Kelp

Kelp to inaczej morszczyn pęcherzykowaty, coraz popularniejsza alga morska stosowana tak chętnie w formie suplementów diety. Udowodniono, że jego przyjmowanie wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, pomaga przy zaburzeniach hormonalnych, odżywia organizm oraz poprawia przemianę materii. Produkt znany jest m.in. z wysokiej zawartości minerałów, w tym jodu.

Kelp

Kelp – co to jest?

Kelp jest glonem żyjącym naturalnie w największych ilościach zwłaszcza u brzegów Oceanu Atlantyckiego, dzięki czemu chłonie wszystkie wartościowe minerały znajdujące się w oceanicznych wodach i to w bardzo dużych ilościach. Należy do grona brunatnic, czyli gromady protistów roślinopodobnych, charakteryzujących się znaczną wielkością (dochodzącą nawet do 60 cm) oraz różnorodnością plech. Ściana komórkowa komórek brunatnic składa się z 2 warstw: wewnętrznej celulozowej i zewnętrznej pektynowej wysyconej polisacharydami: kwasami algilowymi i fukoidanami. Ciekawostką jest, że pod nazwą algi (glony) kryje się aż ponad 20 tysięcy gatunków organizmów. Wiele z nich jest wyławianych z mórz i innych naturalnych zbiorników wodnych lub hodowanych.

Morszczyn pęcherzykowaty wykorzystywany jest głównie jako suplement diety – w tym celu zbiera się jego części i suszy, a następnie sprzedaje w całości lub po sproszkowaniu. Znajduje on jednak zastosowanie również w gastronomii – bywa składnikiem niektórych dań azjatyckich, choć wciąż jest mniej popularny niż słynne algi nori, będące podstawowym, integralnym składnikiem choćby maków (mylnie nazywanych sushi).

Kelp – skład

Głównymi, najcenniejszymi składnikami morszczynu pęcherzykowatego są składniki mineralne. Wyróżniają się nie tylko wysoką biodostępnością, ale również sporą zawartością. Tymi minerałami są m.in.: cynk, żelazo, jod, wapń, potas, magnez, mangan, miedź, fosfor, sód, chlor, siarka. Dodatkowo w składzie kelpu znajdziemy:

I wiele innych. Sprawia to, że algi – w tym zwłaszcza kelp – są niezwykle cennym wsparciem diety każdego człowieka. Mają znacznie bogatszy skład niż wiele ogólnodostępnych warzyw i owoców, a przy tym wykazują specyficzne dla siebie, unikalne właściwości prozdrowotne. Coraz więcej glonów zaliczanych jest do grona tzw. superfoods, czyli naturalnej żywności o właściwościach zdrowotnych potwierdzonych badaniami klinicznymi i szerokim, bogatym składzie. Innymi wartościowymi algami są Wakame, Spirulina i Chlorella.

Kelp – właściwości

Najczęściej kelp suplementuje się przy niektórych chorobach tarczycy (zwłaszcza przy niedoczynności tarczycy ze względu na wysoką zawartość jodu) oraz nadwadze i otyłości (jako że przyspiesza metabolizm i pozwala na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej). Szacuje się, że już 1 g surowca pozyskiwanego z kelpu w całości pokrywa dzienne zapotrzebowanie na jod. Udowodniono ponadto, że kelp:

  • zapewnia uczucie sytości i pozwala na zmniejszanie nagłych napadów głodu;
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, głównie dzięki uzupełnianiu niedoborów pokarmowych;
  • wspiera rozwój i różnicowanie się naturalnej mikroflory jelitowej;
  • wspiera zdolność prawidłowego widzenia;
  • działa antyoksydacyjnie, a więc usuwa nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie, a co się z tym wiąże – może zmniejszać ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak alergie, nowotwory czy depresja. Udowodniono, że może wręcz hamować angiogenezę w przebiegu procesów nowotworzenia;
  • spowalnia tworzenie się blaszek miażdżycowych, obniża poziom cholesterolu LDL oraz zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny;
  • chroni błonę śluzową żołądka, zmniejszając ryzyko stanów zapalnych i nadżerek;
  • poprawia trawienie;
  • łagodzi dolegliwości związane z okresem menopauzy;
  • poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych.

Dodatkowo kelp może oczyszczać organizm z toksyn, odpowiadając za jego detoksykację, jednak wciąż w mniejszym stopniu niż Chlorella.

Kelp – przeciwwskazania

Kelp nie powinien być przyjmowany przez osoby, które nie mogą stosować jodu, a więc w przebiegu;

  • nadczynności tarczycy;
  • gruczolaków tarczycy;
  • niektórych nowotworów tarczycy;
  • rozsianych guzków tarczycy (w tym także wole).

Innymi przeciwwskazaniami są:

  • gruźlica płuc;
  • zaawansowane zaburzenia czynności nerek;
  • uczulenie na algi lub owoce morza;
  • ciąża i okres karmienia piersią (po konsultacji z lekarzem, jak w przypadku większości suplementów diety).

W razie wątpliwości zawsze należy skonsultować się z lekarzem. Także w przebiegu przewlekłego przyjmowania jakichkolwiek leków.



Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Janiczek M., Ruprich M., Substancje aktywne pozyskiwane z alg oraz ich zastosowanie w kosmeceutykach, Kosmetologia Estetyczna, 2/2017.
  2. Algin (alginic acid), [w:] A Dictionary of Chemistry, Daintith J., wyd. 6, Oxford: Oxford University Press, 2008, ISBN 978-0-19-920463-2.
  3. Rudawska D., Znaczenie glonów brunatnych (Phaeophyceae) i ich wpływ na organizmy roślinne i zwierzęce, Edukacja Biologiczna i Środowiskowa, 2/2018.

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0

Twój koszyk jest pusty

Brak produktów w koszyku.