Jęczmień i Chlorella

Jęczmień i Chlorella to 2 surowce roślinne o różnym pochodzeniu, jednak mające ze sobą wiele wspólnego. Obydwa są skarbnicą chlorofilu i antyoksydantów, a jedną z ich właściwości jest oczyszczanie organizmu z toksyn. Dlatego coraz częściej rekomenduje się ich wspólne przyjmowanie – Chlorella i zielony, młody jęczmień łączone są w jednym suplemencie diety.

Jęczmień i Chlorella

Jęczmień – właściwości zdrowotne

Zielony, młody jęczmień to pierwsze wykiełkowane źdźbła tego zboża zbierane maksymalnie do 200 dni od posadzenia. Właśnie dlatego są tak bogate w wartościowe związki odżywcze i biologicznie aktywne, zwłaszcza w chlorofil, polifenole i witaminę E. Pozostałymi składnikami są:

Jęczmień jest surowcem o niezwykle silnych właściwościach przeciwutleniających. Ma zdolność likwidacji wolnych rodników tlenowych, które z kolei przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Systematyczne wzbogacanie podstawowej diety o młody jęczmień może więc zmniejszać ryzyko chorób takich jak:

Jęczmień wpływa również korzystnie na metabolizm i trawienie oraz na kondycję całego układu sercowo-naczyniowego. Jako suplement diety wspiera leczenie nadwagi i otyłości, ponieważ zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Już po kilku tygodniach suplementowania sproszkowanego młodego jęczmienia można zaobserwować znaczącą poprawę kondycji skóry, paznokci i włosów. Poprawia się także samopoczucie związane z oczyszczeniem organizmu i dostarczeniem cennych składników odżywczych. Zielony jęczmień polecany jest jako suplement diety przy problemach takich jak przewlekłe zmęczenie, ospałość, brak energii, zaburzenia libido, bezsenność, czy problemy ze snem.

Chlorella – właściwości zdrowotne

Chlorella to zielona alga, podobnie jak młody jęczmień bogata w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminę E, chlorofil oraz liczne antyoksydanty, w tym flawonoidy. Dodatkowo zawiera znaczną ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również cały pakiet minerałów i witamin. Jedną z najcenniejszych, potwierdzonych funkcji Chlorelli jest detoksykacja organizmu, co może się odbywać na 2 sposoby. W pierwszej kolejności składniki odżywcze znajdujące się w Chlorelli wchodzą w interakcje ze szkodliwymi związkami, metalami ciężkimi i toksynami już w przewodzie pokarmowym. Ma to swoją nazwę, która brzmi „chelatacja”, czyli wiązanie szkodliwych substancji. Po połączeniu się cząsteczek Chlorelli ze szkodliwymi związkami są one szybko usuwane na zewnątrz.
W dalszej kolejności miejsce ma pochłanianie już strawionych cząsteczek. Organizm konsumenta wykorzystuje je do wzmocnienia naturalnych mechanizmów immunologicznych. Na podobnej zasadzie działają również niektóre witaminy. Efektem suplementacji Chlorelli będzie więc m.in. poprawa kondycji skóry, zagęszczenie włosów, wzrost poziomu energii i witalności oraz przeciwdziałanie zmęczeniu i zaburzeniom snu. Dodatkowo alga ta wspiera trawienie, normalizuje poziom cholesterolu i glikemię oraz poprawia pamięć i koncentrację.

Jęczmień i Chlorella

Ze względu na mocno zbliżone działanie i podobny skład rekomenduje się łączenie jęczmienia z Chlorellą podczas codziennej suplementacji. Nie od dziś wiadomo, że niektóre substancje, związki i surowce roślinne znacznie lepiej działają po połączeniu ze sobą. Innymi przykładami korzystnych połączeń są m.in.: kwas hialuronowy + kolagen, kolagen + witamina C czy cynk + selen. Ostatnimi czasy doszło do tego: Chlorella + młody jęczmień. Warto szukać suplementów diety, które mają oba składniki w pakiecie, co pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze oraz jest wygodne dla konsumenta (przyjmuje on oba surowce w jednej tabletce / kapsułce).



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kobus-Cisowska J., Ocena możliwości wykorzystania trawy jęczmiennej odmian jarych i ozimych jako składnika zbożowych produktów funkcjonalnych, Technika Rolnicza Ogrodnicza Leśna, 2/2020.
  2. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  3. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.