno morskich jak i słodkowodnych. W dzisiejszych czasach wybór suplementów

Czytaj dalej
Szybki sposób na zatwardzenie

Szybki sposób na zatwardzenie

Szybki sposób na zatwardzenie może znacznie wspomóc defekację i przyspieszyć wizytę w toalecie. Zaparcia są nieprzyjemną, często wręcz bolesną dolegliwością, która może przydarzyć się każdej

Czytaj dalej
Analiza mikrobiologiczna

Analiza mikrobiologiczna

Analiza mikrobiologiczna (inaczej: badanie mikrobiologiczne) umożliwia charakteryzację mikroorganizmów na lub w wyrobie medycznym, opakowaniu, surowcu lub składniku. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w

Czytaj dalej
Co jeść przy biegunce?

Co jeść przy biegunce?

Biegunka jest nieprzyjemną dolegliwością towarzyszącą wielu chorobom czy infekcjom. Jeśli się przedłuża, może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i odwodnienia. Na szczęście istnieje wiele bezpiecznych i

Czytaj dalej
Tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno jest jedną z najcenniejszych obróbek roślin oleistych. W jej efekcie możemy otrzymać oleje pełne cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, których

Czytaj dalej
Mangan

Mangan

Mangan (łac. manganum symbol: Mn) to pierwiastek należący do grupy manganowców w układzie okresowym pierwiastków. Jest mikroelementem niezbędnym w procesach przenoszenia tlenu i dla prawidłowego

Czytaj dalej
Waginoza bakteryjna

Waginoza bakteryjna

Waginoza bakteryjna to najczęściej diagnozowany stan zapalny żeńskich dróg rodnych, odnoszący się do patologicznych zmian w obrębie mikroflory jelitowej. W jej przebiegu dochodzi do występowania

Czytaj dalej
Alergen

Alergeny

Alergeny to inaczej wszystkie antygeny zewnątrzpochodne, które po przedostaniu się do organizmu człowieka wywołują nadmierną reakcję układu immunologicznego (reakcję uczuleniową). Takie związki mogą znajdować się

Czytaj dalej
Chlorella
04mar

Chlorella

Chlorella jest mikroalgą należącą do gromady zielenic. To jeden z najlepiej poznanych i przebadanych eukariontów fototroficznych. Chlorella jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego

Źródło witaminy C
01mar

Źródło witaminy C

Źródło witaminy C to przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Dla większości zwierząt jest ona substancją endogenną, która zostaje syntezowana z glukozy. U człowieka natomiast

Właściwości oleju z czarnuszki
01mar

Właściwości oleju z czarnuszki

Właściwości oleju z czarnuszki znane są już od pewnego czasu. Olej charakteryzuje się gorzkim i korzennym posmakiem, natomiast w zapachu wyraźnie czuć nutę pieprzu i

Spirulina
28lut

Spirulina

Spirulina to prosta, jednokomórkowa alga, która rozwija się w ciepłym i zasadowym środowisku wodnym. Nazwa pochodzi od popularnego słowa „spirala”, ponieważ właśnie taki kształt ma alga

Czarnuszka
27lut

Czarnuszka

Czarnuszka (Nigella sativa) jest gatunkiem rośliny z rodziny jaskrowatych. Dziko rośnie w basenie Morza Śródziemnego, ale w wielu krajach, również w Polsce, uprawia się ją

Źródła kolagenu
26lut

Źródła kolagenu

Źródła kolagenu mogą być zarówno naturalne (w pokarmie) jak i na bazie suplementów diety. Kolagen należy do białek fibrylarnych, które są głównym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej

Oczyszczanie organizmu z toksyn – czy warto to robić?
22sty

Oczyszczanie organizmu z toksyn – czy warto to robić?

Oczyszczanie organizmu z toksyn to zabieg, który warto zafundować sobie raz na jakiś czas. Zwykle przeprowadza się go raz w roku. Dbanie o swój organizm

Olej z czarnuszki
07sty

Olej z czarnuszki

Wiele osób, które cierpią na różnego rodzaju choroby stara się znaleźć taki środek, który skutecznie i szybko pomoże w pozbyciu się niechcianego problemu. Jednym z

Acerola
28gru

Acerola

Coraz więcej Polaków świadomie sięga po naturalną suplementację, aby wzmocnić swój organizm lub drogą naturalną pokonać dolegliwości zdrowotne. Środki stworzone na bazie ziół, warzyw lub

Czysta Spirulina
05gru

Czysta Spirulina

Czysta Spirulina to produkt zaliczany do grupy tzw. superfoods, czyli produktów o szczególnych właściwościach prozdrowotnych. Spirulina to suplement diety uzyskiwany z alg. Nazwa ta może

Kolagen rybi
04gru

Kolagen rybi

Kolagen rybi jest wyjątkowo korzystnym produktem ze względu na podobieństwo jego budowy do kolagenu ludzkiego. Wykazano, że do poziomu połączeń trzeciorzędowych, budowa kolagenu rybiego nie

Dawkowanie chlorelli
16kwi

Dawkowanie chlorelli

Dawkowanie Chlorelli zależy od kilku czynników, a ich znajomość jest niezwykle ważna, aby cała suplementacja przebiegała w sposób bezpieczny oraz efektywny. W badaniach klinicznych potwierdzono,

Zalety Spiruliny
28mar

Zalety Spiruliny

Zalety Spiruliny są wiodącym tematem wśród rozmów o suplementach diety od wielu lat. Potwierdzono je licznymi badaniami klinicznymi, przeprowadzanymi na różnych grupach badawczych. To alga

1 8 9 10
Chlorella
04mar

Chlorella

Chlorella jest mikroalgą należącą do gromady zielenic. To jeden z najlepiej poznanych i przebadanych eukariontów fototroficznych. Chlorella jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego

Źródło witaminy C
01mar

Źródło witaminy C

Źródło witaminy C to przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Dla większości zwierząt jest ona substancją endogenną, która zostaje syntezowana z glukozy. U człowieka natomiast

Właściwości oleju z czarnuszki
01mar

Właściwości oleju z czarnuszki

Właściwości oleju z czarnuszki znane są już od pewnego czasu. Olej charakteryzuje się gorzkim i korzennym posmakiem, natomiast w zapachu wyraźnie czuć nutę pieprzu i

Spirulina
28lut

Spirulina

Spirulina to prosta, jednokomórkowa alga, która rozwija się w ciepłym i zasadowym środowisku wodnym. Nazwa pochodzi od popularnego słowa „spirala”, ponieważ właśnie taki kształt ma alga

Czarnuszka
27lut

Czarnuszka

Czarnuszka (Nigella sativa) jest gatunkiem rośliny z rodziny jaskrowatych. Dziko rośnie w basenie Morza Śródziemnego, ale w wielu krajach, również w Polsce, uprawia się ją

Źródła kolagenu
26lut

Źródła kolagenu

Źródła kolagenu mogą być zarówno naturalne (w pokarmie) jak i na bazie suplementów diety. Kolagen należy do białek fibrylarnych, które są głównym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej

Oczyszczanie organizmu z toksyn – czy warto to robić?
22sty

Oczyszczanie organizmu z toksyn – czy warto to robić?

Oczyszczanie organizmu z toksyn to zabieg, który warto zafundować sobie raz na jakiś czas. Zwykle przeprowadza się go raz w roku. Dbanie o swój organizm

Olej z czarnuszki
07sty

Olej z czarnuszki

Wiele osób, które cierpią na różnego rodzaju choroby stara się znaleźć taki środek, który skutecznie i szybko pomoże w pozbyciu się niechcianego problemu. Jednym z

Acerola
28gru

Acerola

Coraz więcej Polaków świadomie sięga po naturalną suplementację, aby wzmocnić swój organizm lub drogą naturalną pokonać dolegliwości zdrowotne. Środki stworzone na bazie ziół, warzyw lub

Czysta Spirulina
05gru

Czysta Spirulina

Czysta Spirulina to produkt zaliczany do grupy tzw. superfoods, czyli produktów o szczególnych właściwościach prozdrowotnych. Spirulina to suplement diety uzyskiwany z alg. Nazwa ta może

Kolagen rybi
04gru

Kolagen rybi

Kolagen rybi jest wyjątkowo korzystnym produktem ze względu na podobieństwo jego budowy do kolagenu ludzkiego. Wykazano, że do poziomu połączeń trzeciorzędowych, budowa kolagenu rybiego nie

Dawkowanie chlorelli
16kwi

Dawkowanie chlorelli

Dawkowanie Chlorelli zależy od kilku czynników, a ich znajomość jest niezwykle ważna, aby cała suplementacja przebiegała w sposób bezpieczny oraz efektywny. W badaniach klinicznych potwierdzono,

Zalety Spiruliny
28mar

Zalety Spiruliny

Zalety Spiruliny są wiodącym tematem wśród rozmów o suplementach diety od wielu lat. Potwierdzono je licznymi badaniami klinicznymi, przeprowadzanymi na różnych grupach badawczych. To alga

1 8 9 10
0