Kelp to inaczej morszczyn pęcherzykowaty, coraz popularniejsza alga morska stosowana tak chętnie w formie suplementów diety. Udowodniono, że jego przyjmowanie wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, pomaga przy zaburzeniach hormonalnych, odżywia organizm oraz poprawia przemianę materii. Produkt znany jest m.in. z wysokiej zawartości minerałów, w tym jodu.
Kelp – co to jest?
Kelp jest glonem żyjącym naturalnie w największych ilościach zwłaszcza u brzegów Oceanu Atlantyckiego, dzięki czemu chłonie wszystkie wartościowe minerały znajdujące się w oceanicznych wodach i to w bardzo dużych ilościach. Należy do grona brunatnic, czyli gromady protistów roślinopodobnych, charakteryzujących się znaczną wielkością (dochodzącą nawet do 60 cm) oraz różnorodnością plech. Ściana komórkowa komórek brunatnic składa się z 2 warstw: wewnętrznej celulozowej i zewnętrznej pektynowej wysyconej polisacharydami: kwasami algilowymi i fukoidanami. Ciekawostką jest, że pod nazwą algi (glony) kryje się aż ponad 20 tysięcy gatunków organizmów. Wiele z nich jest wyławianych z mórz i innych naturalnych zbiorników wodnych lub hodowanych.
Morszczyn pęcherzykowaty wykorzystywany jest głównie jako suplement diety – w tym celu zbiera się jego części i suszy, a następnie sprzedaje w całości lub po sproszkowaniu. Znajduje on jednak zastosowanie również w gastronomii – bywa składnikiem niektórych dań azjatyckich, choć wciąż jest mniej popularny niż słynne algi nori, będące podstawowym, integralnym składnikiem choćby maków (mylnie nazywanych sushi).
Kelp – skład
Głównymi, najcenniejszymi składnikami morszczynu pęcherzykowatego są składniki mineralne. Wyróżniają się nie tylko wysoką biodostępnością, ale również sporą zawartością. Tymi minerałami są m.in.: cynk, żelazo, jod, wapń, potas, magnez, mangan, miedź, fosfor, sód, chlor, siarka. Dodatkowo w składzie kelpu znajdziemy:
- białka o bardzo dużej biodostępności i szerokim pakiecie cennych aminokwasów;
- naturalne barwniki z grupy fukoksantyn;
- polisacharydy;
- chlorofil o silnym działaniu antyoksydacyjnym;
- witaminy z grupy B;
- witaminę C;
- witaminę A;
- witaminę K;
- witaminę E;
- sterole takie jak fukosterol, β-sitosterol;
- skwalen;
- śladowe ilości witaminy D (która ma niewiele źródeł pokarmowych);
- zeaksantynę;
- beta-karoten;
- olejki eteryczne o bogatym składzie;
- krzemionkę;
- kwas alginowy i inne kwasy roślinne;
- błonnik pokarmowy.
I wiele innych. Sprawia to, że algi – w tym zwłaszcza kelp – są niezwykle cennym wsparciem diety każdego człowieka. Mają znacznie bogatszy skład niż wiele ogólnodostępnych warzyw i owoców, a przy tym wykazują specyficzne dla siebie, unikalne właściwości prozdrowotne. Coraz więcej glonów zaliczanych jest do grona tzw. superfoods, czyli naturalnej żywności o właściwościach zdrowotnych potwierdzonych badaniami klinicznymi i szerokim, bogatym składzie. Innymi wartościowymi algami są Wakame, Spirulina i Chlorella.
Kelp – właściwości
Najczęściej kelp suplementuje się przy niektórych chorobach tarczycy (zwłaszcza przy niedoczynności tarczycy ze względu na wysoką zawartość jodu) oraz nadwadze i otyłości (jako że przyspiesza metabolizm i pozwala na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej). Szacuje się, że już 1 g surowca pozyskiwanego z kelpu w całości pokrywa dzienne zapotrzebowanie na jod. Udowodniono ponadto, że kelp:
- zapewnia uczucie sytości i pozwala na zmniejszanie nagłych napadów głodu;
- poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, głównie dzięki uzupełnianiu niedoborów pokarmowych;
- wspiera rozwój i różnicowanie się naturalnej mikroflory jelitowej;
- wspiera zdolność prawidłowego widzenia;
- działa antyoksydacyjnie, a więc usuwa nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie, a co się z tym wiąże – może zmniejszać ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak alergie, nowotwory czy depresja. Udowodniono, że może wręcz hamować angiogenezę w przebiegu procesów nowotworzenia;
- spowalnia tworzenie się blaszek miażdżycowych, obniża poziom cholesterolu LDL oraz zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny;
- chroni błonę śluzową żołądka, zmniejszając ryzyko stanów zapalnych i nadżerek;
- poprawia trawienie;
- łagodzi dolegliwości związane z okresem menopauzy;
- poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych.
Dodatkowo kelp może oczyszczać organizm z toksyn, odpowiadając za jego detoksykację, jednak wciąż w mniejszym stopniu niż Chlorella.
Kelp – przeciwwskazania
Kelp nie powinien być przyjmowany przez osoby, które nie mogą stosować jodu, a więc w przebiegu;
- nadczynności tarczycy;
- gruczolaków tarczycy;
- niektórych nowotworów tarczycy;
- rozsianych guzków tarczycy (w tym także wole).
Innymi przeciwwskazaniami są:
- gruźlica płuc;
- zaawansowane zaburzenia czynności nerek;
- uczulenie na algi lub owoce morza;
- ciąża i okres karmienia piersią (po konsultacji z lekarzem, jak w przypadku większości suplementów diety).
W razie wątpliwości zawsze należy skonsultować się z lekarzem. Także w przebiegu przewlekłego przyjmowania jakichkolwiek leków.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku 100% naturalna
Spirulina w proszku od bioalgi to sproszkowana, 100% alga Spirulina platensis. Doświadczenie i wieloletnie badania sprawiły, że otrzymany produkt jest nie tylko w pełni naturalny, ale również wysokiej jakości i zawiera wysokie stężenie składników odżywczy Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach 100% naturalna
Spirulina platensis, którą Państwu oferujemy to 100% naturalna, słodkowodna alga o wysokiej zawartości składników odżywczych. Codziennie spożywana dostarcza organizmowi niezbędne substancje wpływające na sprawne funkcjonowanie układów w ciele człowieka. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Janiczek M., Ruprich M., Substancje aktywne pozyskiwane z alg oraz ich zastosowanie w kosmeceutykach, Kosmetologia Estetyczna, 2/2017.
- Algin (alginic acid), [w:] A Dictionary of Chemistry, Daintith J., wyd. 6, Oxford: Oxford University Press, 2008, ISBN 978-0-19-920463-2.
- Rudawska D., Znaczenie glonów brunatnych (Phaeophyceae) i ich wpływ na organizmy roślinne i zwierzęce, Edukacja Biologiczna i Środowiskowa, 2/2018.